• RSS
  • Subscribe

Veckovila 

Tuesday, June 19, 2018 9:36:00 AM Categories: Arbetstider

 

Enligt Teknikavtalet ska man ha minst 35 timmars sammanhängande ledighet under varje period om sju dagar. Det är detta som brukar kallas veckovila. I ett lokalt avtal har Scania och MSS (koncernfacket) kommit överens om att brytpunkten för varje sjudagarsperiod är lika med tidpunkten för förmiddagsskiftets start måndag morgon. På Scania i Oskarshamn är det 06:24 måndag morgon som gäller.

MC900072685[1]Mellan 06:24 måndag och 06:24 nästkommande måndag ska man alltså ha fått åtminstone en period med 35 timmars sammanhängande ledighet. Om man pga till exempel övertid behöver förlägga veckovilan på ordinarie arbetstid är Scania och MSS överens om att ersättning ska utgå som om han/hon hade arbetat, dvs månadslön plus eventuella tillägg.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Information till feriearbetare 

Tuesday, June 19, 2018 9:33:00 AM Categories: Löner

 

Med anledning av att företaget har tagit in ferieanställda gör verkstadsklubben en kortare genomgång i Hyttbyggaren om vad som gäller för feriearbetare. Om det finns frågor kontakta gärna din produktionsledare, lönekontoret eller verkstadsklubben.

Nedanstående uppgifter är hämtade från de överenskommelser som finns mellan verkstadsklubben och företaget. Regelverket finns med i våra lokala avtal och betalningsnormer.

 

Ersättning för feriearbetare

Yngre än 18 år 84,27 kr/tim
18 år och äldre 108,20 kr/tim
Minst 2 års högskolestudier 115,48 kr/tim
Minst 3 års högskolestudier 118,61 kr/tim

 

Företaget gör numera en tydligare skillnad mellan ferieanställda och semestervikarie. Feriearbete är utanför ordinarie bemanning och ersätter ingen annan anställd. En semestervikarie ersätter en person i den ordinarie bemanningen och ska därför erhålla nivålön 1 i aktuellt värderingsområde.

Det som tillkommer i båda fallen är OB-, skiftformstillägg och semesterersättning enligt avtal.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Tuesday, June 19, 2018 9:32:00 AM Categories: Ordförande har ordet

 

Hej på er alla medlemmar, idag skriver jag om övertidssituationen. Vi är nu inne i en stark högkonjunktur inte bara i Sverige, utan även i stora delar av världen, industrin går för högtryck, många företag har ett enormt behov av nyrekrytering för att klara efterfrågan. Vi befinner oss i ett mycket ansträngt läge på Scania, dels har vi dom yttre omständigheterna med sena leveranser som ställer till det. Sedan har vi även våran upprampning av NTG och alla våra tekniska störningar. Detta är givetvis ingen bra situation, det är en hög och tärande belastning på medlemskåren med all den övertid som varit. Vi får återkommande frågan vad gör verkstadsklubben så att vi kan slippa övertiden? denna fråga är givetvis befogad. Företaget och verkstadsklubben sitter i ständiga möten kring detta för att försöka få till en lösning. Det vi ifrån klubbens sida har gjort är att ta upp frågeställningar med företaget. Vi sitter med ifrån skyddsorganisationen och den allmänfackliga organisationen i alla led. Vi har påpekat och framfört till företaget om andra skift former, och även balansera upp dom befintliga vi redan har idag, anställa där det behövs. Vi sitter med på produktionsuppföljningsmöten som vi har haft på daglig basis, och som vi nu har ett par gånger i veckan. Vi har representation i våra lokala forum på verkstadschefsnivå. Jag själv sitter med i centrala forum bl.a. Scanairådet där alla Scanias verkstadsklubbar är representerade, vi för även en dialog med Scanias ledning kring situationen. Givetvis förstår vi att denna situation blir en stor belastning för medlemskåren, när vi är här på övertid istället för att vara hemma.

 

Mvh klubbordförande  Mikael ”Sippa” Johansson.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Fackavgiften åter avdragsgill! 

Tuesday, May 22, 2018 1:49:00 PM Categories: Lagar/Regeringsbeslut Medlemskap

 

Förra veckan röstades förslaget om att man åter ska kunna göra skatteavdrag på fackföreningsavgiften igenom i riksdagen, något som IF Metall länge har krävt. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade ja till att kunna dra av fackavgiften. Sverigedemokraterna röstade nej och övriga högerpartier la ner sina röster.

Rätten till avdrag införs 1 Juli och avdraget sker i form av en skattereduktion om 25 procent, och beräknas på den årliga medlemsavgiften. Samtliga fackmedlemmar är berättigade till avdraget förutsatt att man betalar 400 kr eller mer i årliga fackavgifter. Det innebär att de allra flesta medlemmarna får tillbaka 25% av medlemsavgifterna som ett skatteavdrag som automatiskt förs in i deklarationen.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Försäkringskommittén informerar 

Tuesday, May 22, 2018 1:47:00 PM Categories: Försäkringar

 

IF Metall har förhandlat fram ett antal olika försäkringspaket för medlemmarna. 2017 fick 20 000 berörda medlemmar 241 miljoner kronor.
Över 12 000 medlemmar fick ersättning från olycksfallsförsäkringen och ca 5 700 medlemmar fick tillsammans över 152 miljoner kronor från sjuk- och efterlevandeförsäkringen. 73 miljoner kronor utbetalades från förbundets olycksfallsförsäkring.
Den fackliga idénhar från början inkluderat att skapa försäkringsskydd för medlemmarna. Det är tanken om självhjälp och att solidariskt hjälpa varandra. Vartefter samhällets försäkringsskydd har utvecklats, har också facken behövt utveckla försäkringsskyddet.
I samarbete med Folksam har IF Metall skapat såväl obligatoriska som frivilliga försäkringar. Obligatoriska försäkringar (som ingår i fackavgiften) är medlemsolycksfallsförsäkring, barngruppliv, grupplivförsäkring. De frivilliga försäkringar som förbundet erbjuder är hemförsäkring, sjuk- och efterlevandeförsäkring, medlemsbarn.

 

Obs! Numera behöver man BankID för att kunna anmäla AGS, alternativt får man skriva ut en pappersblankett och skicka in. Ta kontakt med någon av våra försäkringsinformatörer om du behöver hjälp att anmäla.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet: Var är ni? 

Tuesday, May 22, 2018 1:46:00 PM Categories: Ordförande har ordet

 

 

Hej på er kamrater! Var var ni under 1 maj? Kanske att det var lite mer folk än vanligt i tåget, men vi borde ha varit tusen som tågade och stod upp för våra rättigheter.

Jag har ställt mig frågan själv många gånger, varför det är så svalt intresse hos oss när det gäller att visa vad vi tycker, när vi hör det i vardagen. Vi har ju ett unikt tillfälle att visa högern att vi är ett enat kollektiv. Nu kommer säkert en del av er att reagera och det är meningen! Många säger att detta löser ni politiker och förtroendevalda, andra lever i villfarelsen att vi har fel, högern kommer minsann inte att försämra för vårt kollektiv.

Jag sticker ut hakan lite och skriver har vi det för bra? Är det därför man har fått in det egoistiska tänket: det drabbar inte mig. Och att vi måste ha någon att se ner på, alltid den svagaste länken i ett samhälle. Då har man lyckats så ett frö och tagit död på solidariteten. Detta är en klassfråga. För tro inte att högern sitter still i båten, man gör och försöker försämra lite i taget. Det är livsfarligt för då kanske vi reagerar när det är försent. Det går fort att rasera men tar lång tid att bygga upp.

Vi måste värna om den svenska modellen. Den är unik och vi vill inte att staten lägger sig i den. Borgarna har en intention av att förstatliga och att inte låta arbetsmarknadens parter sköta detta. Vinner borgarna valet har man lovat att göra detta och samtidigt få till inskränkningar i våra lagar och avtal. Det här mina damer och herrar skulle bli slutet för den svenska modellen. Tänk er själva vad som kan hända, vi kommer att få färre semesterdagar, sämre anställningstrygghet, inga anställningsavtal, inga studier på betald arbetstid, försämrad förtroendemannalag mm. Detta är bara några exempel på vad som kan komma att försämras vid ett maktskifte.

 

// Mvh klubbordförande Mikael ”Sippa” Johansson.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Fyra krav 

Tuesday, May 22, 2018 1:43:00 PM Categories: Från Förbundet

 

IF Metall har fyra prioriterade krav i kommande valrörelse:

 

  • Ökad trygghet i och mellan jobben!
  • Vi ska ha rätt att vara sjuka tills vi blir friska!
  • Ingen ska behöva dö av jobbet!
  • Nej till osäkra anställningar och lägre löner!            

Året är 2018 – men vi behöver ändå protestera för att ingen ska dö av jobbet och för att vi ska få vara sjuka tills vi blir friska. IF Metalls fyra krav i valet är något som borde vara självklart!

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Första Maj 

Tuesday, May 8, 2018 1:10:00 PM

 

Årets första maj firades sedvanligt gemensamt med LO, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Vi bjöds på fint väder och programpunkter för både stora och små i form av tal, musik, ansiktsmålning, ponnyridning m.m.
Talade gjorde Andreas Erlandsson (S), Laila Naraghi (S), Lena Granath (V) och Sara Malek (SSU).

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Fyllnadsval 

Tuesday, May 8, 2018 1:06:00 PM Categories: Verkstadsklubben

 

På verkstadsklubbens styrelsemöte 20 April valdes Mikael Davidsson MCAAW1, Robert Johansson MCLLC1 och Eva Spångberg MCLLB1 till kontaktombud, samt Rasmus Johansson (L7) till skyddsombud.
På styrelsemötet 4 Maj valdes Niklas Ingström MCLFL2 till nytt skyddsombud.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

ATT och KV 

Tuesday, May 8, 2018 1:06:00 PM Categories: Löner

 

I lönesystemet finns ett så kallat anställningstidstillägg (ATT), som ger ett tillägg på lönen efter hur länge man varit anställd på Scania. Anställningstidstillägget börjar utbetalas efter 5 års anställningstid och ökar därefter enligt tabellen nedan. Det ska betalas ut från den månaden man kvalificerat sig.
Innan man införde vårt nuvarande lönesystem (2005) fanns istället något som kallas kvalifikationslön (KV), vilket innebar att de som hade en teknisk grundutbildning eller yrkeserfarenhet från andra företag fick ett lönetillägg.
De som anställts efter 2005 har alltså ATT och de som varit anställda längre har KV, men i båda fallen är det idag anställningstid som räknas
.

 

Fr.o.m År

Kronor

0

0

6

50

7

100

8

150

9

200

10

250

11

300

12

350

13

400

14

450

15

500

16

550

21

800

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 7 of 56 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 30 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2019 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt