Avtalsrörelse 2016

  • RSS

Klubbladsarkiv
 

 

 

 

 

 

Archives

Tuesday, March 29, 2016 12:00:00 PM

Världens bästa industriarbetare värda mer

Industrins arbetsgivare lämnade i går (28/3) ett avtalsbud som Facken inom industrin nu avböjer.
– Vi avvisar kraftfullt arbetsgivarnas bud. Vi har världens bästa industriarbetare, som är djupt delaktiga i den ständiga utvecklingen av företagen. Självklart ska de ha en del av framgångarna, säger Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande och även ordförande i Facken inom industrin.


Facken inom industrin har fått arbetsgivarna att backa från sina värsta krav på avtalsförsämringar. Dessutom har arbetsgivarna svängt 180 grader i sin syn på avtalsperiodens längd. Men det räcker inte, menar Anders Ferbe:
– Nej, deras förslag på löneökning är för lågt i förhållande till den längre avtalsperiod de vill ha.

– För oss är industrin oerhört viktig, men det är industriarbetarna också. Vi tänker därför fortsätta att försöka övertyga våra motparter om att löntagarna, som arbetar ihop till industrins överskott, är förtjänta av rimliga och balanserade lönelyft. Vårt krav är helt enkelt en rimlig och rättvis fördelning av frukterna, säger han.

Dessutom är Facken inom industrins ambition att teckna ett avtal som kan "sätta märket", det vill säga lönenormera, på svensk arbetsmarknad.
– Det är jätteviktigt. Inte minst för de som har ett tuffare förhandlingsläge, exempelvis de som jobbar i kvinnodominerade sektorer med redan låga löner, säger Anders Ferbe.

Uppdaterad 2016-03-29 Skribent: Anneli Lundberg

Site Map | Printable View | © 2008 - 2020 Scania Verkstadsklubb Södertälje | Kontakt