Nyheter

Vad är GFL och varför finns den? 

Friday, October 26, 2012 10:14:00 AM Categories: Lön

GFL är ett begrepp som många har hört den senaste tiden, men vad betyder den, och vilket syfte har den egentligen?

 

Som alla kanske vet så ser rekryteringssituationen på Scania nu lite annorlunda ut mot vad den gjort tidigare. Företaget tar i första hand in arbetskraft ifrån bemanningsföretaget Randstad. GFL eller "genomsnittlig förtjänstlön" som det står för, är en naturlig del av att hyra in arbete. Syftet med GFL är att fastställa lön för inhyrd personal, och det betyder att den inhyrdes lön skall spegla löneläget på arbetsplatsen.

Ingångslönen för en bemanningsanställd är ofta högre än för en anställd på Scania, och det är viktigt att känna till varför! Den som kommer till en arbetsplats på Scania ifrån Randstad kommer att tjäna som medellönen är på just den arbetsplatsen.

 

T.ex. om ingångslönen på en arbetsplats är 21500kr,

och dem Scaniaanställda på den arbetsplatsen i

genomsnitt ligger på 25000kr, då går den

bemanningsanställde in på det senare! Alltså en högre lön.

 

Detta är en dels en kompensation för den osäkra anställningsformen, men också för att inte skapa en osund konkurrens mellan de bemanningsanställda och dem anställda på Scania.

 

Om det är billigare för företaget att hyra än anställa, skulle det finnas

tillsvidareanställning då?

 

Det är även så att arbetstidsförkortningen dvs. den komptid de anställda på Scania får insatt i kompbanken varje månad, betalas ut i pengar till den bemanningsanställde. Flexibiliteten man från företaget ser i att ha inhyrd personal istället för Scania anställda skall kosta mer.

Eller hur?

 

Skribent: Erik Eklund

 

 

 

Premiebefrielseförsäkring 

Friday, October 26, 2012 9:50:00 AM Categories: Försäkringar Tips & Råd Övrigt

Som i tidigare klubblad vill vi även i detta belysa en riktigt bra försäkring som alla kanske inte visste fanns eller har utnyttjat!

 

När du fyllt 25 år så börjar arbetsgivaren betala in en premie till en såkallad avtalspension. Den grundar sig på din inkomst och blir därför beroende av just huruvida du har en inkomst eller ej.

 

Försäkringen betalar din pensionspremie till avtalspensionen i din arbetsgivares ställe om du t.ex. får:

 

- sjukpenning

- rehabiliteringspenning

- sjukersättning

- aktivitetsersättning

- arbetsskadelivränta

- föräldrapenning

- graviditetspenning

 

När du är sjuk!

 

Är du sjukskriven på grund av sjukdom eller arbetsskada betalar AFA premien från den första dagen du har sjukpenning, rehabiliteringspenning,

Sjukersättning eller aktivitetsersättning från Försäkringskassan. Kravet är att du varit arbetsför till minst 25 procent sedan anställningens

början.

 

Vid föräldrapenning och graviditetspenning!

 

När du är föräldraledig och har föräldrapenning kan försäkringen betala in pensionspremien till din avtalspension. Om du tar ut föräldraledigheten i flera perioder måste du vid varje periods början vara anställd hos arbetsgivare som har tecknat försäkring om Avtalspension. Försäkringen betalar in din pensionspremie i högst 390 dagar och längst till dess att barnet fyllt 8 år eller har avslutat det första skolåret.

 

Vem gäller försäkringen?

 

Alla anställda på Scania har denna försäkring genom kollektivavtalet, så det är alltså ingen försäkring du behöver teckna själv. Det är däremot viktigt att du ta kontakt med AFA och anmäler ditt ärende.

 

 

Har du frågor eller har en anmälan till

premiebefrielseförsäkringen kontakta

AFA på telefon: 0771-88 00 99

 "www.afa.se"

 eller tag kontakt med din lokala försäkringsinformatör.

 

Skribent: Erik Eklund

 

 

 

 

Representantskap den 26 November 

Friday, October 26, 2012 9:47:00 AM Categories: Övrigt

 

Representantskapet är IFMETALL Stockholmsläns högsta beslutande organ.

 

Representantskapet består av avdelningens styrelse och de valda ombuden från klubbar, arbetsplatser med avdelningsombud och andra valkretsar inom avdelningen. Man beslutar också om budget för avdelningen och hur den ska fördelas samt så beslutar man hur alla kommittéer, utskott, styrelsen m.m. ska se ut.

 

Avdelningen skall utföra minst 2st repskapsmöten per år. Klubbar samt arbetsplatser med avdelningsombud har rätt att välja ett representantskapsombud för varje påbörjat 50-tal medlemmar.

 

Verkstadsklubben på Scania har en ansvarig repskapsgrupp som består av Patrik Holmqvist, Anette Ekenstierna och Lennart Forsgren. Dom har till uppgift att lokalt organisera oss ifrån Scania vid dem olika representantskapsmötena.

 

Enskilda medlemmar har rätt att delta i representantskapsmöten och har yttrande- och förslagsrätt som repskapet kan besluta att man ska genomföra eller ej.

 

Det är jätte viktigt att ta reda på vem som är repskapsombud på just ditt område och framföra dina synpunkter. För utan er medlemmars stöd och åsikter, kan vi inte vara med och påverka!

Skribent: Patrik Holmqvist och Erik Eklund

 

Avtalsrörelsen står för dörren! 

Friday, October 26, 2012 9:42:00 AM Categories: Avtalsrörelsen Lön Övrigt

Det är snart dags att dra igång avtalsrörelsen igen, och det är då som villkoren sätts för kommande kollektivavtal!

 

Tillbakablick på 2011 års centrala förhandling. Om ni kommer ihåg den senaste avtalsrörelsen så kan vi väl vara överens om att mycket närmare en strejk än så kan man knappast komma.

 

Ett avtalsförslag som vår motpart Teknikarbetsgivarna förra gången försökte få igenom var bl.a. möjligheten att skriva sämre avtal lokalt än centralt. Detta hade varit en katastrof för oss som organisation, och går helt mot våran ideologi.

 

De ville även få utökade möjligheter till övertidsarbete. Dessa två krav gick ej igenom. Inte heller det avtalsförslag som skulle innebära en 2,6 procentig ökning över en 13 månadersperiod. Istället fick vi till en 3 procentig löneökning över en 14 månadersperiod och att vi skall få full ersättning från första dagen vid frånvaro som beror på arbetsskada.

Lokalt så kan vi konstatera att Scania som arbetsgivare under året gjort stor vinst, så man kan ju hoppas att detta kommer synas i våra plånböcker också!

Skribent: Erik Eklund

Många nya medlemmar genom introduktion 

Wednesday, October 3, 2012 1:36:00 PM Categories: Övrigt

Den positiva trenden med många nya medlemmar genom facklig introduktion till Ranstadanställda fortsätter.


Avdelningen har ett ansvar att tillsammans med klubben sköta den fackliga introduktionen till nyanställda, som hittills har resulterat i en mycket god anslutning. Upplägget har varit att en ansvarig ifrån IF Metalls stockholmsavdelning tillsammans med en eller flera personer ifrån Scania Verkstadsklubb håller en kort information om IF Metalls organisation och medlemskapets värde. Tiden är knapp och våra nya medarbetare skall så snabbt som möjligt in i produktionen. Introduktionerna har ägt rum i lokalerna uppe på syd, i samband med brandskyddsutbildningen. IF Metall ser ett stort värde i att alla får vetskap om den fackliga verksamheten.

 

Ansvarig ifrån avdelningen har varit Katja Nilsson som förklarar att intresset varit stort och att dom nyanställda ser positivt på introduktionen.


Susanne Santander och Emilianos Chatzimchail, båda gruppordföranden på DX samt DM har varit involverade i introduktionsarbetet från klubbens sida.


Är du anställd på Ranstad och har missat introduktionen, eller har frågor! Vänd dig till ditt lokala fackombud.


Skribent: Erik Eklund

Lär dig mer om facket! 

Wednesday, October 3, 2012 1:29:00 PM Categories: Utbildning

Är du under 30 och är intresserad av vad facket är och vad dom står för? Medlem eller icke medlem, Anmäl dig till kursen "Om Facket".
Detta är en i raden av tvärfackliga ungdomskurser i LOs nya utbildningspaket för ungdomar. Det är en kurs som ger dig en första inblick i den fackliga organisationen, dina rättigheter och skyldigheter, kollektivavtalet och hur du kan påverka både i organisationen och på din arbetsplats.

 

Innehåll:
1. Människovärde

2. Unga arbetare och makten på arbetsmarknaden

3. Klass och rättvisa

4. Facklig aktion och påverkan

 

Utbildningarna drog igång 24-25 september och anmäla dig gör du hos din lokala studieorganisatör.
Ledighet/ersättning: Ledighet enligt studieledighetslagen, ledigheten ska begäras minst två veckor innan utbildnings start. Din lokalt studieansvariga hjälper dig och komma till rätta.

 

- Vi hjälper även er som inte redan är medlemmar med administrering av denna utbildning.

Utnyttja din fritidsförsäkring 

Wednesday, October 3, 2012 1:19:00 PM Categories: Försäkringar Tips & Råd

Visste du att du som medlem är försäkrad på fritiden! Många medlemmar utnyttjar inte de försäkringar dom har genom sitt medlemskap. Du kanske inte heller visste att genom ett tillägg på 38 kr kan även din sambo få samma skydd!


Michael "stålis" Gustavsson, vice ordförande på Scania verkstadsklubb var med om en olycka på fritiden, det här är hans berättelse!
Jag vurpade när jag var ute å cyklade mountainbike, blev så där lagom blåslagen och skrapade upp knän och armbågar ganska rejält. Hade jag inte haft hjälm så kunde det nog ha gått väldigt illa.
Hjälmen och cykelbyxorna gick sönder, och tack vare den kostnadsfria fritidsolycksfallsförsäkringen som ingår i mitt medlemskap i IF Metall så fick jag utan snack full ersättning för både hjälm och byxor, trots att jag saknade kvitton på grejerna som var köpta förra sommaren. Schablonersättningen på 1000kr fick jag omgående, och när jag efter två veckor konstaterade att jag fortfarande var skadad så fick jag ytterligare 3000kr.

 

Allt som allt så fick jag ut 5300kr från försäkringen för mina prylar och mina skador. På en försäkring som ingår i medlemskapet.
Har vi en försäkring så ska vi använda den när vi gör oss illa, eller hur!

 

Skribent: Erik Eklund och Michael Gustavsson

Gemensamt mål för tidmätning 

Wednesday, October 3, 2012 12:06:00 PM Categories: Arbetsmiljö
Verkstadsklubben har tillsammans med SPS-Office startat en partsgemensam grupp, som under en tid arbetat med att få fram ett förslag på ett verktyg för att kunna tidmäta arbetsmoment.



Bakgrunden till detta är dels att takttiderna blir lägre och lägre, men också att arbetsbelastningen blir högre och högre. Sänkningen av takttiderna och effektivisering av processen dem senaste åren har gjort Scania till en extremt konkurrenskraftig lastbilstillverkare, vilket gynnar båda parter.

Ergonomiskt arbete och konkurrenskraftig produkt!

- Från verkstadsklubben vill man dock försäkra sig om att arbetet är ergonomiskt hållbart och att inte medarbetare sliter ut sig till följd av effektiviseringen. Klubben och företagets har tillsammans inlett detta samarbete och gjort en nulägesanalys av processen, dels på Scania, men även genom ett studiebesök på Volvo Personvagnar i Torslanda.
- Scanias verkstadsklubb och företaget har i denna fråga ett gemensamt intresse av att hitta ett så bra verktyg som möjligt att jobba med, både för våra medarbetare och för företaget. Arbetet med att ta fram detta fortgår under hösten 2012.
 
Skribent: Erik Eklund

Fler fastanställda! 

Tuesday, June 26, 2012 3:16:19 PM Categories: Aktuellt på Scania Tips & Råd

Vi har nu kommit överens med företaget om att de resterande ca 90 personerna som är inne i sin tredje 6 månaders period kommer att erbjudas en tillsvidareanställning.

 

Visstidsanställda som är inne i sin andra 6 månaders period och har beskedsdatum under semestern kommer att få besked senast vecka 28.

 

 Skribent: Michael Gustafsson

 

Semester – vad gäller? 

Tuesday, June 26, 2012 3:14:21 PM Categories: Arbetstid Tips & Råd

Nu är det inte långt kvar till den välförtjänta semestern som förhoppningsvis kommer att innehålla mycket sol och bad. Vi på Verkstadsklubben tänkte ta tillfället i akt och informera lite om vad som gäller vid semestern.

 

Grundläggande regler

När det gäller beräkning av antalet semesterdagar som går åt vid semestern, är det inga större problem för de som arbetar regelbundet 5 dagar per vecka. Dessa får ut 25 semesterdagar per år och vid semester dras en dag per arbetspass.

De som jobbar kontinuerligt 3-skift med och utan storhelgsdrift har lite annorlunda regler – se nedan. För alla andra som har en skiftform som i genomsnitt innehåller färre än fem arbetspass per vecka används vad som kallas för nettosemester. Om man tittar på lönespecifikationen så kommer dessa att se att de inte får 25 semesterdagar per år. Det har att göra med att de antal semesterdagar som de har rätt till är baserat på hur många arbetspass den aktuella personen har under en skiftcykel. Hela grundidén med nettosemester är att en person som arbetar skift skall ha rätt till lika lång sammanhängande ledighet som en dagtidsarbetande som arbetar regelbundet fem dagar i veckan.

Precis som för den som arbetar regelbundet fem dagar per vecka dras det en semesterdag per arbetspass som man är ledig.

 

Kontinuerligt 3-skift med och utan storhelgstillägg

För de som arbetar 3-skift med och utan storhelgsdrift är det dock lite annorlunda. Dessa har så kallad bruttosemester. Det innebär att dessa får ut 25 semesterdagar per år och att det under den allmänna semesterperioden kommer att dras 5 semesterdagar per vecka som personen är ledig – alldeles oavsett hur många dagar man hade jobbat om man varit på plats enligt sitt ordinarie schema. De som till exempel har semesterperiod mellan vecka 29-32 kommer att förbruka 20 semesterdagar mellan måndag vecka 29 och söndag vecka 32 (första skift som körs är nattskiftets början på söndag vecka 32).

 

Beräkningen påverkar inte semesterersättningen

Observera att oavsett om man har netto- eller bruttosemester påverkar detta inte hur mycket pengar du får ut i semesterersättning.

 

Sjukdom eller VAB under semestern

För er som skulle bli sjuka eller har barn som blir sjuka under semestern är det viktigt att ni sjukanmäler er alternativt anmäler att ni VAB:ar. I och med det dras inga semesterdagar under tiden. Får ni inte tag på er chef, tala in ett meddelande på telefonsvararen. Reglerna om sjukintyg gäller som vanligt; att sjukfrånvaro skall styrkas från och med den 8:e kalenderdagen som du är sjuk. Har du förstadagsintyg så skall sjukdomen styrkas med läkarintyg från och med första sjukfrånvarodagen.

 

Sparade semesterdagar

Enligt semesterlagen har du rätt att spara alla dagar som överskrider 20. Om du har arbetat ihop 22 semesterdagar i år, har du alltså rätt att spara 2 av dessa.

När du vill utnyttja dina sparade semesterdagar behöver du först använda årets semesterdagar, efter det eventuell förskottssemester och sist om du har några obetalda dagar. Du kan frånsäga dig de obetalda dagarna om du inte vill använda dem. I så fall pratar du med din chef.

Skribent: Niklas Säfström

Page 26 of 44 << < 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 40 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2025 Scania Verkstadsklubb Södertälje | Kontakt