• RSS
  • Subscribe

Archives

Lägre bolåneränta? Anmäl ditt intresse! 

Tuesday, October 15, 2013 11:57:00 AM Categories: Centrala avtal Från Förbundet

 

 

För många medlemmar är bolånen den i särklass största utgiften. IF Metall kommer därför att undersöka möjligheterna att erbjuda medlemmarna en ny förmån som ger lägre bolåneräntor.

Förhandlingarna med bankerna pågår under hösten. För att öka förhandlingsstyrkan måste vi tillsammans kunna visa att det finns ett stort intresse. Ju fler medlemmar som visar sitt intresse för förmånen, desto lägre räntor kan vi förhandla oss till. På samlas.se/ifmetall kan du skriva upp ditt intresse för förmånen. Att visa intresse är inte bindande utan som medlem blir du bara informerad om förmånen som kommer att göras tillgänglig under första kvartalet 2014.

 Förmånen är ett samarbete mellan samtliga förbund inom LO Mervärde och det oberoende företaget Samlas. Förmånen innebär att Samlas förhandlar med bankerna och att medlemmarna kan välja det bolåneerbjudande som passar dem bäst.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Har du koll på vem som förvaltar din premiepension? 

Tuesday, October 15, 2013 11:56:00 AM Categories: Försäkringar

 

 

Om inte, är det kanske dags att skaffa det nu – innan Pensionsmyndigheten i februari 2014 tar bort möjligheten att göra fondbyten med pinkod. Vår erfarenhet är att många av bolagen som erbjuder sig att förvalta vår premiepension inte lyckats speciellt bra med sin förvaltning. Räknar man dessutom in årsavgiften så kan det i många fall bli en ren förlustaffär för individen, säger Michael Kinell, IF Metalls arbetsmiljö- och försäkringsenhet.

Hör du till dem som under årens lopp blivit uppringd av en pensionsrådgivare som erbjudit sig att förvalta din premiepension för en "blygsam summa"? Har du gett rådgivaren möjlighet att genomföra fondbyten åt dig via din personliga pinkod? Då är du inte ensam! Däremot bör du ta dig tid att fundera på hur du vill sköta din premiepension i fortsättningen. Det är oftast en bättre affär att sköta detta själv, än att betala ett företag som gör det åt dig. Efter den 20 februari 2014, då Pensionsmyndigheten stoppar möjligheten att göra fondbyten med pinkod, kommer du som är kund i ett förvaltningsbolag sannolikt att ha kvar dina pengar i de placeringsalternativ som du ligger i när stoppet genomförs. Du kommer att fortsätta betala för tjänsten, om inte du själv aktivt säger upp avtalet med förvaltningsföretaget. En del förvaltningsföretag kommer troligen att flytta över sina kunder till sina egna fonder.                                       

Men om man ångrar sig är det viktigt att säga upp avtalet innan årsskiftet, eftersom årsavgiften för tjänsten ofta betalas i förskott, säger Michael Kinell. Efter den 20 februari 2014 kommer man vara tvungen att logga in med e-legitimation eller Mobilt BankID för att byta fonder. Fondbyte med blankett påverkas dock inte. Tycker du att detta är svårt att förstå? Som medlem i IF Metall har du tillgång till en kostnadsfri genomgång av dina försäkringar samt din premie- och avtalspension tack vare vårt samarbete med Folksam. Där kan du även få hjälp med att byta pensionsförvaltare. Kontakta försäkringsinformatören på din arbetsplats, eller din avdelning, om du vill veta mer.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Klubben Informerar... 

Tuesday, October 15, 2013 11:55:00 AM Categories: Verkstadsklubben

 

 

 

Många medlemmar har påpekat till oss att det är väldigt mycket trafik vid  infarten till Cheepy, och det är ju bara fullt naturligt nu när man har ändrat om parkeringarna på grund av ombyggnationer. Men det vi alla måste tänka på är att vi syns i mörkret när vi cyklar eller går så att det inte händer någon olycka.

 

Klubben vill informera om att Johan André som har varit vice huvudskyddsombud under många år nu kommer att sluta arbeta på Scania. Så ni som tidigare har haft kontakt med honom och fått hjälp vid tex Rehab eller andra ärenden, får gärna kontakta klubben om ni inte vet vem ni ska vända er till i framtiden.

 

Och som det ser ut i nuläget vad det gäller skyddsombud så är det vissa områden som vi inte riktigt  täcker upp, som logistik och monteringen. Så är det någon som känner att det vore intressant att arbeta inom skyddsorganisationen, så är det bara att ta kontakt med något skyddsombud eller huvudskyddsombud.

 

Och sist men absolut inte minst..... ni vet väl att vi får vår löneökning nu i oktober. Så lönen ska räknas upp med 2% från och med 1 oktober.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Nu kan förslaget om korttidsarbete bli verklighet! 

Tuesday, October 1, 2013 11:53:00 AM Categories: Centrala avtal Insänt

 

 

  

Förslaget från industrins parter om korttidsarbete, som går ut på att med statliga subventioner stötta industri och industriarbetare under djup lågkonjunktur, ligger nu som lagförslag i regeringens budgetproposition.
– Vi skulle verkligen ha behövt ett sådant stöd vid industrikrisen 2008-2009, då fler än var femte medlem var arbetslös. Men bättre sent än aldrig, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.                                                                                                              

 Efter industrikrisen 2008-2009 drev IF Metall på för att få fram ett förslag på hur industrin med statens hjälp ska kunna klara nästa djupa kris utan att lika många industriarbetare ska behöva drabbas av varsel och uppsägningar. Efter att förslaget lämnades till staten i slutet av förra året, har det utretts i olika instanser och ligger alltså nu som lagförslag i regeringens budgetproposition.                                                                                                                     

– Förslaget som ligger är ganska likt vårt ursprungliga förslag, så vi är nöjda. Om det klubbas igenom i riksdagen får våra medlemmar en större trygghet vid riktigt djupa lågkonjunkturer. Ute i Europa är statligt stöd till inhemsk industri vid djupa ekonomiska kriser inget kontroversiellt, vilket är ännu ett argument för förslaget, enligt Veli-Pekka Säikkälä:                                                                                 

– Så många som 23 av EU:s 27 medlemsländer har redan liknande lösningar, och om inte vår riksdag kan komma fram till en liknande lösning blir det en stor konkurrensnackdel för svensk industri.

 

 

 

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Expo utmanar intoleransen 

Tuesday, October 1, 2013 11:52:00 AM

 

 

 

 

Vi i klubbstyrelsen vill gärna slå ett slag för EXPO och deras tidning som vi prenumererar på. Vi vill gärna veta hur det tas emot av medlemmarna, om man läser den eller om den hamnar i soptunnan? Och om vi ska fortsätta att prenumerera eller om vi ska lägga pengarna på något annat. EXPO är en stiftelse som arbetar mot rasism. Och är den enda svenska tidskrift som kontinuerligt bevakar den organiserade intoleransen. De anser att intolerans är ett samhällsproblem eftersom det skapar misstro mellan människor och förhindrar samexistens. Tillsammans kan vi istället ta ansvar för att skapa ett samhälle som präglas av tolerans och respekt för de mänskliga rättigheterna.

Politiska konflikter ska granskas, analyseras och diskuteras. Det är bra att inte alla tycker lika. Men de intoleranta grupperna reproducerar fördomar och fördomar är inte fakta. Det är ansvarslöst att sprida dem. Vi tror på och arbetar för en god och anständig debatton.
Stiftelsen Expo är partipolitiskt obunden. Det finns ingen politisk ideologi som kan göra anspråk på att vara den enda rätta i kampen mot intoleransen. Däremot menar vi att demokratiska partier och organisationer tillsammans kan, och bör, dra en rågång mot intoleranta idéer.

http://expo.se/

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Toyotatimmen. 

Tuesday, October 1, 2013 11:51:00 AM Categories: Insänt

 

 

Nu är det dags för oss arbetare att sätta ner foten, vi orkar inte längre att hela tiden arbeta övertid varje vecka. Företaget brister i vad vi kallar ”Psykosocial arbetsmiljö”.

Genom hälsofrämjande ledarskap och ett medvetet medarbetarskap skall vi tillsammans skapa och utveckla ett arbetsklimat där människor skall trivas och må bra.

Arbetsgivaren har enligt arbetsmiljölagen en skyldighet att undersöka förhållanden och sedan åtgärda de brister som kommit fram. Det systematiska arbetsmiljöarbetet omfattar både psykisk, social och fysisk  arbetsmiljö.

 

//Medlem i IF Metall//

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Nu är det dags att Scanias företagsledning börjar att visa oss på ”golvet” lite respekt! 

Tuesday, October 1, 2013 11:50:00 AM Categories: Insänt

 

 

Vi anser nu att det har gått alldeles för långt, man undrar om ni har någon moral kvar alls, det är bara eran tid som räknas inte våran på ”golvet”. Det är skamligt att komma två dagar innan en helg och faktiskt förstöra våran fritid och möjlighet till återhämtning, men det verkar som det är inget man ska ha om man arbetar på Scania. För det är ju uppenbarligen ni som har makten?! Under alla mina år som arbetare så har jag aldrig hört att det står och faller med en person. Det är väl dax att vakna nu ledningen på Scania!!                                 Ni pratar om friskvård och allt annat, när det är all stopptid ni egentligen skulle ta tag i. För det är det som vi blir lidande av mest. Om ni tittar på alla sjukskrivningar så kanske det går upp ett ljus och ni förstår innebörden av att vara slutkörd. Det är bara synd att ni inte förstår hur det är att stå hela dagarna i ett taktat flöde där det inte ens hjälper att göra sitt allra bästa. Och det känns mycket olustigt att vi ska sitta en hel dag i ishallen, och tappa en massa hytter, för vad?  (men det blir ju ändå vi som får jobba igen det) Och att vara aktiv på sin fritid det är väl ingen idè.....eller??

 

//Trött medlem//

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Tuesday, October 1, 2013 11:49:00 AM Categories: Ordförande har ordet

 

 Hej på er alla medlemmar, vi får in mycket synpunkter kring situationen i våran fabrik. Vi har som ni vet en förhandling igång med företaget kring övertiden, vi förstår frustrationen som många känner kring detta nu när vi kör både övertidstimman och Söndagar. Ändå så tycker vi att företaget nu försöker att förbättra situationen med att ha en dialog med oss, vi har fått till oss en handlingsplan där man listar upp dom olika flaskhalsarna som finns i framförallt monteringen. Detta ska man sedan försöka arbeta bort, man kommer att frigöra folk från de olika linerna och man kommer att bemanna upp för detta, även se över bemanningssituationen . Man kommer att ha både kortsiktiga och även långsiktiga idéer hur man ska komma till rätta med detta. För vi måste få ordning på detta så vi slipper den arbetsbelastning som vi har just nu, för detta håller inte i längden. Vi har en annan problematik som kommer när det blir mycket övertid, det är att folk inte kan eller orkar med att jobba över. Där är arbetsledningsrätten stark, men om vi inte blir överens med företaget tar vi kontakt med förbundet. Sedan är det upp till förbundet att avgöra hur vi driver frågan vidare

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

15 418 förlorade kronor per medlem 

Thursday, September 19, 2013 10:47:00 AM Categories: Från Förbundet

 

Den borgerliga regeringen meddelar nu att arbetslöshetsavgiften ska tas bort.
– Men våra medlemmar har i sju års tid betalat en helt onödig avgift. 15 418 kronor per medlem som de aldrig får tillbaka, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

Arbetslöshetsavgiften infördes 2007. Sedan dess har avgiften till a-kassan bestått av två delar, en grundavgift och en arbetslöshetsavgift som beräknas på hur stor arbetslöshet det är i en bransch.  Medlemmar som jobbar i branscher där arbetslösheten är hög, till exempel inom industrin, får betala mer. För medlemmar i IF Metalls a-kassa har arbetslöshetavgiften som högst varit 300 kronor.

 

– Räknar man ut det exakt har varje medlem i IF Metalls a-kassa under dessa sju år betalat 15 418 kronor den dagen som arbetslöshetsavgiften tas bort om vi räknar med att avgiften i dag förblir densamma året ut. Det är 15 418 kronor rakt ner i sjön vilket gör mig otroligt frustrerad. Totalt handlar det om en bra bit över 3 miljarder av medlemmarnas pengar som gått till en avgift som inte gett dem något tillbaka. I stället har pengarna gått till sänkta skatter åt dem som redan har det bra ställt, säger Anders Ferbe.

 

Uppdaterad 2013-09-09 Skribent: Lisa Wernstedt
 
 
 
Share This Using Popular Bookmarking Services

Deltidspension! 

Thursday, September 19, 2013 10:32:00 AM

 

 

 

Det har varit många frågor om hur det fungerar med den nya deltidspensionen som tillkom i avtalsrörelsen. Och för att försöka att räta ut några av de frågetecknen vi haft, så kommer här en lite info.

 

De tolv minuter som vi avstår i arbetstidsförkortning läggs i en personlig pensionsbank som man senare ska kunna utnyttja, efter det att man har fyllt 60 år och går i deltidspension. Men i och med att det är en personlig bank, så innebär det ju att man själv måste ha sparat ihop till sin egen ledighet. Och det tar några år då man räknar på att avsättningen ligger på 0,9 % i månaden på din egen lön och den första avsättningen gjordes 1 april 2013. (Men än så länge finns det inga pengar att hämta på försäkringsbolaget då företaget inte gör någon inbetalning förens 1 januari 2014.) Och som 60 åring idag har man inte så mycket pengar undansatta så att man har möjlighet att gå ner i arbetstid nu, utan man får ut det man har samlat ihop den dagen som man väljer att gå i pension. Men man har ändå rätten att gå ner i arbetstid men då utan betalning. Och skulle det vara så att man byter avtalsområde så följer pengarna med dig då dom är personliga. Och skulle man välja att inte utnyttja möjligheten att gå i delpension så får man pengarna utbetalda den dag man väljer att gå i pension.  Men om det skulle vara så att man avlider innan man har haft möjligheten att använda sina pengar så har man inget efterlevande skydd utan de går in i kollektivet.

 

Det man ska tänka på innan man vill gå i delpension är att man måste ansöka skriftligen till sin arbetsgivare 6 kalender månader innan man har tänk sig att gå. 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 67 of 79 << < 40 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2024 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt