8 Mars – Industrikvinnors pension

  • RSS
  • Subscribe

Archives

Thursday, February 27, 2025 2:42:00 PM Categories: Från Förbundet Medlemskap

 

Årets tema för 8 Mars är detsamma som förra året: Industrikvinnors pension. Temat sätter ljus på ett område som inte nämns särskilt ofta i diskussioner om pension, nämligen hur industrikvinnors pension ser ut. När industrins pensioner diskuteras är det i regel industrimännen som avses och kvinnorna blir osynliggjorda.
Dagens pensionssystem är både orättvist och svårt att förstå, det förstärker könsorättvisor och bygger på att du orkar arbeta ett helt yrkesliv – vilket vi vet att långt ifrån alla kan. Sammantaget ger det mindre i plånboken när det är dags att gå i pension för arbetare i allmänhet och arbetarkvinnor i synnerhet – det är felskruvat! Och det vill vi ändra på.


Hur kan då pensionssystemet bli bättre, rättvisare och mer jämställt samt gynna arbetare i högre utsträckning? Det har vår pensionsutredning, bestående av sakkunniga och en grupp förtroendevalda IF Metallare, tagit reda på.

 

Utredningens huvudförslag kan sammanfattas i tre huvudpunkter:

 

Det ska löna sig att arbeta, även för låginkomsttagare

 

Dagens pensionssystem har en inbyggd orättvisa som gör att en person som jobbat hela sitt liv, men haft låg lön, kan få ungefär lika mycket i pension som en person som inte jobbat alls. IF Metall vill ersätta dagens garantipension med en generell grundpension på 4 000 kronor som ges vid riktålder efter 40 år i arbete, föräldraledighet, sjukförsäkring eller arbetssökande. Det skulle ge mer i plånboken för de allra flesta pensionärer, men procentuellt mest till arbetare med låg inkomst.
 
Pensionen måste bli mer jämställd

 

Bara det faktum att du föds till kvinna ger dig genast sämre förutsättningar till en värdig pension. Kvinnor har lägre löner och arbetar inte heller in lika många år som män på grund av barnafödande och föräldraledighet – och det avspeglas i en lägre pension. IF Metall vill se kraftigt höjda pensionsinbetalningar under föräldraledigheten, både till den allmänna pensionen och den kollektivavtalade pensionen.
 
Arbetare ska inte straffas för att de har slitsamma jobb

 

Riskerna i våra medlemmars arbetsmiljö leder ofta till skador och utslitning, och ett för tidigt slut på arbetslivet. Den försämrade livskvalitet som följer på skadan i sig förvärras ytterligare när pensionen blir lägre än den annars skulle varit. IF Metall vill se en förstärkt trygghetspension för den som måste lämna arbetslivet i förtid på grund av ett tufft arbetsliv.
 

 

Vecka 10 kommer jämställdhetskommittén stå ute på några platser och dela ut information om pensionssystemet.
 

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Site Map | Printable View | © 2008 - 2025 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt