Nyheter

  • RSS

Klubbladsarkiv
 

 

 

 

 

 

Archives

Dags att sätta stopp för 8 år av försämringar 

Monday, September 8, 2014 10:42:00 AM Categories: Politiken och arbetslivet

– Valet den 14 september är kanske det enklaste någonsin för oss industriarbetare. Det är nu vi har möjlighet att sätta stopp för nedskärningar och ökade klyftor, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

 Under åtta år har Fredrik Reinfeldts regering ägnat sig åt att i första hand sänka skatterna. Industriarbetarna har varit med och betalat priset genom ökad arbetslöshet, försämrad a-kassa samt sämre möjligheter till utbildning och omställning.

– Ingen frågade om vi tyckte det var okej, men nu kan vi tillsammans säga ifrån, säger Anders Ferbe.

IF Metall vill att a-kassan ska vara en fungerande försäkring när man blir arbetslös. Vi vill se satsningar på utbildning och omställning - för att det gynnar våra medlemmar och det är en förutsättning för att näringslivet ska kunna utvecklas. Vi vill att alla löntagare ska känna trygghet på sina arbetsplatser. Och vi vill att svensk industri ska utvecklas.

– Då får landet inkomster som vi kan ha till investeringar som ger nya jobb. Det ger också pengar till att förbättra skola, vård och omsorg.

Förändringen kan börja när vi tillsammans röstar fram en (S)-ledd regering med Stefan Löfven i spetsen, menar Anders Ferbe:

– En statsminister som varit svetsare och fackligt aktiv i många år, det är precis vad Sverige behöver!

 

Textren är hämtad från ifmetall.se Skribent: Anneli Lundberg

Cirkus Braziljack i Södertälje 

Monday, August 25, 2014 9:05:00 AM Categories: Övrigt

Tisdagen den 2 september bjuder IF Metall Stockholms län er medlemmar och familjer på föreställning med Cirkus Braziljack i Södertälje.

 

Biljetter finns att hämta hos er gruppordförande. Varje klubb har blivit tilldelad biljetter utifrån antalet medlemmar. Det finns därför endast ett begränsat antal biljetter, så det är först till kvarn gäller.

 

OBS! Max 4 biljetter per person.

Biljettutdelningen kommer att börja idag måndagen den 25/8

 

Föreställningen:

Datum: tisdagen 2 september

Tid: 18.00

Välkomna tillbaka efter en härlig och välbehövd semester 

Wednesday, August 20, 2014 1:54:00 PM Categories: Aktuellt på Scania

Vi hoppas att ni, precis som vi har njutit av ledigheten och kunnat laddat batterierna inför hösten. Det kan väl inte gått någon obemärkt förbi att vi i och med Volkswagen som ensam ägare måste omförhandla en del avtal. Detta kommer att inledas i dagarna och vår plan är att löpande informera er om vad som händer och sker.

 

Vi jobbade ganska intensivt under hela Volkswagenaffären med att på olika sätt informera medlemmar och förtroendevalda om vad som händer i realtid, och detta koncept tänker vi fortsätta med även fortsättningsvis. Informationsmötena var uppskattade, men även de flygblad vi delade ut.

 

Vi fick  mycket positiv feedback för att vi löpande gav ut information om affären, så vi tänker även fortsatt försöka hålla dialogen med er medlemmar så öppen och nära som möjligt. Med det sagt så rullar verksamheten både för er och för oss så sakteliga igång och vi ser fram emot en spännande höst.

 

Mvh Verkstadsklubben

IF Metall stämmer bemanningsföretag på drygt 15 miljoner kronor 

Wednesday, July 2, 2014 1:37:00 PM Categories: Aktuellt på Scania

De inhyrda från Randstad som arbetar på Scania i Södertälje har inte fått bonus enligt avtal. – Det är ren lönedumpning, därför stämmer vi nu företaget till Arbetsdomstolen, säger Anna Gustafsson, förhandlingsombudsman på IF Metall.

 

IF Metall kräver i sin stämning att de 623 medlemmarna, som Randstad hyr ut till Scania i Södertälje, ska dela på drygt 7 miljoner kronor i utebliven bonus. Summan inkluderar ränta och skadestånd.


– Randstad har inte följt reglerna i bemanningsavtalet, som säger att man ska följa villkoren på den arbetsplats där de uthyrda arbetar. De dumpar villkoren helt enkelt, trots att de inhyrda bidrar till intäkterna på samma sätt som Scanias egen personal, säger Anna Gustafsson.

Förbundet har dessutom begärt ytterligare omkring 7, 5 miljoner kronor i skadestånd. Något som förbundsjurist Darko Davidovic säger beror på att företaget måste tillämpa avtalet på alla anställda. 

 

Men det är enbart medlemmarna som har en absolut rätt till innehållet i avtalet. Förbundet driver inte in några pengar till de som valt att stå utanför facket.

 

– Hade de varit med i IF Metall, hade naturligtvis även de omfattats av stämningsansökan.

 

Texten är hämtad från Avdelning 15 Stockholms Län

Äntligen sommar, typ!  

Thursday, June 26, 2014 9:01:00 AM Categories: Övrigt

 Även om vädret kanske inte är det bästa så är det faktiskt bara ett par veckor kvar tills vi får vara lediga.

 

Det är en välbehövlig och välförtjänt semester som är på väg. Många av oss har jobbat hårt under våren med mycket övertid och +SFA.Vi hoppas att företaget hinner anpassa skiftformer och bemanning till de nya takterna inför hösten så att vi slipper använda SFA och övertid för att klara produktionen.

 

På klubben har vi haft mycket jobb kring Volkswagens övertagande,och under hösten startar arbetet med förhandlingar om bl.a. inhyrningar och bonussystem. Detta skall bli riktigt spännande, och information kommer att komma löpande.

 

Jag önskar alla verkstadsklubbens medlemmar en skön och solig semester!

 

Vice Ordförande Michael Stålis Gustafsson

Ny gruppordförande på Dynamate 

Thursday, June 26, 2014 8:56:00 AM Categories: Övrigt

Eftersom OL och Dynamate nu är två olika gruppområden, krävs det att Dynamate får en egen gruppordförande/Styrelse.

 

Tidigare var Dana Stanica Gruppordförande för de båda områdena hopslagna, men eftersom hon numera har OL som ansvarsområde har ett arbete gjorts för att hitta en ersättare till Dynamate. Det vi talar om är en interimsstyrelse som kommer att vara verksam fram tills nästa årsmöte, då Dynamates medlemmar får möjlighet att välja styrelse på det vanliga sättet.

 

Anledningen att Verkstadsklubben valt att tillförordna en gruppordförande tillsvidare är att vi anser behovet så stort att vi inte kan vänta tills årsmötet.

 

Dynamates tidigare styrelse har hittat en kandidat vid namn Thomas Bladt som träder in i den tillförordnade ordföranderollen, med starkt stöd av sina medlemmar.

 

Thomas är 40 år är och var innan detta skyddsombud på by 210 där han jobbar med förbättringsjobb alternativt mekaniker när behov finns.

 

Thomas började jobba på Saab 1995 och då på monteringen, vilket senare blev motorprovningen, sedan underhållsmekaniker mm. Sedan 2008 då Scania tog över Saabs verksamhet i södertälje har han jobbat med diverse mekanikerrelaterade jobb på Scania. Han var även vice revisor samt skyddsombud på Saabtiden, så det fackliga arbetet är inget nytt för Thomas.

 

- Arbetet är kul och spännande, men lite tufft i början. Jag planerar att jobba heltid fackligt efter sommaren, och med det synas en hel del ute i verksamheten säger Thomas.

 

Har ni några frågor så tveka inte att kontakta mig på:

Tel: 073-9146464

eller thomas.bladt@dynamate.com

Försäkringsinfo inför semestern 

Thursday, June 26, 2014 8:51:00 AM Categories: Försäkringar

Genom ditt medlemskap i IF Metall ingår en fritidsolycksfallsförsäkring, den kan ge dig ersättning om du skulle råka ur för ett olycksfall på fritiden.

 

Förutsättningen för ersättning är att olycksfallet har medfört ett läkarbesök, så spara alla kvitton.

 

Reser du utomlands är det reseförsäkringen i din K-hem försäkring som träder in. Denna kan du teckna via ditt medlemskap i IF Metall. Försäkringen gäller vid resa utomlands upp till 45 dagar. Ta med det resebevis som du fått från Folksam, där står även numret till SOS-international dit du ska göra en anmälan direkt du råkat för ett olycksfall/sjukdom.

 

Viktigt att spara alla kvitton när du är utomlands för att kunna få ersättning senare.

Telefonnummer till SOS-international är:

 

0045 70 105 050 eller (+45 70 105 050)

Ett tips är att lägga in det numret i din telefon redan nu.

 

Har du inte K-hem eller hittar inte ditt resebevis kan du kontakta Folksams kundtjänst på telefonnummer: 0771-950 -950 eller www. folksam.se.

 

Har du även tecknat K-hem Stor ( allrisk extra, s.k. "drulle" ) så ingår även Resklar med t.ex. avbeställningsskydd.

Planerar du att resa inom EU/EES eller Schweiz? Skaffa då det europeiska sjukförsäkringskortet från Försäkringskassan. Det gör du enklast på deras hemsida:

 

www.fk.se

eller genom att ringa

0771-524 524.

 

Med kortet får du sjukvård till samma ekonomiska villkor som det aktuella landets egna invånare.Återigen spara alla kvitton.

 

Vill du ha information om vilka försäkringar du har, vill teckna någon ny eller har frågor så tala med din lokala försäkringsinformatör.

 

Har du barn som skall sommarjobba? 

Thursday, June 26, 2014 8:45:00 AM Categories: Tips & Råd

LO driver varje år en kampanj som kallas "facket på sommarjobbet" . Denna har till syfte att informera unga om vad man bör tänka på vid sitt kanske första arbetet!

Vi tänkte därför spalta upp lite tips och råd som ni kan föra vidare till era egna barn eller någon ni känner.

 

1. Kollektivavtal

Det absolut viktigaste är att se till att arbetsplatsen har kollektivavtal. Det är för arbetsplatsen vad regelboken är för fotbollslagen. Hade vi inte haft regler att spela efter på fotbollsplanen hade spelet blivit ojämnt och orättvist. Precis så är det på arbetsplatsen! Det reglerar lägsta löner, ob-tillägg osv. Om det finns, är du på säkra sidan!

 

2. Anställningsbevis

Ett anställningsbevis är det som reglerar din anställning. Ett sådant skall du få i början av ditt sommarjobb!

Vad har du för anställning? Hur länge ska du jobba? Vad är det du ska göra på jobbet? Vilken lön ska du få? Allt sådant är viktig komma överens om innan och viktigt att skriva ner så att det inte blir några missförstånd när du väl börjat jobba

 

3. Regler för minderåriga

Är du under 13år?

Du får ha enklare och riskfria jobb med kort arbetstid och din chef måste ha ett intyg från dina föräldrar eller din vårdnadshavare där de godkänner att du arbetar.

Du får högst arbeta 7 timmar per dag. Timmarna du jobbar måste ligga mellan klockan 06.00 på morgonen och 20.00 på kvällen. Du ska alltid ha minst 14 timmars nattvila mellan arbetsdagarna och 36 timmars helgvila.

 

Är du mellan 13 och 15 år?

Du får bland annat stå i en kiosk eller jobba i affär. Du får också jobba med enklare saker på en industri, i en trädgård eller på ett lantbruk. Däremot får du inte jobba ensam eller sitta i kassan. Din chef måste också ha ett intyg från dina föräldrar eller din vårdnadshavare där de godkänner att du arbetar.

Om du har fyllt 15 år och har lov får du arbeta högst åtta timmar om dagen och 40 timmar på en vecka.

 

Är du mellan 16 och 18?

När du har fyllt 16 år får du jobba med nästan vad som helst. Du får däremot inte jobba med farliga kemikalier, med för tunga lyft eller med maskiner där du kan skada dig. Du får inte heller arbeta ensam. Det gäller speciellt jobb där du arbetar med pengar och kan bli rånad. Arbetstiden ska ligga mellan klockan 06.00 på morgonen och 23.00 på kvällen. Mellan varje arbetsdag ska du alltid ha minst 12 timmars nattvila.

 

4. Skattejämkning

Under en viss summa, idag 18 699 kr/år, behöver du inte betala någon skatt alls.

Så om du redan från början vet att du kommer tjäna mindre än så finns det en särskilt blankett från Skatteverket att fylla i. När du fyllt i blanketten ska du lämna den till din arbetsgivare. Arbetsgivaren behöver då inte dra någon skatt från din lön. Har du inte fyllt i blanketten får du tillbaka pengarna senare.

 

Om du behöver hjälp eller har några frågor gällande sommarjobb så har LO en gratis jourtelefon du kan ringa till!

 

 

Lansering av bolåneförmån i september 

Thursday, June 26, 2014 8:43:00 AM Categories: Tips & Råd

Efter flera månaders förhandlingar lanseras den nya bolåneförmånen den 22 september.

 

Förmånen är ett samarbete mellan samtliga förbund inom LO Mervärde och det oberoende företaget Samlas. Förmånen innebär att Samlas förhandlat med bankerna och att medlemmarna kan välja det bolåneerbjudande som passar dem bäst.

 

Vill du ha en påminnelse så att du inte missar denna möjlighet som är unik för dig som medlem? Gå in och skriv upp dig på:

 

www.samlas.se/bolån.

 

Behöver du lägga om dina lån före den 22 september? I så fall finns verktyget Räntehjälpen för dig. Med verktyget får du snabbt besked om vilken ränterabatt bankerna ger andra som har liknande förutsättningar som du. Svart på vitt, klart att använda i din egen förhandling med banken.

 

Räntehjälpen hittar du på:

www.samlas.se/räntehjälpen

 

Bolåneförmånen har förhandlats fram av LO Mervärde i samarbete med Samlas.

 

Skribent: Kristoffer Sydlén

Stor löneförhandling på OL avslutad 

Thursday, June 26, 2014 8:39:00 AM Categories: Lön

I april 2013 påkallade klubben en förhandling angående lönerna på Intralog (idag OL). Först för några veckor sedan blev vi klara med denna mycket omfattande process som berörde ca 100 medlemmar.

 

Det hela började med att företaget precis skulle till att införa den nya arbetsvärdering som klubben krävt. Innan dess var det en rejäl oreda i lönerna på Intralog. Det fanns en gammal arbetsvärdering som inte alls stämde överens med det arbete som utfördes, och andra var inte alls inplacerade i lönesystemet.

 

I och med att företaget skulle införa den nya arbetsvärderingen, skulle de flesta röra sig i AV-poäng. Många skulle klättra uppåt i poäng, men företaget ville trots detta inte betala ut någon höjning i lön. Detta ansåg klubben givetvis var fel.

"Många skulle klättra uppåt i poäng, men företaget

 ville inte ge någon höjning i lön"

 

 

Efter många och långdragna förhandlingar gick företaget med på vår linje om att de som gått upp i AV-poäng också skall ha löneförhöjning. Några har även kompenserats för att de låg lågt i lön strukturellt sett. Ungefär hälften av medlemmarna har fått en höjning av lön i och med detta

(mellan 300 -2000 kr).

"Ca 200 000 kr betalades ut som kompensation"

 

 

Vi uppmärksammade även att nästan alla hade stått stilla i lönesystemet under misstänkt lång tid. Vi lyckades få till en viss kompensation till många av dessa. Totalt betalades ca 200 000 kr ut som kompensation för detta. Förhandlingen har också lett till en stor satsning på utbildning i lönesystemet för cheferna på berörda avdelningar.

 

Skribent: Niklas Johansson

Page 10 of 42 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 20 40 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2022 Scania Verkstadsklubb Södertälje | Kontakt