Rapport från arbetsmiljökonferens

  • RSS
  • Subscribe

Archives

Thursday, November 7, 2019 9:42:00 AM

 

Avdelningen Dackebygden anordnade för en tid sedan en konferens med inriktning på arbetsmiljön dit PREVIA, RFSL, AFA och den tidigare ombudsmannen på LO K-G Wanngård var inbjudna.

 

K-G inledde den första dagen med ett anförande. Han har tidigare arbetat som ombudsman för LO, men är nu frilansande agitator. Han pratade om Sveriges välfärdssystem och det samhälle vi skapat genom ett rättvist skattesystem och som givit alla oavsett bakgrund och inkomst både välfärd och trygghet, men som nu håller på att monteras ned. Han pratade om att våra svenska löner och anställningsvillkor regleras via kollektivavtal, inte minimilöner. Och vad som händer när vår arbetsmarknad möter den fria rörligheten. Han visade hur omfördelningen av kostnaderna för samhället såg ut under en livscykel, och hur jämlika samhällen är det bästa alternativet för oss alla och ställde frågan varför utvecklingen går åt andra hållet?

Sedan var det RFSL:s tur att äntra scenen, där diskuterades olika HBTQ frågor och hur samhällets syn har förändrats, men att vi måste fortsätta att kämpa för att vi alla ska ha samma rättigheter. Vi fick se en karta hur det ser ut i resten av världen, och det är skrämmande att se, det finns länder där det är dödsstraff om man är homosexuell.

AFA gick igenom hur det ser ut på försäkringsfronten, och hur många miljarder som faktiskt går tillbaka till arbetsgivarna utav de pengar som är avsatta till att gå ut till medlemmar som har skadat sig både på och utanför arbetsplatsen. Detta både på grund av att man inte anmäler och även för att de inte blir godkända. Så det är viktigt att anmäla en skada hur obetydlig man än tycker att den är, för ingen vet hur den kommer att påverka dig i framtiden.
Konferensen avslutades med PREVENT. De informerade om att de är parternas kunskapsnav i arbetsmiljöfrågor och att deras uppgift är att förmedla kunskap och utveckla produkter. Mycket av det material som våra skyddsombud använder sig av kommer ifrån PREVENT. De håller även olika utbildningar, och de visade att det fanns möjlighet att göra utbildningar på nätet. Det gjordes grupparbeten om vad man som skyddsombud tyckte var ens största utmaningar.

På det stora hela så var det två mycket bra dagar!

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Site Map | Printable View | © 2008 - 2021 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt