Totalt så rörde det sig om 178h övertidsarbete utöver de gränser som kollektivavtalet anger. Det handlar både om överträdelser av 50h/mån begränsningen och om att individer arbetat mer än 200h under året. Förhandlingens resultat blev ett bötesbelopp på 155 000 kr som företaget betalar in i Scanias personalstiftelse.
Under de senaste åren har verkstadsklubben tillsammans med företaget gjort ett jättejobb med att få bukt med övertidsbrotten. Vi har månadsvis gått igenom överträdelser och de olika PRU områdena har själva fått redovisa hur brotten uppstått och vilka åtgärder som tas för att förhindra brott.
Resultaten av detta arbete visar sig i form av färre brott på hela företaget och en större medvetenhet om kollektivavtalets regelverk bland chefer och personalfunktioner.
Scanias personalstiftelse
Är du anställd på Scania eller i något av dess svenska dotterbolag är du fri att ansöka om stipendium från personalstiftelsen. Kriteriet är att du varit anställd mer än 3 års tid och inte fått stipendium under de senaste 3 åren.
Aktiviteter att söka stipendium för kan vara t.ex. schemabunden undervisning, konferenser, seminarier eller studiebesök, såväl i Sverige som utomlands, inom områden som teknik, ekonomi, administration och språk. Bidrag kan även gälla studier i arbetslivets villkor, exempelvis produktionsprocesser och arbetsmiljö.
Vid ansökan om bidrag till studiebesök ska sökande ha fått ett preliminärt besked från företaget/organisationen som ska besökas om att ett besök kan genomföras.
Scanias Personalstiftelse bildades 1996 i samband med börsintroduktionen av Scania. Stiftelsens ändamål är att medverka till de anställdas utveckling genom utdelning av stipendium inom bolagets verksamhetsområden. Varje år delas ca. 10-15 stipendier ut.
Ansökningstiden för 2013 är tyvärr förbi, men inför 2014 är det fritt att ansöka.
Mer information hittar du på Scania Inline.
Skribent: Michael "Stålis" Gustafsson