Nyheter

Scania vill inte ge någonting 

Tuesday, June 29, 2010 2:39:36 PM Categories: Avtalsrörelsen Lön

 

Smältande jordglob

I fjol vädjade Scania till sina anställda att stötta

företaget. Den information som företaget gick ut  

med liknade i det närmsta en domendagsprofetia

med bilder på smältande jordklot grafer som pekade

skarpt nedåt.

De så kallade löneförhandlingarna är nu avslutade. Företaget har under hela processen sedan i mitten på maj vägrat möta klubbarnas bud och argument med annat än 0,9 % med argumentet att världen är så osäker framåt.

 

Tydligen vill företaget att de anställda ska ställa upp och rädda Scania under dåliga tider med uppskjutna lönerevisioner, semestertillägg och avsteg från i stort sett alla lokala avtal. Det går arbetarna med på i tron om att bli kompenserade när det vänder. Men av den förhoppningen bidde det inget, inte ens en tummetott.

 

Det är konstigt att så fort det är dags för aktieutdelning så visar vi alltid kanonresultat och aktieägarna får sin del av kakan. När sen de anställda som kämpat ihop till vinsterna också vill ha del av kakan förvandlas vinstmaskinen nästan till ett krisföretag med himlen full av orosmoln.

 

När det centrala avtalet slöts på 0,9 % så var det med tanke på att mindre företag utan kunder också skulle klara den höjda nivån utan att gå i konkurs. Scania är inte ett litet företag utan kunder och vi är långt ifrån konkurs.

 

Summan av kardemumman är att facket inte kommer att skriva på ett avtal med 0,9 % i lönehöjning, det måste företaget betala ut ändå. Vår uppfattning är att de anställda är värda en större höjning än miniminivån i det centrala avtalet. Tydligen har företaget en annan uppfattning.

 

Johan Järvklo, Ordförande Scania verkstadsklubb Södertälje

Mikael Johansson, Ordförande Scania verkstadsklubb Oskarshamn

Heino Wahter, Ordförande Ferruforms verkstadsklubb Luleå

 

klicka här för att ladda ned klubbladet i dess helhet.

Åter- och nyanställda - Välkomna 

Thursday, June 24, 2010 10:45:40 AM Categories: Övrigt

Åter- och nyanställningar pågår i företaget, mest till monteringen. Det känns bra. Både med anledning av att företaget går bättre och att våra jobb därmed tryggas. Men också att det känns rätt att tidigare anställda får chansen att komma tillbaka.

 

Vid återanställning följer företaget reglerna i Lagen om Anställningsskydd (LAS). En turordningslista har skapats för dem som var visstidsanställda och som slutade under de senaste 18 månaderna. Det är den totala anställningstiden i företaget som bestämmer turordningen, oavsett anställningsform.

 

De återanställda kommer att ges en visstidsanställning på sex månader. Denna anställning kan sedan förlängas med ytterligare 6 månaders visstidsanställning. Visstidsanställning enligt flexibilitetsavtalet ska syfta till en tillsvidareanställning, d.v.s. en fast anställning. Det är ingen provanställning som det ibland kan missuppfattas som. I normala fall, om inte ny arbetsbrist eller personliga skäl, typ misskötsamhet etc. dyker upp, blir den anställda fast anställd efter tolv månader.

 

De flesta som blir anställda är eller kan tänka sig att bli medlem i IF Metall. Den som redan är medlem vid anställningen ska skriva en fullmakt så att medlemsavgiften kan dras direkt från lönen. Medlemmar i andra förbund erbjuds att bli medlem i IF Metall. Mellan fackförbunden finns så kallade fria övergångar. Man tar med sig villkor och intjänad tid till det nya medlemskapet. Det som krävs är att man begär ett övergångsbevis från det nuvarande förbundet. Prata med ditt lokala kontaktombud eller ring 08-553 83 096 så kan du få hjälp med att bli medlem eller att skriva en fullmakt.

 

Medlemsavgiften är som tidigare 1,7 % av lönen. Det som tillkommer är a-kasseavgiften på 300 kr. Det är det belopp som regeringen beslutat om och som går direkt in i statskassan för att man är medlem i en a-kassa och arbetar.

 

klicka här för att ladda ned klubbladet i dess helhet.

Löfven och Lago på besök 

Thursday, June 24, 2010 10:33:51 AM Categories: Politiken och arbetslivet Övrigt

Stefan Löfven och Anders Lago på besök

Under tisdagen 21 juni var Södertäljes kommunalråd Anders Lago (S) och IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven på besök. Under dagen så fick ca 80 av våra förtroendevalda chansen att lyssna på och ställa frågor till Stefan och Anders.

 

Under träffen pratade man bland annat om hur viktig industrin är för Sveriges ekonomi och om vikten av att facket sätter press på de politiska partierna för att driva arbetstagarnas intressen. Man pratade även en del om hur de senaste fyra åren försämrat vår ställning som arbetstagare i samhället. Andra saker som diskuterades var det nya kollektivavtalet, men även om Scaniaanställdas problem med ständigt återkommande övertid som resulterat i att många helt enkelt inte vet när de slutar på dagarna.

 

 

klicka här för att ladda ned klubbladet i dess helhet.

Politiken och arbetslivet 

Thursday, June 24, 2010 10:27:32 AM Categories: Politiken och arbetslivet

Regeringsskifte 2010

Idag påbörjar vi en artikelserie där vi tänker försöka illustrera kopplingen mellan politiska beslut och villkoren på våra arbetsplatser. Vi kommer att granska de förändringar den nuvarande regeringen gjort i lagstiftningen under de senaste fyra åren och belysa hur dessa förändringar påverkar oss som arbetstagare.

 

Den första artikeln i denna serie hittar du nedan. I den försöker vi att översiktligt belysa den historiska betydelsen och vikten av fackets engagemang i politiken.

 

 

 

klicka här för att ladda ned klubbladet i dess helhet.

Varför skall vi bry oss om politik? 

Thursday, June 24, 2010 9:10:07 AM Categories: Politiken och arbetslivet

För att förstå vikten av fackets inblandning i politiken måste man göra en historisk återblick och förstå själva bakgrunden till varför arbetarrörelsen startades.

 

Orättvisornas Sverige

Det klassamhälle som börjat ta form i Europa och Sverige i samband med den industriella revolutionen blev allt tydligare under 1800-talets senare hälft.

 

Arbetstagarna var oorganiserade, hade dåliga löner och fick arbeta 10-14 timmar i sträck i en arbetsmiljö som ofta var direkt farlig för hälsan. Trångboddhet var snarare regel än undantag med flera personer sovandes i samma säng eller soffa, dålig hygien och undernärdhet hörde till vardagen.

 

Detta klassamhälle växte sig starkare och starkare då det var arbetsgivaren som dikterade villkoren för arbetstagarna. Att vara arbetslös var inte ett alternativ av främst två anledningar. För det första var det olagligt att sakna arbete - arbetslösa arresterades för lösdriveri - och för det andra fanns inte det sociala skyddsnät vi har idag. Att inte arbeta betydde ingen inkomst och alltså ingen möjlighet att försörja sig. Antalet arbetstillfällen var alltid färre än antalet arbetare.

 

Detta ledde till att arbetsgivarna kunde spela ut arbetarna mot varandra. I praktiken innebar detta att den som hade lägst krav på lön och arbetsvillkor var den som fick arbete. Makten låg utom arbetarnas kontroll. Det var de rikas barn som gick i skolan, arbetarnas barn fick istället vid tidig ålder arbeta för att bidra till familjens försörjning. Den politiska motviljan att göra något åt de stora skillnaderna i samhället var stor, och på så sätt fördjupades klyftorna ytterligare.

 

Det fackliga löftet

Det var ur dessa förhållanden som missnöjet hos arbetarna började växa sig allt starkare. De ville kunna påverka sin situation i stället för att vara tvingade att nöja sig med det som erbjöds.

 

Idén om att alla arbetare kunde gå samman för att komma överrens om vilka villkor de skulle arbeta efter spred sig över landet och inom yrkesgrupperna.

Genom att lova varandra att inte arbeta för sämre villkor än vad man gemensamt enats om tvingades arbetsgivarna att lyssna och ta hänsyn till arbetarnas krav. Det är detta som kallas det fackliga löftet och det är den grund som fackföreningsrörelsen än idag vilar på.

 

Arbetarna började också tillsammans att av den lön som intjänades lämna en del till arbetsgruppen. På så sätt blev det möjligt för de som inte fick arbete vissa dagar att ändå kunna få en inkomst, de behövde då inte sälja sig billigt för att få arbete och detta gav möjligheten att hårdare kunna driva igenom de fackliga kraven på arbetsgivarna.

 

För att förändra sin ställning på arbetsplatserna och i samhället förstod arbetarna att de också behövde förändra samhällets spelregler. Problemet var att den politiska makten ägdes av de som hade stora ekonomiska resurser. Till sin hjälp startade fackföreningarna i slutet av 1800-talet ett politiskt parti - det Socialdemokratiska arbetarpartiet. Den fortsatta fackliga och politiska kampen ledde 1921 fram till allmän och lika rösträtt - Sverige blev en demokrati.

  

Demonstrationståg i Ådalen 1931

Demonstrationståg i Ådalen 1931 strax innan militären öppnar eld mot

demonstranterna; en händelse som blivit en symbol för den

svenska arbetarrörelsens kamp.

 

Vad har då hänt under hundra år av facklig och politisk kamp?

Det politiska engagemanget som arbetarrörelsen haft har lämnat ett stort avtryck i vårt samhälle. Sedan 1800-talets andra hälft fram till idag har Sverige gått från att vara ett av europas fattigaste

länder till att bli ett av världens rikaste. Vår lagstiftning reglerar idag en stor del av vårt arbetsliv. Vi riskerar inte att förlora jobbet på godtyckliga grunder. Vår arbetsmiljö har blivit betydligt säkrare. Vi har försäkringar som ger oss ersättning om vi råkar ut för arbetsskador. Vi har rätt till fem veckors betald semester. Vi har rätt till betald föräldraledighet. Vi har rätt att organisera oss för att kunna driva frågor vi som arbetstagare

vill förändra. Dessa frågor, och många fler, är resultatet av att arbetarrörelsen drivit på kampen både fackligt och politiskt.

Medlemskapet i IF Metall innebär enligt förbundets stadgar att vi gemensamt ska bevaka varandras intressen på både arbetsplatsen och i samhället. Fackligt arbete har aldrig inneburit att enbart se till att arbetsgivare följer lagar och avtal. Fackligt arbete har alltid inneburit att vara pådrivande och bevaka lagstiftningen så att arbetstagarnas intressen tas tillvara i de politiska församlingarna. Att påverka politiskt är en facklig nödvändighet!

 

klicka här för att ladda ned klubbladet i dess helhet.

Snart semester? 

Thursday, June 24, 2010 8:59:35 AM Categories: Övrigt

Bild på Slandö

Funderar du på vart du skall åka? Slandön kan vara ditt alternativ! Här finns mysiga stugor från 2 till 8 bäddar, med veranda och uteplats. På vår ö finns det stora ytor för lek och avkoppling. Här kan du också fiska, spela fotboll, volleyboll, bada, basta, spela boule eller mölkky. Kiosk, internet, solstolaroch grillplatser finns också på ön.

 

För mer info: www.slandostuga.nu

Boka direkt: boka@slandon.se

Det finns lediga stugor v29 - v32

Välkommen önskar IF Metall Södertälje

 

klicka här för att ladda ned klubbladet i dess helhet.

Kolmården 4-5 september 

Thursday, June 24, 2010 8:53:04 AM Categories: Tips & Råd Övrigt

Kolmårdens logotypTill alla er som har hämtat ut biljetter till Kolmårdens djurpark för den 4-5 september vill vi tydligöra att det kommer att genomföras kontroll av medlemskap vid entrén. Minst en person per sällskap måste vara medlem i IF Metall. Observera att det inte går att köpa biljetter på plats.

 

Om du inte har något medlemsbevis kan du logga in på IF Metalls medlemsportal www.ifmetall.se/portal. Väl inloggad klickar du på fliken "Studier/Organisation" och väljer "Skriv ut medlemsbevis". Om du inte är registrerad på medlemsportalen är det bara att trycka på "Registrera dig först" och följa anvisningarna.

 

klicka här för att ladda ned klubbladet i dess helhet.

Löneförhandlingarna - En kort rapport 

Wednesday, June 23, 2010 5:42:34 PM Categories: Avtalsrörelsen Lön

I dag var orternas förhandlare inkallade till återupptagna löneförhandlingar. Efter dagens övningar finns fortfarande inget lokalt avtal om lönerevision. Företaget har återigen ajournerat sig och förhandlingarna skall fortsätta på tisdag den 29 juni.

 

klicka här för att ladda ned klubbladet i dess helhet.

Avtalsrörelsen - inget resultat än så länge 

Wednesday, June 23, 2010 7:58:50 AM Categories: Avtalsrörelsen Lön

I måndags 21 juni hade företaget och klubbarna från Oskarshamn, Luleå och Södertälje sin tredje träff för att diskutera löneökning. Fortfarande har man inte kommit fram till någonting. Företaget bad att få ajournera sig till onsdag förmiddag för vidare diskussioner. Ett extra klubblad kommer att komma ut så fort vi vet någonting om resultatet från den förhandlingen.

Inte en dag för tidigt 

Monday, June 21, 2010 2:59:34 PM Categories: Övrigt

Nu är den här: Verkstadsklubbens nya hemsida. Vi hoppas att du gillar den nya sidan. Vår ambition är att den skall vara ett verktyg som ger dig en möjlighet att  lätt hålla dig informerad om vad som händer inom klubben. Har du några synpunkter eller frågor är du välkomna att kontakta oss. Kontaktinformation hittar du här.

 

klicka här för att ladda ned klubbladet i dess helhet.

Page 40 of 43 << < 20 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2025 Scania Verkstadsklubb Södertälje | Kontakt