• RSS
  • Subscribe

Archives

Treårigt avtal klart 

Wednesday, April 12, 2017 2:15:00 PM Categories: Centrala avtal Från Förbundet

 

 

Sista mars blev man överens om ett nytt teknikavtal. Det nya avtalet gäller för perioden 1 april 2017 till och med 31 mars 2020, varav det sista avtalsåret är uppsägningsbart. Det totala avtalsvärdet på 6,5 procent är fördelat på en löneökning på 6 procent och utökad avsättning till delpension på 0,5 procent. Det innehåller även en låglönesatsning. Det som händer härnäst är att avtalsrådet samlas onsdag 12/4 för att enas om en rekommendation till förbundsstyrelsen, som i sin tur sedan formellt ska godkänna avtalet.

 

Hur fungerar låglönesatsningen?

När lönerna ska räknas upp tar man fram en lönepott som i kronor och ören anger hur mycket lönekostnaden för företaget ska höjas. Därefter fördelas lönepotten på det sätt som det lokala facket och arbetsgivaren kommer överens om.
Låglönesatsningen innebär att man i beräkningen av hur stor lönepotten ska vara räknar upp alla löner som ligger under 24000:-. (På Scania i Oskarshamn är det ca 160 st.)
Det finns även en minsta löneökning som varje individ är garanterad. Den 1 Juni 2018 ska alla heltidsanställda ha fått en löneökning på minst 570 kronor per månad, och för tiden efter den 1 juni 2018 till och med den 1 juni 2019 är motsvarande garanti 300 kronor per månad.

 

Premier till delpension

Uppbyggnaden av deltidspension påbörjades i avtalsrörelsen 2013. Deltidspensionspremien betalas in av arbetsgivaren och förvaltas sedan av AMF.
Premierna baseras på all lön och ersättning som intjänats respektive kalenderår. Det blir ett individuellt sparande som ligger kvar även om anställningen upphör. Om individen inte utnyttjar sin rätt till deltidspension utbetalas de intjänade rättigheterna vid ordinarie ålderspension, dvs. som en förstärkning av pensionen.

Systemet med avsättning är uppbyggt enligt följande:

1 april 2013 0,9 procent
1 april 2014 0,3 procent
1 april 2015 0,3 procent
1 april 2016 0,2 procent
1 april 2017 0,2 procent
1 april 2019 0,3 procent

Totalt: 2,2 procent

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Skillnaden mellan rast och måltidsuppehåll 

Wednesday, April 12, 2017 2:13:00 PM Categories: Arbetstider

 

 

Då det tydligen råder viss förvirring kring vad som är rast, respektive paus (måltidsuppehåll) ska vi här försöka reda ut begreppen.

Rast är obetald tid då arbetstagaren inte behöver stå till förfogande för arbete. Här på Scania är frukost (18 minuter) och lunch (30 minuter) rast på dagskiftet, likaså middag (30 minuter) på kvällsskiftet. På kvällsskiftet finns även en rast på 18 minuter på fredagseftermiddagen. Rast är egen tid då man även får lämna arbetet om man vill, bara man är tillbaka på sin arbetsplats när rasten är slut.

Måltidsuppehåll är en paus i arbetet på betald arbetstid för att man ska kunna fika eller äta något.

Tiderna för rast respektive paus varierar mellan verkstäderna.

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ingen utdelning av stipendier 2017 

Wednesday, April 12, 2017 2:11:00 PM Categories: Personalstiftelsen

 

 

Scanias personalstiftelse kommer inte att kunna dela ut några stipendier i år. Anledningen är att det under de senaste två åren inte har skett någon avkastning till den fond vars överskott stiftelsen använder för stipendierna. Fondens tillgångar består av räntebärande papper, som med nuvarande låga räntenivå inte ger någon avkastning.

 

Scania Personalstiftelse
Scanias Personalstiftelse bildades 1996 i samband med börsintroduktionen av Scania. Stiftelsens ändamål är att medverka till de anställdas utveckling genom utdelning av stipendium inom bolagets verksamhetsområden.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Insänt 

Wednesday, April 12, 2017 2:10:00 PM Categories: Insänt

 

 

I en tid då människor ställs mot människor behövs solidariteten mer än någonsin. Egoismen och råheten har fått fotfäste i vårt avlånga land. Även utanför våra gränser ställs klass mot klass. Det har alltid varit till vår nackdel att oenighet råder. Kapitalismen gnuggar sina händer och behöver bara titta på, medan vi själva är upptagna av att trampa på varandra. Nej gott folk förena eder och stå upp för arbetarklassens ståndpunkter. Frihet, jämlikhet och broderskap är något som vi är sprungna ur. Vi hade aldrig varit där vi är i dag om vi inte hade sagt ifrån. Vår ideologiska kamp med fackföreningsrörelsen i botten är och har alltid varit vår styrka, så ställ nu upp i 1 maj-tåget!

 

/Arbetaren

 


 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Rapport från klubbens årsmöte 

Monday, April 3, 2017 8:32:00 AM Categories: Möten Verkstadsklubben

 

Klubbens årsmöte hölls 23 Mars, något försenat pga diverse administrativa omständigheter. 218 medlemmar deltog på mötet. Mötesordförande var Marcus Kvarnberg från avd 38 Östra Småland, som fick hoppa in med kort varsel då Christian Teiffel från förbundet fick förhinder.

 

Jenny Ilke Hjelm rapporterade från avtalsförhandlingarna där hon bland annat konstaterade att det är ovanligt tyst i år, men det beror helt enkelt på att man inte kommit  någon vart i förhandlingarna och att det därför inte finns något att informera om.
Marcus informerade om förbundets verksamhet. Planering inför kongressen pågår. När det gäller organisering (andelen som är medlemmar) är avd 38 Östra Småland bland de tio bästa i landet. Vi har även bra kollektivavtalstäckning jämfört med övriga landet. Framöver är hållbart arbete och teknikutveckling inom industrin frågor man kommer arbeta med. Klubbordförande Mikael Johansson informerade om förhandlingsläget lokalt och i koncernfacket (MSS). Leine Johansson rapporterade från studiekommittén.

 

Mikael Johansson blev omvald som ordförande för verkstadsklubben. Daniel Lazic, Fredrik Jonasson och Leonardo Cañas valdes in som ordinarie ledamöter i klubbstyrelsen. Till ersättare valdes Tomas Nilsson, Elvir Prelic, Kenneth Lundahl, Ulf Aldebert, Leine Johansson, Matthias Petersson och Mikael Johansson (MCAAI2). Yrkesombud blev Mikael Johansson (MCAAI2), till ungdomsansvarig valdes Linus Skyllborg och internationellt ansvarig blev Mikael ”Sippa” Johansson. Dessutom valdes representantskapsombud till IF Metalls avdelning 38. Den nya valberedningen består av Joakim Johansson, Abdo Sarajlija, Erica Almström, samt Peter Uddén som har ett år kvar. Klubbstyrelsen fick i uppdrag att försöka hitta ytterligare två namn till valberedningen. (Om någon är intresserad kan man höra av sig till verkstadsklubben.)


Mötet beslutade att hemställa till avdelningen att man inte ska sälja Folkets Park då det är en viktig lokal för föreningslivet inom kommunen. Klubbstyrelsen fick även i uppdrag att lyfta frågan om friskvårdsbidrag med företaget.

 


 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Konstituering 

Monday, April 3, 2017 8:10:00 AM Categories: Verkstadsklubben

 

 

Verkstadsklubben har haft konstituering där man valde följande poster:
PRU-ansvarig MB, samt vice klubbordförande: Leonardo Cañas, PRU-ansvarig MC samt 2:e vice klubbordförande: Daniel Lazic, sekreterare: Jenny Ilke Hjelm, vice sekreterare: Fredrik Jonasson.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Rekordbonus 2016 

Friday, March 17, 2017 10:09:00 AM Categories: MSS (Metall Scania Sverige) SRB

 

 

Klicka på bilden nedan för en utskrivningsbar affisch.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Varsel vid övertid 

Wednesday, March 15, 2017 1:26:00 PM Categories: Arbetstider

 

 

På förekommen anledning påminner vi om vad som gäller vid varsel för övertid.

SFA ska varslas senast 8 kalenderdagar innan SFA-tillfället. Ikappkörningstimme ska varslas senast dagen innan på ordinarie arbetstid. ”Vanlig” övertid, enligt kollektivavtalet(”Blå boken”) ska varslas före sista rast samma dag (på ordinarie arbetstid).
Övertid varslas av närmaste chef, eller högre.

Se även tabellen nedan för vad som gäller de olika typerna av mertid.

 

 

 

Lokalt avtal

Centralt avtal (”blå boken”)

 

SFA

Ikappkörningstimme

Övertid

Senaste varsel till
individen

8 kalenderdagar innan

På ordinarie arbetstid dagen innan

Före sista rast (samma dag)

Begränsning

+/- 10 timmar per tvåveckorsperiod.

 

+SFA och övrig övertid kan uppgå till högst 225 timmar för enskild medarbetare under ett kalenderår.

 

Individens SFA-tidbank får variera mellan -175h och +75h.

Max 50 timmar per månad.

 

Max 150 timmar per år. Därefter kan arbetstagaren själv gå med på ytterligare 50 timmar.

 

(Ikappkörningstimme och övertid räknas tillsammans.)

Max 50 timmar per månad.

 

Max 150 timmar per år. Därefter kan arbetstagaren själv gå med på ytterligare 50 timmar.

 

(Övertid och ikappkörningstimme räknas tillsammans.)

Ersättning

Vid mindre än +75h i tidbanken: timme för timme till tidbank + särskilt övertidstillägg.

 

Vid mer än +75h i tidbanken: timlön + ersättning som vid kollektiv produktionsövertid.

Timlön + övertidstillägg.

Timlön + övertidstillägg.

Giltiga skäl att slippa arbeta

Enligt kommentarsboken för Teknikavtalet IF Metall.

Enligt kommentarsboken för Teknikavtalet IF Metall.

Enligt kommentarsboken för Teknikavtalet IF Metall.

Övrigt

 

Inkluderar 12 minuter betald paus.

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Insänt 

Wednesday, March 15, 2017 1:25:00 PM Categories: Insänt

 

 

Jag skulle vilja tacka facket för den hjälp som jag fick av dom när min graviditet hindrade mig från att kunna stå på line. Med fackets hjälp slapp jag obekväma situationer och behövde inte göra så mycket själv mer än att berätta om min situation, och nu är jag tillfälligt omplacerad fram tills jag går hem på mammaledigt. Stort tack!

 

/Anonym

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Wednesday, March 15, 2017 1:23:00 PM Categories: Ordförande har ordet

 

 

Hej på er igen alla medlemmar, hoppas att allt är bra annars så hör ni av er till den fackliga organisationen. Alla frågor är viktiga så hör av er om ni undrar över något, det är en facklig rättighet. Nu är avtalsförhandlingarna inne i opo månaden, (opartiska ordförande, som biträder avtalsparterna en månad innan det gamla avtalet löper ut).
Opo har möjlighet att agera på eget initiativ, bland annat begära utlåtanden från industrins ekonomiska råd, och lägga egna förslag till lösningar samt skjuta upp stridsåtgärder. Ett avtal är ju inte bara % även om det givetvis också är viktigt, utan det är att värna om vårt kollektivavtal för att se till att vi inte medverkar till dom försämringar som arbetsgivarparten vill få igenom. Att värna om kollektivavtalet är enligt mig det viktigaste vi har att försvara, detta är grundbulten för hela vår fackliga organisation. Många av dom förslag som arbetsgivaren vill få igenom är sådant som vi en gång slagits för, förläggning av semesterperioden här vill arbetsgivaren kunna utöka perioden mellan maj till september, kunna förlägga ordinarie arbetstid även till lördagar och söndagar, d.v.s. sex eller sjudagarsveckor, utökad rätt att beordra övertid med fler timmar en i dag, utökad rätt att variera den ordinarie arbetstiden.
Så kontentan av dessa förhandlingar är enligt mig, hur vi vill forma våran framtid. Är det inte en av dom viktigaste frågorna vi har i dag att skydda vårt kollektivavtal?!

 

//mvh Mikael "Sippa" Johansson

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 40 of 80 << < 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2025 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt