Trots personalnedskärningar förekommer det övertid på flertal områden på Scania.
Vår klubb har fått igenom en motion på IF Metalls kongress om ytterligare begränsning om övertid och det är en av stridsfrågorna i förhandlingarna om kollektivavtalet. I dagsläget har arbetsgivaren enligt avtalet en stark rätt att kräva att de anställda skall jobba övertid, men den är inte oinskränkt. Här nedan följer ett urklipp från IF Metalls hemsida om de regler som finns. Bestämmelserna om vad som utgör så kallade ”särskilda skäl” gäller även vid SFA-beordring.
Särskilda skäl
Avtalet säger att arbetstagaren bör arbeta övertid när arbetsgivaren anser att det behövs. ”Bör” är i avtalet ett mycket starkt ord och arbetsgivaren har enligt Teknikavtalet IF Metall rätt att beordra övertid med 150 timmar per kalenderår och högst 50 timmar per månad. Men det finns naturligtvis särskilda skäl för den anställde att neka arbeta övertid. Vilka är då dessa skäl?
– Ofta är det just här som meningarna går isär. Men några skäl är givetvis om man har barn som måste hämtas på dagis eller att man på annat sätt inte har tillsyn av barn. Det kan också vara att man har bestämt att göra något som inte går att skjuta upp alldeles lätt. Naturligtvis ska skyldigheten att arbeta även bedömas efter om det finns andra personer som kan utföra övertidsarbetet.
Måste den anställde alltid ange skäl till varför man inte kan arbeta övertid?
– Huvudregeln är att man måste ange skälet för att arbetsgivaren ska kunna bedöma om förhindret är tillräckligt. Men det finns situationer då skälet är av sådan känslig karaktär att man inte vill uppge det. Arbetsgivaren ska då acceptera det. Men det går naturligtvis inte att uppge personliga skäl som förhinder i all evighet.
Är trötthet ett skäligt förhinder?
– Det måste bedömas i varje enskilt fall. För en person som har arbetat mycket under en period eller för en småbarnsförälder kan det mycket väl vara ett giltigt förhinder.
Arbetsgivaren måste också ha särskilda skäl för att beordra övertid. Att utnyttja de anställda för att arbeta övertid för att hela tiden klara produktionsmålen är inget giltigt skäl.
– Avtalet bygger på att övertid får ske då särskilda behov uppstår. Till exempel när det har skett oväntade produktionsstörningar på grund av maskinhaveri eller tillfälliga arbetstoppar. Om det sker regelbundet under en period så är det snarare ett normalt tillstånd och då behöver man förmodligen anställa mer folk i stället för att köra övertid.
– Om arbetsgivaren vet att det under denna speciella tidsperiod behövs mer arbetade timmar, då kan arbetsgivaren och det lokala facket komma överens om så kallad produktionsövertid.
När exakt är det övertid?
– All arbetstid som är utöver det egna arbetstidsmåttet, den egna personliga arbetstiden, ska räknas som övertid.
Vad gör jag som anställd om jag tycker att jag verkligen har skäl som förhindrar mig från att arbeta övertid och arbetsgivaren tycker att han har lika stora skäl att beordra mig?
– Ett råd är att så snart det uppstår meningsskillnader ta kontakt med den lokala fackliga organisationen. För att vi skall kunna komma tillrätta med eventuella missbruk av beordringsrätten är det viktigt att du som upplever detta pratar med din fackliga representant när det händer.
Skribent: Niklas Säfström/Utdrag från IF Metalls hemsida