• RSS
  • Subscribe

Archives

Ordförande har ordet 

Wednesday, December 21, 2016 11:28:00 AM Categories: Ordförande har ordet

 

Hej igen alla medlemmar, tack för ett bra nomineringsmöte. Tänkte säga några ord kring vikten av att gå på våra möten. Vi kanske inte alltid har någon större fråga att diskutera, men att kunna gå våra medlemsmöten är en facklig rättighet som vi har slagits för historiskt. När vi hade mötet i parken i torsdags så var vi inte så många som vi hade hoppats på. Det var väl ingen katastrof men det kunde ha varit bättre. Fundera vidare på detta och gå på våra möten, ni behöver inte ställa frågor, men bara att gå och lyssna kan vara nog så viktigt. Nu vänder vi blad och tittar framåt, när vi har vårt årsmöte i början av nästa år hoppas vi kunna ge er mer information om våra avtalsförhandlingar. Vi kommer att informera om det går bra i förhandlingarna, eller om dom är låsta med allt vad det innebär. Jag lovar er också att det kommer att bli förtäring på mötet, så ställ nu upp och kom på årsmötet. Jag får med detta önska alla en God

Jul och ett riktigt Gott Nytt År.

 

 

Mvh Mikael ”Sippa” Johansson

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Rapport från klubbens nomineringsmöte 

Wednesday, December 21, 2016 11:24:00 AM Categories: Möten Verkstadsklubben

 

 

15/12 genomfördes verkstadsklubbens nomineringsmöte i Folkets Park med ca 200 närvarande medlemmar. Förutom sedvanliga nomineringar och val av kontaktombud samt skyddsombud, rapporterade ordförande Mikael Johansson från avtalsrörelsen. Under övriga frågor efterlyste försäkringskommittén nya informatörer. Andra frågor som diskuterades var bl.a övertid, pensionsfrågor och lönefrågor.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Har du gjort ditt val? 

Wednesday, December 21, 2016 11:21:00 AM Categories: SRB

 

SRB-styrelsen påminner om att de som vill skifta ut innestående bonus måste göra det på www.minstiftelse.se senast 30 December!

 

Vid frågor rörande utskiftningen kan man kontakta SEB Vinstandelar på telefonnummer

0771-390 170, vardagar mellan kl 13-15.                               

 

Mer info om resultatbonusen finns på http://www.scaniafacken.com/ (klicka på fliken ”Resultatbonusstiftelse” högst upp).

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Traktamente - vad gäller? 

Monday, December 19, 2016 2:25:00 PM Categories: Löner

 

 

Vi har fått en del frågor om vad som gäller traktamente när man får åka och arbeta på annan ort. Traktamente regleras i kollektivavtal och är ett, av skatteverket, bestämt schablonbelopp. Syftet är att det ska täcka  merkostnader för mat och småutgifter som uppstår i samband med tjänsteresa.

Du har rätt till traktamente om tjänsteresan är på ort som ligger minst 50 km från vanlig verksamhetsort respektive bostad, och förenad med en övernattning. För att få traktamente måste din hemkomsttid också vara efter kl. 05:59. Vilken tid resan startas respektive avslutas avgör om du har rätt till helt eller halvt traktamente. Helt traktamente är för närvarande 220:- och halvt traktamente är 110:-.

 

  Avresedag Hemresedag
Helt traktamente Börjar före 12:00 Avslutas efter 19:00
Halvt traktamente Börjar 12:00 eller senare Avslutas 19:00 eller tidigare

 

 

Som komplement till traktamente har Verkstadsanställda även rätt till ett researvode om 155 kr/dag (ej skattebefriat). Om arbetsresan börjar efter 12:00 eller med återkomst innan 19:00 utgår researvodet med endast 80 kr. Resa en dag utan övernattning berättigar varken till traktamente eller researvode.

För mer information hänvisar vi till HR Inline, eller Teknikavtalet IF Metall §7.
Vid frågor kontakta din lönehandläggare.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Monday, December 19, 2016 2:23:00 PM Categories: Ordförande har ordet

 

 

Hej på er igen alla medlemmar, hoppas allt är bra med er för annars hör ni av er till den fackliga organisationen alla frågor och synpunkter är av värde. Återigen vill jag upplysa er om värdet att alltid ta med en facklig representant när ni ska gå på möten med företagets representanter, det är en rättighet ni har och det är absolut inget som ni förlorar på, tvärtom är det en fördel att alltid ha med någon från oss. Detta budskap vill jag att ni lyssnar på, för att det är svårare för den facklige representanten att komma in i ett senare skede när det kanske har blivit ett ärende av det hela. Detta budskap gäller givetvis både Scania och Lernia medlemmar. Sedan vill jag också upplysa er om att gå på klubbens nominerings möte 15 december.

 

// Mvh Mikael ”Sippa” Johansson klubbordförande för IF Metall

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Rapport från avdelningens budgetmöte 

Thursday, November 24, 2016 12:03:00 PM Categories: Avd 38 Dackebygden

 

 

Förra veckan var det budgetmöte i avdelning 38 Östra Småland. På mötet utsågs bland annat avdelningens kongressombud inför kongressen nästa år. Eftersom det var övernomineringar om de ordinarie platserna blev det sluten omröstning. Från Scania valdes Martin Nilsson, Leine Johansson och Jenny Ilke Hjelm, vilka kommer att få åka på kongressen. Övriga ordinarie ombud som valdes var Ulrika Edlund (Glamox Luxo AB), Anita Westerback (Ljunghäll AB), Vehbija Spahic’ (Tjust Mekaniska), Eva Kindstrand Drie (Ljunghäll AB) och Karl-Emil Söreling (Glamox Luxo AB). Inkomna motioner till kongressen behandlades även.

 

I övrigt gick man igenom verksamheten för 2016 och budgeten för kommande år fastställdes. Övriga beslut som togs var nomineringar till diverse förbundsuppdrag och medlemsavgiften till avdelningen beslutades vara oförändrad kommande år. (0,5% av lönen går till avdelningen. Den del som går till förbundet centralt beslutas på kongressen och är för närvarande 1,0%.)

 

En annan fråga på mötet var ett inriktningsbeslut om att slå ihop avdelningen med Kalmarsunds avdelning. Detta är en uppmaning från förbundet då Kalmarsundsavdelningens medlemsantal har minskat kraftigt pga nedlagda industrier. I denna fråga var mötet oenigt. Argument för att gå ihop var att vi bör vara solidariska med Kalmarsundsavdelningen och att vi blir en starkare avdelning tillsammans om vi går ihop, samt att om vi inte tar detta beslut självmant finns en risk att förbundet centralt ”tar beslutet åt oss” och då får vi svårt att vara med och påverka detaljer som tex var expeditionen ska ligga. Argument emot en sammanslagning var att vi redan varit med om en sammanslagning och att arbetet efter den nu äntligen börjar sätta sig. Det finns även farhågor om att vi skulle kunna tappa ännu flera medlemmar och förtroendevalda efter en sammanslagning. Efter votering i frågan beslutades det att mötet ställde sig bakom en sammanslagning av avdelningarna med röstsiffrorna 30 för och 29 emot.

 

Verkstadsklubben kommenterar:

En omröstning som avgörs med en enda röst är aldrig bra! Det gör det svårt att vara konsekvent i beslut som spänner över en längre tid. Ett resultat där ena eller andra sidan fått klart fler röster hade varit bättre, oavsett vilket alternativ som hade vunnit. Omröstningen ovan visar också tydligt hur viktigt det är att man går på representantskapsmötena. Ibland kan det kännas som att dessa möten fylls av betydelselös formalia, men där tas även viktiga beslut om avdelningens arbete som i högsta grad påverkar oss ute i klubbarna. Vi på Scania har 30 ordinarie ledamöter i representantskapet. -Av dem kom ca hälften på mötet. Hade fler kommit på mötet så hade vi dessutom haft stor chans att rösta in fler personer från vår klubb som kongressledamöter. Verkstadsklubben uppmanar därför alla representantskapsombud att ta detta uppdrag på allvar och komma på årsmötet nästa år. –Tillsammans är vi starka!
// Verkstadsklubben

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Dags för utskiftning 

Thursday, November 24, 2016 12:01:00 PM Categories: SRB

 

 

Det är dags för dig som har andelar i Scania Resultatbonus att välja om du vill skifta ut dina innestående pengar. Nytt för i år är att du hittar din andelsinformation och gör ditt val om utskiftning på www.minstiftelse.se. Där kan du fram till den 30 december göra dina val beträffande 2017 års utskiftning. Det enda som krävs är att du har BankID.

 

I och med att metoden för utskiftning har ändrats, kommer alla också få information via brev. Du kan även göra ditt val genom att  fylla i den blankett finns bifogad i brevet och returnera i det medföljande svarskuvertet. Ditt svar ska i så fall vara stiftelsen tillhanda senast den 16 december, annars kommer andelarna att stå kvar. Observera att det inte kommer att skickas ut någon påminnelse eller bekräftelse!

 

 

Varför har SRBs styrelse valt att ändra metod för utskiftning?

  • Ökad tillgänglighet för andelsägarna. Minstiftelse.se är öppen för anställd, pensionär och de som slutat i företaget av annat skäl.
  • Alltid uppdaterad och korrekt information om andelsinnehav och andelsvärde.
  • Enkelt att registrera sina kontaktuppgifter
  • Enklare att kontrollera, registrera och ändra sitt bankkontonummer.
  • Enklare för andelsägare att kontrollera och ändra sitt svar under svarsperioden.
  • Snabbare svarsprocess, ökad kvalitet och minskad risk för fel när man svarar.
  • Högre säkerhet både för andelsägare och stiftelse.

(Anställda på Lernia omfattas inte av Scania Resultatbonus.)

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Scania IMs gruppstyrelse läggs ner 

Thursday, November 24, 2016 11:54:00 AM Categories: Verkstadsklubben

 

 

Då det under en längre tid varit väldigt svårt att få fram förtroendevalda på Scania IMs (underhåll) gruppområde har verkstadsklubbens styrelse valt att lägga ner deras gruppstyrelse. Detta är naturligtvis jättetråkigt men klubbstyrelsen känner att vi gjort vad vi har kunnat för att få fram en fungerande gruppverksamhet. Det fåtal personer på underhåll som är intresserade av att arbeta fackligt för att förbättra sin och sina kamraters arbetssituation kommer att väljas som kontaktombud, samt adjungeras in i övriga gruppstyrelser. Förhoppningsvis kan intresset för fackligt arbete i framtiden öka och då kan vi åter bilda en gruppstyrelse för underhåll.

 

 Frågor och svar

 

Kan verkstadsklubben verkligen besluta att lägga ner en gruppstyrelse?
-Ja. Enligt IF Metalls stadgar beslutar varje verkstadsklubb om en grupporganisation ska finnas, och hur den i så fall ska se ut.

 

Vilka konsekvenser kommer detta att få för medlemmar som arbetar på underhåll?
-Verkstadsklubben kommer naturligtvis även i fortsättningen att driva frågor som rör alla våra medlemmar men risken blir större att frågor som rör medlemmarna på underhåll hamnar i skymundan.

 

Hur gör jag som arbetar på SIM om jag är intresserad av att vara förtroendevald?
-Hör av dig till Ulf Brandt i SIMs valberedning, eller till verkstadsklubbens valberedning.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Avtalsnytt på flera språk 

Thursday, November 10, 2016 8:05:00 AM Categories: Från Förbundet

 

 

IF Metall jobbar ständigt på att förbättra tillgängligheten för sina medlemmar. Därför finns nu avtalsnytt på engelska, arabiska och thai.

Avtalsnyheter på ytterligare språk än svenska är ett steg mot att bli ett IF Metall för alla – oavsett vilket språk man läser och talar. Ett IF Metall för alla är också namnet på den motion som kongressen beslutade om och vars syfte är att utveckla och förbättra tillgängligheten.

Vad som händer i avtalsrörelsen 2017 på engelska, arabiska och thai finns nu kortfattat översatt i Avtalsnytt. Har du arbetskamrater som talar dessa språk? Tipsa dem!

 

Surfa in på http://www.ifmetall.se/forbundet/avtal_2017 för att läsa mer.

 

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Det finns ingen prövotid 

Thursday, November 10, 2016 8:03:00 AM Categories: Arbetsorganisation Löner

 

 

Att testa, pröva på eller hoppa in ibland, kan vara ett sätt att be dig jobba gratis. På Scania Oskarshamn har vi ett lönesystem som vi enligt lokalt avtal är överens om. I det lönesystemet finns inget ”testa” eller ”prova på”. Har du en Andon eller Teamleaderroll så ska du ha betalt för detta när du börjar med det. Sedan är det upp till din chef att bedöma hur pass bra det går och om det skulle uppstå tvivel, tillsammans med facklig företrädare skriva handlingsplan för att uppnå önskvärd funktion. Blir du av med ”provtiden” utan handlingsplan, hör av dig!

 

Så du som går som Andon/Teamleader idag men inte fått betalt för det, hör av dig till någon i Klubbstyrelsen för att titta på detta. Inhyrda som är Andon eller TL ska ha GFL, alltså snittlönen som gruppen ex. Teamleader på området har.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 40 of 79 << < 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2024 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt