Pension vid 75... PENGARNA ÄR SLUT...eller?

Wednesday, February 15, 2012 2:46:26 PM Categories: Politiken och arbetslivet Övrigt

Har under veckan som gått bombats av budskapet att vi inte längre har råd med att bli gamla, vi måste jobba längre, hårdare, fler timmar.

 

- Sluta klaga!

- Det förstår ju alla att vi har inte råd med välfärden när vi hela tiden blir fler äldre.

 

Det tråkigaste är att det inte verkar finnas någon som säger emot. Per Bard, LO:s avtalssekreterare, deltog i en ”debatt” i morgon TV för några dagar sedan. Han var inte heller motståndare till högre pensionsålder , förutsatt att arbetsmiljön blir bättre. Den han skulle ”debattera” med var nån från svenskt näringsliv.

Det blir en ganska tam debatt när två personer, oemotsagda, argumenterar för samma sida i sakfrågan.

Public-service-journalisten stack in ibland med bränsle till diskussionen genom att bekräfta sånt som alla verkar tro är sant. Till exempel myten om att om de äldre blir fler kommer vi inte klara av att försörja dem. Vi arbetande kommer att krokna under den så kallade försörjningsbördan.

Senare under dagen läser jag samma floskler i ett av skvallerbladets journalistiska alster. Där beskrivs ”sanningen” om försörjningsbördan och de val vi som befolkning har att ställa oss till:

 

  • Jobba längre (10 år högre pensionsålder).
  • Försämra välfärden drastiskt för att klara pensioneringar vid 65.
  • Höj egenavgifterna för välfärdstjänsterna kraftigt.

 

Vad ska en medborgare då göra annat än att kapitulera inför dessa accepterade sanningar? I samma tidning visar en undersökning att 89 % av läsarna inte alls vill jobba tills de blir 75.

 

Samtidigt som vi påstår att vi inte har råd med välfärden så verkar vi klara att sänka inkomstskatterna med 70 miljarder, satsa pengar i tveksamma arbetsmarknadsprojekt (RUT, restaurangmoms, FAS 3 och sänkta arbetsgivaravgift) till en total skattesänkning med drygt 100 miljarder per år. Jag får inte ihop bilderna. Hur kommer det sig att ett av världens rikaste och mest produktiva länder inte kommer att ha råd att ta hand om sin befolkning?

För det där med försörjningsbörda bör väl räknas i inkomster och utgifter och inte i någon form av kvot mellan antal personer i arbetskraft och i pension?


Skribent: Johan Järvklo, Ordförande Scania verkstadsklubb