Nyheter

Scania prioriterar inte tyst minut för dödsoffer på arbetsplatsen 

Thursday, April 12, 2012 3:58:58 PM Categories: Agera! Arbetsmiljö Övrigt

Scania tänker inte organisera någon tyst minut för att hedra de arbetare som dött i arbetsplatsolyckor under förra året. Den tysta minuten arrangeras av LO och äger rum fredagen den 27 april kl. 12.00 på ett stort antal arbetsplatser runt om i Sverige.

Den 28 april är det den internationella minnesdagen för alla som dör på jobbet – Worker’s Memorial Day – men då den infaller på en lördag har LO valt att istället hedra offren under fredagen (se även faktarutan).

Vi från Verkstadsklubben tycker att det är trist att Scanias ledning inte ställer upp på arrangemanget. Verkstadsklubben önskar att ni medlemmar, som har en bättre känsla för vad som är viktigt, skänker en tanke till våra ”fallna kamrater” den 27 april kl. 12.00 – förutsatt att det inte stör produktionen.

Skribent: Johan Järvklo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Fackliga medlemsutbildningar – ta chansen att lära dig lite mer! 

Thursday, April 12, 2012 3:49:57 PM Categories: Tips & Råd Utbildning

Är du sugen på att lära dig lite mer om den fackliga verksamheten? IF Metall erbjuder ett flertal olika utbildningar inom flera områden som är riktade till medlemmar – du behöver alltså inte vara förtroendevald för att kunna gå dem!
Vill du anmäla dig? Kontakta din studieorganisatör i gruppstyrelsen eller Verkstadsklubbens studieorganisatör Patrik Holmqvist. Patrik har telefonnummer   08-55385431 och mejl: studier.vklubben@scania.com
Av dem kan du få hjälp med anmälan. De ordnar även med din ledighet från arbetsgivaren.

Utöver de övergripande medlemsutbildningarna som erbjuds under året, finns även följande, mer tematiska kurser:

Om lag och avtal för medlemmar, Den 16-17 april klockan 8.00-16.00 i kurslokalen på IF Metall Stockholm
Försäkringsutbildning för medlemmar och förtroendevalda, Den 2 april klockan 8.00-16.00 på ABF-huset i Södertälje, Den 1 oktober klockan 8.00-16.00 i kurslokalen på IF Metall Stockholm
Om lön och förhandling för medlemmar, Den 12-13 november klockan 8.00-16.00 i kurslokalen på IF Metall Stockholm
Jämställdhet för medlemmar, Den 29-30 oktober klockan 8.00-16.00 i kurslokalen på IF Metall Stockholm

Mer information om de olika utbildningarna finns på www.ifmetall.se/stockholm medlemsportalen på www.ifmetall.se samt på www.fackligutbildning.se. Du kan även hitta avdelning 21:S studiekatalog här.


Skribent: Lena Thompson

Dags att börja planera semestern? 

Thursday, April 12, 2012 3:42:40 PM Categories: Tips & Råd Övrigt

I takt med att dagarna blir ljusare och ljusare kommer vi också allt närmare årets semester.
Är du intresserad av att semestra i Sverige, finns det möjlighet att till ett förmånligt pris hyra plats i någon av IF Metalls olika avdelningars stugor eller fritidsanläggningar. I närheten av Södertälje finns till exempel Mälarens pärla - Slandö (mer information om Slandö hittar du på http://www.slandon.se).

Vilka olika anläggningar som omfattas finns samlade i Fritidsguiden, en broschyr du kan få av din närmaste förtroendevalda. Några exempel att nämna är vår egen Slandö utanför Södertälje, Tärnastugorna i Tärnaby, Lilla Brattön i Göteborgs skärgård samt Vibäcks semesterhem i södra Sörmland.
Fritidsguiden kan du hitta här.

 

 

 

 

 

 

Skribent: Lena Thompson

Visstidsanställda får fast anställning 

Friday, March 23, 2012 3:02:03 PM Categories: Aktuellt på Scania

Klubben och företaget är överens om att de visstidsanställda som är inne på sin tredje 6-månadersperiod om visstidsanställning och som skall ha sina besked om anställningens fortsättning senast under vecka 18 kommer att erbjudas tillsvidareanställning.

 

Alla som berörs av detta beslut kommer att få individuell information om detta med start måndag 26 mars.

Löneförhandling? 

Wednesday, February 29, 2012 3:05:18 PM Categories: Aktuellt på Scania Avtalsrörelsen Lön

Lönehöjningarna 2012 landar på de 3 % som vi kämpade oss till genom arbetet under höstens centrala avtalsrörelse. Den första utbetalningen med den nya lönen blir på aprillönen.
Under förhandlingarnas enda sittning gjorde företaget klart att de inte kommer att gå med på några andra överenskommelser lokalt.

I förhandlingen presenterade klubbarna även alternativ till löneökning som exempelvis extra pensionsavsättningar, klämdagar och höjda OB-ersättningar. Med handen på hjärtat kunde vi  tänka oss att i förhandlingen gå ganska långt för att vi detta år skulle kunna bryta trenden av att inte komma överens i lönefrågan - men företaget sa nej.

- Vi anser att Scania agerar arrogant gentemot de anställda som tillsammans med sitt fack nogrannt övervägt seriösa förslag att lägga fram i förhandlingen. Vi ställer oss frågande till varför Scania väljer att förbereda sig i två månader efter att det centrala kollektivavtalet blev klart för att, när de sedan kallar till förhandling, bara säga nej.

Vi tycker inte att det är respektfullt gentemot arbetstagarna!

 

 

 

Frågor och svar


Varför tycker klubbarna att de anställda på Scania förtjänar mer än det centrala avtalet ger?
I den nivå som vi förhandlat fram i det centrala avtalet tar parterna hänsyn till att alla företag skall klara den löneökning som man kommer överens om.

Kollektivavtalet är en garanti för en lägsta nivå. Sedan så ska man lokalt förhandla utifrån hur det långsiktigt går för företaget.

Scania är ett stabilt företag som går med rejäl vinst år efter år. Scania går bättre än många andra företag. (se jämförelsen i grafen här nedan.) Trots detta är löneutvecklingen på Scania det omvända. Jämfört med andra företag inom samma branch har vi en sämre löneökningstakt. I dagsläget ligger Scania ca 550 kronor under snittet. Det tycker inte vi går ihop sig. De anställda är viktiga kuggar i produktivitets- och vinstökningarna och skall även ha del av dessa!

Varför strejkar vi inte?
När  vi har ett centralt kollektivavtal får vi inte strejka. Endast när det centrala kollektivavtalet löpt ut får IF Metall vidta stridsåtgärder. Det är ett viktigt verktyg för att lyckas i de centrala  kollektivavtalsförhandlingarna. IF Metalls motpart vet att - i och med att de skriver ett kollektivavtal kommer inga strejker att förekomma på  arbetsplatserna.
Kollektivavtalen innehåller allt från minimilöner, OB-ersättningar, regler om arbetstider, arbetstidsförkortning, sjuk och föräldralön till försäkringar.

I de lokala förhandlingarna handlar det mer om att se till att arbetstagarna tycker att Scania är en bra arbetsgivare som erbjuder bra villkor. Fram tills för tre år sedan har detta räckt för  att vi skall komma överens kring lönenivån men nu har Scania visat att det är stopp - de tänker inte betala ut mer än det centrala avtalet tvingar dem till.

Varför vägrar Scania att ge något mer än det centrala avtalet säger, trots att företaget går bra?
Det är svårt att Svara på. Scanias egna svar är: - Det behöver vi inte, våra anställda har det bra nog.

Vi på klubben vill uppmana dig som medlem att fråga din chef vad Scania menar med det.

 

 

.

Takterna går upp 

Wednesday, February 29, 2012 12:02:31 PM Categories: Aktuellt på Scania
Scania meddelade förra veckan att efterfrågan på lastbilar har stigit den senaste tiden. Det är positiva nyheter som även kommer att ha effekt på bemanningen.

I Södertälje kommer Scania och Randstad att erbjuda återanställning till många av de visstidsanställda som fått gå under hösten och vintern. Totalt rör det sig i dagsläget om ca 50 personer som kommer att erbjudas visstidsanställning. Det kommer att vara valfritt om man tar en anställning på Scania eller Randstad.

Vad gällande de visstidsanställda som i dagsläget redan har en anställning på Scania kommer de som i dag är inne på sin första eller andra 6-månadersperiod att erbjudas en förlängning med ytterligare 6 månader.

De som är inne på sin tredje period av visstidsanställning kommer att erbjudas en tillsvidareanställning. Dessa har beskedsdatum från och med vecka 14. Innan dess så ska klubben och företaget komma överens om hur dessa anställningar ska genomföras. Klubbens inriktning är att så många som möjligt av dessa ska få besked redan innan deras egentliga beskedsdatum.

Detta gäller förutsett att den nuvarande bastakten håller i sig.

Masterprocessen: Organisationsförändring 5 +1 

Wednesday, February 15, 2012 3:33:30 PM Categories: Agera! Aktuellt på Scania Arbetsmiljö

Som många säkert hört talas om och andra redan jobbar enligt, har Scania på ett antal områden börjat att införa en organisationsform byggd enligt en princip kallad ”5+1”.  Klubben är kritiska till vissa delar av förändringarna som Scania planerar genomföra, i synnerhet när det införandet av 5+1 på monteringsliner.

Vad innebär 5 + 1?

Organisationeförändringen innebär att många av dagens arbetsgrupper skall delas in i mindre grupper. Företaget anger som huvudskäl att skapa förutsättningar för noll tillbud/olyckor samt noll kvallitetsavvikelser. Genom att skapa mindre arbetsgrupper skall detta, enligt Scania medföra ” djupare kompetens genom ökad utbildning och träning. Större ägandeskap för arbetspositionen vilket ökar individens förutsättningar för ständiga förbättringar.”

 

 

 

Risker med 5 + 1

Vi är kritisk till denna utveckling. För många anställda - i synnerhet i monteringsavdelningarna -  kommer en indelning i mindre arbetsgrupper att innebära ett minskat arbetsinnehåll - Istället för att en person roterar på alla monteringsstationer på en avdelning får personen rotera mellan några få stationer.
Enligt arbetsmiljöverkets statistik är personal i monteringsarbete den grupp av arbetstagare som oftast drabbas av belastningsskador. Av dessa belastningsskador beror den absoluta majoriteten av skadorna på repetitivt arbete. Minskat arbetsinnehåll betyder ökad mängd repetitivt arbete.


Repetitivt arbete har också en benägenhet att orsaka mer stress än motsvarande arbetsbelastning där du har en stor variation i arbetet. Stress orsakar dels sämre psykosocial arbetsmiljö, men det kan också få följden att belastningsskador uppkommer genom att det bidrar till ett statiskt spänningstillstånd i musklerna.


En annan aspekt som forskningen ger stöd för är att ensidigt arbete tenderar att leda till sämre kvalitet på arbetet. Anledningen är att den som utför arbetet lätt börjar tänka på andra saker än det arbete man utför eftersom det inte ger hjärnan tillräcklig utmaning. Med detta följer även en ökad risk för olyckor.


Med detta i åtanke anser inte vi att de minskade arbetsgrupper som 5+1 innebär är rätt väg att gå. Det riskerar att försämra arbetsmiljön och det kommer sannolikt inte att avhjälpa de problem som företaget motiverar hela förändringen med.

Vad gör verkstadsklubben?

För att försäkra att våra medlemmar inte drabbas av de problem som vi förutser med 5 + 1 jobbar klubben och dess grupporganisationer hårt med att se till att Scania kartlägger och tar i tu med de risker som detta kan innebära.
Om du delar vår oro, har fler aspekter kring hur 5 + 1 påverkar dig som arbetstagare, eller att du inte alls håller med oss i vår syn på 5 + 1 - prata med dina lokala fackliga företrädare så att vi kan få bästa förutsättningarna att vara med och skapa en bra arbetsmiljö på Scania.

 

Skribent: Niklas Säfström

Förslag om försämrad studieledighetslag 

Wednesday, February 15, 2012 3:24:01 PM Categories: Politiken och arbetslivet Utbildning

Den 20 mars lägger regeringen fram sitt förslag om ändringar i lagen som ger rätt till ledighet för fackliga studier.

 

– Med massiva protester har vi lyckats rensa bort det värsta i förslaget, men det innehåller fortfarande en betydande försämring. Det är dags att börja protestera igen, säger Carin Wallenthin, chef för IF Metalls facklig-politiska enhet.

 

Regeringen har under en längre tid planerat att försämra lagen som ger rätt till ledighet för fackliga studier. Till en början föreslogs att bara den som varit anställd i sex månader skulle få ledigt för fackliga studier. Arbetsgivaren skulle också få rätt att skjuta på ledigheten i sex månader i stället för fjorton dagar som den nuvarande lagen föreskriver och man skulle bli tvungen att ansöka om ledigheten två månader i förväg.

 

– Vi kände att vi aldrig skulle kunna acceptera något sådant, säger Carin Wallenthin.

Informationen om vad den föreslagna lagändringen skulle komma att innebära drog igång en proteststorm från medlemmarna i LO-förbunden.

 

– Det publicerades insändare i hela landet och skickades ett stort antal protestmejl till arbetsmarknadsministern, berättar Carin Wallenthin.

 

Och protesterna fick effekt. I maj förra året skrev ministern i ett pressmeddelande att man sett över förslaget och beslutat att ändra i det. Rätten till facklig utbildning från första anställningsdagen var räddad och arbetsgivaren skulle inte kunna skjuta på utbildningen i ett halvår. Kravet om ansökan två månader i förväg var också borta.

 

– Vi lyckades alltså få bort det värsta ur förslaget, men faktum är att det fortfarande innehåller en problematisk del. Om arbetsgivaren beslutar att skjuta på ledigheten behöver han bara informera den anställde, inte den fackliga organisationen. I dag måste arbetsgivaren informera båda, säger Carin Wallenthin och fortsätter:

 

– Nu ska förslaget presenteras för riksdagen den 20 mars. Det innebär med all sannolikhet att det blir omröstning före sommaruppehållet.

Det finns alltså all anledning att återuppta protesterna mot regeringens förslag.

 

– Det innebär en maktförskjutning från facket till arbetsgivaren. Om facket inte får information försämras möjligheten att företräda medlemmen. I dag när så många medlemmar har otrygga jobb vågar man inte ensam protestera mot arbetsgivaren. Man måste få en chans att ha facket i ryggen, säger Carin Wallenthin.

 

Skribent: Niklas Säfström/Utdrag från IF Metalls hemsida

Semesterförläggning 2012 

Wednesday, February 15, 2012 3:22:59 PM Categories: Arbetstid Övrigt

Klubben har haft överläggning med företaget om årets semesterförläggning.  Samtliga fackförbund på Scania ville att semestern skulle ligga under veckorna 28-31, men företaget har beslutat att förlägga semestern under veckorna 29-32.


Under 2011 uppstod det en del problem och oklarbeter angående rätten till ledighet under kranshelger. Klubben och företaget kommer att träffas inom kort för att diskutera hur det skall lösas framöver. Vi kommer även prata om möjligheten att återinföra bruttosemester för de med oregelbunden arbetstid.

 

Skribent: Niklas Säfström

Förberedelser för inhyrning av personal 

Wednesday, February 15, 2012 3:22:20 PM Categories: Aktuellt på Scania

Scania har beslutat att de kommer att använda sig av Randstad för inhyrning av personal i framtiden. Än så länge är det inte läge att hyra in personal, men Scania, verkstadsklubben och Randstad har inlett samtal för att bena ut de problem som inhyrning kan innebära.

 

Det handlar framförallt om att se till att Scanias löften om att ge de inhyrda samma möjligheter till utveckling i arbetet, samt att se till att de inte på något vis får sämre villkor än oss som är anställda på Scania.

Skribent: Niklas Säfström

Page 28 of 44 << < 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 40 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2025 Scania Verkstadsklubb Södertälje | Kontakt