• RSS
  • Subscribe

Archives

Vikten av att vara rätt organiserad 

Wednesday, February 13, 2019 9:13:00 AM Categories: Medlemskap

 

För att vi förtroendevalda ska kunna hjälpa till i ett ärende eller driva en förhandling åt någon, så förutsätter det att man är medlem inom IF Metall. Vi har inte förhandlingsmandat om man tillhör ett annat fackförbund. Behöver du hjälp i ett personalärende eller löneärende så måste du alltså vara medlem i IF Metall.

Vi ser fortfarande att en hel del tidigare Lernia-anställda som gått över till Scania inte fyllt i någon fullmakt. När man byter arbetsgivare, till exempel från Lernia till Scania, måste man fylla i en ny fullmakt för att Scania ska kunna dra medlemsavgiften på lönen. Om man inte gör det riskerar man dessutom att få betala max-avgift, för närvarande 602:-/månad.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Samverkan för medlemsnytta 

Thursday, January 31, 2019 11:17:00 AM Categories: Försäkringar Medlemskap

 

Som vi skrev om i förra numret av Hyttbyggaren drar samverkan för medlemsnytta igång igen den 7/2. Den som är intresserad av en genomgång kan kontakta någon av våra försäkringsinformatörer: Ulf Aldebert (tfn: 65892), Joakim Rylin (tfn: 65326), Daniel Lazic (tfn: 65767), Eva Davidsdottir, Matthias Pettersson (tfn: 65027), Tobias Engström (tfn: 763780).

Scania har kollektivavtal med IF Metall. Tack vare det omfattas du av ett bra försäkringsskydd och tjänstepension. Som medlem i IF Metall har du dessutom ännu bättre försäkringsskydd via ditt medlemskap. Genom projektet samverkan för medlemsnytta kan man få en genomgång med en certifierad rådgivare från Folksam som hjälper en att få koll.

 

Varför jobbar IF Metall med detta?
Tillsammans är vi starka!
Genom fackligt arbete har vi skapat ett gemensamt försäkringsskydd med vår samarbetspartner Folksam, som är ett kundägt försäkringsbolag. Vi har också byggt upp ett system för att alla ska få kunskap om försäkringsskyddet. Våra försäkringsinformatörer är en viktig länk i detta arbete och genom Folksam har vi möjlighet att kunna få kloka råd om vårat försäkringsskydd, vår pension och vårat sparande.
-Detta ökar medlemskapets värde.

 

Vi hittar ofta missade pengar!
Vårt mål är att ge information om försäkringarna samt att säkerställa att du inte missat att anmäla skador och händelser som gör att du kan ha rätt till ersättning från försäkringar som Scania redan betalar för. Ungefär var tionde som vi pratar med har missat att anmäla sin skada och går miste om försäkringsersättning som de inte känt till att de omfattas av!
Att ha koll på hela sitt försäkringsskydd säkerställer att man har rätt skydd, men också att man inte betalar för försäkringar i onödan.

 

Vad tas upp hos försäkringsrådgivaren?
I projektet ”samverkan för medlemsnytta” får man en rådgivning på totalt ca 60 minuter. Då går man igenom medlemsförsäkringar samt gör en pensionsanalys. Om man vill kan försäkringsrådgivaren även hjälpa till att göra de val man behöver i tex premiepension och tjänste-/avtalspension.

 

Kom förberedd!
För att få ut så mycket som möjligt av försäkringsgenomgången är det bra om man förbereder sig lite genom att gå igenom punkterna nedan:
- Ta med legitimation.
- Ta med dig mobilt Bank-id. Om du saknar mobilt Bank-id kan du beställa det hos din bank.
- Ta gärna med försäkringspapper eller pensionsbesked som du är osäker på.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Krönika: När verkligheten knackar på dörren... 

Thursday, January 31, 2019 11:16:00 AM

 

Nu är det lite mer än ett halvår sedan jag förlorade min bonusson i cancer, det har varit en tuff tid med många tankar och funderingar. Livet blir inte riktigt vad det en gång varit, och det kan vara både positivt och negativt. Jag ser livet från ett annat perspektiv, det som jag i vanliga fall inte hade reagerat på kan få mig att brista i gråt eller för den skull även skratt. Den gigantiska bajshögen som vi såg på semestern, den hade C och vi diskuterat länge om vilket slags djur som lämnat efter sig.
- Och vi hade garanterat kommit fram till att vi hoppas att detta djur inte kan flyga!!

Jag tänker ofta på hur bra jag faktiskt har det. Jag är frisk, jag har en familj och fantastiska vänner. Jag har ett arbete att gå till, och jag har möjligheten att påverka på min arbetsplats och i samhället. Många jag träffar i mitt arbete har råkat ut för något slags problem, det är stora som små. Men vi brukar kunna lösa det mesta. Jag träffar även människor som är arga och missnöjda och som tycker att saker är fel och orättvisa, det kan ju tyckas som ett skitjobb att behöva lyssna på det. Men något som alla dessa har gemensamt är att de vill få till en förändring. Jag tror att det finns ännu flera här på företaget som går omkring och funderar på varför vissa saker är som dom är. Allas synpunkter är lika viktiga. Och att förändra något sker inte med en knapptryckning. 

Vi har så många olika forum för att vara med och påverka, så varför inte då ta chansen och göra det. Företaget har bland annat sina förbättringsmöten, och vi har våra medlemsmöten och kontaktombudsmöten. Dessa är till för att vi som arbetar i verksamheterna ska kunna påverka vår arbetsplats, men ibland känns det som vi har det ”för” bra. Eller har man gett upp? Eller vet man inte att man har en möjlighet att påverka?

Jag vet att vissa saker kan vi inte påverka hur mycket vi än kämpar, men det vi vet kan förändras och göras bättre, ska vi inte då ta chansen och göra det?

Allt det vi idag har, semester, kompledighet, Ob-tillägg, lön och mycket mycket mera. Detta har kommit till tack vare att någon från början var missnöjd, och att man sedan förhandlade fram ett avtal. Men det jag vill komma till är, att om man aldrig väcker frågan så kan ju ingen veta vad man egentligen vill!
-Så vad vill vi?

Jenny Ilke Hjelm

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Påminnelse om fullmakten! 

Thursday, January 31, 2019 11:15:00 AM Categories: Medlemskap

 

 

Det är fortfarande ett gäng som gått över från Lernia till Scania, men som inte fyllt i någon ny fullmakt. Fullmakten krävs för att företaget ska kunna dra medlemsavgiften så när man byter arbetsgivare måste man fylla i en ny fullmakt. Fördelen med att slippa inbetalningskort är, förutom att det är enklare, att man inte riskerar att ”straffa ut sig” om man glömmer betala. Dessutom hamnar man oftast på maxavgift om man betalar med inbetalningskort!

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Nya förtroendevalda 

Thursday, January 31, 2019 11:14:00 AM Categories: Verkstadsklubben

 

På klubbstyrelsens möte 25/1 valdes nedanstående medlemmar till nya uppdrag:
Rafael Barisic MBBLC1 och Muamar Gredelj MBBPB1 valdes till skyddsombud.
Frida Moreau på instrumentpanelen valdes till kontaktombud.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Försäkringsinformation 

Thursday, January 17, 2019 1:19:00 AM Categories: Arbetsmiljö Försäkringar Skydd
På klubbstyrelsens möte 11/1-19 valdes Ulf Aldebert till ny försäkringsansvarig.
 
Samverkan för medlemsnytta fortsätter. Det står nu klart att Folksam kommer tillbaka även detta år för att ge möjlighet för medlemmar att träffa en försäkringsrådgivare och gå igenom sina försäkringar. Man kommer att starta 7/2 med några intresserade som står på kö. Därefter kommer försäkringskommittén att fortsätta hålla försäkringskvartar med intresserade medlemmar som sedan får en tid med försäkringsrådgivaren från Folksam.
 
Den som är intresserad av en genomgång kan kontakta någon av våra försäkringsinformatörer: Ulf Aldebert (tfn: 65892), Joakim Rylin (tfn: 65326), Daniel Lazic (tfn: 65767), Eva Davidsdottir, Matthias Pettersson (tfn: 65027), Tobias Engström (tfn: 763780).
 
Vi påminner också om vikten av att anmäla olycksfall.
Om du råkar ut för ett olycksfall i arbetet ska du inte bita ihop, utan gå till läkare direkt. Dessutom ska du alltid anmäla skadan, även om den går att fixa med ett plåster eller en kortare sjukskrivning. Hur obetydlig skadan eller olyckan du råkat ut för än tycks vara, kan du aldrig veta vilka konsekvenser den får i framtiden. Därför är det viktigt att uppsöka läkare direkt om du råkat ut för en olycka på jobbet. Går man inte till läkare och får skadan dokumenterad direkt kan det bli svårt att bevisa sambandet mellan olyckshändelsen och eventuella framtida besvär, vilket i sin tur leder till att det kan bli svårt att få ersättning från våra avtalsförsäkringar.
 
Viktigt att anmäla! Risker, tillbud och arbetsskador ska alltid utredas och åtgärdas enligt riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete. Arbetsskador och allvarliga tillbud ska anmälas till olika instanser, så som Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket. En arbetsskada eller ett tillbud ska alltid utredas och åtgärdas enligt riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete. Arbetsskada behöver i många fall även anmälas till försäkringskassan. Även risker och tillbud som inte leder till skada ska rapporteras i systemet.
För mer information om dina försäkringar, se www.folksam.se/forbund/if-metall

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Tuesday, December 18, 2018 10:56:00 AM Categories: Ordförande har ordet
 
Hej igen alla medlemmar, året börjar närma sig sitt slut och vi kan åter igen börja summera ett händelserikt och hektiskt år. Jag vill tacka alla medlemmar för ett bra engagemang, och passa på att önska er alla en god jul och ett riktigt gott nytt år!
/ Mvh Mikael ”Sippa” Johansson

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Kontaktombud 2019 

Tuesday, December 18, 2018 10:46:00 AM Categories: Verkstadsklubben

 

Nedanstående personer har valts till kontaktombud för 2019. Om ni upptäcker någon som saknas, kontakta er gruppordförande, eller någon i klubbstyrelsen, så får styrelsen göra ett fyllnadsval.

