Negativt SFA-saldo drogs felaktigt på slutlön!

  • RSS

Klubbladsarkiv
 

 

 

 

 

 

Archives

Friday, May 24, 2013 1:39:00 PM Categories: Aktuellt på Scania Lön

 

Med anledning av felaktigheter som uppdagads av Scania verkstadsklubb, har flera före detta medarbetare fått pengarna tillbaka av företaget!

 

Dessa individer har av olika anledningar slutat på Scania, samtliga av dem hade minus på SFA kontot. I Scanias flexibilitetsavtal så kan man läsa följande:

 

 

"Om anställningen upphör föreligger ingen återbetalningsskyldighet vid negativt saldo. Positivt saldo utbetalas tillsammans med slutlön"

 

utdrag ur flexibilitetsavtalet

 

Det var av en förtroendevald som reagerade när han fick höra talas om en fd. arbetskamrats låga slutlön. Verkstadsklubben begärde av företaget att de skulle redovisa hur det gått till för de som slutat sen en tid tillbaka för att försäkra sig om att det inte gällde fler. När verkstadsklubben fick ta del av materialet hittade man mycket riktigt, flera fall av felaktig kvittning.

Felaktigheterna kunde lokaliseras och problemet konstaterades vara lokalt. Det visade sig att det gällde 10 olika fall sedan en tid tillbaka, där man alltså felaktigt dragit av minussaldot på slutlönen. Företaget erkänner att det blivit fel och betalade med detsamma tillbaka pengarna till de drabbade.

 

Heikki Narva som sedan 15 år tillbaka jobbat som operatör på gjuteriet var en av de drabbade. Han slutade vid årsskiftet 2012/13 och fick då en slutlön på ca 3000 kr, eftersom företaget då hade dragit av det negativa SFA-saldot som i pengar uppgick till ca 15 000 kr.

 

- Det är ju inte så roligt att få en lön på 3000 kr när man har räkningar att betala. Det var dock skönt att det löste sig så snabbt och smidigt säger Heikki. Ärligt talat så är det svårt att hålla koll på sådant när man jobbat så länge som jag gjort, men jag kände någonstans att det inte kunde vara rätt och kontaktade facket.

 

 

Har du frågor angående SFA, kvittning i samband med avslutad anställning eller dylikt, prata med din lokala fackliga organisation så får du hjälp!

 

 

Skribent: Erik Eklund


Site Map | Printable View | © 2008 - 2020 Scania Verkstadsklubb Södertälje | Kontakt