Nyheter

Om olyckan är framme! 

Friday, February 22, 2013 7:50:00 AM Categories: Arbetsmiljö Försäkringar Tips & Råd

 

Eftersom vi förstått att det kan finnas en del frågetecken vad gäller arbetsskador, olycksfall, tillbud och dylikt, tänkte vi här lite kort informera vad som gäller vid rapportering, frånvaro, ersättningar osv.

 

Till att börja med så kanske begreppet arbetsskada behöver definieras.

En tumregel för att skilja på tillbud och olycksfall är som följer:

 

 

Arbetsskada:

 

Personskada som uppkommit genom arbetsolycksfall, arbetssjukdom eller färdolycksfall

 

Arbetsolycksfall:

 

Personskadan har uppkommit i samband med en särskild händelse. Händelsen ska vara:

 

• relativt kortvarig och oförutsedd

 

Arbetssjukdom:

 

Skadlig inverkan i arbetet. Exempel på skadliga faktorer som kan leda till arbetssjukdom är:

 

• tungt eller ensidigt arbete,

• vibrationer eller skakningar,

• buller,

• kemikalier

• psykiskt påfrestande arbetsförhållanden

 

Färdolycksfall:

 

Personskadan har uppkommit under direkt färd, till eller från arbetet.

 

Tillbud:

 

Oönskad händelse som med marginalerna på fel sida kunde ha orsakat arbetsolycksfall med personskada

 

Andra avvikelser:

 

Förhållanden och beteenden i arbetsmiljön som skulle kunna leda till tillbud eller arbetsolycksfall / arbetssjukdom

 

Elolyckor och –tillbud:

 

Olyckor och tillbud i samband med elektricitet ska också rapporteras till eldriftsansvarig på Dynamate (Elanläggningar-Ansvar) som i sin tur ska rapportera till Elsäkerhetsverket. Arbetsskada, tillbud och andra avvikelser ska utredas av chef i samråd med skyddsombud, berörd arbetstagare och förbättringsgrupp.

 

Om du gör dig illa på arbetstid gör du själv bedömningen om du behöver uppsöka läkare eller ej. Om så är fallet så skall du i första hand vända dig till Scanias Hälsocenter uppe vid syd.

 

När olyckan vart framme!

 

Får jag betalt fast jag går till läkare?

 

- Åker du till Scania Hälsocenter under arbetstid utgår permission med full betalning. Du skall koda ”01 Arbetsskada”.

 

Vad kostar ett besök på Scania Hälsocenter?

 

- Du behöver inte betala någon avgift på Hälsocenter om skadan skett under arbetstid. Detta gäller dock endast akutvård dvs. inte förslitningsskador eller dylikt.

 

Vad händer sedan?

 

- Du skall prata med din närmaste chef för att skriva en arbetsskadeanmälan.

Du kan ta hjälp av ditt Skyddsombud.

Prata även med din lokala försäkringsinformatör om eventuella försäkringspåföljder.

 

Vad händer om jag blir borta från jobbet pga. en arbetsskada?

 

- Fr.o.m 1 april 2012 har vi full ersättning

från första dagen vid sjukfrånvaro som

beror på ett olycksfall i arbetet.

Reglerna är samma som vid vilken annan

sjukfrånvaro som helst, dvs. första dagen

är karensdag- därefter sjuklön i 14 dagar

sedan sjukpenning från Försäkringskassan.

 

Har du frågor eller behöver hjälp av antingen Försäkringsrådgivare eller

Skyddsombud, Ta hjälp av din fackliga organisation. Du kan även läsa

mer på vår hemsida på www.scaniafacken.com, under fliken Försäkringar.

 

Skribent: Erik Eklund, Riitta Tuscinska

och Bo Luthin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verkstadsklubbens förslag till valberedning 

Wednesday, January 30, 2013 9:49:00 AM Categories: Agera! Möte

På årsmötet som hålls den 13:e feburari kl 16.30 i sjökringlan kommer det hållas val. Bland annat på de positioner vi tidigare redogjort för i klubbladetoch här på hemsidan. Vi kommer på mötet även att välja ledamöter och suppleanter till klubbens valberedning. Här nedan följer klubbstyrelsens förslag till valberedning:

 

Klubbstyrelsens förslag till valberedning

2 st Ordinarie ledamöter valberedningen, 2 år

  • Hans Cronlund
  • Carl Doland

2 st suppleanter valberedningen, 1 år

  • Peter Shestopalov
    Musa Bedanho

Årsmöte 2013 

Monday, January 28, 2013 2:59:00 PM Categories: Aktuellt på Scania Möte Övrigt

 

Den 13:e Februari är det dags att hålla årsmöte för Scania verkstadsklubb Södertälje. Mötet kommer att hållas kl 16:30 på restaurang Sydkringlan. Vi kommer att gå igenom verksamhetsberättelse för året som gått, och fatta beslut kring 2013 års verksamhetsplan.

 

På mötet kommer vi även att hålla val för de positioner i verkstadsklubbens styrelse som finns listade här nedan. På denna lista kan ni även se valberedningens förslag samt de övernomineringar som finns till styrelsen. Det är viktigt att du deltar, detta är din chans att välja vem som skall representera dig i verkstadsklubbens styrelse.

 

Du som deltar på mötet utanför ordinarie arbetstid kommer att få övertidsersättning i enighet med utvecklingsavtalet. Om du deltar på mötet under arbetstid skall du koda "18 fackl/UVA" i Time. Är du på mötet utanför arbetstid kodar du "14 Öt fackl/UVA" i time.

 

Nedan kan du se de slutgiltiga förslagen från valberedningen, Scania Verkstadsklubb 2013-01-15

 

Vi ser fram mot att träffa så många medlemmar som möjligt på årsmötet. Det är viktigt att just du är med och påverkar.

Hjärtligt välkomna / Scania Verkstadsklubb

Arbetet nu och då 

Monday, January 28, 2013 2:50:00 PM Categories: Arbetsmiljö

För länge sedan var arbetet i en fabrik väldigt hantverksbetonat, men i takt med volymökningar till följd av större efterfrågan, var man tvungen att effektivisera produktionen. Industriarbetet på fabrikerna liknade då till stor del arbetet på de mindre mekaniska verkstäderna, dvs. att en arbetare i större utsträckning följde produkten från början till slut.

 

När industrin i Sverige och framförallt här på Scania tog fart på riktigt ansåg man att man var tvungen att slå sig ifrån det gamla arbetssättet, dels för att det tog för lång tid, men också för att det inte var kostnadseffektivt nog. Man har därför under de senaste årtiondena klippt och klistrat från ett flertalet olika arbetsmodeller. En stor influens vad gäller arbetssätt och produktionsteknik är den japanska marknaden, och ett företag som varit ledande inom att skapa en effektiv och vinstdrivande produktion är Toyota. På Scania kan man känna igen varumärken såsom "just in time", "kaizen", "nollfel" osv. Dessa kommer från just Japan.

 

En arbetare är idag ett lätt utbytbart kugghjul i det stora maskineriet. Är det så vi vill ha det?

 

Vi har länge varit kritiska till en del av följderna som 5+1 systemet medbringar. 5+1 innebär att man jobbar i mindre grupper på mindre områden, vilket leder till ökad risk för förslitningsskador och ett minskat arbetsinnehåll. På monterings linjerna syns och märks det extra tydligt vad 5+1 gjort med arbetsmiljön. Rehabiliteringarna ökar, och tillfällig inhyrd personal med kort inlärningstid verkar vara melodin för den framtida industrin.

 

 

  

Vår vision är ett hållbart arbete

Det vi arbetar för, är att i samverkan med företaget komma fram till en arbetsorganisation som är effektiv, men som också är hållbar för våra medarbetare och deras utveckling.

 

Vårt mål är att man skall jobba max 75% av arbetstiden starkt styrt och bundet, resten av tiden skall man kunna utföra andra arbetsuppgifter av olika karaktär. Exempel på detta kan vara beredning, planering, underhåll, programmering osv. Alltså uppgifter som ändå utförs skall kunna läggas till de rent produktionsrelaterade. Detta kommer både öka arbetsinnehållet för våra medlemmar, samt att öka deras kompetens.

 

Vi har ju faktiskt samma mål och det är att skapa en effektiv produktion i en exceptionell arbetsmiljö. Människor skall kunna komma in på vårat företaget som unga vuxna och gå ut därifrån vid pension, utan att ha arbetsrelaterade skador!

 

Skribent: Erik Eklund & Malena Danell

KOLLEKTIVAVTALET-TEKNIKAVTALET 

Monday, January 28, 2013 2:46:00 PM Categories: Utbildning

 

Detta är en kurs som vi verkligen vill slå ett slag för. Utan kunskap i kollektivavtalet utnyttjar du kanske inte din fulla potential som förtroendevald!

 

Med grundläggande kunskap i kollektivavtalet är du bättre rustad för att utföra ditt förtroendeuppdrag. Kursen kollektivavtalet ger en jätte bra kunskap i vad som faktiskt står i vårt avtal.

 

Kursen vänder sig till alla förtroendevalda oavsett vilket uppdrag du har. Innehållet består bl.a. av Hur fungerar ett kollektivavtal? Vad är ett lokalt avtal? Vem tecknar olika avtal?

 

Ni kommer på kursen även att gå igenom reglerna kring Arbetstider, Löner, Ob-ersättningar, Övertidsregler, Semester etc. Det finns även möjlighet att diskutera tolkning och tillämpning av avtalets regler. Denna kursen kommer sannolikt att fyllas på ganska snabbt så boka in dig redan idag!

 

Ledighet/Ersättning:

Du ska söka ledigt med bibehållna anställningsförmåner enligt FML § 7 och får lön från arbetsgivaren som om du skulle ha jobbat. Din lokala studieorganisatör hjälper dig med ansökan.

 

 

 

Kursdatum och plats:

 

16 maj IF Metall Stockholmslän

 

Ansökning senast 26 april

 

Skribent: Erik Eklund

Bio för medlemmar 

Monday, January 28, 2013 2:44:00 PM

Annie Lööf (c) gjorde studiebesök på Scania 

Monday, January 28, 2013 2:17:00 PM Categories: Aktuellt på Scania Politiken och arbetslivet

På torsdagen den 17/1 besökte näringsministern och centerns partiordföranden Annie Lööf tillsammans med politiskt sakkunnige Johan Öhman och pressekreterare Kenneth Hultgren Scania i Södertälje. Syftet var att se verksamheten och diskutera de utmaningar fordonsindustrin står inför idag.

 

Under några timmar på torsdagseftermiddagen fick de därför en visning av produktionen och fick bekanta sig med en del nya lastbilsmodeller på vår testbana. Annie Lööf verkade nöjd med besöket och säger till LT att:

 

 

"Scania är en väldigt viktig arbetsgivare för området. 10 500 medarbetare, det är ju som en mindre kommun. Jag har fått se många delar av verksamheten och träffat Scanias vd Martin Lundstedt. Vi har diskuterat de gigantiska utmaningar som fordonsindustrin står inför."

 

 

"I Sverige ligger vi i framkant genom att regeringen och industrin gemensamt satsat på forskning och innovation, nu måste vi fundera över hur det samarbetet ska gå vidare avslutar näringsministern."

 

 

Vi på Verkstadsklubben tycker det är positivt att ministern visar intresse för vår verksamhet i Södertälje, och håller med om att vi står inför stora utmaningar. Vi tycker dock att om man vill diskutera utvecklingen av vår industri bör man förslagsvis inkludera arbetstagarparten, och inte bara arbetsgivarparten.

 

Så näringsministern kan se detta som en inbjudan till Verkstadsklubben för vidare diskussion av framtida näringslivspolitik.

 

Skribent: Erik Eklund

 

 

IF Metall Stockholms län 

Monday, January 28, 2013 2:08:00 PM Categories: Övrigt

 

I och med att gamla Stockholmsavdelningen och Södertäljeavdelningen nu slagits ihop tänkte vi på verkstadsklubben ta tillfället i akt och förklara lite om hur avdelningen är uppbyggd och vad funktionen med en avdelning är.

 

Som de flesta känner till har vi här på Scania en Verkstadsklubb. På företag med många anställda är det en fördel att ha en sådan, för att på plats kunna hjälpa medlemmarna i det dagliga arbetet. Medlemmarna väljer därför en styrelse som representerar dem i det fackliga arbetet och tar till vara medlemmarnas intressen gentemot arbetsgivaren. Ur en aspekt är avdelningens funktion densamma, men är framförallt ämnad för de företag som inte har någon egen klubb.

 

I Dagsläget har IF Metall 37 avdelningar utspridda i Sverige. Medlemmarna på Scania tillhör den nya avdelningen IF Metall Stockholms län. På avdelningsnivå så har man en avdelningsstyrelse som beslutar i frågor som rör hela avdelningen. Alla besluten i avdelningen tas dock inte av avdelningsstyrelsen utan vissa även av representantskapet, som består av repskapsombud ute på arbetsplatserna.

 

En skillnad i liknelsen mellan avdelning och klubb är att på avdelningsexpeditionen finns det anställda som inte är förtroendevalda t.ex. Ombudsmän och administratörer.

 

Ombudsmännens roll är framförallt att fungera som kontakt med det fackliga ombudet och medlemmarna på en arbetsplats utan klubb. Ombudsmännen stöttar också klubbarna i frågor där klubbarna behöver hjälp. De jobbar som en förtroendevald skulle gjort på klubben men är alltså inte förtroendevald, utan anställd. Deras arbetsuppgifter är att bistå med all den hjälp som medlemmarna här på Scania får av Verkstadsklubben.

 

Administratörerna på avdelningen jobbar framförallt med att hålla koll på medlemsregistren, men man hanterar även in/utträden samt fackavgiften.

 

Avdelningen har också A-kassehandläggare som administrerar A-kasseärenden.

 

På avdelningen finns ett antal förtroendevalda regionala skyddsombud. Ett RSO tillkallas till en arbetsplats där man av någon anledning är i behov av hjälp pga. ett arbetsmiljöproblem. Man kan naturligtvis ha skyddsombud på arbetsplatser även fast man inte har en klubb, och detta är att rekommendera. Ett RSO gör med andra ord det jobb som huvudskyddsombudet gör på Verkstadsklubben.

 

Skribent: Erik Eklund

 

 

Almanackor 

Monday, January 28, 2013 2:01:00 PM Categories: Övrigt

Trycket har vart stort efter 2013 års almanackor. Vi ber om ursäkt för dröjsmålet, men fr.o.m. den 30/1 finns de små almanackorna att tillgå på gruppområdena.

 

Sjuk-och efterlevande 

Monday, January 28, 2013 1:55:00 PM Categories: Försäkringar

 

Det är en medlemsförsäkring som kan tecknas via medlemskapet i IF Metall, och som kostar 94 kr i månaden.

 

 

Från 1 januari 2013 har vi fått höjda ersättningsnivåer i försäkringen

 

 

Ersättning vid arbetsoförmåga:

 

 

• Kostnadsersättning 1 800 kronor (1 300 kronor) - ett engångsbelopp som betalas ut efter 90 dagars arbetsoförmåga

 

• Efter 180 dagar vid fortsatt minst halv arbetsoförmåga max 1 800 kronor (1300 kronor) i månaden i högst 13 månader.

 

 

Diagnosersättning:

 

 

• Ersättning vid vissa allvarliga diagnoser 50 000 kronor (30 000 kronor) – kan utbetalas 30 dagar efter diagnosen.

Dödsfallsersättning.

 

• Vid dödsfall utbetalas ett engångsbelopp på 120 000 kronor (100 000 kronor) till efterlevande.

 

 

Mer information hittar du på hemsidan www.scaniafacken.com under fliken försäkringar, där du också hittar namnen på våra försäkringsinformatörer

 

Skribent: Ritta Tucinska

Page 22 of 43 << < 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 40 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2025 Scania Verkstadsklubb Södertälje | Kontakt