• RSS
  • Subscribe

Archives

Löneförhandlingarna inledda 

Friday, May 13, 2016 2:05:00 PM Categories: Förhandlingar MSS (Metall Scania Sverige)

 

 

(Klicka på bilden för att läsa i pdf-format)

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Avtalsrörelsen fortsätter 

Tuesday, May 10, 2016 11:08:00 AM Categories: Förhandlingar Löner MSS (Metall Scania Sverige)

 

 

De lokala löneförhandlingarna har förberetts av MSS (Metall Scania Sverige) och idag inleds förhandlingarna med företaget.

 

Detta i ett läge när det går bra för Scania! Orderingången första kvartalet nådde den högsta nivån på nära tio år. Därför anser vi att det finns utrymme för lokala lönepåslag utöver vad de centrala ger.
Vi fortsätter att jämföra våra löner med resten av landet och med våra konkurrenter. Är det inte rimligt att vi som bygger världens bästa lastbil åtminstone ligger över snittet? Så är det inte i dag! Både inom vårt avtalsområde och i jämförelse med konkurrenter ligger vi efter.

 

Verkstadsklubben kommer fortlöpande att informera om hur förhandlingarna går.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Dags att skriva motioner 

Tuesday, May 10, 2016 11:06:00 AM Categories: Kongress

 

 

IF Metall har kongress våren 2017, och alla medlemmar är välkomna att föreslå inriktning och förändringar de vill se. En motion är ett förslag till beslut. Motionen kan till exempel handla om samhällspolitiska frågor som du tycker att IF Metall ska driva, vilka mål vi ska sträva efter eller förslag till ändringar i våra stadgar.

 

Exempel på hur motioner kan se ut hittar du på http://www.ifmetallkongress.se/ under ”Material”.

Vi i verkstadsklubben hjälper gärna till om du vill ha hjälp med motionsskrivandet.

Om motionerna ska gå genom verkstadsklubben är det bra om vi har dom senast 1/6.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Central förhandling 

Tuesday, May 10, 2016 11:04:00 AM Categories: Förhandlingar

För ett tag sedan var det central förhandling i ett ärende där företaget brutit mot veckovilan för en medlem. Resultatet av förhandlingen blev att medlemmen fick ett antal timmar i tidsbanken som kompensation, samt att företaget fick i uppdrag att ta fram en lokal rutin för att säkerställa att man inte missar detta igen.

 

Enligt vårat avtal ska veckovilan vara minst 35 timmar i sträck under varje sjudagarsperiod. Veckovilan ska även så långt som det är möjligt förläggas till veckoslut.

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Tankar från tåget 

Tuesday, May 10, 2016 11:03:00 AM Categories: Insänt

 

 

Så har man firat 1 Maj igen. Ett mer välbesökt firande än föregående år. OT skrev efteråt att det var ett “rekordlångt demonstrationståg” med ca 300 demonstranter. Det är naturligtvis glädjande, men allt jag kan tänka på är hur få Scania-arbetare jag ser vid min sida. Ett hastigt överslag ger ca 20 arbetskamrater i tåget. -Max. Den enda logiska förklaringen till det måste ju vara att folk ändå är ganska nöjda!

För en fackligt förtroendevald som så gott som dagligen hör frustrerade medlemmar svära över att det är för mycket övertid, för dåligt betalt och för dåliga arbetsförhållanden, är det ofattbart att inte fler än 20 orkar lägga en och en halv timme på att visa sitt missnöje! Det kan ju knappast bli enklare att visa vår styrka - tillsammans! För det är bara tillsammans vi kan göra skillnad. Utan ett massivt stöd i ryggen har vi förtroendevalda inget att komma med. Då spelar det ingen roll hur väl underbyggda argument vi har.
Trots det känner jag framtidstro. Årets huvudtalare, Kim Petersson, pratade mycket om sammanhållning och om att vi tillsammans är framtiden. Jag hoppas, och tror, att vi sakta är på väg att bli fler som känner en kampvilja, och jag hoppas på betydligt fler deltagare i tåget 2017!


/Fredrik

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Insändare 

Tuesday, May 10, 2016 11:03:00 AM Categories: Insänt

 

 

Jag som förtroendevald kan känna att jag inte får det stödet som jag behöver på min avdelning när jag har mina uppdrag och ska gå iväg på möten. Då känns det som man sviker sina arbetskamrater fast det är för dom man gör det, och inte för sig själv.
Chefer kan vända blad från trevlig till otrevlig om man kräver att få sin fackliga tid, fast man går under förtroendemannalagen och har rätt att gå på sina fackliga uppdrag.
Man gör ju inte detta för att man ska smita o slippa jobba. Det är ett uppdrag man har fått av sina arbetskamrater, och om man inte får tid att fullfölja sitt uppdrag så sviker man ju alla som valt en!

 

/Förtroendevald

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Tuesday, May 10, 2016 11:01:00 AM Categories: Ordförande har ordet

 

 

Hej igen alla medlemmar, hoppas att allt är bra med er annars hör ni av er till den fackliga organisationen, tänk på att alla synpunkter är av värde. Jag får in många synpunkter kring övertiden, jag får även en del synpunkter från anhöriga om hur hanteringen sköts. Därför vill jag återigen poängtera hur detta ska hanteras: om man blir varslad om övertid och om man då har förhinder, då ska man säga detta till arbetsgivaren. Säger arbetsgivaren ändå att personen i fråga ska jobba övertiden så måste medlemmen vända sig till den fackliga organisationen. Vi kommer då att företräda medlemmen.
Nu är det äntligen dags för årets lönerevision, i dag tisdag 10/5 inleds dom lokala löneförhandlingarna. Vi förhandlare som är representerade från orterna hoppas förstås att vi ska kunna få till en överenskommelse. Vi kommer givetvis att hålla er uppdaterade kring förhandlingen.
Tyvärr får vi till oss från chefer men även från en del medlemmar, att man skitar ner och även skriver kränkande saker om folk på våra toaletter. Jag blir inte så lite irriterad av detta otyg, det är väl bättre att höra av sig till oss om man nu har problem med någon i företaget. Jag kommer aldrig att tolerera om man är nedsättande mot någon pga. nationalitet, religion eller sexualitet mm, tänk på vilken skada man kan göra en människa genom att skriva något nedsättande. På återseende alla medlemmar.

 

Mvh Mikael ”Sippa” Johansson klubbordförande

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Nu är de lokala löneförhandlingarna igång 

Monday, May 2, 2016 11:02:00 AM Categories: Förhandlingar Löner MSS (Metall Scania Sverige)

 

 

Förhandlingarna kommer att bedrivas på MSS-nivå. Dvs. de tre klubbarna i Södertälje, Luleå och Oskarshamn driver en gemensam lönerörelse.

Med den centralt avtalade nivån i botten går vi nu in i en lokal lönerörelse där vi har goda argument för att Scania borde betala lite mer!

Det går bra för Scania, vi jobbar på som aldrig förr och senast för någon vecka sedan kunde man läsa i tidningen om ”rekordkvartal för Scania”.

Vi fortsätter att jämföra våra löner med resten av landet och med våra konkurrenter.

Är det inte rimligt att vi som bygger världens bästa lastbil åtminstone ligger över snittet? Så är det inte i dag! Både inom vårt avtalsområde och i jämförelse med konkurrenter ligger vi efter.

Vi startar förhandlingarna V19 och vår målsättning är att vara klara i god tid innan semestern.

 

Den Centrala förhandlingens resultat

 

Full pott för facken

Det blev ett bra avtal (1 år) på 2,2 procent som ger medlemmarna reallöneökningar (2%)och avsättningar till deltidspension(0,2%). Dessutom lyckades vi få till bra förutsättningar när det gäller arbetsmiljö- och jämställdhetsarbetet.

 

Arbetsgivarna kammade noll

De nya kollektivavtalen, som gäller till och med den 31 mars 2017, innehåller inte några av de försämringar som arbetsgivarna krävde. Deras hårda krav kring bland annat lördagsarbete, försämrade permissions- och semesterregler samt näst intill noll i löneökning lyckades facken avvärja.

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

1 Maj i Oskarshamn 

Wednesday, April 27, 2016 7:53:00 AM Categories: Avd 38 Dackebygden LO Möten Verkstadsklubben

Share This Using Popular Bookmarking Services

Visa vad du tycker på 1 Maj! 

Wednesday, April 27, 2016 7:49:00 AM Categories: Medlemskap Verkstadsklubben

 

 

Vi har haft mycket övertid på Scania som tär på medlemmarnas kropp och själ. Naturligtvis vet vi om detta och vid varje tillfälle vi får säger vi detta till företaget.
-Men vad kan vi göra mer, tillsammans?

Arbetarna startade demonstrationstågen vid 1 Maj av en orsak. Att få bättre arbetsförhållanden och påverka samhället i stort. I början av första majs historia för över 100 år sedan ekade orden:
8 timmars arbete, 8 timmars fritid och 8 timmars vila.
I och med all övertid verkar vi gått mer än 100 år tillbaka och nu behöver vi DIN hjälp att visa detta. Det är dags att ställa sig i demonstrationståget med ett skrivet plakat för hållbara arbeten. Att sitta tyst i soffan och titta på tv förändrar inget!
Gå med oss på första maj, gör DIN röst hörd.
- ”Du eller aldrig!”

 

/Verkstadsklubben

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 40 of 74 << < 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 70 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2023 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt