Nyheter

Övertid - vad gäller? 

Wednesday, November 23, 2011 3:02:03 PM Categories: Arbetstid Tips & Råd

Trots personalnedskärningar förekommer det övertid på flertal områden på Scania.

Vår klubb har fått igenom en motion på IF Metalls kongress om ytterligare begränsning om övertid och det är en av stridsfrågorna i förhandlingarna om kollektivavtalet. I dagsläget har arbetsgivaren enligt avtalet en stark rätt att kräva att de anställda skall jobba övertid, men den är inte oinskränkt. Här nedan följer ett urklipp från IF Metalls hemsida om de regler som finns. Bestämmelserna om vad som utgör så kallade ”särskilda skäl” gäller även vid SFA-beordring.

 

Särskilda skäl

Kollektivavtalets regler om övertidAvtalet säger att arbetstagaren bör arbeta övertid när arbetsgivaren anser att det behövs. ”Bör” är i avtalet ett mycket starkt ord och arbetsgivaren har enligt Teknikavtalet IF Metall rätt att beordra övertid med 150 timmar per kalenderår och högst 50 timmar per månad. Men det finns naturligtvis särskilda skäl för den anställde att neka arbeta övertid. Vilka är då dessa skäl?

 

– Ofta är det just här som meningarna går isär. Men några skäl är givetvis om man har barn som måste hämtas på dagis eller att man på annat sätt inte har tillsyn av barn. Det kan också vara att man har bestämt att göra något som inte går att skjuta upp alldeles lätt. Naturligtvis ska skyldigheten att arbeta även bedömas efter om det finns andra personer som kan utföra övertidsarbetet.

 

Måste den anställde alltid ange skäl till varför man inte kan arbeta övertid?

– Huvudregeln är att man måste ange skälet för att arbetsgivaren ska kunna bedöma om förhindret är tillräckligt. Men det finns situationer då skälet är av sådan känslig karaktär att man inte vill uppge det. Arbetsgivaren ska då acceptera det. Men det går naturligtvis inte att uppge personliga skäl som förhinder i all evighet.

 

Är trötthet ett skäligt förhinder?

– Det måste bedömas i varje enskilt fall. För en person som har arbetat mycket under en period eller för en småbarnsförälder kan det mycket väl vara ett giltigt förhinder.

Arbetsgivaren måste också ha särskilda skäl för att beordra övertid. Att utnyttja de anställda för att arbeta övertid för att hela tiden klara produktionsmålen är inget giltigt skäl.

– Avtalet bygger på att övertid får ske då särskilda behov uppstår. Till exempel när det har skett oväntade produktionsstörningar på grund av maskinhaveri eller tillfälliga arbetstoppar. Om det sker regelbundet under en period så är det snarare ett normalt tillstånd och då behöver man förmodligen anställa mer folk i stället för att köra övertid.

 

– Om arbetsgivaren vet att det under denna speciella tidsperiod behövs mer arbetade timmar, då kan arbetsgivaren och det lokala facket komma överens om så kallad produktionsövertid.

 

När exakt är det övertid?

– All arbetstid som är utöver det egna arbetstidsmåttet, den egna personliga arbetstiden, ska räknas som övertid.

 

Vad gör jag som anställd om jag tycker att jag verkligen har skäl som förhindrar mig från att arbeta övertid och arbetsgivaren tycker att han har lika stora skäl att beordra mig?

 

– Ett råd är att så snart det uppstår meningsskillnader ta kontakt med den lokala fackliga organisationen. För att vi skall kunna komma tillrätta med eventuella missbruk av beordringsrätten är det viktigt att du som upplever detta pratar med din fackliga representant när det händer.

 

Skribent: Niklas Säfström/Utdrag från IF Metalls hemsida

Vill du ha lönespecifikation hemskickad?  

Wednesday, November 23, 2011 3:00:56 PM Categories: Lön Tips & Råd

Sedan något år tillbaka slutade Scania att sända ut lönespecifikationen i pappersform och hänvisar de anställda till hemsidan www.scaniaforme.com. Det kan finnas personer som av olika anledningar föredrar att få den i pappersform. Verkstadsklubben är överens med företaget om att dessa personer skall kunna få detta även i fortsättningen. Prata med din chef så ordnar han/hon det.

Skribent: Niklas Säfström

Föräldraledighet 

Wednesday, November 23, 2011 2:54:55 PM Categories: Arbetstid Försäkringar Tips & Råd

Om du vill utnyttja din rätt att vara föräldraledig skall du anmäla det till din chef minst två månader i förväg. Du ska prata med din chef om när och hur länge du ska vara ledig och om det inte innebär några problem för dig ska ni planera in ledigheten så att det inte stör verksamheten. Tycker du däremot att det orsakar problem för dig att lägga ledigheten så som din chef önskar, är företaget skyldig att ge dig ledigt enligt dina önskemål.

 

Förkortad arbetstid

Du har även rätt till förkortad arbetstid med motsvarande löneavdrag om du har barn som är yngre än åtta år.

 

Hur blir det med min avtalspension under min föräldraledighet?

Arbetsgivaren stoppar inbetalningarna under din föräldraledighet. Därför är det vikigt att du kontaktar din fackliga försäkringsrådgivare för att få en ansökningsblankett om premiebefrielse vid föräldraledighet. Det innebär att försäkringen, istället för arbetsgivaren, betalar pensionspremien till Avtalspension SAF-LO för anställd som är föräldraledig med föräldrapenning från Försäkringskassan.

 

Vad är föräldralön och hur får jag det?

En arbetstagare som är tjänstledig på grund av havandeskap eller födelse av eget barn, adoption av barn eller mottagande av barn i avsikt att adoptera det och som har rätt till havandeskapspenning eller föräldrapenning har rätt till en föräldralön som motsvarar 10 procent av månadslönen.

 

Vill du veta mer, kontakta din lokala fackliga organisation.

 

Skribent: Niklas Säfström/Utdrag från IF Metalls hemsida

Har din avdelning någon förtroendevald? 

Wednesday, November 23, 2011 2:34:11 PM Categories: Agera! Tips & Råd

Saknar din avdelning ett kontaktombud/skyddsombud? I så fall är det bra om du och dina arbetskompisar funderar lite på vem på er avdelning som skulle kunna vara det.

 

Kontaktombuden och skyddsombuden har en mycket viktig roll inom den fackliga organisationen på Scania. I och med att de hela tiden vistas på samma arbetsplats och utför samma arbeten som du som medlem, har de bra förutsättningar att snabbt uppmärksamma problem i arbetsmiljön och hålla koll på om chefen följer lagar och kollektivavtal. Det kan handla om arbetstid, lön, semester, föräldraledighet och andra bestämmelser.

 

För att de förtroendevalda skall veta vad som gäller utbildar den fackliga organisationen alla kontaktombud och skyddsombud om de lagar och regler som bestämmer villkoren i arbetslivet. Om du som medlem har en fråga, eller anser att din chef behandlat dig fel på något sätt kan du ta upp detta med ditt kontakt- eller skyddsombud. De har i uppgift att se till att du som medlem får den hjälp du behöver.

 

Alla förtroendevalda har laglig rätt att få ledigt från det ordinarie arbetet för att hjälpa dig och dina kollegor. Scania skall ha en bemanning som gör att det finns möjlighet till detta utan att det orsakar stora störningar och eventuell övertid som följd.

 

Det är viktigt att ni stöttar den förtroendevalda när denne behöver gå ifrån. Han/hon gör det för att kunna hjälpa dig som medlem. Leder det i sin tur till övertid eller merjobb för er andra, ställ frågan till er chef om varför han/hon inte har rätt bemanning.

Skribent: Niklas Säfström

Arbetsgivarnas skambud - En femtedel av fackens krav 

Wednesday, November 23, 2011 9:19:13 AM Categories: Avtalsrörelsen Lön

 

Motsättningarna mellan fack och arbetsgivare är rekordstora.
IF Metall kräver löne-
ökningar med 3,7 procent från den 1 februari 2012. Arbetsgivarna har tidigare vägrat lämna något bud.
Teknikarbetsgivarna, som är
IF Metalls största motpart i förhandlingarna, säger sig nu acceptera löneökningar på högst 0,7 procent i centrala avtal på ett år. Det är mindre än en femtedel av fackens krav och en nivå IF Metall aldrig kan acceptera.

Motsättningarna mellan fack och arbetsgivare är rekordstora.

 

IF Metall kräver löneökningar med 3,7 procent från den 1 februari 2012. Arbetsgivarna har tidigare vägrat lämna något bud.

 

Teknikarbetsgivarna, som är IF Metalls största motpart i förhandlingarna, säger sig nu acceptera löneökningar på högst 0,7 procent i centrala avtal på ett år. Det är mindre än en femtedel av fackens krav och en nivå IF Metall aldrig kan acceptera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text och bild är hämtad från IF Metalls flygblad angående avtalsrörelsen.

Kraftfullt nej till avtalsförslag 

Monday, November 21, 2011 9:40:44 AM Categories: Arbetstid Avtalsrörelsen Lön

 

IF Metall avvisade på
fredagen det första
avtalsförslaget från de
opartiska ordförandena,
opo. Förslaget var inte
heltäckande, utan innehöll
enbart löneökningar
och avtalsperiodens
längd.

 

IF Metall avvisade påfredagen det förstaavtalsförslaget från de opartiska ordförandena, opo. Förslaget var inte heltäckande, utan innehöll enbart löneökningar och avtalsperiodenslängd.


Förslaget byggde på ett avtal på 22 månader med totalt 3,9 procent i löneökning. För 2012 är förslaget 2,0 procent. Det ska ställas mot IF Metalls avtalskrav med löneökningar på 3,7 procent på ett år. Opo;s avtalsförslag var till och med lägre än löneökningarna för i år på 2,3 procent, ett avtal som tecknades mitt under fi nanskrisen och var det lägsta i Industriavtalets historia.  – Arbetsgivarna talar om kris, men det är fortfarande tillväxt, det går inte att på långa vägar jämföra med finanskrisen 2008–2009. Nu ska vi enligt  arbetsgivarna hålla igen för att  i vår åter se hur giriga företagsledningar skor sig, det är klart  att både förhandlingsdelegationer och folk på golvet blir förbannade, säger Stefan Löfven

 

 

 

Allt närmare en konflikt

Teknikarbetsgivarnas kräver bland annat ökad möjlighet att beordra övertid, dessutom menar de att IF Metalls medlemmar

ska kunna arbeta upp till 32 timmar utan övertidsersättning, till och med på lördagar.

– Arbetsgivarna måste snabbt ge de opartiska ordförandena besked om att de är beredda att hitta rimliga lösningar,

annars närmar vi oss snabbt en konflikt, säger Stefan Löfven.

 

Se Stefan Löven uttala sig om avtalsförhandlingarna (nedanstående klipp kräver internetåtkomst, har du inte det kan du även hitta filmklippet här.)

 

 

Texten är hämtad från Avtalsnytt nr 8 som du kan hitta här .

Alla 18-månaders får fast anställning 

Thursday, November 17, 2011 10:59:11 AM Categories: Aktuellt på Scania

 

Verkstadsklubben har idag kommit fram till en uppgörelse med Scania om hur avslut och förlängningar av visstidsanställningar skall hanteras.
Bland annat så har vi äntligen fått igenom det krav som vi har ställt på företaget under hela hösten, att de medlemmar som är i sin tredje sexmånaders period skall tillsvidareanställas.
Sedan det blev känt att Scania kommer att avsluta ett antal visstidsanställningar har det kommit starka reaktioner från medlemmar som upplevt den turordning som avsluten sker i, som orättvis och utan logik.
Verkstadsklubbens har under en tid försökt hitta en överenskommelse som säkerställer en ordning där de medlemmar som varit visstidsanställda längst också är de som får gå sist när företaget minskar sin bemanning.
Här nedan ser ni den gemensamma informationen om överenskommelsen som både IF Metall och Scania går ut med.

Verkstadsklubben har idag kommit fram till en uppgörelse med Scania om hur avslut och förlängningar av visstidsanställningar skall hanteras. Bland annat så har vi äntligen fått igenom det krav som vi har ställt på företaget under hela hösten, att de medlemmar som är i sin tredje sexmånaders period skall tillsvidareanställas.


Sedan det blev känt att Scania kommer att avsluta ett antal visstidsanställningar har det kommit starka reaktioner från medlemmar som upplevt den turordning som avsluten sker i, som orättvis och utan logik. Verkstadsklubbens har under en tid försökt hitta en överenskommelse som säkerställer en ordning där de medlemmar som varit visstidsanställda längst också är de som får gå sist när företaget minskar sin bemanning.


Här nedan ser ni den gemensamma informationen om överenskommelsen som både IF Metall och Scania går ut med.

 


Generellt

 

Samtliga visstidsanställda mer än 18 månaders anställningstid tillsvidareanställs

Samtliga visstidsanställda som är inne på sin andra 6 månadersperiod och har beskedsvecka mellan v 41-2011 och v 2-2012 förlängs med ytterligare en period om 6 månader. Detta gäller även den personal som redan fått information om avslutad anställning med start v41.

Visstidsanställda som är inne på sin andra period med beskedsperiod från och med v3-2012 avslutas så länge övertalighet råder.

 

En uppdelning inom driftenheten Södertälje görs mellan bearbetning och montering

 

Bearbetning

Anställda som är inne på sin första anställningsperiod, 6 månaderskontrakt, avslutas med ett mindre antal undantag på grund av kompetens. Avsluten kommer att ske vartefter anställningsperioderna löper ut.

 

Montering

Samtliga 6-månaderskontrakt avslutas vartefter anställningsperioderna löper ut.

Utjämning mellan monterings-PRU:er sker i första hand på frivillig väg

 

Frågor & svar är uppdaterad efter de nya förutsättningarna. Klicka här för att läsa dem.

 

Observera att detta är en lokal överenskommelse mellan Scania och Scania verkstadsklubb i Södertälje. Villkoren gäller av den anledningen endast medlemmar i Södertälje.

Avtal eller konflikt? 

Tuesday, November 15, 2011 7:23:59 AM Categories: Avtalsrörelsen

 

långt ifrån varandra i avgörande frågor om lön och arbetstid.
IF Metalls krav är 3,7 procent i löneökning.
Vinsterna i företagen når nya rekordnivåer – arbetsgivarna
svarar med att löneutrymmet ”är ytterst begränsat”,
men vägrar diskutera nivåer. Däremot vill
de kunna sänka lönen lokalt.
Arbetsgivarna vill bestämma över din fritid.
Mer övertid, lördagsarbete och varierande arbetstider
– din fritid är inget värt för arbetsgivarna som kräver
ökad flexibilitet och längre tidsbegränsade
anställningar.
IF Metall vill höja semesterlönen – arbetsgivarna svarar
med krav på sänkning för alla och färre semesterdagar

för många.

Med två veckor kvar står fack och arbetsgivare mycket långt ifrån varandra i avgörande frågor om lön och arbetstid.

 

IF Metalls krav är 3,7 procent i löneökning.Vinsterna i företagen når nya rekordnivåer – arbetsgivarnasvarar med att löneutrymmet ”är ytterst begränsat”,men vägrar diskutera nivåer. Däremot villde kunna sänka lönen lokalt.

 

Arbetsgivarna vill bestämma över din fritid. Mer övertid, lördagsarbete och varierande arbetstider– din fritid är inget värt för arbetsgivarna som kräverökad flexibilitet och längre tidsbegränsadeanställningar.

 

IF Metall vill höja semesterlönen – arbetsgivarna svararmed krav på sänkning för alla och färre semesterdagarför många.

 

(Texten är hämtad från IF Metalls avtalsextra, du kan hitta avtalsextra här)

Avtalsnytt nr. 6 

Monday, November 7, 2011 3:43:17 PM Categories: Avtalsrörelsen

AvtalsnyttAvtalsförhandlingarna löper på och från och med 1:a november har parterna hjälp av sex opartiska ordföranden. Vad dessa gör kan du läsa i det senaste nummret av Avtalsnytt som du hittar här.

Barnbio 

Monday, November 7, 2011 3:07:53 PM Categories: Övrigt

 

Barnbio
Lördagen 19/11 anordnar IF Metall avdelning 21 barnbio på Estrad
i Stadshuset. Filmen som visas är Kung Fu Panda 2 i 3D.

Kung Fu Panda 2

Lördagen 19/11 anordnar IF Metall avdelning 21 barnbio på Estrad i Stadshuset. Filmen som visas är Kung Fu Panda 2 i 3D.

 

 

Filmen visas vid följande tillfällen:

Lördag 19/11 kl 12.30

Lördag 19/11 kl 14.30

 

 

Biljetterna kostar 10 kr styck och varje medlem får köpa max 4 biljetter. Biljetterna kan du köpa på klubbexpeditionen i byggnad 062.

 

Observara att erbjudandet endast gäller medlemmar i IF Metall. Du som vill köpa biljetter måste därför vara den som personligen löser ut biljetterna. Du kan med andra ord inte skicka någon annan som köper biljetter åt dig.

Page 32 of 44 << < 20 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2025 Scania Verkstadsklubb Södertälje | Kontakt