Nyheter

Filmfestival 

Tuesday, August 17, 2010 12:53:57 PM Categories: Övrigt

En gratis filmfestival i ditt område!

ABF turnerar och visar film utomhus i Brunnsäng, Hovsjö, Fornhöjden och inne i centrala Södertälje. Starttid ca 21.00. Visningarna ställs inte in vid småregn. Det kommer att pågå aktiviteter från kl 19.00.

 

 

Det regnar köttbullarBrunnsäng 23 augusti - Det regnar köttbullar

Det regnar köttbullar är historien om den excentriske självutnämnde uppfinnaren Flint Lockwood. När han råkar förstöra stadens torg med sin senaste manick, som sedan skjuter upp bland molnen, tror han att hans karriär som uppfinnare är slut! Men så händer något fantastiskt - det börjar regna delikata ostburgare från himlen. Hans maskin fungerar! Men när de glupska invånarna vill ha mer och fler mat från himlen börjar maskinen löpa amok med spagetti-tornador och jätteköttbullar som hotar att förgöra hela världen. Det blir kaos! Nu måste Flint tillsammans med väderflickan Sam Sparks och Steve, hans talande assistentapa, komma på ett sätt att stänga av maskinen innan hela världen täcks av enorma köttbullar!

 

 

 

 

 

 

 

FarsanHovsjö 24 augusti - Farsan

Utanför Jörgens Cykel sitter tre vänner och språkar. Jörgen som är rädd för att bli lämnad, Juan som oroar sig över hur labradoren mår, och så Farsan - som är förträfflig. Han är snygg, lagar den godaste maten och vet vad en kvinna behöver. Snart ska han bli farfar också, till en perfekt liten pojke. Det är helt säkert. Men när han ger sig ut på jakt efter en härlig farmor är det inte mycket som går enligt planerna! Farsan är en varm komedi av Josef Fares om kärlek, vänskap och konsten att vara man!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sherlock holmesFornhöjden 25 augusti - Sherlock Holmes

I ett dynamiskt nytt porträtt av Conan Doyles berömda karaktär Sherlock Holmes den mest filmade rollfiguren genom tiderna, får vi följa Holmes och hans partner Dr. Watson på sitt senaste äventyr där de avslöjar sina färdigheter i att slåss lika dödligt som deras legendariska intellekt. Hela rikets säkerhet står på spel när Sherlock och John följer spåren efter en samvetslös skurk, Lord Blackwood, vars planer kan omstörta hela det brittiska imperiet. Holmes mäter gärna sitt skarpa intellekt mot sjuka brottslingar, men om det krävs, slåss han gärna mot skurkarna på ett handgripligt och kraftfullt sätt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till vildingarnas landMarenplan 26 augusti - Till vildingarnas land

Historien om Max, en oregerlig och känslig pojke som känner sig missförstådd och som rymmer hem-ifrån till Vildingarnas Land. Max landar på en ö där han möter mystiska och besynnerliga varelser vars känslor är lika vilda och oförutsägbara som deras handlingar. Vildingarna längtar desperat efter en ledare som kan guida dem, precis som Max längtar efter ett kungadöme att härska över. När Max krönts till kung, lovar han att skapa en plats där alla blir lyckliga. Max upptäcker snart att härska över sitt kungadöme inte är så enkelt och hans relationer där visar sig vara mer komplicerade än var han trodde från början.

 

 

 

 

 

 

  

Få nya upplevelser!

Något av det mest spännande med utomhusbion är sitta i en annorlunda ”biomiljö” och få en filmupplevelse man annars kanske aldrig skulle få. Utomhusbion är ett perfekt familjeevenemang där du kan dela filmupplevelsen med dina barn. Tänk på att inte släppa iväg minderåriga själva då filmerna ibland kan sluta sent på natten.

 

Filmval 

Årets program är en skön mix av några av det senaste bioårets storslagna Hollywoodfilmer och prisbelönade kvalitetsfilmer. Observera att ingen av filmerna har 15 års gräns och kan därför ses av barn, men då med vuxna som sällskap.

 

Samarbeten

ABF samarbetar med LO, Socialdemokraterna, Västerpartiet, If Metall och Kommunal för att skapa en trevlig filmfestival.

 

Entré

Det är gratis att se film!

 

Praktiska tips 

Varma kläder är bra att ha när solen går ner, och även myggstift. Vi kör även vid regn, så kom då med paraply och regnrock! Ta gärna med en filt eller en stol att sitta på annars kan du sitta direkt på gräset förutom vid visningen vid Marenplan då trappan kan vara en utomordentlig plats att sitta på, tänk då på att komma i tid.

 

Visningstid 

Filmerna börjar efter solens nedgång, och därför är starttiderna vid varje film ungefärliga. Kom gärna tidigt och ta en plats eftersom det ibland kan vara flera hundra personer på visningarna. Vi hoppas att ni ska få en fantastisk filmupplevelse i sommarnatten!

 

Att hitta hit

Brunnsängsfältet – buss 751 från Södertälje centrum mot Ritorp. Kliv av vid Brunnsängs centrum. Visningen är precis bakom Brunnsängs centrum på det fält som finns där bakom.

 

Hovsjö Park - buss 753 från Södertälje centrum mot Hovsjö. Kliv av vid Hovsjö centrum och gå ca 500 m igenom centrum. Visningen är bredvid fotbollsplanen.

 

Fornhöjden - buss 753 från Södertälje centrum mot Fornhöjden. Kliv av vid Fornbackaskolan och följ vägen mot skolan.

 

Södertälje centrum, Marenplan – Mitt i Södertälje centrum visas filmen på Marenplan. I stort sett går alla bussar förbi Södertälje Centrum och tåget stannar också i Södertälje centrum.

 

klicka här för att ladda ned klubbladet i dess helhet.

Avtalsrörelsen - Så här gick löneprocessen till 

Monday, July 5, 2010 8:23:18 AM Categories: Avtalsrörelsen Lön

Leif Östling på framsidan av Dagens Industri med rubriken "Scania - Starkare än någonsin"Den 25 mars kom de centrala parterna överens om ett nytt centralt avtal. Den 4 maj hade klubbarnas förhandlare en första kontakt med företaget angående när de lokala löneförhandlingarna skulle dras igång.

 

Den 12 maj genomfördes det första förhandlingstillfället. Klubbarnas gemensamma krav var att medlemmarna skulle få 3,3 % i höjning för 2010. Det motsvarar 783 kronor om man har snittlön på Scania. För 2009 och 2010 skulle i så fall den totala lönehöjningen ha blivit 1500 kronor per person. En höjning som på ett tydligt sätt hade stått för någon form av ”payback” för de uppoffringar de anställda gjort under krisavtalet med bruttolöneavdrag, förlorade pensionsavsättningar med mera.

 

Företagets representanter replikerade med att konstatera att det centrala avtalet bara ger 0,9 % och att de i övrigt inte ens förberett sig i frågan. Detta skulle de göra på ett eget möte den 25 maj och med det beskedet blev förhandlingarna ajournerade.

 

Sent omsider kom en kallelse till en andra sittning till den 7 juni. Den sittningen blev inställd med motiveringen att företaget behövde ”tänka en vända till”.

 

Nästa träff bestämdes till den 21 juni. Där kom företaget med erbjudandet 0,9 % i lönehöjningar med argumentet att läget framåt ser osäkert ut. Förhandlingarna verkar i detta skede inte leda till något. Inga argument biter och inga förslag till andra lösningar ger några öppningar. Klubbarna berättar att lönehöjningsnivån kommer att tas emot väldigt kritiskt hos medlemmarna. Företaget väljer då att ajournera sig igen. Ny sittning bestäms till 23 juni.

 

På detta möte körs samma mantra om de eventuella orosmolnen som kan komma.

 

Företaget tycker att vi kan skjuta upp förhandlingarna till någon gång i höst för att det kanske är bättre läge då men de kan inte ge några garantier om något. Klubbarna försöker då öppna en diskussion om ersättning i annat än pengar, semesterdagar nämns som ett exempel. Företaget ajournerar sig igen.

 

Ny tid för fortsatta samtal var den 29 juni. Än en gång kommer företaget med samma ”bud” på 0,9 %. Inga alternativ inga öppningar till ett öre eller en minut mer än centrala avtalets tvingande nivå presenteras av företaget.

 

Klubbarna anser i detta läge att det inte är någon mening att fortsätta denna charad som företaget kallar förhandling. Vi kallar den för diktat.

 

Det är flera årtionden sedan det inte träffades ett lokalt avtal om löneökning utöver den centrala nivån.

 

Scania - Ett starkt företag

Två dagar efter sista träffen med företaget, torsdagen 1/7 kom Dagens Industri ut med en artikel om Scania och Leif Östling. Som Östling själv konstaterar betydde det mycket för Scania att de anställda ställde upp på att gå ned i lön och arbetstid under krisåret 2009.

 

DI presenterar vad de stora lastbilstilverkarna presterat när det gäller rörelsemarginal under kvartal 1, 2010. Scania hade en rörelsemarginal på 13 %, Volvo låg långt efter med 3,8%.  Scania går bra, mycket bra och Östling säger det bra själv när han säger att vi har ”den här extrema lågkonjunkturen bakom oss[...]”. Det är inte riktigt den här bilden som presenterats under de löneförhandlingar som förts.

  

Krisavtalet 2009 - Vad kostade det?  

Under 2009 ställde Scanias anställda upp på att gå ned i arbetstid mot att de även fick en lönesänkning.  10% lönesänkning mot 20% förkortad arbetstid tror många. Om man räknar med förlorad arbetstidsförkortning, utebliven lönehöjning, bortfall av pensionsavsättning och bruttolöneavdtaget är det mycket mer än så. Till höger ser ni exempel på vad avtalet kostat i verkligheten per person. 

Vill ni se hur vi räknat så finns en mer utförlig redovisning här.

 

Exempel 1 

En person med en grundlön på 22000 kr i månaden. Innan krisavtalet gick personen 3-skift. Under avtalstiden har personen fått gå ner till 2-skift. Förlorad inkomst exklusive förändring av OB-ersättning: 4534kr/mån * 6 månader (avtalsperioden)

  

Totalt:

27 204 kr

 

Exempel 2

En person med en grundlön på 22000 kr i månaden. Innan krisavtalet gick personen 2-skift. Under avtalstiden har personen fått gå ner till dagtid Förlorad inkomst exklusive förändring av OB-ersättning: 3112kr/mån * 6 månader (avtalsperioden)

  

Totalt:

18 675 kr

klicka här för att ladda ned klubbladet i dess helhet.

A-kassan - Angreppet på arbetarrörelsen 

Friday, July 2, 2010 3:16:12 PM Categories: Politiken och arbetslivet

Regeringsskifte-knappDen 19:e September är det val. Att använda sin röst i valet är viktigt, det är regeringens arbete och riksdagens beslut som ligger till grund för hur samhället i stort formas men besluten påverkar också villkoren på arbetsplatsen. I den artikelserien som fortsätter här vill vi nu redogöra för hur politiken utvecklats de senaste åren och vilka konsekvenser det fått för oss industriarbetare.

I dennagång tar vi upp sänkningen av taken i a-kassan och dess effekter när det gäller våra löner.

 

 

Sedan Alliansen kom till makten 2006 har de genomfört flera allvarliga förändringar när det gäller a-kassan. I detta nummer går vi igenom hur den dyrare A-kassan i allra högsta grad utgör en attack mot fackföreningsrörelsen och dess medlemmar.

 

Dyrare arbetslöshetsförsäkring

I januari 2007, bara några månader efter senaste valet, så beslutade riksdagen om nya regler för a-kassan. För det första så tog man bort möjligheten till att göra avdrag på deklarationen för medlemskap facket och a-kassan. Avdragsrätten infördes från början med motiveringen att företagen får göra avdrag för medlemskap i serviceorganisationer (exempelvis arbetsgivarorganisationer), det var alltså med rättviseskäl avdragsrätten införts. Nu togs den möjligheten bort för löntagare, men företagen får fortfarande göra avdrag.

 

Lägre lön för metallarbetaren

Alliansen genomförde även andra omfattande förändringar av a-kassan. Tidigare finansierades alla a-kassor gemensamt. En medlem i kommunal betalade lika mycket i avgift till a-kassa som en medlem i IF Metall. När alliansen tog över makten förändrade man detta genom att varje branch finnansierar sin egen a-kassa.

Man såg till att införa en extra finnansieringsavgift till a-kassan och kostnaden för denna avgift kopplades till hur hög arbetslöshet det var inom en viss bransch. För oss inom IF Metalls avtalsområde innebar denna förändring en ökning på 500% från den tidigare avgiften på ca 80 kronor i månaden.

Inom industrin så har vi under ett par år haft en allvarlig lågkonjunktur som inneburit hög arbetslöshet, därför har vi fått betala en hög kostnad till a-kassan. Anledningen till att vi ska betala mer om vi har fler arbetslösa motiveras såhär av regeringen:

 

Regeringen avser att ytterligare stärka drivkrafterna för fackförbund att vara ansvarsfulla i löneförhandlingarna […] kostnaden som är förknippad med att driva igenom oansvarsfulla löneökningar som leder till ökad arbetslöshet och därmed högre utgifter för arbetslöshetsförsäkringen kommer på så vis att bli tydligare  (Ur Prop 2007/08:1)

 

Regeringen menar alltså att vissa grupper i Sverige har för höga löner och att dessa höga lönenivåer är orsaken till arbetslösheten. IF Metalls område lider av hög arbetslöshet och det beror - enligt regeringens sätt att se på det - på grund av för höga löner.

När regeringen säger att de vill ”stärka drivkrafterna” så menar de att vi verkstadsarbetare ska vara villiga att utföra våra jobb för lägre lön eftersom vi - enligt regeringen - har alldeles för höga löner.

 Jämförelsevis med vissa andra länder så har vi förvisso ganska bra löner, men låglöneländerna har ju inte högre sysselsättningsgrad för det. Någon direkt koppling mellan arbetslöshet och lönenivå finns alltså inte. Det enda konkreta som regeringens förslag kan leda till är att befintlig arbetskraft betalas lägre löner än idag: Mer vinst till företaget och dess aktieägare och mindre till arbetarna.

 

Varför dessa förändringar?

Mellan 2006 och 2009 tappade facken i Sverige 170000 medlemmar.De förändringar vi tagit upp när det gäller A-kassan är bara några i raden av de försämringar alliansen gjort när det gäller att försvaga arbetstagarnas ställning på arbetsmarknaden. Förändringarna är medvetna och metodiskt genomförda.

När det gäller den extra finansieringsavgiften så förstår regeringen självklart den enkla matematiken att priser styr efterfrågan. Om man gör en vara eller tjänst väldigt dyr så vill färre betala. Detta ingår i grundkursen i ekonomi och är givetvis känt av Sveriges högsta ledning. Med det i åtanke är det naturligt att dra slutsatsen att regeringen medvetet har gjort dessa förändringar med vetskapen om att facken och a-kassan skulle tappa medlemmar. Det är också givet att ett stort medlemstapp försvagar fackens möjligheter att kräva bra villkor och löner på arbetsplatserna samt i övrigt driva de frågor som ligger i arbetstagarnas intresse.

Regeringens förändring har fått effekt: Mellan 2007 och 2009 tappade de svenska fackförbunden enligt LO, 170 000 medlemmar som en konsekvens av avgiftshöjningen. Vad man än har för inställning till facket så ska man vara medveten om att denna försvagning framöver kommer att drabba alla löntagare, såväl medlemmar som ickemedlemmar, såväl arbetare som tjänstemän, i form av sämre löner och villkor. 

 

Vi anser att regeringens attityd och regelförändringar är ett direkt angrepp på IF Metalls och andra fackförbunds medlemmar. Vi anser att svensk industri ska konkurera med kompetens och teknik, inte med låga löner. Lönedumpning löser inga problem, det leder däremot till fattigdom och otrygghet och det är helt fel väg att gå. 

 

klicka här för att ladda ned klubbladet i dess helhet.

Om du blir sjuk under semestern 

Friday, July 2, 2010 3:10:34 PM Categories: Arbetstid Tips & Råd

SemesterSemestern närmar sig med stormsteg. För de allra flesta blir den ett välbehövt uppehåll i arbetet, fylld av lata dagar i solen, eller hur man bäst tycker att man fixar sin rekreation.

Från klubbens sida vill vi påminna lite om vad man ska tänka på om man blir sjuk under semestern eller om olyckan är framme och man inte är på hemmaplan.

Om du blir sjuk under semestern ska du, precis som vanligt, anmäla det till din närmsta chef. Dina sjukdagar kommer att ersättas, som vanligt, med sjuklön efter en karensdag. Dina då outtagna semesterdagar ligger kvar outnyttjade i systemet och du kan ta ut dem vid ett senare tillfälle.

 

 

 

 

klicka här för att ladda ned klubbladet i dess helhet.

Reseförsäkring 

Friday, July 2, 2010 3:09:45 PM Categories: Försäkringar Tips & Råd

I den kollektiva hemförsäkringen, K-hem, ingår en reseförsäkring som gäller i 45 dagar vid utlandsresa. (observera att avbeställningsskydd inte ingår) Ta med det resebevis som du fått från Folksam. Där står också numret till SOS-international dit du ska anmäla dig vid olycksfall utomlands. SOS-internationals nummer är: 0045 570 105 050.

Om du inte har K-hem eller om du inte hittar ditt resebevis kan du kontakta Folksams kundtjänst på telefonnummer: 08-772 77 00

 

klicka här för att ladda ned klubbladet i dess helhet.

Sjukförsäkringskortet 

Friday, July 2, 2010 3:03:57 PM Categories: Försäkringar Tips & Råd

SjukförsäkringskortetPlanerar du att resa inom EU/EES eller till Schweiz? Skaffa det europeiska sjukförsäkringskortet från försäkringskassan. Det gör du från deras hemsida: www.fk.se eller genom att ringa: 0771-5245 24

Med kortet får du sjukvård till samma ekonomiska villkor som landets egna innevånare. Spara alla kvitton.

 

klicka här för att ladda ned klubbladet i dess helhet.

Äntligen semester 

Friday, July 2, 2010 9:17:00 AM Categories: Övrigt

Vi på verkstadsklubben hoppas att ni får en skön semester!

 

Trots de dystra beskeden när det gäller årets löneökning hoppas vi på klubben att alla våra medlemmar får en lång och skön semester med mycket sol och bad. Vi ses igen efter semestern.

 

/Alla vi på verkstadsklubben

 

klicka här för att ladda ned klubbladet i dess helhet.

Scania vill inte ge någonting 

Tuesday, June 29, 2010 2:39:36 PM Categories: Avtalsrörelsen Lön

 

Smältande jordglob

I fjol vädjade Scania till sina anställda att stötta

företaget. Den information som företaget gick ut  

med liknade i det närmsta en domendagsprofetia

med bilder på smältande jordklot grafer som pekade

skarpt nedåt.

De så kallade löneförhandlingarna är nu avslutade. Företaget har under hela processen sedan i mitten på maj vägrat möta klubbarnas bud och argument med annat än 0,9 % med argumentet att världen är så osäker framåt.

 

Tydligen vill företaget att de anställda ska ställa upp och rädda Scania under dåliga tider med uppskjutna lönerevisioner, semestertillägg och avsteg från i stort sett alla lokala avtal. Det går arbetarna med på i tron om att bli kompenserade när det vänder. Men av den förhoppningen bidde det inget, inte ens en tummetott.

 

Det är konstigt att så fort det är dags för aktieutdelning så visar vi alltid kanonresultat och aktieägarna får sin del av kakan. När sen de anställda som kämpat ihop till vinsterna också vill ha del av kakan förvandlas vinstmaskinen nästan till ett krisföretag med himlen full av orosmoln.

 

När det centrala avtalet slöts på 0,9 % så var det med tanke på att mindre företag utan kunder också skulle klara den höjda nivån utan att gå i konkurs. Scania är inte ett litet företag utan kunder och vi är långt ifrån konkurs.

 

Summan av kardemumman är att facket inte kommer att skriva på ett avtal med 0,9 % i lönehöjning, det måste företaget betala ut ändå. Vår uppfattning är att de anställda är värda en större höjning än miniminivån i det centrala avtalet. Tydligen har företaget en annan uppfattning.

 

Johan Järvklo, Ordförande Scania verkstadsklubb Södertälje

Mikael Johansson, Ordförande Scania verkstadsklubb Oskarshamn

Heino Wahter, Ordförande Ferruforms verkstadsklubb Luleå

 

klicka här för att ladda ned klubbladet i dess helhet.

Åter- och nyanställda - Välkomna 

Thursday, June 24, 2010 10:45:40 AM Categories: Övrigt

Åter- och nyanställningar pågår i företaget, mest till monteringen. Det känns bra. Både med anledning av att företaget går bättre och att våra jobb därmed tryggas. Men också att det känns rätt att tidigare anställda får chansen att komma tillbaka.

 

Vid återanställning följer företaget reglerna i Lagen om Anställningsskydd (LAS). En turordningslista har skapats för dem som var visstidsanställda och som slutade under de senaste 18 månaderna. Det är den totala anställningstiden i företaget som bestämmer turordningen, oavsett anställningsform.

 

De återanställda kommer att ges en visstidsanställning på sex månader. Denna anställning kan sedan förlängas med ytterligare 6 månaders visstidsanställning. Visstidsanställning enligt flexibilitetsavtalet ska syfta till en tillsvidareanställning, d.v.s. en fast anställning. Det är ingen provanställning som det ibland kan missuppfattas som. I normala fall, om inte ny arbetsbrist eller personliga skäl, typ misskötsamhet etc. dyker upp, blir den anställda fast anställd efter tolv månader.

 

De flesta som blir anställda är eller kan tänka sig att bli medlem i IF Metall. Den som redan är medlem vid anställningen ska skriva en fullmakt så att medlemsavgiften kan dras direkt från lönen. Medlemmar i andra förbund erbjuds att bli medlem i IF Metall. Mellan fackförbunden finns så kallade fria övergångar. Man tar med sig villkor och intjänad tid till det nya medlemskapet. Det som krävs är att man begär ett övergångsbevis från det nuvarande förbundet. Prata med ditt lokala kontaktombud eller ring 08-553 83 096 så kan du få hjälp med att bli medlem eller att skriva en fullmakt.

 

Medlemsavgiften är som tidigare 1,7 % av lönen. Det som tillkommer är a-kasseavgiften på 300 kr. Det är det belopp som regeringen beslutat om och som går direkt in i statskassan för att man är medlem i en a-kassa och arbetar.

 

klicka här för att ladda ned klubbladet i dess helhet.

Löfven och Lago på besök 

Thursday, June 24, 2010 10:33:51 AM Categories: Politiken och arbetslivet Övrigt

Stefan Löfven och Anders Lago på besök

Under tisdagen 21 juni var Södertäljes kommunalråd Anders Lago (S) och IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven på besök. Under dagen så fick ca 80 av våra förtroendevalda chansen att lyssna på och ställa frågor till Stefan och Anders.

 

Under träffen pratade man bland annat om hur viktig industrin är för Sveriges ekonomi och om vikten av att facket sätter press på de politiska partierna för att driva arbetstagarnas intressen. Man pratade även en del om hur de senaste fyra åren försämrat vår ställning som arbetstagare i samhället. Andra saker som diskuterades var det nya kollektivavtalet, men även om Scaniaanställdas problem med ständigt återkommande övertid som resulterat i att många helt enkelt inte vet när de slutar på dagarna.

 

 

klicka här för att ladda ned klubbladet i dess helhet.

Page 40 of 44 << < 20 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2025 Scania Verkstadsklubb Södertälje | Kontakt