Almström Erika, Montering

Axelsson Daniel, Kaross

Bengtsson Ida, Montering

Bertzell Joakim, Montering

Cañas Leonardo, Kaross

Carlzen Matilda, Montering

Davidsson Mikael, Montering

Durmishi Sami, Kaross

Ekstrand Kennie, Måleriet

Engström Tobias, Kaross               

Erixon Lis, Kaross

Eskola Jouko, Press/Helg

Forsman Niklas, OLO/Natt

Franzen Jens, Kaross

Gustavsson Catarina, OLO

Hadzic Asima, Montering

Hultin Malin, Montering/Logistik

Jabrailov Leicha, Montering/Logistik

Jacobsson Jessica, Montering/Logistik

Jakobi Sebastian, Montering

Johansson Alexander, OLO

Johansson Josefine, Montering

Johansson Leine, Montering

Johansson Robert, Montering/Logistik

Jonsson Glenn, Montering

Kajanus Ove, Måleriet

Karamani Semirana, OLO
Karlsson Bengt, Montering

Karlsson Frida, Montering

Klasson Mikael, Kaross

Kristiansson Andreas, Montering

Kürschner Kristine, Montering

Lankovski Torbjörn, Montering/Natt

Lundberg Saga, Montering/Logistik

Melin Vidar G, Montering

Månsol Lina, Montering

Nilsson Martin, OLO
Ulf Aldebert, OLO

Nilsson Simon, Montering

Ohlsson Samuel, Montering

Persson Urban, Kaross

Petersson Mattias, Kaross

Petersson Melvin, Montering/Logistik

Pettersson Jakob, Montering/Natt

Plop Raphael, Montering/Logistik

Pålsson Mathias, Måleriet

Rosenquist Lena, Montering

Rylin Joakim, Montering

Sabel Jeff, Montering

Sarajlija Abdo, Kaross

Spångberg Eva, Montering/Logistik

Svensson Anders, OLO

Söderberg Carolina, Montering

Tunfjord Mats, Kaross
Westman Azär, Montering/Logistik

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Nomineringar till klubbstyrelsen 

Tuesday, December 18, 2018 10:45:00 AM Categories: Verkstadsklubben

 

Följande personer blev nominerade till styrelse och revisorer på klubbens nomineringsmöte:
Ordförande (2 år): Mikael ”Sippa” Johansson.
Ledamöter (2 år): Daniel Lazic, Fredrik Jonasson
Ersättare (1 år): Leine Johansson, Saga Lundberg, Tomas Nilsson, Elvir Prelic, Jeff Sabel, Karen Victor, Ulf Aldebert, övrig nominerad Simon Karlsson
Revisor (2 år): Poul-Erik Nielsen, Sven-Olof Adolfsson
Revisorsersättare (1 år): Roger Eriksson, Jessica Jacobsson

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Information från förbundet 

Tuesday, December 18, 2018 10:44:00 AM Categories: Från Förbundet

 

 

Från årsskiftet ansluter sig IF Metall till tjänsten Kivra – en digital brevlåda som ersätter pappersdokument. Det innebär att du snart kan få viss post från IF Metall skickat till dig digitalt.

Digital post är både billigt, säkert och dessutom riktigt bra för miljön. Oavsett om du loggar in via dator, surfplatta eller mobiltelefon kan du komma åt din post i Kivra, var du än befinner dig.

 

Om du inte redan är ansluten till Kivra, men vill få post från IF Metall digitalt, kan du ansluta dig redan i dag. Det är enkelt, går fort och är helt gratis – allt du behöver är ett Mobilt BankID.
Läs mer om KIVRA och anmäl dig på: www.kivra.com

Om du däremot redan är ansluten till Kivra, men hittills fått papperspost från IF Metall, behöver du inte göra någonting. Avgiftsavier och vissa andra brev från oss kommer då automatiskt att börja skickas digitalt till din Kivra-brevlåda.

 

Övergången från papperspost till digital post gäller inledningsvis enbart aviseringen av våra medlemsavgifter. Förändringen berör därför bara de medlemmar som inte betalar avgiften via avdrag på lönen, utan med den avi som skickas ut varje månad.
Annan post och information från IF Metall, riktad till medlemmarna personligen, kommer att kunna börja skickas digitalt i ett senare skede.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 8 of 60 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 30 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2020 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt