• RSS
  • Subscribe

Archives

Inträde digitalt 

Tuesday, October 6, 2020 8:24:00 AM Categories: Medlemskap

 

Numera är det enklare än någonsin att bli medlem i IF Metall. Klicka här för att komma till anmälningsformuläret. -Det enda som krävs är ett BankID.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Avtalsrörelsen 

Thursday, September 10, 2020 12:20:00 PM Categories: Centrala avtal Från Förbundet

 

Som det ser ut nu så kommer Teknikdelegationen att börja diskutera avtalsrörelsen i slutet av september. Själva avtalsrörelsen är pausad fram till 1 Oktober. Då startar vi förhandlingarna där vi slutade, men mycket har ju hänt sedan vi hade vårat sista möte med Teknikarbetsgivarna den 10/3, både i Sverige och i omvärlden.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

IF Metalls kongress 

Thursday, September 10, 2020 12:18:00 PM Categories: Från Förbundet Kongress

 

Det blir kongress den 23-27 november, men exakt i vilken form återstår fortfarande att se.

Förbundssekreterare Martin Gunnarsson förklarar:

– Vi jobbar med två alternativa spår. Plan A är en fysisk kongress i Västerås, men med maximalt 500 deltagare och fokus på enbart kongressbehandling av motioner. 
– Plan B, om förutsättningarna för en fysisk kongress försämras, är att vi riggar om till en digital kongress på 10–12 orter runtom i landet under samma datum, säger han.

 

Martin Gunnarsson utsågs i början av maj av förbundsstyrelsen till ny förbundssekreterare, efter Anna Jensen Naatikka. Förbundets stadgar gör det möjligt för förbundsstyrelsen att fatta beslut i frågan om någon, förutom ordföranden, lämnar sitt uppdrag. Det ordinarie valet äger sedan rum på kongressen.

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Utökade medlemsförmåner 

Tuesday, September 1, 2020 11:08:00 AM Categories: Medlemskap

Verkstadsklubben på Scania i Oskarhamn är medlem och delägare i Fonus ekonomisk förening. Det ger dig som medlem i klubben rätt till förmåner hos både Fonus och Familjens Jurist, som ingår i koncernen. Förmånerna aktiveras online innan du bokar tid eller beställer tjänster.

 

Medlemsförmåner hos Fonus

  • 500 kr prisavdrag på begravningsuppdrag. 750 kronor prisavdrag  om det finns ett registrerat digitalt Vita Arkivet.
  • 2 000 kronor prisavdrag på gravsten över 14 000 kronor.

     Läs mer här, aktivera ditt medlemserbjudande och boka tid: Medlemserbjudande Fonus

 

Medlemsförmåner hos Familjens Jurist

  • 20 % rabatt på rådgivning hos Familjens Jurist. (Gäller alla tjänster utom rättshjälp/rättsskydd.)

Läs mer här, aktivera ditt medlemserbjudande och boka tid:  Familjens Jurist

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Monday, August 17, 2020 10:28:00 AM Categories: Ordförande har ordet

 

Hej och välkomna tillbaka från semestern alla medlemmar, hoppas att ni har haft det bra under ledigheten och att ni har kunnat ladda batterierna. Nu blir det en vardag igen med allt vad det innebär, från klubbens sida fortsätter den fackliga kampen med att försöka få till lösningar kring dom frågor som står högst upp på agendan. Vi har ju situationen kring Corona som lamslagit stora delar av världen och i vårat samhälle, på Scania har vi avstämningsmöten tillsammans med företaget. Vi har tagit fram gemensamma riktlinjer så att vi kan ha en så säker arbetsplats som möjligt under dessa omständigheter, vi följer också folkhälsomyndighetens riktlinjer. Har ni frågor tveka inte, utan ta kontakt med den fackliga organisationen

 

//Mvh klubbordförande Mikael ”Sippa”  Johansson

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Wednesday, June 24, 2020 12:10:00 PM Categories: Ordförande har ordet

 

Hej på er alla medlemmar! Hoppas allt är bra med er, annars hör ni av er till den fackliga organisationen. Det har varit en väldigt turbulent vår med virusutbrott som lamslagit vår värld med både sjuka och döda tyvärr. Följden av detta har inneburit att nedgången av ekonomin slagit hårt både på samhället och i vårat fall inom industrin. Många företag har varslat, fler hade det varit om inte avtal tagits fram kring korttidsavtal. Vi inom Scania har ju haft korttidsavtal sedan mars och vi har nu förlängt till september men dom flesta av våra medlemmar arbetar nu 100%. Frågorna kring korttidsavtalet har varit många, men vi kan konstatera att hade vi inte haft detta så hade vi haft andra frågor i stället, som hade varit av tråkigare karaktär.

 

Dagligen sitter vi centralt gemensamt ifrån företag och dom fackliga organisationerna för att följa, bevaka händelseförloppet kring pandemin och dom ekonomiska förutsättningarna. Det vi hittills kan konstatera är att vi har fått igång vår produktion på ett bra sätt, att orderingången fungerar tillfredsställande och att även våra underleverantörer hänger med och hinner leverera. Vi har också många andra frågor att ta hänsyn till bl.a. att vi i möjligast mån följer dom rutiner våra myndigheter tagit fram samt vad vår företagshälsovård tagit fram tillsammans med våran skyddsorganisation. Vi sitter även lokalt tillsammans med företaget, tar upp frågor och bevakar utvecklingen så att vi snabbt kan fatta beslut för verksamhetens bästa, under rådande omständigheter.

 

Nu blickar vi fram mot en välförtjänt semester, så att vi kan ladda batterierna. Jag hoppas givetvis att denna situation lägger sig och vi kommer in i ett normalläge igen.

 

Ta nu hand om er, va rädda om er och ha en härlig semester!

 

/Mvh. Klubbordförande Mikael ”Sippa” Johansson

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Semesterfakta 

Wednesday, June 24, 2020 12:04:00 PM Categories: Centrala avtal Lokala avtal Verkstadsklubben

 

Förläggningen av huvudsemestern blir veckorna 29 till 32 d.v.s. 13 juli till 9 augusti. Enligt Teknikavtalet är arbetsgivaren skyldig att ge arbetstagarna en sammanhängande ledighet på minst fyra veckor under perioden juni-augusti. Det finns ingen självklar rätt till den femte veckan i anslutning till de fyra stoppveckorna.

 

Semesterdagar
Det är semesterlagen som styr beräkningen av antalet semesterdagar. Intjänandeår för årets semester är 1 april 2019 till 31 mars 2020. Antalet anställningsdagar under ovanstående period divideras med 365 för att sedan multipliceras med 25. Avrundning görs uppåt. Om man har haft frånvaro under året som inte är semesterlönegrundande avräknas det från anställningstiden. Vad som är semesterlönegrundande frånvaro framgår i semesterlagen. -Det kan vara egen sjukdom, del av föräldraledighet, viss typ av utbildning mm.

 

Semesterlönen

Semesterlönen är o

rdinarie månadslön med semestertillägg. Semestertillägget är 0,8% per dag  av ordinarie månadslön (”fast tillägg”), samt ett ”rörligt tillägg” som bestäms av ett koncernavtal och för anställda på Scania är det 14% av de semesterlönegrundade tilläggen (i första hand OB- och övertidsersättningar) som man erhållit under föregående kalenderår, dividerat med antalet semesterdagar. Det rörliga beloppet ska framgå på lönespecen från majlönen. Semestertillägget för huvudsemestern betalas ut i förskott på junilönen för 20 dagar. Sparade dagar kan inte betalas ut i förskott, de betalas som tidigare i efterskott.

 

Lägsta semesterlön – “Balkongtillägget”
Lägsta semesterlön är en garanti för lågt avlönade medlemmar att få ut en extra slant till semestern. Många medlemmar tvingas av ekonomiska skäl att tillbringa semestern hemma, på balkongen, därav uttrycket balkongtillägg. Arbetar man inom Teknikavtalet IF Metall och har en månadslön som understiger 26 050 kronor inklusive rörliga tillägg berörs man av balkongtillägget. För Teknikavtalet IF Metall är balkongtillägget 1407:-/dag.

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Felaktiga avier 

Friday, June 12, 2020 6:54:00 AM Categories: Avd 38 Dackebygden

 

Information från avdelning 38 Dackebygden:

 

Information om avier till våra medlemmar på Scania i Oskarshamn!

Något gick galet när körningen för maj månads avgifter gjordes och många har fått hem ett inbetalningskort för perioden trots att medlemsavgiften dragits på lönen.

Står det på lönespecifikationen för maj att fackavgift dragits kan du bortse från avin du fått hem.
Har du däremot inte något avdrag på lönen behåller du avin och betalar innan förfallodagen.

Är du osäker och har frågor är du självklart välkommen att kontakta oss på 0491-767390 eller postbox.avd38@ifmetall.se.
Vi ber om ursäkt för det inträffade!

 

 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Ordförande har ordet 

Friday, May 29, 2020 9:11:00 AM Categories: Ordförande har ordet

 

Hej och välkomna tillbaka alla medlemmar!

 

Vi har som ni vet en situation som gör att allt inte är som vanligt. Vi har blivit påminda om hur sårbara vi är när det händer som i detta fall en pandemi som lamslår en hel värld, med människor som blir smittade och i värsta fall dör. Vi har också sett hur detta har lamslagit ekonomin i länder, satt produktion ur spel och företag på sparlåga.

 

Vi har nu ett omförhandlat korttidspermitteringsavtal som gäller från 1 juni till 22 september. En av de stora förändringarna är att vi nu även kan använda oss av 80% permitteringsgrad, så nu har vi 0%, 20%, 40%, 60% och 80% permitteringsgrader att använda oss av. Dom flesta av IF metalls medlemmar kommer nu att ha 0% permitteringsgrad, alltså arbeta 100% med 0% löneavdrag, men avtalet säger också att man kan få en förändrad permitteringsgrad under denna tid. Detta är beroende på orderingången, hur produktionen fungerar nu och fortsättningsvis. Så vi får hoppas att vi snart kommer tillbaka i ett normalläge igen.

 

Semester - Fortfarande kommer det en del samtal kring vår huvudsemester. Huvudsemestern är, och har varit förhandlad sedan länge. Den ligger v29-32.

 

Lokalt har vi kommit överens tillfälligt om en förskjutning av eftermiddagsskiftet. Syftet med detta är att försöka undvika kontakt och eventuell smittspridning. Vi har även förlängt kvällspassen måndag till torsdag med 6 minuter. Detta för att inte röra sluttiden på fredagen. Vi är också överens om att inte köra plusstimmen under denna period. Och för att vara tydlig, detta gör vi p.g.a rådande omständigheter. Denna uppgörelse är tillfällig och gäller en månad i taget. Första tillfället är fram till semestern och så fort vi får grönt ljus att vi är i ett normalläge återgår vi till ordinarie tider.

 

Det viktigaste till sist, ta nu hand om er!

 

/Mvh. Klubbordförande Mikael ”Sippa” Johansson

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Resultatbonusstiftelsen informerar 

Friday, May 29, 2020 9:10:00 AM Categories: SRB

 

Nu har PRI Stiftelsetjänst tagit över administrationen av bonusstiftelsen och alla andelsägare ska ha fått ett välkomstbrev med information om den nya webbtjänsten.

 

Webbtjänsten nås via www.pri.se där du kommer kunna sköta dina resultatbonusandelar digitalt. -Klicka på Logga in, välj Vinstandelsstiftelse och logga in med ditt BankID. När du anslutit dig till webbtjänsten får du inga pappersutskick från stiftelsen, utan får all information via mejl och webbtjänsten.

 

Vid frågor kontakta PRI Stiftelsetjänst.
Du når dem enklast via mejl: scania@pri.se
Telefon: 031-778 40 50

Webbplats: www.pristiftelsetjanst.se (eller via www.pri.se)

Share This Using Popular Bookmarking Services
Page 4 of 64 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 30 60 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2021 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt