SFA-vad gäller?

  • RSS
  • Subscribe

Archives

Wednesday, October 10, 2012 8:43:00 AM Categories: Arbetstider Lokala avtal

 

SFA får användas vid tre tillfällen: Bastaktsförändringar, säsongs- och konjunktursvängningar. Inte vid några andra situationer. Den grundläggande principen är att om produktionsvolymen (hur mycket vi faktiskt behöver producera) skiljer sig från bastaktsvolymen (vad vi kan producera under ordinarie arbetstid) går det att använda SFA.

SFA är också ett kollektivt verktyg. Det betyder att det är hela PRU:er, avdelningar eller flöden som tas ut – inte enstaka personer! Eftersom det går att ta ut ett separat flöde, betyder det att t.ex. växellådsmonteringen, som är ett flöde, kan ha olika SFA-tid än växellådsmåleriet, som är ett annat flöde. Däremot kan man alltså inte ta ut några enstaka personer på en avdelning i SFA . Enstaka undantag är dock möjliga; till exempel om personen har nått gränsen för hur många timmar hen får jobba, att personen har förhinder, etc.

SFA är ett verktyg som ska användas för att hantera kortsiktiga svängningar. Vad är då en kortsiktig svängning? Avtalet har inte definierat detta, utan det är något som ska göras mellan fack och företag lokalt. Verksamheterna skiljer sig mycket åt, vilket gör att det som fungerar för bearbetningen kanske inte gör det för monteringen.

 

Varseltider och inställt SFA

Senast 14 kalenderdagar innan SFA behöver arbetas, måste företaget ha berättat att SFA kommer att behövas. Detta görs genom att den fackliga organisationen på PRU:et kallas till en överläggning. Under överläggningen ska företaget visa varför SFA behöver användas. De ska också visa att tiden de begär för SFA motsvarar det behov av produktion som ska utföras. Är det så att det är exempelvis 200 vevaxlar som ska produceras, ska den begärda tiden motsvara den tid det tar att producera 200 vevaxlar – inte mer.

 

Ett problem som kan uppstå i det här läget, är att de situationer som gällde vid överläggningen kan ha förändrats fram till tillfället då SFA ska användas. Det kan till exempel vara så att produktionen gått så bra att man hunnit göra den mängd artiklar som skulle gjorts på SFA, och att SFA därför inte behöver användas. I det läget faller grunden för SFA-utläggningen och företaget skall ställa in SFA-tillfället. Är det så att företaget drar tillbaka SFA-plus senare än 8 kalenderdagar innan, får vi ändå betalt som om SFA plus hade utförts.

Det slutliga beskedet om SFA-arbete blir av eller inte måste lämnas senast 8 kalenderdagar innan det planerade SFA-tillfället.

Förhinder

Vad gäller då vid förhinder? Plus-SFA är ordinarie arbetstid, och om det är så att man har förhinder är det viktigt att ta upp det med närmaste chef så fort som möjligt! Det går att undantas ända fram till tidpunkten för SFA-arbetet, men det är de ledighets- och frånvaroregler som är under ordinarie arbetsvecka som gäller. Enbart det faktum att t.ex. bussar eller tåg inte går som vanligt räknas inte som förhinder.

 Om du har förhinder att jobba SFA-plus och din chef inte accepterar de skäl du uppger – prata med din lokala fackliga organisation.

 

Den här artikeln är hämtad från Scania Verkstadsklubb Södertäljes hemsida

Skribent: Lena Thompson

 
 
 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Site Map | Printable View | © 2008 - 2024 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt