• RSS
  • Subscribe

Archives

Medlemmarnas villkor fokus i Almedalen 

Tuesday, July 5, 2016 11:18:00 AM Categories: Avd 38 Dackebygden Från Förbundet

 

 

IF Metall är på plats under Almedalsveckan i Visby även i år.
– Almedalen är en politisk smältdegel och vårt uppdrag är att göra industriarbetarnas röster hörda, i samtal med arbetsgivare, beslutsfattare och andra samhällsaktörer, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

Under Almedalsveckan arrangerar IF Metall tre seminarier och fyra morgonsamtal, som handlar om allt från lönebildning, jämställdhet och arbetsmiljö till industri- och arbetsmarknadspolitiska frågor.

Utöver de egna arrangemangen deltar förbundet på mängder av seminarier som på olika sätt har beröringspunkter med IF Metalls uppdrag – att stärka industriarbetarnas villkor, på arbetsplatsen och i samhället.
– Det är också anledningen till att vi väljer att medverka i Almedalen, säger Anders Ferbe, som själv kommer att medverka i ungefär 25 olika seminarier och träffar under veckan.

Under veckan kommer förbundet att vara aktiva i sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram. Även hemsidan uppdateras med nyheter från aktiviteterna i Almedalen.

 

Även avdelning 38 Östra Småland medverkar på Almedalsveckan. Från klubben på Scania deltar Leine Johansson och Mikael Johansson (line 4), som återkommer med rapport från veckan.

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Tuesday, July 5, 2016 11:16:00 AM Categories: Ordförande har ordet

 

 

Hej alla medlemmar, nu börjar det närma sig semester och med det en välförtjänt ledighet. Det har varit en intensiv period med mycket övertid, dels har vi kört SFA och dels har det varit en hel del produktionsstörningar som föranlett övertidstimmen och annan övertid. Nu går vi på semester och får en välförtjänt ledighet, vi får hoppas att vädrets makter är med oss så att vi kan ta till vara på sol och bad. Jag vill med detta passa på och önska er en riktig skön semester.

 

Mvh Mikael ”Sippa” Johansson

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Lokalt löneavtal klart! 

Tuesday, June 21, 2016 12:08:00 PM Categories: Lokala avtal Löner

 

 

Ett lokalt löneavtal har nu träffats mellan företaget och MSS (Metall Scania Sverige). Det gäller från den 1 april i år till den 31 mars 2017 och innebär en löneökning med 2,0 % och en ytterligare avsättning för delpension på 0,2%, vilket sammantaget motsvarar nivån i det centrala Teknikavtalet.

 

Utöver detta görs en höjning av månadslönen med 125 kronor för samtliga verkstadsanställda som omfattas av avtalet. Höjningen motsvarar nästan 0,5% på en genomsnittslön på Scania. I och med att alla får samma summa, ”i kronor och ören”, blir detta en form av låglönesatsning.

Den nya lönen införs vid löneutbetalningen i augusti med retroaktivitet från den 1 april.

 

Man enades även om att  under året inleda samtal med företagsledningen om löneläget och var vi borde ligga i förhållande till omvärlden.

 

Kommentarer från MSS förhandlingsdelegation:

 

Företaget har accepterat vårt bud.

 

Vi lyckades till sist enas kring en nivå som båda parter är nöjda med.

Denna nivå gör att vi minskar gapet en aning till både rikssnitt och i förhållande till konkurrenter.

 

Vi enades även om att under året inleda samtal med företagsledningen om löneläget och om vart vi borde ligga i förhållande till omvärlden.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Tuesday, June 21, 2016 12:05:00 PM Categories: Ordförande har ordet

 

 

Hej på er alla medlemmar, nu har vi äntligen kommit överens i 2016 års lönerevision. Vi har träffat en överenskommelse som ligger ca 0,5 % över den centrala överenskommelsen. Vi har haft en lång och konstruktiv dialog med företaget. Vi hade givetvis hoppats på ett bättre resultat, men vi har träffat en överenskommelse som gör att vi knaprar in på våra konkurrenter. Vi är också överens om att inleda samtal under året om Scanias löneläge i förhållande med omvärlden. Så gott folk summeringen av detta är att vi återigen har lyckats få över vad det centrala avtalet gav, och framåt hösten drar nästa avtalsrörelse i gång och då tar vi nya tag.

 

/Mvh Mikael ”Sippa”Johansson klubbordförande

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Semesterfakta 

Tuesday, June 21, 2016 12:03:00 PM Categories: Centrala avtal Lokala avtal

 

 

Förläggning av semestern

Förläggningen av huvudsemestern blir veckorna 29 till 32 d.v.s. 18 juli till 12 augusti. Enligt Teknikavtalet är arbetsgivaren skyldig att ge arbetstagarna en sammanhängande ledighet på minst fyra veckor under perioden juni-augusti. Det finns ingen självklar rätt till den femte veckan i anslutning till de fyra stoppveckorna.

 

Semesterdagar

Det är semesterlagen som styr beräkningen av antalet semesterdagar. Intjänandeår för årets semester är 1 april 2015 till 31 mars 2016. Antalet anställningsdagar under ovanstående period divideras med 365 för att sedan multipliceras med 25. Avrundning görs uppåt. Om man har haft frånvaro under året som inte är semesterlönegrundande avräknas de från anställningstiden. Vad som är semesterlönegrundande frånvaro framgår i semesterlagen, det kan vara egen sjukdom, del av föräldraledighet, viss typ av utbildning mm.

 

Semesterlönen

Semesterlönen är ordinarie månadslön med semestertillägg. Semestertillägget är 0,8% per dag av ordinarie månadslön (”fast tillägg”), samt ”rörligt tillägg”. Det ”rörliga tillägget” bestäms av ett koncernavtal och för anställda på Scania är det 14% av de semesterlönegrundade tilläggen (i första hand OB- och övertidsersättningar) som man erhållit under föregående kalenderår, dividerat med antalet semesterdagar. Det rörliga beloppet ska framgå på lönespecen från majlönen. Semestertillägget för huvudsemester betalas ut i förskott på junilönen för 20 dagar. Sparade dagar kan inte betalas ut i förskott, de betalas som tidigare i efterskott.

 

Lägsta semesterlön – “Balkongtillägget”

Lägsta semesterlön är en garanti för lågt avlönade medlemmar att få ut en extra slant till semestern.
Många medlemmar tvingas av ekonomiska skäl att tillbringa semestern hemma, på balkongen, därav uttrycket balkongtillägg.
För Teknikavtalet IF Metall är balkongtillägget 1325:-/dag.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Lokalt löneavtal klart 

Monday, June 20, 2016 2:10:00 PM Categories: Löner MSS (Metall Scania Sverige)

 

 

(Klicka på bilden ovan för att läsa i pdf-format.)

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Nu är vi nära en lösning 

Monday, June 13, 2016 10:21:00 AM Categories: MSS (Metall Scania Sverige)

 

 

(Klicka på bilden ovan för att läsa i pdf-format.)

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Information för feriearbetare 

Tuesday, June 7, 2016 10:18:00 AM Categories: Löner

 

 

Verkstadsklubben hälsar ferieanställda välkomna till våra verkstäder. Från klubbens sida uppmanar vi våra medlemmar att ta väl hand om de som kommit in på företaget.

 

Med anledning av att företaget har tagit in ferieanställda gör verkstadsklubben en kortare genomgång i Hyttbyggaren om vad som gäller för feriearbetare. Om det finns frågor kontakta gärna din produktionsledare, lönekontoret eller verkstadsklubben. Finns det frågor om ev. medlemskap i IF Metall, kontakta klubbexpeditionen.

 

Nedanstående uppgifter är hämtade från de överenskommelser som finns mellan verkstadsklubben och företaget. Regelverket finns med i våra lokala avtal och betalningsnormer.

 

OBS! Eftersom de lokala löneförhandlingarna inte är klara ännu gäller siffrorna nedan från 2015-04-01 och kan komma att räknas upp!

  

 

Ersättning för feriearbetare

Yngre än 18 år                      81 kr/tim

18 år och äldre                     104 kr/tim

Minst 2 års högskolestudier    104 kr/tim

Minst 3 års högskolestudier    108 kr/tim

 

Företaget gör numera en tydligare skillnad mellan ferieanställda och semestervikarie. Feriearbete är utanför ordinarie bemanning och ersätter ingen annan anställd. En semestervikarie ersätter en person i den ordinarie bemanning och ska därför erhålla nivålön 1 i aktuellt värderingsområde. Det som tillkommer i båda fallen är OB-, skiftformstillägg och semesterersättning enligt avtal.

 

Ersättning för semestervikarie – timlön motsvarande medarbetare 1

VO 1 (montering, vissa arbeten i målerierna)        122 kr/tim

VO 2 (kontroll, justering)                                     125 kr/tim

VO 3 (press, kaross, vissa arbeten i målerierna)    130 kr/tim

VO 4 (logistik)                                                     119 kr/tim

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Studerandemedlemskap 

Tuesday, June 7, 2016 10:16:00 AM Categories: Medlemskap

 

 

Studerar du på gymnasiet med en inriktning som kan leda till arbete inom förbundets verksamhetsområden kan du ha rätt till avgiftsbefriat studerandemedlemskap, även om du har ett extrajobb eller jobbar på loven.

Du kan bli studerandemedlem genom att skicka en intresseanmälan eller genom att kontakta din avdelning. På avdelningen kan de också svara på dina frågor om medlemskapets innehåll och vad som gäller för dig under skoltiden samt efter studenten. Mer information finns på
www.ifmetall.se, under ”Medlemskap”.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Vad innebär det att vara kontaktombud? 

Tuesday, June 7, 2016 10:13:00 AM Categories: Verkstadsklubben

 

 

Kontaktombuden väljs av medlemmarna på verkstadsklubbens nomineringsmöte, för att vara deras kontakt med verkstadsklubben. Kontaktombud kan också väljas in i efterhand genom att klubbstyrelsen gör ett så kallat fyllnadsval. Målet är att ha ett kontaktombud på varje PL-område.

 

Kontaktombudet är en viktig kugge i det fackliga arbetet. Tillsammans med andra förtroendevalda och medlemmar på sin avdelning arbetar vi för att skapa en god arbetsplats. Ju fler vi är, desto starkare blir vi.

 

Kontaktombudets uppdrag är att:

  • Föra ut information från kontaktombudsträffarna till sin avdelning. 
  • Ta upp frågor från medlemmar på kontaktombudsträffar. Verka för att arbetskamrater blir medlemmar i IF Metall.
  • Verka för ett ökat intresse för IF Metall på sin avdelning.
  • Kunna delta aktivt i projektarbete.

Kontaktombudets rättigheter regleras av förtroendemannalagen, som bland annat säger att en förtroendevald har rätt till den tid uppdraget kräver. Att få gå på kontaktombudsmöten är en sådan rättighet. Likaså att man får tid att föra ut information till medlemmarna på avdelningen. (Naturligtvis kan det hända någon enstaka gång att kontaktombudet inte kan gå på en kontaktombudsträff, till exempel om väldigt många är sjuka.)

 

Så stötta ditt kontaktombud när han eller hon behöver gå ifrån för att vara med på kontaktombudsträffarna! -Och efterfråga information efteråt. Kontaktombudet kanske inte kan svara på alla frågor med en gång, men han eller hon kan ta med sig frågorna till nästa möte.
Det är er rättighet att få information om förhandlingar, försäkringar och andra fackliga frågor!

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 43 of 79 << < 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2024 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt