Nyheter

Gemensamt mål för tidmätning 

Wednesday, October 3, 2012 12:06:00 PM Categories: Arbetsmiljö
Verkstadsklubben har tillsammans med SPS-Office startat en partsgemensam grupp, som under en tid arbetat med att få fram ett förslag på ett verktyg för att kunna tidmäta arbetsmoment.



Bakgrunden till detta är dels att takttiderna blir lägre och lägre, men också att arbetsbelastningen blir högre och högre. Sänkningen av takttiderna och effektivisering av processen dem senaste åren har gjort Scania till en extremt konkurrenskraftig lastbilstillverkare, vilket gynnar båda parter.

Ergonomiskt arbete och konkurrenskraftig produkt!

- Från verkstadsklubben vill man dock försäkra sig om att arbetet är ergonomiskt hållbart och att inte medarbetare sliter ut sig till följd av effektiviseringen. Klubben och företagets har tillsammans inlett detta samarbete och gjort en nulägesanalys av processen, dels på Scania, men även genom ett studiebesök på Volvo Personvagnar i Torslanda.
- Scanias verkstadsklubb och företaget har i denna fråga ett gemensamt intresse av att hitta ett så bra verktyg som möjligt att jobba med, både för våra medarbetare och för företaget. Arbetet med att ta fram detta fortgår under hösten 2012.
 
Skribent: Erik Eklund

Fler fastanställda! 

Tuesday, June 26, 2012 3:16:19 PM Categories: Aktuellt på Scania Tips & Råd

Vi har nu kommit överens med företaget om att de resterande ca 90 personerna som är inne i sin tredje 6 månaders period kommer att erbjudas en tillsvidareanställning.

 

Visstidsanställda som är inne i sin andra 6 månaders period och har beskedsdatum under semestern kommer att få besked senast vecka 28.

 

 Skribent: Michael Gustafsson

 

Semester – vad gäller? 

Tuesday, June 26, 2012 3:14:21 PM Categories: Arbetstid Tips & Råd

Nu är det inte långt kvar till den välförtjänta semestern som förhoppningsvis kommer att innehålla mycket sol och bad. Vi på Verkstadsklubben tänkte ta tillfället i akt och informera lite om vad som gäller vid semestern.

 

Grundläggande regler

När det gäller beräkning av antalet semesterdagar som går åt vid semestern, är det inga större problem för de som arbetar regelbundet 5 dagar per vecka. Dessa får ut 25 semesterdagar per år och vid semester dras en dag per arbetspass.

De som jobbar kontinuerligt 3-skift med och utan storhelgsdrift har lite annorlunda regler – se nedan. För alla andra som har en skiftform som i genomsnitt innehåller färre än fem arbetspass per vecka används vad som kallas för nettosemester. Om man tittar på lönespecifikationen så kommer dessa att se att de inte får 25 semesterdagar per år. Det har att göra med att de antal semesterdagar som de har rätt till är baserat på hur många arbetspass den aktuella personen har under en skiftcykel. Hela grundidén med nettosemester är att en person som arbetar skift skall ha rätt till lika lång sammanhängande ledighet som en dagtidsarbetande som arbetar regelbundet fem dagar i veckan.

Precis som för den som arbetar regelbundet fem dagar per vecka dras det en semesterdag per arbetspass som man är ledig.

 

Kontinuerligt 3-skift med och utan storhelgstillägg

För de som arbetar 3-skift med och utan storhelgsdrift är det dock lite annorlunda. Dessa har så kallad bruttosemester. Det innebär att dessa får ut 25 semesterdagar per år och att det under den allmänna semesterperioden kommer att dras 5 semesterdagar per vecka som personen är ledig – alldeles oavsett hur många dagar man hade jobbat om man varit på plats enligt sitt ordinarie schema. De som till exempel har semesterperiod mellan vecka 29-32 kommer att förbruka 20 semesterdagar mellan måndag vecka 29 och söndag vecka 32 (första skift som körs är nattskiftets början på söndag vecka 32).

 

Beräkningen påverkar inte semesterersättningen

Observera att oavsett om man har netto- eller bruttosemester påverkar detta inte hur mycket pengar du får ut i semesterersättning.

 

Sjukdom eller VAB under semestern

För er som skulle bli sjuka eller har barn som blir sjuka under semestern är det viktigt att ni sjukanmäler er alternativt anmäler att ni VAB:ar. I och med det dras inga semesterdagar under tiden. Får ni inte tag på er chef, tala in ett meddelande på telefonsvararen. Reglerna om sjukintyg gäller som vanligt; att sjukfrånvaro skall styrkas från och med den 8:e kalenderdagen som du är sjuk. Har du förstadagsintyg så skall sjukdomen styrkas med läkarintyg från och med första sjukfrånvarodagen.

 

Sparade semesterdagar

Enligt semesterlagen har du rätt att spara alla dagar som överskrider 20. Om du har arbetat ihop 22 semesterdagar i år, har du alltså rätt att spara 2 av dessa.

När du vill utnyttja dina sparade semesterdagar behöver du först använda årets semesterdagar, efter det eventuell förskottssemester och sist om du har några obetalda dagar. Du kan frånsäga dig de obetalda dagarna om du inte vill använda dem. I så fall pratar du med din chef.

Skribent: Niklas Säfström

SFA – vad gäller? 

Tuesday, June 26, 2012 3:08:17 PM Categories: Tips & Råd

SFA får användas vid tre tillfällen: Bastaktsförändringar, säsongs- och konjunktursvängningar. Inte vid några andra situationer. Den grundläggande principen är att om produktionsvolymen (hur mycket vi faktiskt behöver producera) skiljer sig från bastaktsvolymen (vad vi kan producera under ordinarie arbetstid) går det att använda SFA.

 

SFA är också ett kollektivt verktyg. Det betyder att det är hela PRU:er, avdelningar eller flöden som tas ut – inte enstaka personer! Eftersom det går att ta ut ett separat flöde, betyder det att t.ex. växellådsmonteringen, som är ett flöde, kan ha olika SFA-tid än växellådsmåleriet, som är ett annat flöde. Däremot kan man alltså inte ta ut några enstaka personer på en avdelning i SFA . Enstaka undantag är dock möjliga; till exempel om personen har nått gränsen för hur många timmar hen får jobba, att personen har förhinder, etc.

 

SFA är ett verktyg som ska användas för att hantera kortsiktiga svängningar. Vad är då en kortsiktig svängning? Avtalet har inte definierat detta, utan det är något som ska göras mellan fack och företag lokalt. Verksamheterna skiljer sig mycket åt, vilket gör att det som fungerar för bearbetningen kanske inte gör det för monteringen.

 

Varseltider och inställt SFA

Senast 14 kalenderdagar innan SFA behöver arbetas, måste företaget ha berättat att SFA kommer att behövas. Detta görs genom att den fackliga organisationen på PRU:et kallas till en överläggning. Under överläggningen ska företaget visa varför SFA behöver användas. De ska också visa att tiden de begär för SFA motsvarar det behov av produktion som ska utföras. Är det så att det är exempelvis 200 vevaxlar som ska produceras, ska den begärda tiden motsvara den tid det tar att producera 200 vevaxlar – inte mer.

 

Ett problem som kan uppstå i det här läget, är att de situationer som gällde vid överläggningen kan ha förändrats fram till tillfället då SFA ska användas. Det kan till exempel vara så att produktionen gått så bra att man hunnit göra den mängd artiklar som skulle gjorts på SFA, och att SFA därför inte behöver användas. I det läget faller grunden för SFA-utläggningen och företaget skall ställa in SFA-tillfället. Är det så att företaget drar tillbaka SFA-plus senare än 8 kalenderdagar innan, får vi ändå betalt som om SFA plus hade utförts.

 

Det slutliga beskedet om SFA-arbete blir av eller inte måste lämnas senast 8 kalenderdagar innan det planerade SFA-tillfället.

 

Förhinder

Vad gäller då vid förhinder? Plus-SFA är ordinarie arbetstid, och om det är så att man har förhinder är det viktigt att ta upp det med närmaste chef så fort som möjligt! Det går att undantas ända fram till tidpunkten för SFA-arbetet, men det är de ledighets- och frånvaroregler som är under ordinarie arbetsvecka som gäller. Enbart det faktum att t.ex. bussar eller tåg inte går som vanligt räknas inte som förhinder.

 

Om du har förhinder att jobba SFA-plus och din chef inte accepterar de skäl du uppger – prata med din lokala fackliga organisation.

 

Skribent: Lena Thompson

Avdelningsexpeditionen i Södertälje har stängt och flyttat till Liljeholmen 

Tuesday, June 26, 2012 3:07:15 PM Categories: Tips & Råd Övrigt

Avdelningsexpeditionen på Balticvägen i Södertälje har att stängt och flyttat till Liljeholmen. Bakgrunden är att IF Metall Södertälje och IF Metall Stockholm den 1 juli 2012 går ihop och bildar IF Metall Stockholms län. De båda avdelningarna kommer att flytta ihop sina expeditioner i gemensamma lokaler i området Marievik i Liljeholmen.

 

Den nya adressen från och med den 11 juni är:

IF Metall Stockholm län

Box 47105

100 74 Stockholm

Besöksadress:

Årstaängsvägen 25, 5tr

 

Dessutom: Från och med den 1 maj har avdelningsexpeditionen nytt telefonnummer!

Telefonnumret till växeln är: 08-534 816 00.

 

Skribent: Lena Thompson

Medlemsbarn – Försäkring för det mest värdefulla du har 

Tuesday, June 26, 2012 3:05:14 PM Categories: Försäkringar

Medlemsbarn är en barnförsäkring som ger ditt barn ett skydd vid både sjukdom och olycksfall.

 

Det har skett en del förändringar i år. I den "gamla" Medlemsbarn var invaliditetsbeloppet 20 prisbasbelopp. Nytt från och med i år är att man kan välja mellan 20, 30, 40 eller 50 prisbasbelopp (prisbasbeloppet för 2012 är 44 000 kr). Det har även införts en småbarnsrabatt för barn upp till sju års ålder, dvs. lite billigare premie för de yngre barnen. Premien för Medlemsbarn-försäkringen är beroende av vilket prisbasbelopp man har valt och hur gammalt barnet är.

 

Även du som redan har Medlemsbarn har möjlighet att höja försäkringsbeloppet utan en hälsoförklaring. Ta i så fall kontakt med din närmaste försäkringsrådgivare.

 

Nytt är också Familjestöd direkt – tillgång till professionell rådgivning per telefon av bl.a. psykolog, socionom eller specialistsjuksköterska kring allt som rör barn och familjeliv, t.ex. att få tips och stöd i föräldraskapet eller möjlighet att snabbt få tillgång till en barnpsykolog.

 

Mer information hittar du på vår hemsida. Där finns också en länk till Folksams hemsida. Du kan även ta kontakt med din närmaste försäkringsrådgivare. Deras kontaktuppgifter kan du få genom din lokala fackliga organisation eller genom att klicka här.

 

Skribent: Riitta Tucinska

Skyddsombuden 100 år – ett historiskt perspektiv 

Tuesday, June 26, 2012 2:58:36 PM Categories: Arbetsmiljö Politiken och arbetslivet Övrigt

Det har hänt mycket på arbetsmiljöområdet sedan 1898, då LO bildades. En stor och viktig del av det fackliga arbetet handlar om just arbetsmiljön och om hur förhållandena ser ut på våra arbetsplatser. Det handlar om säkerhet, om arbetstider, om hur vi egentligen mår i själen när vi är på jobbet, om hur vi ska klara av att ge vårt bästa dag efter dag, år efter år. Visste du t.ex. att ett av huvudargumenten i kampen för 8 timmars arbetsdag var att olycksfallen på arbetsplatserna skulle minska om arbetarna inte var så uttröttade?

 

De fackliga representanter som jobbar med arbetsmiljöfrågor är skyddsombuden. Hos oss på Scania känner du igen dem på att de har gröna tröjor med skyddsombudsmärket på. Idag finns det ca 100 000 skyddsombud i hela Sverige. De finns inte bara inom de olika LO-förbunden, utan även TCO och Saco på tjänstemannasidan har skyddsombud inom sina förbund. Skyddsombudens verksamhet fyller hundra år i år. Detta kommer att uppmärksammas i Klubbladet, där vi i varje nummer kommer att berätta om de olika aspekter som finns i uppdraget. Den här gången handlar det om skyddsombudens roll i ett övergripande historiskt perspektiv.

 

Den första stora milstolpen, som också räknas som det egentliga startskottet för skyddsombuden pålades ner i historien 1912. Då antog riksdagen en ny och förstärkt arbetarskyddslag, vars främsta syfte var att förebygga olycksfall. Här inleds också det som i dag är grunden i skyddsombudens verksamhet, nämligen rätten för arbetstagarna att utse egna ombud för arbetarskyddet. Benämningen skyddsombud började dock inte användas förrän 1938. Successivt har sedan arbetet och samarbetet mellan arbetstagare och arbetsgivare vuxit fram till den lagstiftning och regelverk som används idag. Hundra år av skyddsombudsarbete är ungefär fyra generationer skyddsombud. Under den här tiden har Sverige gått från ett fattigt jordbruksland till ett industrialiserat välfärdssamhälle. Förbättringar i arbetsvillkor – inklusive arbetsmiljön – har tveklöst spelat en avgörande roll för att välståndet ökat för hushållen, företagen och Sverige som helhet. Mycket av det vi idag tar för givet på våra arbetsplatser, t.ex. företagshälsovård, dygns- och veckovila, 40 timmars arbetsvecka samt sjuk- och arbetsskadeförsäkringar, är samtliga resultat av det fackliga arbetet med förbättrad arbetsmiljö.

 

I den fackliga kampen för arbetstagarnas rätt till säkra och trygga arbetsförhållanden har skyddsombuden spelat en mycket viktig roll. Även om utvecklingen har gått framåt, finns det fortfarande mycket kvar att göra. Människor skadas fortfarande av sina jobb och på sina jobb. Stora utmaningar väntar företag och skyddsombud när de i samverkan behöver söka hållbara lösningar på dessa problem.

 

Nästa gång du träffar en arbetskamrat med den gröna tröjan med skyddsombudsmärket på – kom då ihåg att hon eller han har tröjan för att vi som arbetare ska få inflytande över arbetsmiljön där vi jobbar. Det är värt en extra klapp på axeln!

 

Skribent: Lena Thompson

 

 

Verkstadsklubben besöker Volvo PV i Skövde 

Tuesday, June 26, 2012 2:54:15 PM Categories: Arbetsmiljö Övrigt

Den 21 och 22 maj var Verkstadsklubben på studiebesök på Volvo personvagnars motormontering i Skövde. Syftet var att på plats få ta del av arbetssätt som skiljer sig från de vi använder oss av.

 

Nu när Scania minskar arbetsinnehållet på en del arbetsplatser i och med den nya 5+1 organisationen ville vi se exempel på hur man kan lyckas med effektiv och kvalitativ montering utan att utarma våra jobb.

 

På Volvo PV monterar man ihop olika modeller av motorer till personbilar. I monteringen följer man med motorn över flera positioner och arbetar med samma motor över flera positioner, ca 25-30 minuter, innan man startar med en ny. Man har även ett antal uppgifter som man utför utanför den taktade linan. Exempel på dessa är provning, diverse efterarbete, utlastning samt andra logistikuppgifter. På dessa positioner får montören inte bara ovärderlig återhämtningstid utan även lite omväxling från det annars enformiga monteringsarbetet.

 

IF Metallklubben och ledningen på Volvo PV har även ett avtal om hur man skall mäta arbetstakten. Då vet man hur fort det går att jobba, i stället för att bara använda klockan och sänka takten tills folk skriker, något Scania i många fall gör.

Klubben har tillsammans med Scania nu påbörjat ett arbete med att få fram ett bra arbetssätt för att verifiera att våra medlemmar inte får ett arbetstempo som riskerar deras hälsa.

 

Vi fick under studiebesöket även med oss lite idéer och inspiration från deras sätt att hantera bemannings- och lönefrågor. Dessa idéer skall vi fundera vidare kring och se om det är något som vi kan även kan anamma här på Scania.

 

Skribent: Michael "Stålis" Gustafsson

Ytterligare visstidsanställda får tillsvidareanställning 

Tuesday, May 22, 2012 3:00:47 PM Categories: Aktuellt på Scania

Idag har ett nytt möte hållts angående de visstidsanställda på Scania i Södertälje.

 

Klubben och företaget är överens om att de visstidsanställda som är inne på sin tredje 6-månadersperiod och som skall ha sina besked om anställningens fortsättning senast under vecka 26 kommer att erbjudas tillsvidareanställning. Klubben och företaget kommer att diskutera fortsättningen för de övriga som är visstidsanställda under vecka 25. Vi kom överens om att samtliga som fortfarande har en visstidsanställning skall få besked efter detta möte.

 

Alla som berörs av detta beslut kommer även att få besked från sin chef inom kort.

Visstidare får tillsvidareanställning 

Monday, April 30, 2012 8:24:44 AM Categories: Aktuellt på Scania

Klubben och företaget är överens om att de visstidsanställda som är inne på sin tredje 6-månadersperiod och som skall ha sina besked om anställningens fortsättning senast under vecka 22 kommer att erbjudas tillsvidareanställning. Klubben och företaget är även överens om att fortsätta att med avstämningar månadsvis för att diskutera de visstidsanställda. Nästa avstämning kommer att ske under vecka 21.

 

Alla som berörs av detta beslut kommer även att få besked från sin chef inom kort.

Page 26 of 43 << < 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 40 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2025 Scania Verkstadsklubb Södertälje | Kontakt