Regeringen måste agera nu, inte i morgon!

  • RSS
  • Subscribe

Archives

Tuesday, December 11, 2012 3:16:00 PM Categories: Centrala avtal Lagar/Regeringsbeslut

 

IF Metalls avtalsråd, med 205 ledamöter, kräver att regeringen agerar mot den galopperande varselvågen.

Vi möter medlemmarnas frågor om jobben och framtiden. Vi möter medlemmar som får 10 000 kronor mindre per månad i inkomst när de blir arbetslösa. Vi står mitt i vardagen och vi anser att regeringen måste agera. Sitt inte och vänta som 2009, utan agera nu! Åtgärder ”i morgon” räcker inte för dem som nu riskerar att bli arbetslösa – de har hyror, mat och dagisavgifter att betala.

 

IF Metalls avtalsråd kräver:

 Inför ett utbildningsstöd, ”100-lappen”                                                           

 Aktivera arbetsförmedlingen

 Höj ersättningen till de arbetslösa

 

Inför ett utbildningsstöd, ”100-lappen”

Företagen vill behålla sin personal. Regeringen borde snabbt införa ett stöd så att företag som kompetensutvecklar sin personal i stället för att varsla får ett utbildningsstöd om 100 kronor per timme. Det tjänar samhället, företaget och den enskilde på. Vi startar både snabbare och bättre när konjunkturen vänder.

Aktivera arbetsförmedlingen

Redan när varsel läggs måste arbetsförmedlingen kunna gå in med insatser. Det är obegripligt att som nu få beskedet ”du får hjälp först när du varit arbetslös i 100 dagar”. Släpp loss den kreativitet som finns hos arbetsförmedlarna. Ändra det otidsenliga regelverket!

Höj ersättningen till de arbetslösa

Vi möter medlemmar som tror att de ska få 80 procent i ersättning vid arbetslöshet. Många blir därför chockade när de får 50–55 procent av den tidigare lönen. Ersättningen har inte höjts på tio år. Höj ersättningen nu!

Om regeringen agerat med utbildningsinsatser 2009 hade vi kunnat rädda minst 40 000–50 000 jobb. Möjligheten finns nu. Politik är som bekant att vilja!

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Site Map | Printable View | © 2008 - 2021 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt