Handlingsplan 2012

  • RSS
  • Subscribe

Archives

Monday, August 20, 2012 1:33:00 PM Categories: Arbetsorganisation Arbetstider Löner

 

 

Här kommer en kortare version av handlingsplanen för 2012, då vi bara tar med det som är nytt för året. Och skulle det vara så att man vill ha den i sin helhet är det bara att höra av sig till respektive gruppordförande.

Klubbens målsättning är att försöka få in principen 80-20, d.v.s. att under ca 20 % av arbetstiden göra annat arbete än på linen. Det innebär bl.a. ta tillbaka arbeten som idag organisatoriskt ligger utanför linen. Under året ska diskussioner och förhandlingar inledas med företaget. Samtidigt ska en förankringsprocess inledas i klubben för att kunna genomföra en förändring.

 

Arbetet med att få fram ett lönesystem som speglar verkligheten pågår i verkstadsklubben tillsammans med företaget. En tidsplan är uppgjord, arbetet ska vara klart till sista september. Efter det datumet tar klubbstyrelsen ställning till resultatet och om det blir en arbetsplatsomröstning eller inte.

 

Huvudbudskapet är att vi ska förhandla även i arbetsmiljöfrågor. Huvudskyddsombudet och skyddsombuden är i fortsättningen aktivt med i förhandlingsprocessen. Det gäller både i klubbens och gruppernas förhandlingar. Vi ska medvetet undersöka arbetsmiljökonsekvenser vid förändringar. Integration ska göras åt bägge hållen.

 

Vi fortsätter att bredda det fackliga arbetet genom att ha gemensamma möten med fackliga representanter och skyddsombud. Och Samordnar våra frågor till arbets- och styrgrupper.

 

Tillsammans med MSS driva lönenivåfrågorna mot företaget för att komma ifatt andra jämförbara grupper.  Jämförbara grupper är riksgenomsnittet i Teknikavtalet, Volvoanställda med samma arbete samt tjänstemännen inom Scania.

 

Gruppstyrelserna ska aktivt delta i månadsmöten med företaget. Företaget är där skyldiga att redovisa dokumenterade basbemanningsplaner där även frånvaroreserven finns med. Samtidigt ska gruppstyrelserna ute i verkstäderna kontinuerligt göra egna undersökningar om förändringar i bemanningen.  Vid oenighet om bemanning ska en begäran av arbetsplatsförhandling göras. Efter ev. lokal förhandling ska frågan väckas till förbundet. Det är önskvärt att klubbstyrelsen får en uppdatering av vad som är normalprestation enligt MTM för att bedöma rätt takt för ett arbete. Kontakt om detta ska tas med förbundet.

 

 Våran målsättning är att alla nyanställda blir medlemmar, i första hand vid introduktionen. Gruppstyrelserna har i uppdrag att kontinuerligt påverka icke-medlemmar till att bli medlemmar i IF Metall.
Nya medlemmar ska erbjudandes att gå en medlemsutbildning.
Nya förtroendevalda ska erbjudas en ”ombuds”-utbildning, enligt den modell som tidigare klubben och IF Metallavdelningen använt sig av.
I övrigt ska förtroendevalda erbjudas den grundutbildning efter de uppdrag de har. I de fallen gäller utbildningar i IF Metalls studieprogram. Klubbstyrelsen beslutar utöver detta vilka som får gå utbildningar, efter förslag från gruppstyrelserna. 
En lokal utbildningsdag ska tas fram för att erbjuda ”spetskompetens” i lokala avtal och regelverk.
Klubbstyrelsen ska mera tydligt använda första suppleanterna i klubbstyrelsen i det ordinarie förhandlingsarbete samt i övrigt ge dem arbetsuppgifter i klubbens ordinarie fackliga arbete, detta för att skapa delaktighet och som utbildning/upplärning.

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Site Map | Printable View | © 2008 - 2024 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt