• RSS
  • Subscribe

Archives

Fira 1 Maj med oss! 

Tuesday, April 23, 2024 10:50:00 AM Categories: Avd 38 Dackebygden LO Medlemskap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Årets löneförhandling är klar! 

Monday, April 15, 2024 11:20:00 AM Categories: Lokala avtal Löner MSS (Metall Scania Sverige)

 

Årets centrala löneökning är på 3,1%. Dessutom ökar även avsättningen med 0,2% till deltidspension enligt det centrala avtalet. Utöver det kommer Scania  betala ut 0,8% mer än värdet i det centrala avtalet för året 2024.

Löneökningen är acceptabel, men vi är besvikna och frustrerade.

Vi möts av en begränsad förståelse för våra högst rimliga krav. Läs mer i det senaste MSS-bladet genom att klicka på bilden nedan:

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Lönerörelse 2024 

Wednesday, March 20, 2024 7:45:00 AM Categories: Lokala avtal Löner MSS (Metall Scania Sverige)

 

 

Just nu är parterna långt ifrån varandra!

 

Vi möts av en begränsad förståelse för våra väl grundade krav om löner i nivå med konkurrenter och andra inom Teknikavtalets avtalsområde.

Trots färsk kommunikation om rekordåret 2023 fortsätter företaget att tala om mörka moln och en osäker framtid.

Att företaget ställer lönsamhet och framtida investeringar mot våra krav om löner som är i nivå med liknande branscher är besvärande.

Vi ställer inte upp på att det är med hjälp av lägre löner som vi skall göra Scania lönsamt och framgångsrikt.

Vi tror inte att det är så vi skall skapa utrymme för nödvändiga investeringar i framtiden.

Vi tror i stället att väl betalda och motiverade medarbetare är rätt strategi.

 

Läs mer i MSS-bladet här.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Avtalsrörelsen smyger igång 

Thursday, March 14, 2024 9:14:00 AM Categories: Lokala avtal Löner MSS (Metall Scania Sverige)

 

Den 12/3 startade årets löneförhandl

ing! Förhandlarna för Metallfacket Scania Sverige (MSS) träffade företaget för första gången i en formell förhandling av den lokala lönerevisionen 2024.

Det första tillfället handlar om att se över företagets ekonomi, utveckling och våra, de lokala parternas, utgångspunkter. Nuvarande avtal löper ut den 31/3-2024.

Läs mer i MSS-bladet här.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Share This Using Popular Bookmarking Services

Rekordbonus! 

Tuesday, March 5, 2024 9:59:00 AM Categories: MSS (Metall Scania Sverige) SRB

 

 

Med vår resultatbonus får vi en rimlig del av de vinster vi är med och skapar. En del av företagets nettovinst betalas ut till de anställda tack vare vårt avtal om resultatbonus.  

Även om vi under året haft det ganska tufft med störningar både från underleverantörer och i logistiksystemet så har vi lyckats leverera ett bra resultat.

 

Vi kan därmed meddela att årets utbetalning för

Scanias Resultatbonus blir

56 082kr per anställd!

Vi är stolta över vårt avtal,  en stark fackförening gör skillnad!

Företaget och de fackliga organisationerna på Scania har sedan 2015 ett avtal om bonus för de anställda som skall säkerställa att vi får ta del av de vinster som vi tillsammans skapar. Detta avtal lyckades vi komma överens om strax efter att VW helt tog över Scania och var en del av vår uppgörelse med de nya ägarna. Då vi enades om att Scanias ledning och fackföreningarna på Scania skulle förhandla fram ett bonusavtal med bonusnivåer som liknar de i VW-gruppen.

Även innan 2015 hade vi bonus men denna var ett ensidigt erbjudande från företaget där vi helt saknade inflytande. Det var baserat på andra faktorer så som kvalité och leveransprecision med mera och gav oss en väsentligt lägre utdelning - cirka 14 000 kr i snitt.  

Mer information om Scanias bonussystem kan du hitta under Min anställning på Reflex, det går så klart även bra att fråga någon av dina lokala fackliga representanter.

 

Klubbordförande Michael Lyngsie (Södertälje), Mikael Johansson (Oskarshamn), Thomas Nyberg (Luleå)

 

Fördelning av vinstandelar  

Scanias Resultatbonus är en fördelning av företagets vinst till samtliga anställda, helt i linje med vår fackliga åsikt att vi ska få ta del av värdet vi producerar! Bonusen följer också en trappstegsmodell utifrån den rapporterade vinsten i bokslutet. Under mars månad meddelas hur stor bonusen för förra produktionsåret blev. Från maj kan du se din tilldelning (hel eller halv bonus och dess värde) på Benify eller PRI.  

Bonusen läggs in i en vinstandelsstiftelse som hanteras av PRI. Där ligger pengarna investerade i 3 år innan du kan begära ut dem och under tiden växlar värdet med aktiekurserna. Du kan se ditt innehav på pri.se under Vinstandelsstiftelse.

