Första förhandlingstillfället avklarat

  • RSS

Klubbladsarkiv
 

 

 

 

 

 

Archives

Thursday, May 30, 2013 8:14:00 AM Categories: Aktuellt på Scania Avtalsrörelsen Lön

Nu har  Metallfacket Scania Sverige (MSS) haft ett första förhandlingstillfälle med företaget. Företaget var i våra ögon mycket dåligt förberedda till detta möte. I företagets svar till det öppna brev MSS skrev under förra veckan redogjorde företaget för allt de hade gjort och som var anledningen till dröjsmålet. Kent Conradsson skrev i företagets svar:

 

företaget [har] ägnat tid åt analys av avtalen, avstämningar med vår arbetsgivarorganisation, våra kollegor i industrin samt genomgång av våra marknadslöneunderlag, relativa löneläge, etc.

 

Resultatet av denna analys kunde företaget inte redogöra för under förhandlingen trots att vi uttryckligen frågade efter det. Detta är minst sagt underligt och väldigt  provocerande.  - Har de inte gjort allt det gedigna arbete de säger sig gjort inför förhandlingen?

Trots två månaders tid att förbereda sig, där vi tidigt presenterar våra krav klarar företaget inte ens av att presentera ett konkret motbud. – Företaget ville ha ännu mer tid.

 

Företaget deklarerade att de ansåg att den centrala avtalet höll en bra nivå, att man inte har några problem med rekrytering eller personalomsättning med de lönenivåer vi har idag. De beskriver också att personalen är duktig och engagerad och tar detta som ett tecken för att Scania håller en bra lönenivå.

 

Även om man kan tycka att företagets agerande är dåligt är vi inte beredda att kliva av förhandlingen. Vi har lämnat ett väl underbyggt krav som vi hoppas att företaget kan närma sig innan dess vi får problem med rekrytering eller engagemanget ute på verkstaden.

 

Vad händer nu?

Under förhandlingen kom vi överens om att företaget skall presentera ett konkret och skriftligt motbud på onsdag den 5/6.
Veckan därefter skall nästa förhandlingstillfälle hållas. Hur nästa steg i processen därefter kommer att se ut beror mycket på hur deras bud ser ut och hur nästa förhandlingstillfälle fortlöper.

 

Vi kommer att fortsätta hålla en nära kommunikation med våra medlemmar om utvecklingen.

/ Metallfacket Scania Sverige

 


Site Map | Printable View | © 2008 - 2020 Scania Verkstadsklubb Södertälje | Kontakt