Jag fick möjligheten att titta lite på resten av världen genom en studieresa med IF Metall.
Jag besökte fackföreningar i Kambodja där IF Metall har utbildat studiecirkelledare och deltog i en konferens om avtalstecknande och facklig utvecklig i Hongkong.
- Det är som att resa 100 år tillbaka i tiden där arbetsgivaren har all makt.
IF Metalls projekt i Kambodja syftar till att hjälpa de fackliga organisationerna att organisera sig och bli starka.
I dag syr de kläder i Kambodja för en lön som det inte går att leva på, arbetar treskift, 6 dagars vecka och får inget betalt för övertid. Det är samma stora företag som här i Sverige betalar avtalsenliga löner och respekterar de fackliga organisationerna, det som skiljer är att arbetsmarknaden inte är reglerad där borta. De betalar inte dåligt eller erbjuder usla villkor för att de är onda, de gör det helt enkelt för att de kan.
"De betalar inte dåligt eller erbjuder usla villkor för att de är onda, de gör det helt enkelt för att de kan"
På konferensen i Hongkong träffade vi fackföreningsledare från fastlandet som suttit fängslade på grund av sitt fackliga engagemang. När vi berättar för dem om vår reglerade arbetsmarknad och våra villkor så visar vi vad som kan åstadkommas genom facklig organisering.
Det är deras kamp precis som det var i Sverige för 100år sedan, ingen annan än arbetarrörelsen jobbar för demokrati och mänskliga rättigheter.
Skribent: Michael Gustafsson