En konflikt närmar sig

Wednesday, November 23, 2011 3:04:34 PM Categories: Avtalsrörelsen

Som de flesta vet är vi mitt uppe i avtalsförhandlingar med vår motpart Teknikarbetsgivarna.

Avtalsförhandlingarna går inte bra och vår motpart ligger fortfarande kvar vid utgångsbudet i många frågor. En av dessa frågor handlar om den motion som Scania verkstadsklubb skrev angående begränsning av företagets rätt att beordra övertidsarbete. Vår motpart vill - tvärt emot våra krav - ha ytterligare möjlighet att ta in personal på övertid och att bestämma över våra medlemmars fritid. De vill bland annat - utöver den ordinarie arbetstiden - fritt få bestämma över ytterligare 32 timmars arbetstid utan att du har rätt till någon övertidsersättning.

 

När det gäller lönehöjning så kan vår motpart tänka sig att ge högst 0,7 % löneökning under det kommande året. De vill desutom att eventuella centrala överenskommelser skall kunna förhandlas bort lokalt. Vi som jobbar på Scania vet av egen erfarenhet hur svårt det är att förhandla lokalt om löneökningar. De senaste två åren har vi inte lyckats få till någon lokal överenskommelse om löneökning.

 

Vår motpart motiverar sitt ställningstagande i lönefrågan med att hänvisa till en pågående ekonomisk kris. Vi undrar hur man kan hävda att det pågår en ekonomisk kris i Sverige och samtidigt ha tillväxt. Visst råder en ekonomisk osäkerhet i omvärlden, men det är sannerligen ingen kris i Sverige. Det här är samma typ av argument som dyker upp vid varje avtalsförhandling.

 

Konflikt - faktaruta

För att sätta lite perspektiv på frågan om löneökning kan nämnas att vinsten per anställd under de senaste tio åren i snitt har ökat med 118 % bland de större industriföretagen (enligt en undersökning gjord av Dagens Arbete). Motsvarande siffror för Scania är 134 %. Som alla vet är löneökningarna för samma tidsperiod inte i närheten av dessa siffror.

Frågan är hur man med dessa fakta på bordet kan hävda att det inte finns pengar?

 

 

- Det är inte pengar som saknas, det är viljan att ge de anställda en välförtjänt del av kakan. Vi som anställda måste få ta del av den ökade produktivitet som vi skapar genom ständiga förbättringar.

 

De anställda får betala med stress och arbetsskador när allt färre ska göra mer. Samtidigt lägger arbetsgivarna de höga vinsterna på lukrativa bonusprogram och generösa aktieutdelningar i stället för på löneökningar.

 

Tiden är nu på väg att rinna ut. En överenskommelse måste vara på plats före november månads utgång. Alternativet är strejk – något som vi just nu förbereder oss för.

 

 

 

Skribent: Niklas Säfström