I december kan du begära om att göra ett uttag för de andelar som legat inne tillräckligt länge för att bli tillgängliga – disponibla. Innan den 31/12 måste du begära ut dem. De betalas sedan ut ungefär i mars året därpå. Väljer du att inte begära ut några andelar så ligger de kvar, investerade, tills nästa år.  


Läs mer om Scanias resultatbonus på stiftelsen hemsida på www.scaniafacken.com.

 

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Inbjudan till pensionsinfo 

Friday, February 16, 2024 9:28:00 AM

Har du koll på vad som gäller när du går i pension?

Alla medlemmar som är över 55 år, samt förtroendevalda som vill veta mer om pensioner är välkomna på information i Auktionen med Magnus Andersson som är ansvarig för arbetsmiljö och försäkringar på avdelning 38 Dackebygden.
(Notera att detta är samma genomgång som förra året och riktar sig i första hand till de som inte fick plats då, samt nya intresserade.)

 

Två tillfällen är inbokade:

Måndag 22 april

13:00 – 14:00

Plats: Auktionen

Måndag 29 April

13:00 – 14:00

Plats: Auktionen

 

Anmälan kan ske till försäkringsansvarig Tobias Engström på telefon 63780, eller via mail till ifmetall.oskarshamn@scania.com (ange namn och anställningsnummer samt vilket tillfälle du anmäler dig till).

 

Bild från ett av förra årets tillfällen.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Nya förtroendevalda 

Friday, February 16, 2024 9:27:00 AM Categories: Verkstadsklubben

 

  • På MB-gruppens årsmöte valdes Andreas Jisvik till ny gruppordförande.
  • Klubbstyrelsen har fyllnadsvalt Lars Lundgren MBCPS1 och Malin Johansson MCABW till nya kontaktombud, samt Amel Hadzic på SIM till skyddsombud.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Berätta för chefen att du är gravid 

Friday, February 16, 2024 9:24:00 AM Categories: Arbetsmiljö Försäkringar

 

Det kan vara jobbigt att berätta tidigt om en graviditet, men ibland är det nödvändigt. Om du utsätts för kemikalier eller annat som kan vara skadligt bör din arbetsmiljö riskbedömas tidigt i graviditeten eftersom foster utvecklas mycket även under de första veckorna.

Det finns särskilda regler som skyddar gravida på jobbet, men de gäller först när arbetsgivaren känner till graviditeten.

När din chef får reda på att du är gravid ska hen kalla på en riskbedömning så fort man har fått kännedom om graviditeten. Medverka på riskbedömningen ska chef, skyddsombud och sakkunnig från företagshälsovården. När man har gjort bedömningen ska man titta på om man behöver vidta några åtgärder, tex för att anpassa arbetet

 

Gravidförsäkring.

Gravidförsäkring tecknar du själv på www.folksam.se
Den finns som grundskydd som är gratis och utökat skydd mot ett engångsbelopp. Utökat skydd rekommenderas då framtida diagnoser, medicinsk invaliditet och krisstöd ingår.
Försäkringen gäller även för partner som har rätt till kristerapi och krisstöd.
Försäkringen gäller i sex månader efter födsel och ger möjlighet att teckna medlemsbarn utan hälsodeklaration.

 

Medlemsbarn är en medlemsförsäkring hos Folksam men måste tecknas själv då den inte ligger i medlemskapet.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Dags att skriva motioner! 

Friday, February 16, 2024 9:14:00 AM Categories: Centrala avtal

 

Ta möjligheten att vara med och påverka, om du vill få in något nytt eller förbättra något befintligt i vårat kollektivavtal. Det kan du göra genom att skriva en motion till avtalsrådet. Det behöver inte vara en helt färdig motion, utan vi hjälper gärna till att färdigställa.

Det finns även möjlighet att skriva motioner till IF Metalls kongress som går av stapeln nästa år. Där har man ett bredare område som man kan skriva motioner om och man kan motionera om i princip vad som helst. Allt ifrån att förbättra arbetsmiljön till att få en starkare A-kassa.

Så diskutera gärna runt fikaborden vad ni vill förändra eller förbättra så vi får in många kloka motioner!

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Stöd Musikhjälpen 

Friday, November 24, 2023 9:46:00 AM Categories: Avd 38 Dackebygden

 

En decembervecka om året engagerar Musikhjälpen hela Sverige i kampen mot en mänsklig katastrof. Tre kända programledare blir inlåsta i en glasbur på ett torg för att sända radio och tv dygnet runt i 144 timmar. Musikhjälpen bygger på de personer som engagerar sig runtom i Sverige.

 

IF Metall Dackebygden har startat en insamlingsbössa hos Musikhjälpen för att hjälpa till att samla in pengar för årets tema - Ingen ska behöva dö av hunger. Alla bidrag går direkt till Radiohjälpen som fördelar insamlade pengar.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 1 of 79 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 40 > >>


Site Map | Printable View | © 2008 - 2024 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt