Nyheter

Ta del av medlemsförmånerna med IF Metallkortet under semestern! 

Thursday, July 4, 2013 9:44:00 AM Categories: Tips & Råd

IF Metallkortet fungerar som medlemskort till fackförbundet och ger även rabatt hos IF Metalls partners. Det är ett så kallat showcard, vilket betyder att du ska komma ihåg att visa kortet eller ange att du har IF Metallkortet, som ingår i LO Mervärde, via telefonen eller datorn för att få en viss rabatt.

 

Exempel på rabatter:

Upp till 25% på Siba, 800kr rabatt på charter-resor hos apollo mm.

 

En lista över aktuella erbjudanden och förmåner finns på: www.ifmetall.se

För dig som är inhyrd genom Randstad 

Monday, June 17, 2013 10:08:00 AM Categories: Arbetstid Tips & Råd Övrigt

 

Vad gäller som inhyrd om jag ej har tjänat in någon betald semester?

 

Då det har kommit till klubbens kännedom att man som randstad anställd fått ett ultimatum vad gäller semesteruttag, skulle vi vilja reda ut vad som egentligen gäller!

 

Vi har stött på ett antal fall där chefer från Randstad på flera områden skall ha hävdat, att då man inte har intjänad semester, är tvungen att ta obetald semester eller förskott. Detta är fel.

 

Om man står till Randstads förfogande under semestern men inte har något uppdrag dvs. inget jobb att gå till, så utgår garantilön enligt avtal.

 

På många områden kommer scenariot vara som följer:

 

- Scania stänger sin verksamhet för sommaren, och har därför inget uppdrag för de bemanningsanställda.

 

De nyanställda som är på Scania och jobbar genom Randstad har ännu inte tjänat in semester och erbjuds därför en av de två tidigare nämnda lösningar. Men här behöver de alltså inte ta ut varken obetald eller förskott om de inte vill.

 

Är det så att just du har tagit något av ovanstående erbjudande och ångrar dig så skall du gå till din Randstadschef och kräva att få uppgörelsen uppriven. Detta kommer då betyda att du står till arbetsgivarens förfogande, och därmed kommer kunna bli utbokad på jobb. Detta med hänvisning till att om man vetat vad som gällde, hade valt att stå som tillgänglig och inte sätta sig i skuld till Randstad.

 

 

Om Randstadchefen inte går med på detta så skall man genast kontakta:

 

IF Metall 08-53481600

och i första hand då

Stefan Olsson 08-53481638

 

Facklig heldag för industrigymnasiet 

Monday, June 17, 2013 10:04:00 AM Categories: Utbildning Övrigt

Fredagen den 31/5 var det industrigymnasiets tur att få sin fackliga heldag. IF Metall stockholmslän har de senaste åren haft som målsättning att träffa alla gymnasieelever på praktiska program i stockholmslän en gång per år, ett mål vi i år redan nått med råge! Det är naturligtvis skolor med yrken som kommer hamna under vårt avtalsområde.

 

När eleverna är första och andraklassare skickar vi för enkelhetens skull ut skolinformatörer på besök till skolorna, speciellt eftersom det då till största del handlar om att kort presentera organisationen.

 

Temat under skolbesöken brukar vara att förbereda dem inför sommarjobb och praktiker, viktiga saker att tänka på, men inte minst deras rättigheter och skyldigheter.

 

I tredjeklass anser skol och ungdomsgruppen att en heldag utanför skolan är på sin plats. Detta ger eleverna omväxling samt en annorlunda atmosfär, där vi kan ägna oss åt vad eleverna själva tycker är viktigt inför ett framtida jobb.

 

"I trean får eleverna en

 heldag med facket"

 

Industrigymnasiets elever är pålästa och har genom sina praktiker snappat upp en hel del erfarenheter som de gärna delar med sig av.

