Jag fattar inte....


… varför ska man vara med i facket…

Därför att man har fattat det som miljoner andra har fattat. Enda sättet att försvara sig mot vrånga arbetsgivare är att göra det tillsammans. Annars börjar vi konkurrera med varandra om jobben, med lägre löner. 

…men det är dyrt att vara med i facket…

Ja – det är dyrt att vara med i facket särskilt för den som tjänar lite. Men att vara ensam är värre. Vem tror du vill betala dig om någon annan gör jobbet för halva lönen? 

…men det är många som inte är med i facket …

Det är fel. I Sverige är det fler som är med i facket än i något annat land. Men det räcker inte. Alla ska vara med. Du också. Ingen ska stå utanför och dumpa våra löner. 

…men om just jag inte är med spelar väl ingen roll …

Det är rätt, en hit eller dit har kanske ingen betydelse. Men att inte vara med är att smita, att åka snålskjuts. Den som ställer sig utanför är en del av problemet, den som går med är en del av lösningen. 

…men det blir bara färre som är aktiva i facket och

allting blir bara sämre …

Just det. Om färre blir aktiva då blir det också värre. Fattar du – det hänger ihop. Ju färre desto värre…

…men de som inte är med i facket får ju samma…

Nej, det är fel. Om en organiserad får fel lön så kan facket stämma arbetsgivaren och få skadestånd för brott mot avtalet. Men den oorganiserade får ingenting alls. 

…men de arbetslösa, är det rättvist att de som inget gör ska ha det så bra…

Nej kanske inte, men det är listigt. Om de arbetslösa får en bra ersättning tvingas de inte sälja sitt arbete till underpris. När a-kassan sänks då ställs arbetslösa mot arbetande. Då vågar till sist ingen ställa några krav på högre löner. 

…men det är bättre att förhandla själv – det ger mer…

Jaså, gör det? Hur mycket brukar du få utöver avtalet? 

…men varför tar då inte facket strid och går ut i strejk …

Nej, det är tvärtom, facket säljer fred under hot om konflikt. Det viktiga är inte att strejka, det viktiga är att få till bra avtal och högre löner. Och förresten, om det blir strejk, då är det bara medlemmar som får strejkersättning, det kan vara bra för dig att veta.

 


Site Map | Printable View | © 2008 - 2022 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt