”FÖRHÖJD AVG A-KASSA” upphör 2014

  • RSS
  • Subscribe

Archives

Tuesday, December 10, 2013 12:05:00 PM Categories: Från Förbundet


Från och med 1 Januari 2014 upphör den så kallade ”arbetslöshetsavgiften” som den borgerliga regeringen införde 2007. Medlemmar i branscher där arbetslösheten är hög har fått betala en högre arbetslöshetsavgift. För närvarande är avgiften för IF Metall 175:-/månad. Sista löneperiod då arbetslöshetsavgiften ska inbetalas och redovisas är december månad.

 

Under de sju år som arbetslöshetsavgiften har funnits har också den ersättning man får vid arbetslöshet försämrats kraftigt.

– För att a-kassan ska bli en försäkring värd namnet behövs både ett höjt tak i a-kassan och bättre villkor i försäkringen för den som är arbetslös. Att bara ta bort arbetslöshetsavgiften räcker inte, säger Anders Ferbe.

 

Medlemsavgiften för IF Metall kommer efter årsskiftet bestå av 1,7 % av bruttolönen, dock lägst 240:-/månad och högst 600:-/månad. Av avgiften går en del till förbundet, en del till a-kassan och en del till avdelningen.

 

 

”Räknar man ut det exakt har varje medlem i IF Metalls a-kassa under dessa sju år betalat 15 418 kronor den dagen som arbetslöshetsavgiften tas bort, om vi räknar med att avgiften i dag förblir densamma året ut. Det är 15 418 kronor rakt ner i sjön, vilket gör mig otroligt frustrerad. Totalt handlar det om en bra bit över 3 miljarder av medlemmarnas pengar som gått till en avgift som inte gett dem något tillbaka. I stället har pengarna gått till sänkta skatter åt dem som redan har det bra ställt.”

--- Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande

 

Share This Using Popular Bookmarking Services

Site Map | Printable View | © 2008 - 2020 Verkstadsklubben Scania Oskarshamn | Kontakt