Förslag om försämrad studieledighetslag

Wednesday, February 15, 2012 3:24:01 PM Categories: Politiken och arbetslivet Utbildning

Den 20 mars lägger regeringen fram sitt förslag om ändringar i lagen som ger rätt till ledighet för fackliga studier.

 

– Med massiva protester har vi lyckats rensa bort det värsta i förslaget, men det innehåller fortfarande en betydande försämring. Det är dags att börja protestera igen, säger Carin Wallenthin, chef för IF Metalls facklig-politiska enhet.

 

Regeringen har under en längre tid planerat att försämra lagen som ger rätt till ledighet för fackliga studier. Till en början föreslogs att bara den som varit anställd i sex månader skulle få ledigt för fackliga studier. Arbetsgivaren skulle också få rätt att skjuta på ledigheten i sex månader i stället för fjorton dagar som den nuvarande lagen föreskriver och man skulle bli tvungen att ansöka om ledigheten två månader i förväg.

 

– Vi kände att vi aldrig skulle kunna acceptera något sådant, säger Carin Wallenthin.

Informationen om vad den föreslagna lagändringen skulle komma att innebära drog igång en proteststorm från medlemmarna i LO-förbunden.

 

– Det publicerades insändare i hela landet och skickades ett stort antal protestmejl till arbetsmarknadsministern, berättar Carin Wallenthin.

 

Och protesterna fick effekt. I maj förra året skrev ministern i ett pressmeddelande att man sett över förslaget och beslutat att ändra i det. Rätten till facklig utbildning från första anställningsdagen var räddad och arbetsgivaren skulle inte kunna skjuta på utbildningen i ett halvår. Kravet om ansökan två månader i förväg var också borta.

 

– Vi lyckades alltså få bort det värsta ur förslaget, men faktum är att det fortfarande innehåller en problematisk del. Om arbetsgivaren beslutar att skjuta på ledigheten behöver han bara informera den anställde, inte den fackliga organisationen. I dag måste arbetsgivaren informera båda, säger Carin Wallenthin och fortsätter:

 

– Nu ska förslaget presenteras för riksdagen den 20 mars. Det innebär med all sannolikhet att det blir omröstning före sommaruppehållet.

Det finns alltså all anledning att återuppta protesterna mot regeringens förslag.

 

– Det innebär en maktförskjutning från facket till arbetsgivaren. Om facket inte får information försämras möjligheten att företräda medlemmen. I dag när så många medlemmar har otrygga jobb vågar man inte ensam protestera mot arbetsgivaren. Man måste få en chans att ha facket i ryggen, säger Carin Wallenthin.

 

Skribent: Niklas Säfström/Utdrag från IF Metalls hemsida