Avtalen är klara

  • RSS
  • Subscribe

Archives

Wednesday, November 4, 2020 11:01:00 AM Categories: Centrala avtal Från Förbundet

IF Metall har nu lyckats förhandla fram avtal som gäller från och med 1 november på de avtalsområden som löpte ut i helgen. Detta trots hårt motstånd från arbetsgivarna. Avtalet kommer bland annat att ge mer pengar i plånboken, mer pengar till deltidspensionerna och en satsning för att få upp de allra lägsta lönerna.

 

Avtalet löper över 29 månader och har ett totalt värde på 5,4% fördelat på löneökning på 2,7% från och med 1/11 och 2,2% från och med 1 April 2022, samt avsättningar till deltidspension och avtalspension på sammanlagt 0,3% respektive 0,2%. Dessutom avsätts medel till avtalsförsäkringarna.

 

Den överenskommelse som nu har träffats innehåller en låglönesatsning som för LO-förbunden innebär att arbetsplatser eller branscher med anställda som tjänar under 26 100 kronor per månad får en högre lönepott. – Eftersom det är en större andel av de lågavlönade som är kvinnor är det också en jämställdhetssatsning, och det har varit ett krav som vi fått kämpa väldigt hårt för att få igenom, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

 

Något som många medlemmar har efterfrågat var retroaktiv löneökning från 1 April, men eftersom avtalet prolongerades (förlängdes) så innebär det att någon retroaktivitet inte sker per automatik. Frågan fanns med i förhandlingarna men man prioriterade att få upp lönenivåerna för att värdesäkra. -Nivån påverkar inte bara dagens löneökningar, utan även framtida.

 

Överenskommelsen innebär också att försäkringsuppgörelsen mellan LO och Svenskt Näringsliv från den 6 april 2020 också kan träda i kraft på de avtalsområden där krav om detta framförts. – Denna del har varit väldigt viktig för oss i IF Metall och övriga LO-förbund, säger förbundsordförande Marie Nilsson.

 

IF Metall och de övriga förbunden inom Facken inom industrin har även lyckats hålla borta arbetsgivarnas alla krav på försämringar, inte minst inom arbetstidsområdet.

(Facken inom industrin är ett samarbete mellan IF Metall, Unionen, Livs, Sveriges Ingenjörer och GS.)

 

Nu startar de lokala löneförhandlingarna. När de lokala förhandlingarna är klara så gäller de överenskomna nivåerna från och med 1/11.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Site Map | Printable View | © 2008 - 2020 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt