Det finns en hel del människor som är kritiska till facket. Vissa anser att facket är för svagt. Vanliga kommentarer som vi hör när vi pratar med de som inte är medlemmar är till exempel:
- "Jag kan förhandla om min lön själv, här behövs inget fack.”
eller
-"Under alla de år jag varit med i facket, har jag aldrig behövt fackets hjälp."
Vissa av dessa kan säga att de är tacksamma för att fackföreningarna drivit fram de förhållandevis goda nivåer som vi har i Sverige när det gäller löner, arbetsvillkor och arbetsmiljö, men de menar att facket inte kan nå så mycket längre och därför har den spelat ut sin roll. Detta är inte sant! Vi skall förklara varför.
Att driva ett företag handlar i huvudsak om en enda sak – att tjäna pengar. Allt annat är underordnat. Den som är anställd på ett företag har i princip samma mål. Vi vill tjäna bra med pengar. Givetvis vill vi inte heller skada oss på jobbet och vi vill ha en del att säga till om när det gäller arbetstider, övertidsersättning, semester, och så vidare. Vi vill helt enkelt ha en rätt att påverka villkoren på arbetsplatsen. Det finns alltså en tydlig intressekonflikt mellan de anställda och företag.

Fackets grundidé är enkel: Det är en kartellbildning som skapats för att reglera arbetsmarknaden - En grupp människor som har gått ihop och lovat varandra att inte arbeta för en lägre lön och villkor än vad gruppen tillsammans kommit fram till. Det var därför arbetarrörelsen startades. Det har hänt mycket sedan dess. Vi har fått kollektivavtal på de flesta arbetsplatserna, arbetstagarnas löner har ökat. Vi har fem veckors semester, föräldraledighet, och många andra rättigheter. Arbetsmiljön har blivit avsevärt mycket bättre. Den utbredda fattigdom och de klyftor som rådde mellan över- och underklass vid arbetarrörelsens början är ett minne blott. Vi har kort och gott fått långt mycket mer att säga till om på våra arbetsplatser.
Det är lätt att man som arbetstagare tar den här nivån för given, att man inte vill betala 500-800 kronor av sin surt förvärvade lön i fackavgift och a-kassa. Men vad händer egentligen när människor väljer att stå utanför?
I och med att medlemsantalet i Sveriges fackförbund sjunker så tappar arbetstagarna inflytande på arbetsplatserna. Facken får en allt mindre styrka och legitimitet att förhandla åt sina medlemmar – Vi får sämre kollektiv- och lokala avtal. Om utvecklingen fortsätter kommer vi någon gång att nå en punkt då företagen helt kommer att strunta i att förhandla fram avtal och istället köra efter sina egna regler. Vi kan föreställa oss följderna.
Företag existerar på en marknad, i konkurrens med andra företag som alla delar samma mål - att tjäna så mycket pengar som möjligt. Om ett företag kan få fördelar på marknaden genom att erbjuda lägre lön och sämre villkor åt sina anställda, måste de andra företagen följa efter för att inte bli utkonkurrerade. Därför är det viktigt att det finns rikstäckande kollektivavtal så att vi slipper konkurrera med våra löner och villkor.
Utan en organisation som arbetstagarna gemensamt kan driva sina intressen genom, kommer utvecklingen bara att gå bakåt.
Så slutligen, för att sammanfatta och svara på påståendena i början av den här artikeln:
- Nej, du kan inte med framgång förhandla fram din lön själv utan facket. Möjligtvis kan du påverka på marginalen, men utan facket kommer de generella lönenivåerna att sjunka.
- Jo, du har garanterat haft stor hjälp av facket under den tid du arbetat på Scania. Nivån på din lön och dina arbetsvillkor hade inte varit desamma utan facket.
- Nej, facket har inte spelat ut sin roll. Idag utsätts arbetstagarnas villkor av press från en allt mer globaliserad marknad – Vår lönenivå och våra villkor konkurrerar i allt högre utsträckning med löner och villkor i andra länder. Löner och arbetsvillkor kommer med all sannolikhet att bli sämre om facket försvagas.Alla har att tjäna på att det är många som är organiserade. Varför skall inte du vara med och bidra?
Är du inte redan medlem, bli det!
Kontakta din närmsta förtroendevalda eller skicka ett mail till post.vklubben@scania.com där du skriver att du vill bli medlem, ditt namn, vilken avdelning du arbetar på och gärna ett telefonnummer som vi kan nå dig på så kommer vi att kontakta dig. Vill du inte maila så kan du även ringa 08-553 83 096.