Nyhetsarkiv 2013

2013-12-19 GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

Vi från Klubben önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!
Och en välbehövlig vila i helgerna!

2013-11-28 ÅRETS LÖNEREVISION KLAR

Årets lönerevision för Teknikarbetsgivarnas avtalsområde är äntligen klar. Snittet för Unionen i Södertälje blev 1,9 %. Snittet för Unionen inklusive orter blev 1,94%. Unionen i Sverige har hittills ett snitt på 2,33%.

Årets revision saknade individgaranti så det blev 33 personer som fick noll kronor.

Beträffande lönesamtalen, som var nytt för i år, har vi lämnat följande synpunkter till företaget:

  • P&U samtal, lönesamtal och procentsats måste ge samma budskap.
  • Ange vilken procentsats som motsvarar en normalprestation inom Scania.
  • Byt ut ordet ”överens” mot ”tagit del av”.

Till sist måste jag konstatera att Scanias ledning traditionsenligt väljer att gå efter det centrala avtalets miniminivå. Miniminivån är till för att mindre lönsamma företag inom Teknikarbetsgivarna ska orka med en löneökning. Företag som Scania som årligen gör miljardvinster har råd med högre löneökningar.

Efter nyår börjar vi planera inför revisionen 2014.

Håkan Thurfjell
Ordförande

 Årets lönerevision klar

2013-11-27 VINNARE TIPSPROMENAD

Cirka 60 personer deltog i Unionens tipspromenad vid Sjökringlan den 24/10.

Vinnare blev följande:

13 rätt: Annmari Balázs, Anne-Mari Korpela och Charlotta Wennberg.

12 rätt (2 st. genom lottning): Marianne Karlsson och Fredrik Järild.

Vinnarna fick två biobiljetter var. GRATTIS!

2013-10-22 DU BEHÖVS!

Vi är idag ca 2.200 medlemmar i Unionenklubben här på Scania. För att vi ska kunna jobba för ett bättre resultat för oss anställda behöver vi ha Förtroendevalda medlemmar.

Klubben är uppdelad i ett antal sektioner, en sektion/PRU ungefär. I varje sektion finns en styrelse, som kan en del om verksamheten och de som jobbar där. Man ser över löner, MBL-förhandlingar om organisationsförändringar, chefstillsättningar m.m. Det är mycket intressanta uppdrag som ger mycket nya erfarenheter och utvecklar en som individ på många sätt.

Unionenklubben har också uppdraget att se till att det finns Arbetsmiljö/Skyddsombud inom de olika områdena på tjänstemannasidan. Företaget är ansvariga för att se till att arbetsmiljön är bra för alla oss som verkar inom Scania. Som Arbetsmiljö/Skyddsombud jobbar vi tillsammans med företaget, Arbetsmiljökoordinatorer och Arbetsmiljöingenjörer m.fl.

Det är ett uppdrag som sker i samverkan. Som ombud är man med och ser till att riktlinjer och lagar följs.
Man är även med i ronder, riskanalyser och annat arbetsmiljöarbete. Även detta är ett mycket utvecklande och intressant uppdrag.

Vi har blivit fler och fler tjänstemän de senaste åren, och därför söker vi nu fler som vill vara med och påverka.
Så hör av er om ni är intresserade av att hjälpa till. Både för ett eventuellt uppdrag inom arbetsmiljö eller ett förtroendeuppdrag.

Eller kom förbi så kan vi informera mer!
Vi finns i byggnad 028, Sjöstugan.

Håkan Thurfjell, Ordförande, tel. 82008
Anneli Mannström, Kanslist, tel. 81981
Lars Jansson, Huvudskyddsombud, tel. 50573

E-post: unionen@scania.com

2013-10-15 VAD GÖR FACKET FÖR DIG?

Unionen på Scania jobbar för dig som medlem med en hel del olika frågor. Läs mer i dokumentet nedan.

  Vad gör facket för dig?

2013-09-25 TIPS LÖNESAMTAL

I dokumentet nedan kan du läsa om råd och tips inför ditt lönesamtal.

 Lönesamtal

2013-09-02 ALLMÄN INFORMATION + LÖNEREVISION 2013

Nu är väl nästan alla tillbaka efter en härlig sommarsemester med sol och bad!

Allmän Information

Vår kanslist Kristina Illerström gick i pension den 15 augusti efter 40 år på Scania, varav dryga 7 år för Unionen. Efterträdare blir Annelie Mannström, i dag sekreterare inom Scania Bilar Sverige AB. Annelie kommer att vara i Sjöstugan några dagar i veckan under september för att sen bli heltid från oktober.

Från och med julilönen görs inget löneavdrag för fackföreningsavgiften utan det får man ordna själv genom autogiro, E-faktura, bankgiro eller inbetalningsavi. Det var 46 medlemmar som inte betalat i juli. Vi gör en ny mätning i augusti. Dom som inte betalat då kommer att bli uppringda för att se om vi kan hjälpa till med något.

Lönerevision 2013

Beträffande årets lönerevision så pågår utbildning av chefer på hur lönesamtalen ska genomföras. Nytt för året är att alla chefer ska ha lönesamtal med samtliga medarbetare, inte som tidigare med dom som begär ett samtal. Därav fördröjningen i tid.

Lönesamtal och lönesättning ska ske under september och oktober. Under november har vi slutförhandlingar och ny lön samt 8 månader retroaktivt utbetalas 18 december.

För Unionens medlemmar ska årets revision ha en lönepott på 1,5% och en löneöversyn på 0,5% som ska fördelas enligt kollektivavtalets löneprinciper. För året saknas belopp för lönegaranti. Företaget har valt att gå ut till cheferna med att det finns ett löneutrymme på 1,7% samt ett ospecificerat extrabelopp som ska fördelas. Sen får vi utvärdera om detta uppfyller kollektivavtalets nivå.
 

Håkan Thurfjell
Ordförande

2013-07-01 LÖNEREVISION 2013

De lokala löneförhandlingarna har påbörjats. Jag återkommer med mer detaljer efter nästa möte. Det lutar åt att den nya lönen betalas ut med decemberlönen.

Nytt för i år är att cheferna ska ta initiativet till lönesamtal med samtliga medarbetare.

Håkan Thurfjell
Ordförande

 

2013-06-25 FACKFÖRBUND TAR STRID OM BONUS

 Nyhetsurklipp från Länstidningen Södertälje

2013-06-12 ÄR DU VÅR NYA KANSLIST OCH 2:E VICE ORDFÖRANDE?

Klubbens kanslist Kristina Illerström har beslutat att gå i pension i slutet av sommaren.
Vi söker nu hennes efterträdare, som innebär en heltidstjänst.

Du måste vara kunnig i Excel, då vårt medlemsregister och lönestatistik är baserat på Excel.
Då du även kommer att gå på förhandlingar är det önskvärt att du har en uppfattning om vad fackligt arbete inom Unionen innebär och har baskunskaper i arbetsrätt.

Vi har bra utbildningar inom Unionen i förhandlingsteknik och arbetsrätt. Du kanske ska börja med facklig grundkurs som är en bra start.

Har du frågor om tjänsten kan du kontakta klubbens:

Ordförande Håkan Thurfjell, tel. 08-553 820 08, hakan.thurfjell@scania.com
Valberedning Hans Ferner, tel. 08-553 864 64, hans.ferner@scania.com

Intresseanmälan lämnas till Hans eller Håkan. Välkommen med din ansökan senast 2013-06-30.
 

2013-06-11 VIKTIGT!! LÖNEAVDRAG FÖR MEDLEMSAVGIFTEN UPPHÖR !!

Möjligheten att betala medlemsavgiften via löneavdrag kommer att upphöra. Sista dragningen kommer vara för juni månads avgift och kommer att dras på lönen i juni. Från och med juli behöver du betala in din medlemsavgift själv.

Anledningen till detta är att arbetsgivareförbundet Teknikarbetsgivarna (som Scania tillhör) har valt att säga upp det avtal som fanns med Unionen om att medlemsavgiften ska kunna dras via lönen.

Detta innebär att du som har löneavdrag på medlemsavgiften idag kommer att behöva välja ett nytt betalningssätt. De betalningssätt vi har är autogiro, e-faktura samt bankgiroavi.

Du kommer att få hem mer information om detta och de olika betalningssätten per post från Unionen centralt. Där kommer det även att finnas en autogiroanmälan för dig som önskar det. Om du inte anmäler autogiro eller e-faktura (kan göras via internetbanken) så kommer du i mitten av juli att få ett inbetalningskort på avgiften för betalning i slutet av juli.

Mer information kommer alltså inom kort, men om du har några frågor redan nu är du välkommen att kontakta klubben på Scania eller om det gäller betalningssätt, Unionens medlemsregister på 0771-743 743.

Medlemskapet i a-kassan
Som medlem i a-kassan försäkrar du din inkomst om du skulle bli arbetslös. Efter 12 månaders medlemskap baseras din arbetslöshetsersättning på din inkomst. Innan dess kan du bara få grundersättning. Det är därför viktigt med en sammanhängande medlemstid. Arbetslöshetsersättningen utgör 80 procent av beräknad inkomst, dock högst 680 kronor per dag. Inkomsttaket som ger den högsta ersättningen är 18 700 kronor per månad. Det betyder att även den som har en genomsnittlig inkomst över 18 700 kronor högst får en arbetslöshetsersättning på 680 kronor per dag.

En förutsättning för att även få ersättning från förbundets inkomstförsäkring är att du är beviljad inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning från a-kassan.

Vad händer om medlemsfakturan till a-kassan inte betalas in?
Om medlemsavgiften inte är betalad inom 3 månader från den första dagen i den månad avgiften avser avslutas ditt medlemskap. Ett avslutat medlemskap påverkar din rätt till arbetslöshetsersättning eller aktivitetsstöd och du förlorar möjligheten till inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning och ersättning från förbundets inkomstförsäkring.
 

Länk till autogiroanmälan.
 

2013-06-10 BLUESPICKNICK, RABATT FÖR UNIONENS MEDLEMMAR

På lördag 15/6 är det Bluespicknick på Torekällberget kl. 18.30 med bl.a. Mats Ronander, Sven Zetterberg och Clas Yngström.

Unionens medlemmar erhåller 50 kr rabatt om man anger:

KOD ABF

Ordinarie pris är 200:-

Biljetter köpes på www.ticnet.se, Turistbyrån Södertälje, Luna Biljettcentrum, ABF Södertälje-Nykvarn, Direkten Varuhuset Kringlan.

2013-05-28 FÖRELÄSNING OLOF RÖHLANDER

 


 

Det blir alltid som man tänkt sig!
"Och om det blir som man tänkt sig, - vad har du då tänkt dig?"

Vill du bli bäst när det gäller, behålla fokus på tentan, få bättre självförtroende på jobbet…eller ta tag i disken därhemma?

Välkommen till en föreläsning om motivation och inspiration. Här får du tips på hur du kan sätta upp nya mål, övervinna svårigheter, våga ta emot beröm och skaka av dig kritik.

Olof Röhlander är mental styrketränare, flitigt anlitad, uppskattad och prisbelönad föreläsare. Han har en bakgrund som elitspelare i bordtennis och han har bland annat varit verksam som mental tränare för Svenska Bordtennislandslaget. Hans föreläsning är en lagom mix av humor och allvar och den innehåller alla ingredienser för att få människor att (vilja) växa.

Läs mer om Olof Röhlander på hans hemsida.

     
    Datum: Måndagen den 10/6
Tid: 18:00 - 19:30
Plats: Södertälje Stadshus

Anmäl dig senast den 5/6 på Unionens hemsida.

 

2013-05-24 LÖNEREVISION 2013

Varför dröjer det? Det undrar vi förhandlare också, If-Metall och alla andra anställda.

Vi har haft en första träff med företaget. Där var vi inte överens om vad löneöversyn innebär. På grund av detta verkar det orimligt att hinna med utbetalning före semestern, så förmodligen blir det inte förrän på septemberlönen med retroaktivitet från april.

Men! Det är hög tid att begära ett lönesamtal hos din chef. Vi rekommenderar att man ska använda länkarna nedan för uppföljning av din prestation. Dessutom finns det en länk till Unionens ”Lönerator” som kanske kan vara till hjälp.

Behöver du lönestatistik kan du be din sektion om hjälp eller vända dej till oss i Sjöstugan. Kontaktuppgifter hittar du under rubriken 'Kontakt' här ovan.
 

 Uppföljning Prestation

 Bedömningskriterier Prestation

 Lönepåslag, för vad?

Unionens "Lönerator"

Lycka till!
Håkan Thurfjell och Lasse Jansson
 

2013-04-19 INFORMATION OM DELPENSION I DET NYA AVTALET

Via länken nedan hittar ni översiktlig information om den nya förmånen delpension som förhandlades fram i det centrala avtalet nyligen.

 Delpension

Förenklat om Delpensionen.

Nytt för i år är att företaget avsätter 0,5% för hela 3-årsperioden till en framtida deltidspension. Målsättningen är att det vid varje avtalsrörelse ska avsättas pengar för detta.

Avsättningen är personlig och byggs på år efter år. Meningen är att man i framtiden ska ha så mycket sparat att man kan gå ner i tid från det att man fyllt 60 och få pension för motsvarande tid.

Det kommer att ta en del år innan man byggt upp sitt sparande så det räcker till pension. Byter man arbetsgivare följer pengarna med personen. För den som inte vill ta ut delpension kvarstår pengarna och ökar den pension man får vid normal ålderspension.

Håkan Thurfjell

2013-04-04 ANGÅENDE FACKFÖRENINGSAVGIFTEN VIA LÖNEAVDRAG

Teknikarbetsgivarna har sagt upp avtalet om att fackföreningsavgiften betalas genom löneavdrag. Detta har resulterat i en arbetsgrupp som ska se över de betalningsalternativ som är möjliga och ger medlemmarna den bästa lösningen, t.ex. autogiro. På grund av detta får inga nytillträdda medlemmar anslutas till de som har löneavdrag. Mer information kommer senare.

Håkan Thurfjell

2013-04-03 INFORMATION AVTALSRÖRELSEN 2013

Niklas Hjert, förhandlingschef för Unionen, informerar om avtalsrörelsen 2013.

 Avtalsinformation

2013-04-03 NYTT AVTAL KLART

Igår tecknades det nya centrala avtalet mellan parterna inom industrin. Det är ett avtal på tre år som gäller från 1 april 2013 till den 31 mars 2016 där det sista året är uppsägningsbart.

Det totala kostnadsutrymmet för det treåriga avtalet är på 6,8 procent; varav 6,3 procent går till löneökningar och 0,5 procent till delpensionssystemet. Löneökningarna fördelar sig mellan åren genom att de höjs med 2 procent det första året, med 2,1 procent det andra och med 2,2 procent det sista avtalsåret. Exemplet gäller det största avtalsområdet inom industrin.

Mer information finns här: http://www.unionen.se/om-unionen/avtalsrorelsen

2013-03-26 INFORMATION AVTALSRÖRELSEN 2013

Niklas Hjert, förhandlingschef för Unionen, informerar om avtalsrörelsen 2013.

 Avtalsinformation

2013-03-05 ÅRSMÖTET 2013

Den 21:a februari höll Unionenklubben på Scania årsmöte.

Ett 80-tal personer hade samlats för att delta i valen av ledamöter och för att lyssna på "Ståupparen" Marika Carlsson som hade ca. en timmes rolig underhållning, dock med en allvarlig botten.

Se bilder från årsmötet här.

Information om den nyvalda styrelsen kommer ut på hemsidan inom kort.

2013-02-22 VÄRVA MEDLEM OCH VINN EN iPAD 4

Värva en kollega mellan 1 februari och 15 mars 2013 så får du en biobiljett – och har chansen att vinna en IPad 4-surfplatta.

För varje person du värvar får du en lott i tävlingen. Det är få som har skickat in, så chansen att vinna en iPad är stor.

Läs mer via länken nedan.

 Värva och Vinn

2013-02-21 INFORMATION AVTALSRÖRELSEN 2013

Niklas Hjert, förhandlingschef för Unionen, informerar om avtalsrörelsen 2013.

 Avtalsinformation

2013-02-12 PENSION, FÖR DIG SOM ÄR 55 +

För dig inom ITP1 eller ITP2 som börjar fundera pensionering

Du får en helhetsbild av de pensionsdelar du kan ha tjänat in under ditt yrkesliv. Du får veta hur prognoserna fungerar och vad som gäller om du tar ut dina pengar tidigare än 65 år eller jobbar längre. Vi går igenom det du kan påverka innan pensioneringen och vad som är viktigt att känna till.

Datum: Fredag 1 mars 2013
Tid: 11:00 - 12:30 Obs! Förtäring 12:30
Plats: Quality Hotel Park, Saltsjötorget, Södertälje
Vi avslutar 12:30 med att bjuda på lunch.
Sista anmälningsdag: Fredag den 22 februari 2013

Anmäl dig till den 1 mars via denna länk.

Datum: Onsdag 6 mars 2013
Tid: 17:30 - 19:30 Obs! Förtäring 17:00
Plats: Quality Hotel Park, Saltsjötorget, Södertälje
Vi börjar 17:00 med att bjuda på kaffe/te och smörgås.
Sista anmälningsdag: Onsdag den 27 februari 2013

Anmäl dig till den 6 mars via denna länk.

Om du har frågor om innehållet i informationsträffen kan du kontakta Per Hanson, e-mejl: per.hanson@unionen.se eller telefon 021-40 08 09.

2013-02-07 INFORMATION AVTALSRÖRELSEN 2013

Niklas Hjert, förhandlingschef för Unionen, informerar om avtalsrörelsen 2013.

 Avtalsinformation

2013-02-04 ÅRSMÖTE UNIONEN, SCANIA

Den 21 februari 2013 kl. 16.00 - 19.00, Matsalen Scania Syd

MISSA INTE: UPPTRÄDANDE AV MARIKA CARLSSON, KÄND FRÅN TV!

Läs mer om Marika på hennes hemsida: http://marikacarlsson.com/

ETT ÅRSMÖTE I UNIONEN HAR ALDRIG VARIT ROLIGARE :-)

Klubben bjuder även på pajbuffé inkl. vatten eller lättöl samt kaffe.

Anmälan görs till Kristina Illerström, tel 81981 eller kristina.illerstrom@scania.com senast den 15 februari, men gärna direkt!

Har du något förslag som du vill ha behandlat på årsmötet? Skriv i så fall ner det och skicka det via mail till oss på Unionen, unionen@scania.com, senast den 15 februari 2013

 Årsmöteshandlingar

2013-01-18 INFORMATION AVTALSRÖRELSEN 2013

Håkan Thurfjell, ordförande för Unionen på Scania, informerar om läget i avtalsrörelsen 2013.

 Avtalsinformation

2013-01-17 RAPPORT FRÅN INFORMATIONSTRÄFF

Tisdagen den 15 januari hade Unionenklubben ett informationsmöte angående pensioner. Det var riktat till de som är 55+ och det var en mycket populär föreläsning.

Ett hundratal personer kom för att lyssna och ställa frågor till Per Hansson från Regionkontoret. Är det saker som ni funderar på vad gäller både försäkringar och pensioner, så är ni välkomna att kontakta honom. Det han inte kan, är inte värt att veta.

Mail: per.hanson@unionen.se
Telefon: 021-40 48 09


2013-01-16 SEKTIONERNAS ÅRSMÖTE

Följande datum för respektive sektions årsmöten är fastställda. Separata kallelser kommer att gå ut till medlemmarna i respektive sektion.

 

Sektion Datum & klockslag Plats
Marknad 30 januari kl. 17.00 Ceasars Rest., Marenplan
Produktion 24 januari kl. 16.00 Sjökringlan
S, T, H 29 januari kl. 17.00 Rest. Miramar
STC 1 & 2 12 februari Ceasars Rest., Marenplan

 


Site Map | Printable View | © 2008 - 2020 Unionen | Powered by mojoPortal | HTML 5 | CSS