• RSS
  • Subscribe

Archives

Det finns ingen prövotid 

Thursday, November 10, 2016 8:03:00 AM Categories: Arbetsorganisation Löner

 

 

Att testa, pröva på eller hoppa in ibland, kan vara ett sätt att be dig jobba gratis. På Scania Oskarshamn har vi ett lönesystem som vi enligt lokalt avtal är överens om. I det lönesystemet finns inget ”testa” eller ”prova på”. Har du en Andon eller Teamleaderroll så ska du ha betalt för detta när du börjar med det. Sedan är det upp till din chef att bedöma hur pass bra det går och om det skulle uppstå tvivel, tillsammans med facklig företrädare skriva handlingsplan för att uppnå önskvärd funktion. Blir du av med ”provtiden” utan handlingsplan, hör av dig!

 

Så du som går som Andon/Teamleader idag men inte fått betalt för det, hör av dig till någon i Klubbstyrelsen för att titta på detta. Inhyrda som är Andon eller TL ska ha GFL, alltså snittlönen som gruppen ex. Teamleader på området har.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Thursday, November 10, 2016 8:00:00 AM Categories: Ordförande har ordet

 

 

Hej på er igen alla medlemmar! Vi befinner oss nu i en hektisk period. Vi har dubbla program vilket innebär som situationen är nu en hel del övertid. Företaget har, och håller på att plocka in en hel del nyanställda för att förbättra helheten. Jag får in en hel del personalrelaterade ärenden, där en del av våra medlemmar känner sig kränkta för saker man får höra. När det är mycket på  gång, nytt folk för upplärning, övertid mm så tär givetvis detta på organisationen. Jag ber er ändå att tänka på vad ni säger, för vi är alla olika och vi tar saker på olika sätt. Men jag kan aldrig acceptera att någon blir utsatt verbalt eller att någon skriver nedsättande på väggar pga. härkomst, religion, sexualitet, ålder, kön mm. Detta tar jag starkt avstånd ifrån, vi är alla varandras arbetsmiljö och alla har rätt bli respekterad för den man är.

Mikael ”Sippa” Johansson

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Avtalsrörelsen har startat 

Thursday, November 10, 2016 7:55:00 AM Categories: Centrala avtal Från Förbundet Löner

 

 Facken inom industrin har kommit överens om kraven i kommande avtalsrörelse. Ett ettårsavtal med löneökningar på 2,8%, 672 kronor i löneutrymme för de som tjänar under 24 000 kronor och fortsatt utbyggnad av deltidspensionen är vad man kommit överens om. Enligt förbundsordförande Anders Ferbe har de ekonomiska förutsättningarna inte ändrats nämnvärt sedan förra avtalsrörelsen och därför har man landat i liknande krav som då.

 

Varför samarbetar Facken inom industrin?

 

Samarbetet mellan de fackförbund som utgör Facken inom industrin (FI) startade 1996 då förbunden tog initiativ till samtal som ledde fram till det första Industriavtalet. Syftet var att få en bättre ordning i lönebildningen, stärka och utveckla svensk industri samt öka satsningarna på kompetensutveckling för industrins anställda.

Förslaget ska nu på remiss till förbunden som ingår i ”Facken inom industrin”, som förutom IF Metall är GS-facket, Unionen, Sveriges Ingenjörer och Livs. För IF Metalls del är avtalsrådet som samlas i mitten av november rådgivande organ till förbundsstyrelsen, som i sin tur tar det slutliga beslutet. Därefter ska vi i förhandlingsdelegationerna landa i vilka specifika avtalskrav som ska ställas på respektive avtalsområde.

 

Har du svårt att hänga med på vilka alla inblandade i avtalsrörelsen är? Klicka på länken nedanför för att läsa om hur avtalskraven växer fram:
http://www.ifmetall.se/ifmetall/home/resources.nsf/vRes/if_metall_1442567957312_avtalsskola_del_03_pdf/$File/Avtalsskola_del_03_.pdf

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Uppsökeri och studier 

Tuesday, October 25, 2016 1:08:00 PM Categories: Studier

 

 

Efter genomfört uppsökeri är det glädjande att se att många vill gå grundutbildningen ”medlem i facket”. En  utbildning som ger medlemmarna mer information och andra nyttigheter kring vår organisation, påverkan på arbetsplatsen, försäkringar och massa annat.

Vi har i dagsläget runt 370 st på kö till denna utbildning vilket är ett angenämt problem. Men vi har ansvar för budget där intäkter och utgifter och en organisation som ska kunna stå emot vid stridsåtgärder (nya löneförhandlingar nästa år) och fortfarande kunna verka är prioriterat. Vi kommer försöka så mycket som möjligt att utbilda medlemmar på ett eller annat sätt för att information om arbetsplatsen och vad som gäller gynnar både oss som organisation och företaget då vi får arbetare som vet om sina rättigheter men också skyldigheter.

 

2017 kommer vi från studiekommittén att prioritera detta och vi hoppas att också DU prioriterar detta när du blir kallad till utbildning.

Rätt att gå utbildning går under studielagen, d.v.s. bara du kan neka dig själv ledigt. (Tycker företaget att din ledighet ger en ”allvarlig störning” kan de förhandla med klubben.)

 

Leine Johansson
Studieorganisatör

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Nystart för samverkan 

Tuesday, October 25, 2016 1:07:00 PM Categories: Försäkringar

 

 

Efter några månaders uppehåll drar vi igång med ”Samverkan för medlemsnytta” igen. Hela november kommer Peter ifrån Folksam att vara på Kvastmossen på onsdagar för att erbjuda medlemmar en försäkringsgenomgång. Från December kommer han åter att vara på verkstadsklubben.

Så om du inte redan har fått en genomgång av dina försäkringar, ta nu chansen att se över vilka möjligheter till ersättning du har, och boka en tid med någon av våra försäkringsinformatörer!

 

 

För att få en försäkringsgenomgång kontaktar man någon av följande:

Montering/Logistik             Joakim Rylin           65 326
OLO                                 Ulf Aldebert            65 892
Målerierna/Press/Kaross    Mattias Pettersson   65 027

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Stötta våra skyddsombud! 

Tuesday, October 25, 2016 1:04:00 PM Categories: Arbetsmiljö LO

 

 

 

Skyddsombudens dag instiftades av LO, TCO och Saco 2012, i samband med 100-årsjubileet av att arbetstagarna fick lagstadgad rätt att utse skyddsombud. Dagen uppmärksammas varje år under EUs arbetsmiljövecka.

Onsdagen 26 oktober är det skyddsombudens dag. I år ligger fokus på hur trakasserier, våld och hot kan utgöra ett hinder för uppdraget.

LOs arbetslivsenhet har genomfört en enkätundersökning bland skyddsombud och huvudskyddsombud på arbetsplatserna i LO-förbunden för att kartlägga hinder, trakasserier, våld och hot.

Sten Gellerstedt är utredare och arbetslivsforskare på LO.
- Bakgrunden till enkäten är en växande svårighet för skyddsombuden att fullgöra sitt uppdrag. Därför vill vi veta mer om hur det ligger till och enkäten är en del i det arbetet.

På onsdag 26 oktober håller LO ett seminarium som ska ge en plattform för att driva dessa viktiga frågor tillsammans med förbunden.

I samband med seminariet släpper LO rapporten ”Trakasserier av Skyddsombud”, där resultatet av enkäten presenteras.

 

(Källa: www.lo.se)

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Tuesday, October 25, 2016 1:03:00 PM Categories: Ordförande har ordet

 

 

Hej på er alla medlemmar, hoppas allt är bra med er. Vi är nu inne i en intensiv period med dubbelkörning och med det ställs det krav på vår organisation det innebär att vi nu har kört en hel del övertid. Företaget och den fackliga organisationen för en ständig dialog om hur vi ska kunna minimera övertidsuttaget som givetvis belastar våra medlemmar. En av åtgärderna är att vi fortfarande nyrekryterar så att vi har en bra bemanning, vi tar också höjd i vår produktion så att vi ska kunna ta upp störningar.

Verkstadsklubben är inne i ett arbete där vi håller på att förändra vår organisationsstruktur, allt för att kunna bli bättre på att möta framtiden och kunna ta frågorna på rätt nivå. Vi gör detta för att stärka oss som lokal fackförening så att vi kan ta till vara våra medlemmars intresse på bästa sätt.

Återigen vill jag ta upp och poängtera vikten av facklig medverkan, tänk på att alltid ta kontakt med den fackliga organisationen om ni har frågor eller vid medverkan på möte, inga frågor är för små.

 

Mvh Mikael ”Sippa” Johansson.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

MSS-Extra 

Thursday, September 29, 2016 1:26:00 PM Categories: MSS (Metall Scania Sverige)

 

 

Nytt avtal gällande jobbsäkring på koncernnivå

Commercial Vehicle Committé (CVC) består av representanter från MAN, Scania och Volkswagen. De har haft ett möte där parterna enades om ett omfattande projekt gällande gemensam utveckling mellan kommersiella fordonstillverkare. Detta handlar bl.a. om att producera drivlinor för tunga kommersiella fordon.
I detta sammanhang kommer MAN att ta ledningen för den framtida utvecklingen av drivaxlar, medan Scania kommer att ta ledningen för att utveckla nästa generations 13-litersmotor.
Detta är ytterligare ett viktigt steg för att främja samverkan mellan MAN och Scania. Det kommer också att bidra till Volkswagen Truck & Bus mål att bli globala mästare i nyttofordonssektorn.
Detta samtidigt som arbetstagarrepresentanterna ingått omfattande avtal för att säkra jobben och lönerna för de anställda både Scania och MAN.
 
Om detta betyder att en del arbetstagare måste ta på sig nya arbetsuppgifter, så kommer företagen bära kostnaderna för nödvändig utbildning och specialisering.
Dessutom kommer produktionsanläggningar hos de kommersiella fordonstillverkarna inte påverkas av fördelningen av vem som har utvecklings-lead.
“Scanias volymer kommer att produceras av Scania,
på Scanias anläggningar”
Beslutet att dela ledandet av funktioner för motorutveckling och drivaxlar mellan MAN och Scania är nästa stora steg för att främja synergier inom våra kommersiella fordonsmärken.
Vid tillverkningsplatserna, kommer allt att förbli som det är:
- Scania kommer att tillverka för Scania, MAN för MAN säger Bernd Osterloh, Ordförande Works Council på Volkswagen AG

MSS står för Metallfacket Scania Sverige och utgörs av de tre klubbarna Södertälje, Oskarshamn & Luleå.
 
 
Share This Using Popular Bookmarking Services

Ny gruppordförande i måleriet 

Tuesday, September 27, 2016 2:52:00 PM Categories: Möten

 

 

På det extra medlemsmötet i målerigruppen 21/9 valdes Elvir Prelic till ny gruppordförande.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Övertid - vad gäller? 

Tuesday, September 27, 2016 2:51:00 PM Categories: Arbetstider

 

 

På förekommen anledning reder vi ut vad som gäller vid övertid/SFA.

 

 

 

Lokalt avtal

Centralt avtal (”blå boken”)

 

SFA

Ikappkörningstimme

Övertid

Senaste varsel till
individen

8 kalenderdagar innan

På ordinarie arbetstid dagen innan

Före sista rast (samma dag)

Begränsning

+/- 10 timmar per tvåveckorsperiod.

 

+SFA och övertid kan uppgå till högst 225 timmar för enskild medarbetare under ett kalenderår.

 

Individens SFA-tidbank får variera mellan -175h och +75h.

Max 50 timmar per månad.

 

Max 150 timmar per år. Därefter kan arbetstagaren själv gå med på ytterligare 50 timmar.

Max 50 timmar per månad.

 

Max 150 timmar per år. Därefter kan arbetstagaren själv gå med på ytterligare 50 timmar.

Ersättning

Vid mindre än +75h i tidbanken: timme för timme till tidbank + särskilt övertidstillägg.

 

Vid mer än +75h i tidbanken: timlön + ersättning som vid kollektiv produktionsövertid.

Timlön + övertidstillägg.

Timlön + övertidstillägg.

Giltiga skäl att slippa arbeta

Enligt kommentarsboken för Teknikavtalet IF Metall.

Enligt kommentarsboken för Teknikavtalet IF Metall.

Enligt kommentarsboken för Teknikavtalet IF Metall.

Övrigt

 

Inkluderar 12 minuter betald paus.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 41 of 79 << < 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2024 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt