Arbetet nu och då

Monday, January 28, 2013 2:50:00 PM Categories: Arbetsmiljö

För länge sedan var arbetet i en fabrik väldigt hantverksbetonat, men i takt med volymökningar till följd av större efterfrågan, var man tvungen att effektivisera produktionen. Industriarbetet på fabrikerna liknade då till stor del arbetet på de mindre mekaniska verkstäderna, dvs. att en arbetare i större utsträckning följde produkten från början till slut.

 

När industrin i Sverige och framförallt här på Scania tog fart på riktigt ansåg man att man var tvungen att slå sig ifrån det gamla arbetssättet, dels för att det tog för lång tid, men också för att det inte var kostnadseffektivt nog. Man har därför under de senaste årtiondena klippt och klistrat från ett flertalet olika arbetsmodeller. En stor influens vad gäller arbetssätt och produktionsteknik är den japanska marknaden, och ett företag som varit ledande inom att skapa en effektiv och vinstdrivande produktion är Toyota. På Scania kan man känna igen varumärken såsom "just in time", "kaizen", "nollfel" osv. Dessa kommer från just Japan.

 

En arbetare är idag ett lätt utbytbart kugghjul i det stora maskineriet. Är det så vi vill ha det?

 

Vi har länge varit kritiska till en del av följderna som 5+1 systemet medbringar. 5+1 innebär att man jobbar i mindre grupper på mindre områden, vilket leder till ökad risk för förslitningsskador och ett minskat arbetsinnehåll. På monterings linjerna syns och märks det extra tydligt vad 5+1 gjort med arbetsmiljön. Rehabiliteringarna ökar, och tillfällig inhyrd personal med kort inlärningstid verkar vara melodin för den framtida industrin.

 

 

  

Vår vision är ett hållbart arbete

Det vi arbetar för, är att i samverkan med företaget komma fram till en arbetsorganisation som är effektiv, men som också är hållbar för våra medarbetare och deras utveckling.

 

Vårt mål är att man skall jobba max 75% av arbetstiden starkt styrt och bundet, resten av tiden skall man kunna utföra andra arbetsuppgifter av olika karaktär. Exempel på detta kan vara beredning, planering, underhåll, programmering osv. Alltså uppgifter som ändå utförs skall kunna läggas till de rent produktionsrelaterade. Detta kommer både öka arbetsinnehållet för våra medlemmar, samt att öka deras kompetens.

 

Vi har ju faktiskt samma mål och det är att skapa en effektiv produktion i en exceptionell arbetsmiljö. Människor skall kunna komma in på vårat företaget som unga vuxna och gå ut därifrån vid pension, utan att ha arbetsrelaterade skador!

 

Skribent: Erik Eklund & Malena Danell


Site Map | Printable View | © 2008 - 2025 Scania Verkstadsklubb Södertälje | Kontakt