Första Maj är allmän helgdag i Sverige sedan 1939 och arbetarrörelsens internationella högtidsdag då arbetare över hela Sverige, och i stora delar av världen, samlas för att demonstrera för arbetstagarnas rättigheter. Men varför firar vi 1 Maj, och behöver man bry sig om 1 Maj idag?
Första Maj, som arbetarrörelsens dag, instiftades 1890 till åminnelse av bland annat Haymarketmassakern 1886, då strejkande arbetare demonstrerade för åtta timmars arbetsdag på torget Haymarket i Chicago. Dagen före hade två demonstrerande arbetare skjutits ihjäl av polisen och när 200 poliser ingrep för att lösa upp demontrationen kastade någon en bomb på en sidogata. I det kaos som följde började polisen och några arbetare beskjuta varandra vilket ledde till sju polisers och minst fyra arbetares död.
I Sverige känner de flesta till händelserna i Ådalen 1931 då fem strejkande arbetare skjöts ihjäl av militär. En annan historisk konflikt är Mackmyrakonflikten 1906. Det året hade det bildats en fackförening av arbetare vid massafabriken i Mackmyra. När detta kom till företagsledningens kännedom skickades brev ut där de anställda sades upp om de inte omedelbart lämnade fackföreningen, men arbetarna vägrade. Arbetsgivaren svarade med att vräka 40 familjer från sina bostäder. Arbetarna fick dock ett massivt stöd av de svenska fackföreningarna, och företaget tvingades ge efter på grund av konflikten. Fackföreningen fick bildas och många arbetare fick tillbaka sina arbeten och bostäder.
Av historien lär vi oss att goda villkor inte är självskrivna eller medfödda rättigheter på något sätt. De har kommit till genom kamp. Men behöver vi fortfarande demonstrera på första maj? Har vi det inte ganska bra egentligen? Det kanske man kan tycka, men hoten mot våra arbetsvillkor och den svenska modellen duggar fortfarande tätt. Arbetsgivare och högerpolitiker vill splittra arbetarrörelsen. Bara den senaste tiden har det kommit förslag på att lagstifta lägstalöner, instifta låglönejobb och luckra upp LAS. Syftet är att splittra arbetarna. Det gamla uttrycket "Enade vi stå, söndrade vi falla" beskriver det bra. Är inte arbetarrörelsen enad tappar den makt. Förlorar arbetarrörelsen sin makt kan de villkor vi kämpat och förhandlat oss till förloras: semester, föräldrapenning, sjukpenning, allmän sjukvård, pension, ja det mesta kan försämras. Därför är kampen i dag lika viktig som för 100 år sedan.
- Därför demonstrerar vi på första maj!
// Klubbstyrelsen
Första Maj i Oskarshamn
DEMONSTRATION
13:00 Samling vid Mäster Palms plats
13:30 Avmarsch till stadsparken
MÖTE
14:00 Stadsparken vid scenen
AKTIVITETER
Musik av Elin Namnieks
Fika
Korvgrillning
Ponnyridning
Fiskdamm
Ansiktsmålning
Allsång
TALARE
Andreas Erlandsson, Socialdemokraterna
Laila Naraghi, Socialdemokraterna
Lena Granath, Vänsterpartiet
Sara Malek, SSU Oskarshamn
|