Semestern är snart här, men vad gäller?

  • RSS

Klubbladsarkiv
 

 

 

 

 

 

Archives

Wednesday, May 28, 2014 7:20:00 AM Categories: Tips & Råd

 

Vi tänkte försöka bringa klarhet i de frågor vi får allra mest inför semestern. Det är mycket att hålla reda på, och ovissheten att inte veta vad man har att röra sig med eller när man skall vara ledig gör sig påminnd varje år.

 

Grundläggande regler

 

När det gäller beräkning av antalet semesterdagar som går åt vid semestern, är det inga större problem för de som arbetar regelbundet 5 dagar per vecka. Dessa får ut 25 semesterdagar per år och vid semester dras en dag per arbetspass.

 

Kontinuerligt 3-skift med storhelgstillägg

 

och utan storhelgsdrift har lite annorlunda regler – se nedan. För alla andra som har en skiftform som i genomsnitt innehåller färre än fem arbetspass per vecka används vad som kallas för nettosemester. Om man tittar på lönespecifikationen så kommer dessa att se att de inte får 25 semesterdagar per år. Det har att göra med att de antal semesterdagar som de har rätt till är baserat på hur många arbetspass den aktuella personen har under en skiftcykel.

 

Kontinuerligt 3-skift med och utan storhelgstillägg

 

För de som arbetar 3-skift med och utan storhelgsdrift är det dock lite annorlunda. Dessa har så kallad bruttosemester. Det innebär att dessa får ut 25 semesterdagar per år och att det under den allmänna semesterperioden kommer att dras 5 semesterdagar per vecka som personen är ledig – alldeles oavsett hur många dagar man hade jobbat om man varit på plats enligt sitt ordinarie schema.

Beräkningen påverkar inte semesterersättningen. Oavsett om man har netto- eller bruttosemester påverkar detta inte hur mycket pengar du får ut i semesterersättning.

 

 

Sjukdom eller VAB under semestern

 

För er som skulle bli sjuka eller har barn som blir sjuka under semestern är det viktigt att ni sjukanmäler er alternativt anmäler att ni VAB:ar. I och med det dras inga semesterdagar under tiden.

 

 

Har du frågor så hör av dig till din lokala organisation

 


Site Map | Printable View | © 2008 - 2020 Scania Verkstadsklubb Södertälje | Kontakt