 

Dagen ägnades till stor del att diskutera frågor som otrygga anställningar, lägstalöner för nyanställda samt en hel del värdegrunder. Vi är rungande överrens om att med en samlad kraft och ett gemensamt mål finns inga hinder för att få ett sunt arbetsklimat, och en stark facklig organisation.

 

Samtliga industrigymnasieelever är anställda av Scania och skall under nästa år ut på praktik under i princip hela året. Av de ca 35 elever som närvarade skrev vi in 28 stycken nya medlemmar denna dag.

 

"28st nya medlemmar

från Industrigymnasiet"

 

Från IF Metalls sida tycker vi det blev en extremt lyckad dag, och vi hoppas att ingen gick därifrån med en obesvarad fråga.

 

Vi på verkstadsklubben vill tacka för visat intresse och på återseende ute i verksamheten.

 

Skribent: Erik Eklund

 

SFA +/- vad gäller? 

Monday, June 17, 2013 10:01:00 AM Categories: Arbetstid Tips & Råd

 

Vi får ständigt återkommande frågor från våra medlemmar vad som gäller vid +/-SFA.

 

 

 

SFA som verktyg är en del i det flexibilitetsavtal företaget lokalt tecknat med oss.

 

SFA är ett kollektivt verktyg som skall fungera som en tidbank, där företaget genom en överläggning med den fackliga organisationen skall kunna öka eller minska arbetstiden (flexibilitet), beroende av bland annat bastaktens höjning/sänkning.

 

Verktyget är inte tänkt att användas för att täcka upp för utebliven produktion till följd av oförutsedda händelser som t.ex. maskinhaveri, personalbrist, kvalitetsproblem osv.

 

När företaget beslutat sig för att lägga ut antingen plus eller minus SFA, skall en överläggning ske med den lokala fackliga organisationen. Det är viktigt att ni som medlemmar meddelar era lokala organisationer om ni har synpunkter på hur verktyget används, eller om ni är förhindrade att jobba. Det är möjligt att undantas från SFA vid sådana förhinder.

 

 

 

Frågor och svar

 

Hur mycket kan jag bli tvungen att jobba?

 

+/- 10 timmar per period om två veckor för arbetstidsarten dagtid, vid kortare arbetstid anpassas variationen . t.ex. 2-skift 9 timmar.

 

Dock kan arbetstiden maximalt utökas med 50 timmar per månad dvs. (SFA + övertid)

 

SFA-tidbanken kan maximalt uppgå till +75/-175 timmar, efter +75 det är det övertidsersättning som gäller. SFA-saldot redovisas månadsvis på lönespecifikationen.

 

Jag är anställd på Randstad, gäller SFA mig?

 

Eftersom flexibilitetsavtalet gäller Scania anställda så går de inhyrda på övertidsregeln. D.v.s. vid plus SFA föreligger det samma skyldigheter/ersättningar som vid normal övertid.

Vid minus SFA så erhåller de inhyrda på Scania garantilön, men skall stå till Randstads förfogande enligt deras avtal.

 

Får jag som Scaniaanställd betalt vid SFA plus?

 

Ersättningen är timme för timme till tidbanken, övertidsersättning utgår dock som vanligt. Överstiger saldot +75 timmar så utgår ersättning som vid kollektiv produktionsövertid.

 

Är jag tvungen att jobba SFA plus?

 

Man kan bli undantagen från SFA plus om det anses föreligga saklig grund.

 

Kan man lägga SFA närsomhelst?

 

Svaret är nej. SFA plus förläggs inte till storhelger. SFA minus förläggs antingen i samband med annan ledighet eller jämt fördelat över veckans alla dagar.

 

Kan företaget säga åt mig att jobba SFA samma vecka?

 

Svaret är nej. Överläggningen ska påbörjas senast 14 dagar före förändringen, skälen till omläggningen ska framgå, samt vilka som omfattas och hur länge den beräknas pågå. Genomförd överläggning ska dokumenteras.

 

Slutgiltigt besked om ny arbetstidsförläggning ska lämnas senast 8 kalenderdagar innan omläggningen.

 

Skribent: Erik Eklund

Bra att tänka på under semestern 

Monday, June 17, 2013 9:56:00 AM Categories: Försäkringar Tips & Råd

 

Vi på verkstadsklubben tänkte informera er medlemmar om ett par saker som kan vara bra att tänka på nu när sommarledigheten närmar sig.

Genom ditt medlemskap har du ett försäkringsskydd, och beroende på vilka försäkringar du tecknat naturligtvis i olika grad.

 

 

Medlemsbarn - En bra försäkring för barn och barnbarn!

 

Typiskt nog så inträffar de flesta allvarliga olyckor med barn under kvällar och lov, tider när kommunens eller skolans försäkringar inte gäller.

 

Det finns väl inget viktigare än att dina barn är bra försäkrade när olyckan är framme. Genom ditt medlemskap kan du teckna en försäkring som heter Medlemsbarn. Försäkringen gäller barn eller barnbarn upp till 25 år.

 

 

Reseförsäkring!

 

I den kollektiva hemförsäkringen, K-hem, ingår en reseförsäkring som gäller i 45 dagar vid utlandsresa. (observera att avbeställningsskydd inte ingår) Ta med det resebevis som du fått från Folksam. Där står också numret till SOS-international dit du ska anmäla dig vid olycksfall/sjukdom utomlands.

 

Viktigt att tänka på är att spara alla kvitton när du är utomlands för att kunna få ersättning senare.

 

SOS-internationals nummer är:

 

0045 570 105 050.

 

Om du inte har K-hem eller om du inte hittar ditt resebevis kan du kontakta Folksams kundtjänst på telefonnummer:

 

0771-950 950

 

Sjukförsäkringskortet

 

 

Planerar du att resa inom EU/EES eller till Schweiz? Skaffa då det europeiska sjukförsäkringskortet från försäkringskassan.

 

Det gör du enklast från deras hemsida:

 

www.fk.se eller genom att ringa:

 

0771-5245 24

 

 

 

Med kortet får du sjukvård till samma ekonomiska villkor som landets egna innevånare. Spara alla kvitton

 

 

Om du blir sjuk under semestern!

 

 

Semestern närmar sig med stormsteg. För de allra flesta blir den ett välbehövt uppehåll i arbetet, fylld av lata dagar i solen, eller hur man bäst tycker att man fixar sin rekreation.

 

vi påminna lite om vad man ska tänka på om man blir sjuk under semestern eller om olyckan är framme och man inte är på hemmaplan.

 

Om du blir sjuk under semestern ska du, precis som vanligt, anmäla det till din närmsta chef. Dina sjukdagar kommer att ersättas, som vanligt, med sjuklön efter en karensdag. Dina då outtagna semesterdagar ligger kvar outnyttjade i systemet och du kan ta ut dem vid ett senare tillfälle.

 

 

Vill du ha information om vilka försäkringar du har, vill teckna någon ny eller har frågor så tala med din lokala försäkringsinformatör.

 

Lokalt avtal klart 

Tuesday, June 11, 2013 3:34:00 PM Categories: Aktuellt på Scania Avtalsrörelsen Lön

Idag har Metallfacket Scania Sverige

(MSS) kommit överens med Scania om ett lokalt löneavtal. Avtalet sträcker sig över två år och ligger på ett totalt avtalsvärde av 4,6 %. Det kan jämföras med det centrala avtalet som endast skulle gett 3,4 %.

De senaste tre avtalsförhandlingarna har vi inte kommit överens med företaget om något avtal. Med detta i åtanke känns det skönt att den trenden brutits.

MSS hade som målsättning att få till ett avtal med nivåer som skulle betyda att vi tog ikapp det rikssnitt vi under en tid halkat efter. Vår bedömning är att detta tar oss en bit på vägen och kampen fortsätter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Exakta detaljer kring avtalet ser du här nedan.

 

Företaget har lagt ett bud 

Friday, June 7, 2013 10:51:00 AM Categories: Aktuellt på Scania Avtalsrörelsen Lön

I onsdags kom företagets motbud på de krav som Metallfacket Scania Sverige (MSS)  lagt i de lokala avtalsförhandlingarna. Vi håller just nu på att analyserar detta bud.

 

På måndag 10/6 klockan 11 kommer nästa förhandlingstillfälle att hållas. Alla tre klubbar i Luleå, Södertälje och Oskarshamn kommer fram till dess försöka prata med så många medlemmar som möjligt för att höra era åsikter.

 

Mer information kommer efter nästa förhandlingstillfälle.

Första förhandlingstillfället avklarat 

Thursday, May 30, 2013 8:14:00 AM Categories: Aktuellt på Scania Avtalsrörelsen Lön

Nu har  Metallfacket Scania Sverige (MSS) haft ett första förhandlingstillfälle med företaget. Företaget var i våra ögon mycket dåligt förberedda till detta möte. I företagets svar till det öppna brev MSS skrev under förra veckan redogjorde företaget för allt de hade gjort och som var anledningen till dröjsmålet. Kent Conradsson skrev i företagets svar:

 

företaget [har] ägnat tid åt analys av avtalen, avstämningar med vår arbetsgivarorganisation, våra kollegor i industrin samt genomgång av våra marknadslöneunderlag, relativa löneläge, etc.

 

Resultatet av denna analys kunde företaget inte redogöra för under förhandlingen trots att vi uttryckligen frågade efter det. Detta är minst sagt underligt och väldigt  provocerande.  - Har de inte gjort allt det gedigna arbete de säger sig gjort inför förhandlingen?

Trots två månaders tid att förbereda sig, där vi tidigt presenterar våra krav klarar företaget inte ens av att presentera ett konkret motbud. – Företaget ville ha ännu mer tid.

 

Företaget deklarerade att de ansåg att den centrala avtalet höll en bra nivå, att man inte har några problem med rekrytering eller personalomsättning med de lönenivåer vi har idag. De beskriver också att personalen är duktig och engagerad och tar detta som ett tecken för att Scania håller en bra lönenivå.

 

Även om man kan tycka att företagets agerande är dåligt är vi inte beredda att kliva av förhandlingen. Vi har lämnat ett väl underbyggt krav som vi hoppas att företaget kan närma sig innan dess vi får problem med rekrytering eller engagemanget ute på verkstaden.

 

Vad händer nu?

Under förhandlingen kom vi överens om att företaget skall presentera ett konkret och skriftligt motbud på onsdag den 5/6.
Veckan därefter skall nästa förhandlingstillfälle hållas. Hur nästa steg i processen därefter kommer att se ut beror mycket på hur deras bud ser ut och hur nästa förhandlingstillfälle fortlöper.

 

Vi kommer att fortsätta hålla en nära kommunikation med våra medlemmar om utvecklingen.

/ Metallfacket Scania Sverige

 

Avtalsextra - Det handlar om din lön! 

Friday, May 24, 2013 1:55:00 PM Categories: Aktuellt på Scania Avtalsrörelsen Lön

I början av veckan skickade Metallfacket Scania Sverige ett öppet brev till företagsledningen med anledning av att vi lessnade på att vänta på att företaget skulle agera i frågan. I detta blad kan du läsa det öppna brevet, företagets svar samt de avtalskrav som vi lagt inför den stundande förhandlingen.

 

Öppet brev till Scanias företagsledning

Från Metallfacket Scania Sverige (MSS)

 

MSS ställer sig frågande till hur Scanias företagsledning hanterar den lokala avtalsrörelsen.

Det centrala avtalet blev påskrivet av parterna den 2/4. Sedan dess så har MSS vid ett flertal tillfällen påtalat för företaget om att inleda de lokala avtalsförhandlingarna. Nu har vi den 15/5, alltså en och halv månad efter det centrala avtalet blev påskrivet, fått besked av företaget att man ska diskutera det centrala avtalet internt. MSS och medlemmarna i Verkstadsklubbarna i Luleå, Oskarshamn och Södertälje anser att företaget fördröjer processen medvetet. Vi kan inte se någon annan orsak till varför det tar företaget så pass lång tid att ens komma fram till att starta förhandlingarna. Vi ställer oss också frågande till företagets process kring dom lokala avtalsförhandlingarna. Företaget har här en ordning där man inte sitter direkt mellan parterna och förhandlar, utan företaget har utsett en grupp som på mandat och med direktiv från ledningen får förhandla med oss.

Vilket direktiv får då gruppen från ledningen?

Är det att utifrån ledningens tak på löneökningarna försöka hålla nere nivåerna så mycket som det går?

Eller är det bara att agera budbärare för ledningen?

 

Oavsett vad svaret blir så hanterar inte någon av parterna någon annan förhandlingsfråga på detta sätt. Vi hade en förhoppning att den nya ledningen skulle hantera denna fråga bättre än hur den har blivit hanterad från företaget dom senaste åren. Vi ser tyvärr inga sådana tecken. Både MSS, Verkstadsklubbarna och dess medlemmar börjar tröttna på företagets agerande i en så här viktig fråga.

Vi har nu fått ett första förhandlingstillfälle från företaget.

 

Den är satt till den 29/5. Är inte medarbetarna på Scania värda mer respekt än så?

 

Metallfacket Scania Sverige 2013-05-16

 

Svar från företagsledningen

 

 

 

 

 

Metallfacket Scania Sveriges

kommentar till svaret:

 

Grunden i vår kritik i företagets agerande i den lokala avtalsrörelsen ligger i att företaget fördröjer förhandlingarna. Flertalet av de

saker företaget hävdar att de gjort under tiden hade varit fullt möjligt att göra innan ens det centrala avtalet varit klart. Vi är trots svaret av uppfattningen att våra medlemmars löner borde prioriteras långt högre än det hittills gjorts.

 

Att företaget trots allt hävdar att de gjort ett gediget arbete för att skaffa underlag inför förhandlingarna är i och för sig bra. Detta borde innebära att företaget kommit fram till samma slutsatser som oss - att löneläget på Scania inte är i linje med resten av företagen inom samma bransch och att våra krav är fullt rimliga. Vi tar också för givet att företaget med detta gjort ett mer seriöst jobb än de senaste tre avtalsförhandlingarna

 

– att åter igen bara säga ”nej,

det blir inget mer än det centrala avtalet” borde

rimligtvis inte krävt så mycket förarbete.

 

/ Metallfacket Scania Sverige

 

  

Avtalskrav 2013 från Metallfacket Scania Sverige

 

 

Detta är dom avtalskrav som Metallfacket Scania Sverige (MSS) överlämnar till företagsledningen för Scania CV AB för dom lokala

avtalsförhandlingarna 2013.

 

 

Löner. MSS avtalskrav för avtalsåret 2013 är 4 %. Vi har i de senaste lokala förhandlingarna endast haft en ytterst marginell höjning över det centrala avtalet. Detta avspeglar sig också i att snittet på Scania ligger på 24 760 kr medans rikssnittet i teknikavtalet ligger på 25 119 kr. Tittar vi på dom vi kan jämföra oss med så blir skillnaden betydligt större. Snittet för en kollektivanställd hos vår konkurrent ligger på över 29 000 kr. Våra medlemmar ställer sig frågan varför man som anställd på ett av Sveriges ledande industriföretag, och världens mest lönsamma lastbilsföretag, tjänar under snittet på avtalsområdet och betydligt under snittet i jämförelse med konkurrenten?

 

Ett återställande av permissionsreglerna till den utformning det var innan krisen 2008/2009. MSS begärde vid borttagandet att få en redovisning för vilken besparing detta skulle få för företaget. Denna redovisning uteblev. Eftersom ett flertal av dessa permissionsregler är reglerat i det centrala avtalet, eller i andra lokala avtal så bör denna besparing ha varit marginell.

 

Ett återställande av traktamentsreglerna till den utformning det var innan krisen 2008/2009. Detta var en ren besparingsåtgärd

under krisen och bör därmed återställas.

 

Att återinföra klämdagar. Under avtalsperioden2013 så ligger dessa datum som klämdagar: 10/5, 7/6, 27 och 30/12. Lokalt så har man ständigt problem med ledighet kring dessa dagar. Detta är en fråga som vi gemensamt har intresse av att lösa.

 

 

 

 

 

 

 

Du har rätt till ersättning för din arbetsskada 

Friday, May 24, 2013 1:49:00 PM Categories: Försäkringar Tips & Råd

Många har råkat ut för arbetsskador i sina jobb och ännu fler riskerar att göra det. Det är stor ekonomisk skillnad om dina sjukdomsbesvär klassas som arbetsskada jämfört med "vanlig" sjukdom. Genom facket finns det gott hopp om att du får den ersättning du har rätt till. Här får du en inblick i hur du ska agera om du har drabbats av arbetssjukdom eller skada.

 

Endast var femte som varit frånvarande från jobbet för skada eller sjukdom relaterad till arbetet anmäler detta till Försäkringskassan. Det är en av orsakerna till att antalet anmälda arbetsskador har sjunkit med ofattbara 85 procent – utan att arbetsmiljön blivit bättre. Allt enligt Arbetsmiljöverket.

 

 

Det är också av stor ekonomisk betydelse att få sin skada klassad som arbetsskada jämfört med "vanlig" sjukdom. Så tänk på att du har rätt till ersättning.

 

Tänk på att du alltid ska anmäla skadan och söka ersättning hos Försäkringskassan och AFA, som har hand om kollektivavtalens försäkringar

 

 

 

Många vågar inte heller anmäla sina skador på den allt tuffare arbetsmarknaden, med osäkra anställningar och där ingen vågar framstå som en "sjukling". Jobben har blivit allt stressigare och enligt Arbetsmiljöverket pressas människor till uttröttning och håglöshet. Försäkringskassan kritiseras av Riksrevisionen för att inte på något sätt bidra till att förebygga arbetsskador. Yrkesmedicinska specialistläkare kritiserar Försäkringskassan för att bara ett fåtal arbetsskador och sjukdomar godkänns samt att bedömningarna numera görs på politiska grunder, inte på vetenskapliga.

 

– Många medlemmar riskerar att förlora stora belopp som de egentligen är berättigade till. Det har blivit en allt hårdare attityd på arbetsplatserna med högre belastning på de anställda, säger Claes Jansson, enhetschef på LO-TCO Rättsskydd.

 

– Men det är viktigt att alla arbetsskador anmäls, både för den enskilde och för att det inte går att minska antalet skador så länge vi inte vet hur många det är som egentligen drabbas.

 

FAKTA

Juristerna på LO-TCO Rättsskydd, fackets juridiska byrå, kunde under 2012 vinna 115 arbetsskadeärenden som gav medlemmarna 104 miljoner kronor, med en genomsnittlig ersättning på 904 000 kronor per medlem. År 2011 vanns 160 ärenden som gav medlemmarna 105,1 miljoner kronor, med en genomsnittlig ersättning på 657 000 kronor per medlem.

 

 

Be ditt lokala skyddsombud eller ditt

kontaktombud om hjälp. De ställer upp för dig!

 

Fakta kommer från Ifmetall.se

 

 

 

 

Page 19 of 43 << < 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 40 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2025 Scania Verkstadsklubb Södertälje | Kontakt