Som många säkert hört talas om och andra redan jobbar enligt, har Scania på ett antal områden börjat att införa en organisationsform byggd enligt en princip kallad ”5+1”. Klubben är kritiska till vissa delar av förändringarna som Scania planerar genomföra, i synnerhet när det införandet av 5+1 på monteringsliner.

Vad innebär 5 + 1?
Organisationeförändringen innebär att många av dagens arbetsgrupper skall delas in i mindre grupper. Företaget anger som huvudskäl att skapa förutsättningar för noll tillbud/olyckor samt noll kvallitetsavvikelser. Genom att skapa mindre arbetsgrupper skall detta, enligt Scania medföra ” djupare kompetens genom ökad utbildning och träning. Större ägandeskap för arbetspositionen vilket ökar individens förutsättningar för ständiga förbättringar.”
Risker med 5 + 1
Vi är kritisk till denna utveckling. För många anställda - i synnerhet i monteringsavdelningarna - kommer en indelning i mindre arbetsgrupper att innebära ett minskat arbetsinnehåll - Istället för att en person roterar på alla monteringsstationer på en avdelning får personen rotera mellan några få stationer.
Enligt arbetsmiljöverkets statistik är personal i monteringsarbete den grupp av arbetstagare som oftast drabbas av belastningsskador. Av dessa belastningsskador beror den absoluta majoriteten av skadorna på repetitivt arbete. Minskat arbetsinnehåll betyder ökad mängd repetitivt arbete.
Repetitivt arbete har också en benägenhet att orsaka mer stress än motsvarande arbetsbelastning där du har en stor variation i arbetet. Stress orsakar dels sämre psykosocial arbetsmiljö, men det kan också få följden att belastningsskador uppkommer genom att det bidrar till ett statiskt spänningstillstånd i musklerna.
En annan aspekt som forskningen ger stöd för är att ensidigt arbete tenderar att leda till sämre kvalitet på arbetet. Anledningen är att den som utför arbetet lätt börjar tänka på andra saker än det arbete man utför eftersom det inte ger hjärnan tillräcklig utmaning. Med detta följer även en ökad risk för olyckor.
Med detta i åtanke anser inte vi att de minskade arbetsgrupper som 5+1 innebär är rätt väg att gå. Det riskerar att försämra
arbetsmiljön och det kommer sannolikt inte att avhjälpa de problem som företaget motiverar hela förändringen med.
Vad gör verkstadsklubben?
För att försäkra att våra medlemmar inte drabbas av de problem som vi förutser med 5 + 1 jobbar klubben och dess grupporganisationer hårt med att se till att Scania kartlägger och tar i tu med de risker som detta kan innebära.
Om du delar vår oro, har fler aspekter kring hur 5 + 1 påverkar dig som arbetstagare, eller att du inte alls håller med oss i vår syn på 5 + 1 - prata med dina lokala fackliga företrädare så att vi kan få bästa förutsättningarna att vara med och skapa en bra arbetsmiljö på Scania.
Skribent: Niklas Säfström