Avtal klart mellan Scaniafacken och VW

  • RSS
  • Subscribe

Archives

Wednesday, April 2, 2014 1:55:00 PM Categories: MSS (Metall Scania Sverige)

 

 

 

 

Facken på Scania har i dagarna skrivit under det avtal med Volkswagen som vi gemensamt arbetat med under en längre tid. Vi återger här nedan en artikel som publiceras idag av tidningen Dagens Arbete som beskriver de viktiga delarna av avtalet.

 

 

 

Fackligt veto mot nedläggningar och flytt av jobb. Ökat inflytande och garantier för att Scania förblir ett svenskt företag med säte i Södertälje.  – Ett historiskt avtal, säger Scaniafacket efter uppgörelsen med Volkswagen.

 

Det nya avtalet mellan Volkswagen och Scaniafacken träder i kraft under förutsättning att Volkswagen tar över hela ägandet av den svenska lastbilstillverkaren.

Det innebär inte att Scaniafacket tar ställning i ägarfrågan.

-   Vårt uppdrag är att se till medlemmarnas bästa, säger koncernfackets förhandlare Stefan Leiding och Michael Gustafsson som tillsammans med tjänstemännen förhandlat fram avtalet.

-   Vi vill att Scania har bra och långsiktiga ägare. Det har vi hittills haft. Men vi har ingen åsikt om Volkswagens bud på hela företaget.

 

Volkswagen har varit majoritetsägare till Scania sedan 2008, men redan 2000 skaffade sig den tyska bilkoncernen en större aktiepost i Scania efter den havererade fusionen med AB Volvo.

Så fort Volkswagen meddelade att man ville ta över hela ägandet började det svenska facket arbeta på ett avtalsförslag i syfte att säkra jobben och inflytandet.

-      Det har vi fått nu, säger Stefan Leiding. Tryggare jobb och bättre inflytande.

-   Sedan 2000 har vi haft ett bra samarbete med arbetstagarorganisationen på VW. Så relationerna hade vi alltså sedan tidigare.   

 

Jobben tryggas så tillvida att facket i praktiken får en vetorätt mot nedläggningar och flytt av jobb. Den vetorätten omfattar såväl Scanias orter i Sverige, som företagets verksamhet i resten av världen. Facket får också plats i de organ där Scaniafrågor diskuteras. Avtalet gäller bara under förutsättning att Volkswagen tar över hela ägandet när budperioden löpt ut den 25 april.

 

Med så starka skrivningar i avtalet varför säger ni inte ja till att Volkswagen tar över hela Scania?

 

-   Det är inte vår uppgift. Vi är inga aktieägare. Vårt uppdrag är att se till medlemmarnas bästa. Därför har vi förhandlat fram det här avtalet i händelse av att Volkswagen tar över hela ägandet, säger Stefan Leiding.

 

Volkswagen tror sig kunna nå samordningsvinster – synergieffekter – på närmare 5 miljarder kronor per år genom att Scania och MAN närmar sig varandra. Hur ska man kunna nå de effekterna utan att verksamhet drabbas i Sverige?

 

-   Volkswagen talar om synergieffekter genom expansion. Att man växer och samtidigt minskar exempelvis overhead-kostnader och att man kan sprida fasta kostnader på fler producerade enheter, säger Michael Gustafsson.               

Ni har garantier för jobben i Sverige?

 

-   Ja. All överflyttning av produktion och forskning och utveckling måste godkännas av oss. Det står i avtalet att Scanias produktionsanläggningar ska finnas kvar utan några förändringar. Scania ska även i fortsättningen ha sitt säte och huvudkontor i Södertälje.

 

Tyska facket brukar ha jobbgarantier i sina avtal, att inga uppsägningar får ske inom en specificerad tidsperiod. Försökte ni också med det?

 

-   Nej. Vi tycker att våra skrivningar är starkare. Vi vill inte hamna i den situationen att med jämna mellanrum förhandla om anställningstryggheten. 

 

När det gäller anställningstryggheten har ju Scania idag en hög andel bemanningsanställda, 30 procent. Vad gäller där framöver?

 

-   Att vi anpassar oss till det som gäller inom Volkswagen. Där finns det ett riktmärke på 5 procents inhyrda. Där ska vi sätta oss och diskutera med företaget utifrån de förutsättningar som finns inom den tunga fordonsindustrin.

 

Några andra inslag ni är nöjda med?

-   Att vi får rätt att förhandla om en bonus till de anställda. Idag har vi bonussystem inom Scania. Men den bestäms ensidigt av arbetsgivaren. Nu får vi chansen till inflytande även i den frågan.

 

Vad fick Volkswagen i utbyte mot detta avtal?

 

-   Vi har inte gjort några eftergifter och sålt ut något. Volkswagen är ett företag med långa traditioner av fackligt inflytande. Samtidigt är Scania ett starkt och värdsledande företag och det har också bidragit till kvalitén på avtalet.

-   Avtalet är också tecknat med Volkswagens fackliga världsråd. Det innebär att skulle arbetsgivaren blåsa oss så blåser man också det tyska facket. Och det har hittills inte hänt.

 

Är avtalet tidsbestämt?

-   Nej, det rullar på tills vidare förutsatt att Volkswagen tar över hela ägandet.

 

Finns det något som oroar er?

 

-   Inom fordonsindustrin finns det alltid en ovisshet. Oavsett vem som äger oss. Vi hade svenska majoritetsägare när enheterna i Falun, Katrineholm och Sibbhult lade ner. Nu säkrar vi jobben och stärker inflytandet. Samtidigt som vi får svart på vitt att Scania även i fortsättningen är ett svenskt företag.

-   Det innebär att det kommer att behöva tas jobbiga beslut framöver där vårt inflytande tvingar oss att ta ett större ansvar. Det blir en facklig utmaning.

 

 

Källa: Dagens Arbete

Skribent: Harald Gatu

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Site Map | Printable View | © 2008 - 2024 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt