Vad skulle du säga om att utföra samma jobb mot mindre lön? Få som läser detta tycker nog att det låter som en bra idé. Det är precis det som håller på att hända. A-kassan är inte bara viktig för dem som blir arbetslös, den påverkar också din lön.
Innan semestern beskrevs attacken på a-kassan utifrån den aspekten som innebär att kraftigt höjda avgifter påverkar medlemsantalet och därmed blir ett sätt att ”bakifrån” försvaga fackföreningarna och de anställdas rättigheter. Vi berättade också om hur regeringen, genom att bryta upp den solidariska finansieringen av a-kassan, öppet beskriver hur de vill pressa ned lönenivån i branscher som vår. (Se faktaruta) Men a-kassan har ju inte bara blivit dyrare, den har också blivit sämre i och med den nuvarande regeringen.
Idag så kan man inte få ut mer än maximalt 14900 kr (före skatt) ifrån a-kassan oavsett vad man tjänat innan arbetslösheten. Detta tak förutsätter att man har arbetat heltid under det senaste året och att man inte har någon sjukfrånvaro över huvud taget. För en skiftarbetare med en lön (inklusive OB) på 25 000 kr motsvarar det strax under 60% av inkomsten. Enligt en rapport från SO (a-kassornas samorganisation) får med dessa nivåer som regeringen drivit igenom endast en av tio heltidare 80 procent av lön om de blir arbetslösa.
Diffrentierad a-kasseavgift
Tidigare betalade en medlem i kommunal och en inom IF Metall samma a-kasseavgift. Regeringen förändrade detta strax efter att de kraftigt höjde medlemsavgifterna i a-kassan.
Numera har man delat upp finnansieringen mellan de olika a-kassorna. vilket betyder att a-kasseavgiften numera är kopplad till hur många som är arbetslösa inom din branch. Detta genomförde regeringen för att sätta press på facken när det gäller lönesättningen inom de brancher som har en hög arbetslöshet. Resultatet har blivit att de med minst lön är de som betalar mest för a-kassan.
|
A-kassan som maktinstrument
A-kassans nivå är i allra högsta grad en fråga om makt. I och med att a-kassan försämrats ökar kostnaden för den anställde om denna skulle förlora jobbet. Den personen blir mer benägen att acceptera sämre lön och villkor på arbetsplatsen. Det omvända gäller också: Har man en bra a-kassa så ökar arbetstagarnas möjlighet att påverka löner och arbetsvillkor. På så sätt har den borgerliga regeringen genomfört en maktförskjutning där arbetstagarnas makt minskat och arbetsgivarnas ökat.
|
Reallön är ett annat ord för den mängd varor och tjänster du kan köpa för din lön. Det vill säga din lön justerad efter inflation. En reallönesänkning får man om inflationen är högre än din löneökning. |
Fackföreningarna har alltid hävdat att vi måste ha en hög nivå i a-kassan och det finns flera skäl till detta. För det första så innebär en bra nivå i a-kassan ett skydd för de som har arbetet kvar, genom att en arbetslös inte är tvungen att sälja sig hur billigt som helst för att få arbeta.
Under förra året så kom krisavtalen med sänkt lön för första gången insmygande på våra arbetsplatser. Hade A-kassan hållit en bra nivå så hade rädslan för att bli arbetslös inte varit så stor. Nu valde man att sänka lönen för alla anställda då det var bättre med lägre lön än att bli arbetslös. Så såg det ut även redan för hundra år sedan, det var därför man skapade en a-kassa, och det är därför man försvarat den sedan dess.
A-kassan är i första hand ett skydd för dig som har ett arbete, för att din lön och dina villkor inte ska försämras när arbetslösa vill sälja sin arbetskraft till en lägre kostnad än den som redan har ett jobb.
En a-kassa med en nivå som man kan leva på under en omställningsperiod har också visat sig vara bra ur samhällsekonomiska perspektiv. Om en arbetslös känner att det finns tid att hitta ett nytt jobb så blir den så kallade ”matchningen” bättre, folk hamnar på rätt plats i arbetslivet och på så vis utvecklas arbetsmarknaden.
Föreställ dig att en läkare blir arbetslös när ett sjukhus läggs ned, och att denna läkare tvingas ta ett arbete som hotellreceptionist, kommer det då att utveckla vården i Sverige? Nej! De resurser som lagts ned på läkarutbildningen kommer inte till nytta. Jobbar hon/han länge som hotellreciptionist är dessutom chansen stor att delar av det hon/han lärt sig glöms bort.
Sverige har hittills varit framgångsrikt på grund av förmågan att lotsa rätt folk till rätt plats, men med nuvarande regelverk så hamnar folk på fel plats, och detta är ett slöseri med resurser. Att vi under en lång tid har haft ett trygghetssystem som innebär att folk inte måste sälja sig till första bästa jobberbjudande och att man kan få chansen till utbildning för att byta yrkesinriktning, har varit en av de viktigaste faktorerna för tillväxten, och detta system har lyft Sverige från ett av de allra fattigaste länderna i världen till ett av de rikaste på bara hundra år.
Reinfeldt har bytt denna modell som skapat välstånd och välfärd i hundra år mot ett nytt system. I Reinfeldts Sverige så har individualismen fått fäste, trygghetssystemen attackeras med snack om fusk, bidrag och utanförskap. Regeringen tycker att sänkta löner, sänkt trygghet och sänkt skatt ska vara den nya vägen fram. Detta system kommer att göra de rikaste lite rikare, men de allra flesta kommer på sikt att få reallönesänkningar.
Vad har regeringen gjort med A-kassan
- Fördyrat medlemskap i A-kassan. Det innebar att de flesta fick en höjning på ca 500% (Källa: a-kassornas samorganisation).
- Sänkt den maximala ersätningen från 720 kr/dag till 680 kr/dag
- Infört en diffrentierad a-kasseavgift mellan de olika a-kassorna istället för den enhetliga och solidariska
- Avskaffat avdragsrätten för avgiften i deklarationen
- Efter 200 dagar med ersättning så sänks nivån till 75%
- Utökat antalet karensdagar från 5 till 7
- Tagit bort studerandevillkoret. Tidigare så kunde studier i vissa fall kvalificera för grundersätttning 320 kronor per dag.
- Arbetsmarknadspolitiska åtgärder kvalificerar inte längre till en ny period med arbetslöshetsförsäkring
- Efter att man blivit utförsäkrad ska man erbjudas insats inom jobb och utvecklingsgarantin där ersättningen är 65 procent av tidigare lön
- Begränsat antalet ersättningsdagar vid deltidsarbetslöshet till 75
- Höjt kraven för att kvallificera sig till A-kassan från 75 timmar/månad till 80 timmar/månad.
- A-kasseersättningen för arbetslösa under 25 år sänks snabbare än för andra arbetslösa.
|
klicka här för att ladda ned klubbladet i dess helhet.