Föräldrapenningtillägg

  • RSS

Klubbladsarkiv
 

 

 

 

 

 

Archives

Wednesday, January 22, 2014 12:55:00 PM Categories: Försäkringar Tips & Råd

Det har skett en del förändringar i vad som tidigare kallades föräldralön. Den kallas numera för föräldrapenningstillägg och tillhandahålls som en försäkring av AFA Försäkringar.

 

Om du är föräldraledig och får föräldrapenning från försäkringskassan kan du också om du uppfyller kraven få föräldrapenningstillägg (FPT). Förändring med AFA som utbetalare för föräldrapenningstillägget trädde i kraft den 1 Januari 2014.

 

Det har inte skett några förändringar vad gäller villkor eller tillämpningsregler, men vad som har förändrats är att detta inte längre sköts av företaget, utan måste anmälas som vilken försäkring som helst till försäkringsbolaget, som i detta fall är AFA Försäkringar.

 

För er medlemmar kommer detta endast att betyda att ni kan kontakta er försäkringsinformatör i god tid innan er föräldraledighet så hjälper de er med anmälan. Det går även bra att anmäla själv på AFA:s hemsida www.afa.se, under fliken Gravid/Föräldraledig, där du också kan läsa mer om försäkringen.

 

En fördel med det nya systemet är att om du ansöker om (FPT) gör AFA Försäkringar samtidigt en koll om du har rätt till inbetalning av tjänstepensionspengar under din ledighet, även kallad premiebefrielseförsäkring.

 

Premiebefrielseförsäkringen betalar in premien för din tjänstepension under tiden du är föräldraledig. Det kanske inte låter viktigt men i själva verket kan det röra sig om ganska mycket pensionspengar som du annars hade gått miste om.

 

Har du frågor eller behöver hjälp att anmäla detta så prata med din lokala försäkringsinformatör!

 

Skribent: Erik Eklund


Site Map | Printable View | © 2008 - 2020 Scania Verkstadsklubb Södertälje | Kontakt