GFL är ett begrepp som många har hört den senaste tiden, men vad betyder den, och vilket syfte har den egentligen?
Som alla kanske vet så ser rekryteringssituationen på Scania nu lite annorlunda ut mot vad den gjort tidigare. Företaget tar i första hand in arbetskraft ifrån bemanningsföretaget Randstad. GFL eller "genomsnittlig förtjänstlön" som det står för, är en naturlig del av att hyra in arbete. Syftet med GFL är att fastställa lön för inhyrd personal, och det betyder att den inhyrdes lön skall spegla löneläget på arbetsplatsen.
Ingångslönen för en bemanningsanställd är ofta högre än för en anställd på Scania, och det är viktigt att känna till varför! Den som kommer till en arbetsplats på Scania ifrån Randstad kommer att tjäna som medellönen är på just den arbetsplatsen.
T.ex. om ingångslönen på en arbetsplats är 21500kr,
och dem Scaniaanställda på den arbetsplatsen i
genomsnitt ligger på 25000kr, då går den
bemanningsanställde in på det senare! Alltså en högre lön.
Detta är en dels en kompensation för den osäkra anställningsformen, men också för att inte skapa en osund konkurrens mellan de bemanningsanställda och dem anställda på Scania.
Om det är billigare för företaget att hyra än anställa, skulle det finnas
tillsvidareanställning då?
Det är även så att arbetstidsförkortningen dvs. den komptid de anställda på Scania får insatt i kompbanken varje månad, betalas ut i pengar till den bemanningsanställde. Flexibiliteten man från företaget ser i att ha inhyrd personal istället för Scania anställda skall kosta mer.
Eller hur?
Skribent: Erik Eklund