• RSS
  • Subscribe

Archives

Datum för årsmöten 

Tuesday, January 19, 2016 10:55:00 AM Categories: Möten Verkstadsklubben

 

Datumen för årsmöten är nu spikade.

 

Verkstadsklubben har sitt årsmöte onsdagen 24/2 15:12 i Folkets Park.

Grupperna har sina årsmöten onsdagen 17/2.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Insändare 

Tuesday, January 19, 2016 10:54:00 AM Categories: Verkstadsklubben

 

 

Att vara med i en fackförening har egentligen bara en orsak.

Att försvara vårat löfte, att aldrig konkurrera om priset på arbete mellan oss arbetare.

Men så kommer det som fackföreningar också hjälper till med. När någon gjort något som gör att företaget funderar på ”åtgärder”. Vi har märkt en ökning av ”varningar” som delas ut.

Många tänker då att ”nu går jag minsann med i facket”. Saken är den att facket egentligen bara är skyldigt att företräda dig från det du blev medlem, alltså inte ett retroaktivt medlemskap. Så bäst för att kunna upprätthålla vårat löfte och att få hjälp i olika ärenden - bli medlem NU (alltså nu, direkt) om du redan inte är det.

 

//Engagerad IF Metallare

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Om facket 

Tuesday, January 19, 2016 10:53:00 AM Categories: Studier

 

 

Låt ingen trampa på dig – ta första steget till att argumentera bättre.

Kunskap är makt. Här får du chansen att fylla på med nya kunskaper om vilka rättigheter du har på jobbet.

 

OM FACKET: En kurs som ger dig en första inblick i den fackliga organisationen, dina rättigheter och skyldigheter, kollektivavtalet och hur det kan påverka både organisationen och på din arbetsplats. Du får kunskaper om varför kollektivavtalet finns, samt hur det påverkar din lön, övertidsersättning, OB-tillägg och mycket mer. Du får även kunskaper om din arbetsmiljö och vilka krav du kan ställa. Detta är kursen som stärker din självkänsla i situationer då du behöver stå upp för dina eller någon annans rättigheter.

 

10-11 Mars, Oskarshamn

 

Anmälan redan nu till din studieombud eller:

0491-765 607

leine.johansson@scania.com

 

  • Skicka med namn, personnummer och eventuell kostönskemål.
  • Även du som inte är medlem i IF Metall får gå denna utbildning.
  • Ekonomi är stipendie på 864kr skattefritt/dag
  • Du söker ledigt hos din chef och ingen mer än du kan neka dig ledigt, enligt Studieledighetslagen.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Har du gjort ditt val? 

Tuesday, December 22, 2015 10:02:00 AM Categories: SRB

 

 

 

 

SRB-styrelsen påminner om att de som vill skifta ut innestående bonus måste göra det på ScaniaForMe senast 30 December!

 

Vid frågor rörande utskiftningen kan man kontakta SEB Vinstandelar på telefonnummer

0771-390170, vardagar mellan kl 13-15.                                

 

Mer info om resultatbonusen finns på www.scaniafacken.com (klicka på fliken ”Resultatbonusstiftelse” högst upp).

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Pensionsfakta 

Tuesday, December 22, 2015 10:01:00 AM Categories: Centrala avtal Försäkringar Lokala avtal

 

 

 

Deltidspension (Kollektivavtal)

Uttag från 60årsdagen. Start med avsättning från 2013. Olika summor från olika avtalsperioder. Intjänande från första arbetsdag i ett företag med kollektivavtal. Avsättning görs årligen till personliga pensionsvalet och om man inte tar ut av det så finns det kvar i ditt personliga pensionsval.

 

Scanias avtalspension (Scanias flexibilitetsavtal)

Uttag från 62 år om du arbetat 30 år i koncernen. Uttag från 63 år om du arbetat 25 år i koncernen. Ger 75% av den lön du har när du börjar ta ut avtalspensionen.  Avsättning görs i en försäkring av förlorade inkomstpensionsdelar fram till 65år. (Anställningen upphör).

 

Allmänna pensionssystemet (Lagstadgad pension)

Inkomstpension avsätts 18,5 % från arbetsgivaravgift som fördelas. 16% går till fördelningssystem för pensionsutbetalningar och 2.5% avsätts till Premiepensionen där du väljer fonder. Eget val av förvaltare och efterlevnadsskydd.

Tilläggspension endast för födda 1938-1953.

Avtalspension SAF-LO - arbetsgivaren betalar avgiftsbestämd pension till Fora, som förvaltar. Intjänande år från din 25årsdag. Kan tas ut partiellt från 55år.

Du väljer förvaltare och efterskydd, samt kan göra omval eller flytt av avsatt pensionsdel.

 

//Försäkringskommittén

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet! 

Tuesday, December 22, 2015 10:00:00 AM Categories: Ordförande har ordet Verkstadsklubben

 

 

 

 

 

Hej igen alla medlemmar, året börjar närma sig sitt slut och vi kan åter igen börja summera ett händelserikt och hektiskt år. Jag vill tacka alla medlemmar för ett bra engagemang, och passa på att önska er alla en god jul och ett riktigt gott nytt år.

 

Mvh Mikael ”Sippa” Johansson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ingen bonus för inhyrda efter AD-beslut 

Wednesday, December 16, 2015 12:16:00 PM Categories: Från Förbundet Förhandlingar

 

Arbetsdomstolen gick på bemanningsföretagets linje i tvisten om inhyrdas rätt till bonusar. Dock var domstolen inte enig.
– Beslutet innebär att en bonus som betalas ut en gång per år inte ska ingå i de inhyrdas genomsnittliga förtjänstläge, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.


IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic

Arbetsdomstolen gav alltså bemanningsföretaget Randstad rätt i bonustvisten*. Det innebär att de drygt 600 bemanningsanställda, som är inhyrda till Scania i Södertälje, blir utan bonus. Detta trots att de bidrar till intäkterna på samma sätt som kundföretagets egen personal.
 

 

– Det är ren lönedumpning, som vi ser det. Bemanningsavtalet säger ju tydligt att man ska följa villkoren på företaget där de bemanningsanställda är inhyrda, säger han.

 Bemanningsföretagen ser förmodligen AD-domen som en vinst. Men den är i så fall ytterst kortvarig, säger Darko Davidovic:
– Nu ska vi göra allt vi kan för att täppa igen den här luckan i bemanningsavtalet, säger han.

*) IF Metall krävde att medlemmarna på Randstad skulle få dela på drygt 7 miljoner kronor i utebliven bonus, inkluderat ränta och skadestånd.

Uppdaterad 2015-12-16 Skribent: Anneli Lundberg

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Rapport från klubbens nomineringsmöte 

Tuesday, December 8, 2015 10:03:00 AM Categories: Centrala avtal Möten Verkstadsklubben

 

 

3/12 genomfördes verkstadsklubbens nomineringsmöte i Folkets Park med ca 200 närvarande medlemmar. Förutom sedvanliga nomineringar och val av kontaktombud rapporterade ordförande Mikael Johansson från avtalsrörelsen. I samband med detta lyftes frågan om förbundets samtal med arbetsgivarna om LAS. Mötet beslutade att klubben ska ställa krav på att förbundet lämnar dessa samtal. Bland övriga frågor som kom upp på mötet var inarbetningen runt jul en stor punkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Tuesday, December 8, 2015 10:02:00 AM Categories: Centrala avtal Ordförande har ordet Verkstadsklubben

 

 

Hej igen alla medlemmar, tänkte säga några ord kring vikten av att gå på våra möten. Vi kanske inte alltid har någon större fråga att diskutera på våra möten, men att kunna gå på våra medlemsmöten är en facklig rättighet som vi har slagits för historiskt. När vi hade nomineringsmötet i parken i torsdags så var vi inte så många som vi hade hoppats på, det var väl inte katastrof men det kunde ha varit bättre. Fundera vidare på detta och gå på mötena, ni behöver inte ställa frågor om ni inte vill, men bara att gå och lyssna kan vara nog så viktigt. Nu vänder vi blad och tittar framåt. När vi har vårt årsmöte i början av nästa år hoppas vi kunna ge er mer information om våra avtalsförhandlingar. Vi kommer att informera om det går bra i förhandlingarna, eller om dom är låsta med allt vad det innebär. Jag lovar er också att det kommer att bli förtäring på mötet, så ställ nu upp och kom på årsmötet.

 

Mvh Mikael ”Sippa” Johansson

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Svar på fråga från MCs nomineringsmöte 

Tuesday, December 8, 2015 10:01:00 AM Categories: Arbetsmiljö

 

 

På MC-gruppens nomineringsmöte ställdes en fråga om vad som stod i Arbetsmiljöverkets utlåtande efter deras besök i slutet av 2012.

 

 

Nedanstående är ett utdrag ur detta utlåtande:

 

"Man (Scania) försökte därför se till att en stor hytt alltid efterföljdes av en liten hytt. Därutöver fanns en organisation för att kunna bli avlöst och få snabb hjälp. Hon/ han som gör bedömningen att inte hinna med monteringen på sin position har alltid möjlighet att begära sådan genom att dra i ett snöre. Teamledaren ska då snabbt se till att hon/ han själv eller annan hjälper till en stund. Till varje line finns en frånvaroreserv samt en teamledare. Reserv kan ibland även tas in från annan line. Vid långtidssjukskrivningar tas extra personal in i arbetsgruppen på line.

Vidare görs en belastningsergonomisk bedömning av arbetet vid samtliga positioner och man arbetar för att få bort riskfyllda arbeten genom ändrat arbetssätt, hjälpmedel mm. Avsikten är att samtliga medarbetare vid en line under vissa timmar i veckan ska arbeta med förbättringsarbete.

 

Det framfördes vid mötet att personal ibland upplevde motvilja att dra i snöret för att få hjälp. Det överenskoms därför på mötet mellan arbetsplatsens parter att arbetsgivaren kommer att ytterligare tydliggöra för arbetstagarna att de inte ska låta bli att dra i ett tidigt skede för att påkalla hjälp.

 

Arbetsmiljöverket gör följande bedömning:

 

Sammantaget finner Arbetsmiljöverket att företaget aktivt arbetar för att arbetet ska kunna utföras i en lugn och jämn takt. Ett aktivt arbete pågår för att minska de belastningsergonomiska riskerna. Arbetstagare har möjlighet att få hjälp och avlastning och antalet stopp vid linen följs löpande."

 

 

Det är alltså av stor vikt att man drar i snöret när man inte hinner med!

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 30 of 61 << < 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 60 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2020 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt