IF Metall till regeringen: Vi kräver skärpt arbetsmiljölagstiftning

  • RSS
  • Subscribe

Archives

Tuesday, October 29, 2013 10:57:00 AM Categories: Från Förbundet

 

 

 

I dag den 23 oktober, på skyddsombudens dag, överlämnade IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe krav på förändringar av arbetsmiljölagstiftningen till arbetsmarknadsdepartementet.
– Det är ovärdigt ett modernt arbetsliv att människor dör på sina jobb. Nu måste regering och riksdag visa i handling, och inte bara i ord, att de tar arbetsmiljöfrågorna på allvar, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

I mitten av januari i år överlämnade IF Metall namninsamlingen Nolltolerans mot dödsolyckor till dåvarande arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M). Ministern höll då med om att det krävs ett ökat engagemang i arbetsmiljöfrågorna, men sedan hände ingenting. Därför valde Anders Ferbe att besöka arbetsmarknadsdepartementet igen.

– Det som har skett på senare tid med nedmonteringen av det förebyggande arbetsmiljöarbetet, grova arbetsmiljöbrott som inte hinner redas ut och dödsolyckan på SSAB är en skam för Sverige. Regeringen måste göra något nu.


Förutom att Anders Ferbe överlämnade uttalandet med krav på bland annat en skärpt arbetsmiljölagstftning, redovisade han även förbundets syn på de bristfälliga resurserna till det förebyggande arbetsmiljöarbetet och vilka krav det nya arbetslivet faktiskt ställer på lagstiftningen.


Med på uppvaktningen av arbetsdepartementet var även Lea Skånberg, chef på IF Metalls arbetsmiljö- och försäkringsenhet, samt Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein, som även överlämnade boken Döden på jobbet.

Uppdaterad 2013-10-23 Skribent: Anneli Lundberg

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Site Map | Printable View | © 2008 - 2020 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt