Kollektivavtalad deltid i pensioneringssyfte (deltidspension)

  • RSS
  • Subscribe

Archives

Tuesday, January 21, 2014 12:47:00 PM Categories: Centrala avtal

 

 

 

 

Omfattning
I de kollektivavtal som har antagit avtal om deltidspension gäller följande:
Samtliga anställda omfattas av avtalet från första anställningsdagen och gör en avsättning i enlighet med den överenskommelse som tecknats på det kollektivavtal som man omfattas av.
Syftet med avtalet är att möjliggöra för de anställda att gå ner i arbetstid mot slutet av yrkeslivet genom att skapa både en ekonomisk och avtalsmässig möjlighet utifrån detta.
Ansökan
Ansökan om rätt till deltidspension kan göras från och med den månad arbetstagaren fyller 60 år, dvs. arbetstagaren kan enligt avtalen börja arbeta på deltid från och med den månad som han eller hon fyller 60 år. Om deltidspension beviljas regleras anställningen från det att delpensionen börjar gälla, till en deltidstjänst med den sysselsättningsgrad som följer av deltidspensionen.
Parterna har genom detta avtal avsett att den anställde ska arbeta mindre. Det ligger därmed i avtalets mening att den som utnyttjat sin möjlighet till att gå ner i arbetstid inte återkommande ska arbeta övertid/mertid. Den som vill ansöka om deltidpension ska hos arbetsgivaren skriftligen ansöka om det sex kalendermånader före det att delpensionen ska börja gälla. I ansökan ska man ange vilken sysselsättningsgrad man ansöker om. Samtidigt som ansökan lämnas till arbetsgivaren ska arbetstagaren underrätta klubben om att ansökan lämnats in.
Arbetsgivarens skyldighet
Senast två månader från det att arbetsgivaren mottagit ansökan ska arbetsgivaren skriftligen till arbetstagaren och klubben meddela svar om ansökan beviljats.
Arbetsgivaren kan avslå deltidspension om ett beviljande skulle medföra en beaktansvärd störning i verksamheten. Det krävs av arbetsgivaren att han seriöst och med god vilja prövar möjligheten till att bevilja deltidspension. Det krävas att störningen måste föreligga vid en objektiv bedömning. Om arbetsgivaren genom att vidta åtgärder enkelt kan minska eller helt eliminera störningen, utgör denna störning inget hinder för att bevilja deltidspension.
Arbetsgivaren är skyldig att diskutera och överväga möjligheten att omplacera arbetstagaren till andra arbetsuppgifter. Arbetsgivaren är inte skyldig att omplacera, men kan drabbas av skadeståndsskyldighet om han underlåter att komma överens om en omplacering som inte utgör beaktansvärd störning i produktionen. Om det krävs kompetensutveckling för att möjliggöra beviljande av deltidspension ska arbetsgivaren tillhandahålla detta i samma omfattning som normal upplärningstid för arbetsuppgiften, i normalfallet upp till tre eller fyra månader.
Förhandling och tvist
Om en ansökan om deltidspension avslagits och arbetstagaren vill få ansökan prövad genom förhandlingsordningen ska arbetstagaren underrätta lokal facklig organisation som har att begära lokal förhandling. Tvisten ska då anses gälla deltidspension med sysselsättningsgraden 50 procent. Frågan kan prövas via lokal och central förhandling där den centrala förhandlingen utgör slutlig prövning om avslaget.
I det fall arbetstagaren/arbetstagarorganisationen anser att arbetsgivaren kunnat bevilja delpension utan beaktansvärd störning i verksamheten, ska lokal facklig organisation om arbetstagaren vill driva saken vidare genom att begära förhandling om skyldighet för arbetsgivaren att betala skadestånd för felaktig avtalstillämpning. Vad gäller skadeståndstvisten så är Arbetsdomstolen slutlig instans.
Övrigt
På medlemsportalen finns en räknesnurra för uträkning av värdet för framtida delpension. Du hittar den under Lag och avtal, i menyn till vänster.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Site Map | Printable View | © 2008 - 2024 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt