Det har hänt mycket på arbetsmiljöområdet sedan 1898, då LO bildades. En stor och viktig del av det fackliga arbetet handlar om just arbetsmiljön och om hur förhållandena ser ut på våra arbetsplatser. Det handlar om säkerhet, om arbetstider, om hur vi egentligen mår i själen när vi är på jobbet, om hur vi ska klara av att ge vårt bästa dag efter dag, år efter år. Visste du t.ex. att ett av huvudargumenten i kampen för 8 timmars arbetsdag var att olycksfallen på arbetsplatserna skulle minska om arbetarna inte var så uttröttade?
De fackliga representanter som jobbar med arbetsmiljöfrågor är skyddsombuden. Hos oss på Scania känner du igen dem på att de har gröna tröjor med skyddsombudsmärket på. Idag finns det ca 100 000 skyddsombud i hela Sverige. De finns inte bara inom de olika LO-förbunden, utan även TCO och Saco på tjänstemannasidan har skyddsombud inom sina förbund. Skyddsombudens verksamhet fyller hundra år i år. Detta kommer att uppmärksammas i Klubbladet, där vi i varje nummer kommer att berätta om de olika aspekter som finns i uppdraget. Den här gången handlar det om skyddsombudens roll i ett övergripande historiskt perspektiv.
Den första stora milstolpen, som också räknas som det egentliga startskottet för skyddsombuden pålades ner i historien 1912. Då antog riksdagen en ny och förstärkt arbetarskyddslag, vars främsta syfte var att förebygga olycksfall. Här inleds också det som i dag är grunden i skyddsombudens verksamhet, nämligen rätten för arbetstagarna att utse egna ombud för arbetarskyddet. Benämningen skyddsombud började dock inte användas förrän 1938. Successivt har sedan arbetet och samarbetet mellan arbetstagare och arbetsgivare vuxit fram till den lagstiftning och regelverk som används idag. Hundra år av skyddsombudsarbete är ungefär fyra generationer skyddsombud. Under den här tiden har Sverige gått från ett fattigt jordbruksland till ett industrialiserat välfärdssamhälle. Förbättringar i arbetsvillkor – inklusive arbetsmiljön – har tveklöst spelat en avgörande roll för att välståndet ökat för hushållen, företagen och Sverige som helhet. Mycket av det vi idag tar för givet på våra arbetsplatser, t.ex. företagshälsovård, dygns- och veckovila, 40 timmars arbetsvecka samt sjuk- och arbetsskadeförsäkringar, är samtliga resultat av det fackliga arbetet med förbättrad arbetsmiljö.
I den fackliga kampen för arbetstagarnas rätt till säkra och trygga arbetsförhållanden har skyddsombuden spelat en mycket viktig roll. Även om utvecklingen har gått framåt, finns det fortfarande mycket kvar att göra. Människor skadas fortfarande av sina jobb och på sina jobb. Stora utmaningar väntar företag och skyddsombud när de i samverkan behöver söka hållbara lösningar på dessa problem.
Nästa gång du träffar en arbetskamrat med den gröna tröjan med skyddsombudsmärket på – kom då ihåg att hon eller han har tröjan för att vi som arbetare ska få inflytande över arbetsmiljön där vi jobbar. Det är värt en extra klapp på axeln!
Skribent: Lena Thompson