Efter att vi presenterade företagets slutbud för några dagar sedan har reaktionerna inte låtit vänta på sig. Vart man än befinner sig i verkstäderna diskuteras ämnet flitigt. På en hel del områden har medlemmar startat upprop mot företagets sätt att agera och protestlistor cirkulerar. I vissa verkstäder har produktiviteten sjunkit efter beskedet i och med att många anställda känner att det inte är lönt att göra det ”lilla extra” som de normalt gör för att få arbetet att rulla på så bra som möjligt.
Klubbarna i Oskarshamn, Södertälje och Luleå vill i detta nyhetsbrev ta tillfället i akt och utveckla vår syn på förhandlingsprocessen och det slutbud som Scania lagt.
Företagets bud
Som vi redovisat tidigare ligger företagets senaste bud* på 2,5 % löneökning och 5000 kr i engångsbelopp. Detta skall jämföras med de 2,3 % som företaget är tvungna att ge i och med det centrala avtalet.
Scania har inte råd
Scania hävdar att de inte har råd att ge mer i lön. Bara för att sätta lite perspektiv på det argumentet så motsvarar fackets krav på 4 % löneökningar ca 66 miljoner per år. Företagets nuvarande slutbud ökar lönerna med ca 41,5 miljoner. Om vi håller detta gentemot fjolårets vinst på drygt 9 miljarder så förstår vem som helst att Scania har råd. Scanias kostnad för vårt bud, lön + sociala avgifter, motsvarar ca 1 % av fjolårets vinst.
Den vinst som Scania genererade 2010 motsvarar i runda slängar 260 000 kronor per anställd.
Pay back
Många av våra medlemmar är besvikna över företagets sätt att agera i förhandlingarna. Det var många som förväntade sig att Scania faktiskt skulle ge någon form av ”pay back” efter det slit i form av hårt arbete, krisavtal med sänkta löner, utökad SFA, och mycket annat. Detta arbete tog trots allt Scania igenom den värsta krisen sedan depressionen på 30-talet utan att visa röda siffror i bokslutet. Året efter hjälpte våra medlemmar Scania att prestera det bästa resultatet någonsin. En rimlig förväntan är att det faktiskt skulle ge lite mer än de ca 50 kronor per månad mer än det minimum som Scania är tvungna att ge oss enligt det centrala avtalet.
Som vi redovisat tidigare säger vi inte nej till engångsbelopp. Men det är inte smakfullt att Scania drar in engångsbelopp i en löneförhandling. Beloppet används då för att hålla nere den verkliga och varaktiga löneökningen.
Klyftorna ökar
Tjänstemännen på Scania har fått ett bättre bud än vad våra medlemmar fick. De får mellan 2,5 - 3,5 %. Unionens centrala avtal garanterade totalt 1,9 %, här bjuder Scania sina tjänstemän alltså mellan 0,6 och 1,6 % mer lön än det centrala avtalet. Vi får 0,2 % mer. Under de senaste 10 åren har tjänstemännen i Sverige fått en löneökning med 46 %, IF Metalls medlemmars lön har endast ökat 38 %. Företaget har i och med sitt slutbud deklarerat att vi skall fortsätta den utvecklingen även på Scania.
* Det skall poängteras att förhandlingarna inte är avslutade bara för att Scania lagt ett s.k. slutbud. Klubbarna har ajournerat förhandlingarna för att komma fram till hur vi skall agera.