IF Metall Stockholms län

Monday, January 28, 2013 2:08:00 PM Categories: Övrigt

 

I och med att gamla Stockholmsavdelningen och Södertäljeavdelningen nu slagits ihop tänkte vi på verkstadsklubben ta tillfället i akt och förklara lite om hur avdelningen är uppbyggd och vad funktionen med en avdelning är.

 

Som de flesta känner till har vi här på Scania en Verkstadsklubb. På företag med många anställda är det en fördel att ha en sådan, för att på plats kunna hjälpa medlemmarna i det dagliga arbetet. Medlemmarna väljer därför en styrelse som representerar dem i det fackliga arbetet och tar till vara medlemmarnas intressen gentemot arbetsgivaren. Ur en aspekt är avdelningens funktion densamma, men är framförallt ämnad för de företag som inte har någon egen klubb.

 

I Dagsläget har IF Metall 37 avdelningar utspridda i Sverige. Medlemmarna på Scania tillhör den nya avdelningen IF Metall Stockholms län. På avdelningsnivå så har man en avdelningsstyrelse som beslutar i frågor som rör hela avdelningen. Alla besluten i avdelningen tas dock inte av avdelningsstyrelsen utan vissa även av representantskapet, som består av repskapsombud ute på arbetsplatserna.

 

En skillnad i liknelsen mellan avdelning och klubb är att på avdelningsexpeditionen finns det anställda som inte är förtroendevalda t.ex. Ombudsmän och administratörer.

 

Ombudsmännens roll är framförallt att fungera som kontakt med det fackliga ombudet och medlemmarna på en arbetsplats utan klubb. Ombudsmännen stöttar också klubbarna i frågor där klubbarna behöver hjälp. De jobbar som en förtroendevald skulle gjort på klubben men är alltså inte förtroendevald, utan anställd. Deras arbetsuppgifter är att bistå med all den hjälp som medlemmarna här på Scania får av Verkstadsklubben.

 

Administratörerna på avdelningen jobbar framförallt med att hålla koll på medlemsregistren, men man hanterar även in/utträden samt fackavgiften.

 

Avdelningen har också A-kassehandläggare som administrerar A-kasseärenden.

 

På avdelningen finns ett antal förtroendevalda regionala skyddsombud. Ett RSO tillkallas till en arbetsplats där man av någon anledning är i behov av hjälp pga. ett arbetsmiljöproblem. Man kan naturligtvis ha skyddsombud på arbetsplatser även fast man inte har en klubb, och detta är att rekommendera. Ett RSO gör med andra ord det jobb som huvudskyddsombudet gör på Verkstadsklubben.

 

Skribent: Erik Eklund