Nyheter

Inför valet till Europarlamentet 

Friday, May 23, 2014 8:01:00 AM Categories: Övrigt

 

Den 25 maj röstar vi, alla IF Metalls medlemmar i Europaparlamentsvalet

 

Vi märker hur direktiven från EU-direktiven påverkar oss mer och mer.

De ger oss säkerhet, som 11 timmars dygnsvila och en rätt att komma tillbaka

till motsvarade arbete vi hade innan vi gick på föräldraledighet.

 

Men EU ger oss också oro

 

Det finns krafter inom EUparlamentet som vill begränsa Fackets rätt att strejka.

Krafter som vill att alla ska kunna arbeta till vilka villkor som helst, utan hänsyn till

Svenska Kollektivavtal.

Krafter som vill begränsa Fackets rättigheter och föra fram företagens rättigheter över både politik och människor i samhället.

 

Volvo Göteborgs förra klubbordförande Olle Ludvigsson är Europaparlamentariker och IF Metalls röst i Europa.

Olle kämpar varje dag för ökade fackliga rättigheter i Europa och för bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor inom alla industriföretag.

 

Gör din röst hörd.

 

"Rösta i Europaparlamentsvalet 25 maj,

Kryssa Olle Ludvigsson, IF Metallare"

 

Den som inte kan rösta i sin vallokal på valdagen kan rösta i förtid i en röstningslokal.

 

Det går att förtidsrösta i vilken röstningslokal som helst i hela landet. Det är kommunen som bestämmer vilka lokaler som ska ha förtidsröstning.

 

För att förtidsrösta måste man ha med sig både id-handling och röstkort. Den som inte har någon id-handling kan låta någon annan person intyga väljarens identitet. Den person som intygar måste då visa en id-handling.

 

Här kan du förtidsrösta runtom Södertälje!

 

Ort

Röstningslokal

Gatuadress

Öppetider

Södertälje

Coop Forum

Wasa Handelsplats, Genetaleden 7

kl. 10-20

Enhörna

Mötesplats Enhörna

Bäverstigen 1 B

kl. 10-18

Järna

Järna bibliotek

Storgatan 4

kl. 10-18

Södertälje

Bergviks servicehus

Telgehusvägen 4

kl. 10-18

Södertälje

Biblioteket Luna

Storgatan

kl. 10-18

Södertälje

Fornhöjdens vårdcentral

Fornhöjdsvägen 2

kl. 10-18

Södertälje

Hovsjö Hub

Hovsjö Centrum, Hovsjö Centrum

kl. 10-18

Södertälje

Stadshuset

Campusgatan 26

kl. 10-18

Södertälje

fd Slåttergården

Ronna, Slåttervägen 10, 3 tr

kl. 10-18

Anställ istället för att hyra in personal 

Monday, May 19, 2014 11:24:00 AM Categories: Agera! Aktuellt på Scania Politiken och arbetslivet Övrigt
Det var på IF Metalls kongress många som äntrade talarstolen och argumenterade för den inhyrda personalens räkning. Michael Gustafsson och andra var uppe och argumenterade för en skarpare begränsning av företagens rätt att hyra in personal och att de inhyrda istället borde vara anställda av det företag de arbetar på. Det var med relativt liten marginal som kongressen röstade ned vår och andra liknande motioner. Över en tredjedel stod bakom klubbens linje. Vår uppfattning är att kongressen visat att missnöjet växer när det gäller inhyrning av personal och att det kommer att göra att debatten om inhyrningsproblematiken kommer att spridas även utanför kongresshallen.

Stoppa utarmningen av våra arbeten 

Saturday, May 17, 2014 7:31:00 PM Categories: Agera! Aktuellt på Scania Politiken och arbetslivet Övrigt

IF Metalls 3:e kongress pågår för fullt och dagen har fyllts av livliga debatter och en vilja att förändra. Klubbens Malena Danell ha varit en av författarna till en motion om begränsning av den tid var och en får stå och utföra ensidiga och monotona arbeten. Malena var uppe i talarstolen och beskrev för kongressen om den vardag en montör har på Scania och den utveckling vi ser. Om hur arbetet blir allt mer utarmat, ensidigt och tråkigt, där variation och bredd i arbetet ersätts med ett "djup". Ett djup som till exempel kan handla om varför man skall fetta på en nippel eller varför en gänga ser ut på ett visst sätt. Motionen syftar till att motverka denna utveckling i stort och att tiden var och en får stå och utföra ensidiga, bundna arbeten begränsas och att man resten av tiden får utföra mer utvecklande och varierade arbetsuppgifter. Kongressen beslutade att ställa sig bakom motionen vilket innebär att förbundet måste prioritera frågan i kommande avtalsrörelse.

Rätten till ledighet för att pröva annat arbete 

Saturday, May 17, 2014 6:35:00 PM Categories: Agera! Aktuellt på Scania Politiken och arbetslivet Övrigt
Klubbens vice orförande Michael Gustafsson klev idag upp i talarstolen på IF Metalls kongress och var en av dem som lyckad få kongressen att gå emot förbundsstyrelsen i en viktig motion. Beslutet innebär att  förbundet ska jobba för att var och en som vill skall ha rätt att ta ledigt från sitt nuvarande jobb för att prova ett annat. En fråga som är väldigt aktuell nu när många inte vågar släppa ett fast jobb och gå till ett annat, även om man egentligen tror att det nya jobbet lockar mer. Osäkerheten på arbetsmarknaden med hög arbetslöshet, otrygghet och inhyrning gör att man krampaktigt klammrar sig fast vid sin tillsvidareanställning.

Det skall inte vara ok att hindra en inhyrd att prata med facket 

Saturday, May 17, 2014 6:00:00 PM Categories: Agera! Aktuellt på Scania Politiken och arbetslivet Övrigt
Klubbens företrädare är på IF Metalls kongress och klubbens förhandlare Malena Danell var uppe i talarstolen och stred för en motion klubben skrivit för att hjälpa den som är inhyrd på ett företag. Motionen handlar om rätten att utnyttja sitt medlemskap i facket. För den som är anställd på ett företag får företaget inte på något sätt försöka pressa en anställd från att ta hjälp av facket. Gör företaget det bryter de mot medbestämmandelagen. Det är dock helt ok för chefen på samma företag att till exempel hota en inhyrd med att hen lätt försvinner från företaget om den pratar med facket. Motionen ställer krav på förbundet att denna orättvisa skall bort. Kongressen fattade beslut att bifalla motionen trots att förbundsstyrelsen föreslog att den skulle anses beaktad.

Klubben jobbar för bättre begränsning av övertid 

Saturday, May 17, 2014 5:25:00 PM Categories: Agera! Aktuellt på Scania Politiken och arbetslivet Övrigt
IF Metalls 3:e kongress pågår just nu och verkstadsklubbens företrädare är där och strider för ett antal motioner som klubben skrivit. En av de frågor som berörs handlar om ligger många av våra medlemmar varmt om hjärtat, nämligen bättre verktyg för att reglera företagets användning av övertid. Klubbens ordförande, Johan Järvklo var uppe i talarstolen och stred för motionen. Kongressen ställde sig bakom motionen och i och med det är vi ett steg närmre en bättre begränsning av övertidsfrågan. Du kan följa kongressen live på http://www.ifmetallkongress.se

Resultatbonusstiftelsen informerar 

Saturday, May 17, 2014 5:19:00 PM Categories: Aktuellt på Scania Övrigt

 

Det är många som hör av sig till styrelsen och andra kontaktpersoner för Scanias Resultatbonusstiftelse med frågor med anledning av Volkswagens bud till Scanias aktieägare.

 

Pertti Peltola, som är stiftelsens ordförande, förklarar här vad som gäller:

 

VW kommer få ensamt ägarskap av Scania och därmed avyttra Scanias aktier från börsen.

Resultatbonusstiftelsen kommer leva vidare så länge det finns medel i den.

 

Styrelsen har påbörjat arbetet med att ändra stadgarna så att det går att ha en annan fördelning

av stiftelsens värdepappersinnehav. Behållningen från de inlösta Scania-aktierna kommer att

placeras i aktier, fonder och räntebärande papper i enlighet med de nya stadgarna.

 

Styrelsen återkommer med information när detta arbete är avslutat.

 

 

Du behåller dina fondandelar, och andelsvärdet beräknas efter det aktuella börsvärdet. Andelsvärdet uppdateras en gång i månaden, se SRB:s hemsida:

 

http://www.scaniafacken.com/Scaniafacken/scanias-resultatbonusstiftelse.aspx

IF Metalls kongress 2014 

Wednesday, May 14, 2014 1:38:00 PM Categories: Övrigt

Nu på fredag så börjar IF Metalls kongress. Verkstadsklubben representeras där av Malena Danell, Michael Gustafsson, Johan Järvklo och Stefan Leiding. 

 

Det är totalt 300 ombud på kongressen.Verkstadsklubben har skickat ett antal motioner till kongressen. Vi har i de motionerna tagit upp att vi behöver ytterligare begränsningar när det gäller övertid. Vi vill också se en hårdare reglering kring inhyrningsfrågan. Hur våra arbeten är organiserade är också en fråga som vi driver.

 

 

Är man intresserad så kan man följa kongressen mellan fredagen den 16/5 och måndagen den 19/5 här:  http://www.ifmetallkongress.se/

 

 

Nu är det klar! 

Wednesday, May 14, 2014 8:44:00 AM Categories: Aktuellt på Scania Övrigt

 

Volkswagen har lyckats nå sitt mål att komma över 90% av ägandet och kan nu gå vidare med sina planer på att helt ta över ägandet av Scania.

 

Verkstadsklubbarna på Scania har redan tidigare ställt sig positiva till Volkswagen som ensam ägare. De har under drygt 14 år visat vad de vill med Scania, och stått för ett tryggt och stabilt ägarskap. Vi har i avtal fått garantier som stärker vår anställningstrygghet och vårt inflytande som arbetstagare.

 

Nu kan vi gå vidare i processen

 

Vi har ett jobb att göra med att förklara hur våra överenskommelser ser ut, och varför vi är övertygade om att de kommer att respekteras. Vi har startat med att träffa alla förtroendevalda och berätta om avtalen för dem så att de i sin tur kan svara på era frågor.

 

Vi kommer framöver att behöva omförhandla ett antal lokala avtal. bl.a. så har vi ett avtal där vi efter lång anställningstid får ett antal Scaniaaktier. Detta måste självklart omförhandlas när det inte finns några aktier att dela ut. Vi kommer också att behöva ändra en del kring vår resultatbonsstiftelse. Mer information om detta kommer innan några beslut tas.

 

I våra avtal med de nya ägarna har vi blivit garanterade att ett bonussystem skall förhandlas fram mellan Scania och oss, ett bonussystem som skall avspegla de som finns inom Volkswagengruppen.

 

Arbetet med att organisera oss så att vi kan utnyttja det inflytande som avtalen med Volkswagen ger oss startar också nu. Vi kommer att vara representerade på alla nivåer inom Volkswagen där beslut som rör Scania tas.

Vi kommer att informera löpande i klubblad och på hemsidan om det fortsatta arbetet och tveka inte att kontakta din fackliga representant om du har frågor.

 

Vice ordförande

Michael Gustafsson

Tyska facket: "Jobben kommer inte att flytta" 

Friday, May 9, 2014 12:57:00 PM Categories: Aktuellt på Scania Övrigt

Nedan följer en text som idag publicerades i Dagens Arbete, där en representant vid namn Gunnar Kilian från de tyska IG Metall uttalar sig om rådande situation samt det avtal som slutits i samband med en eventuell affär.

 

foto: Harald Gatu 

Volkswagens bud på Scania: Nej, Scaniajobben kommer inte att flytta utomlands. ”Det är emot våra traditioner och vår företagskultur” säger Gunnar Kilian från facket på Volkswagen. Han tycker inte att de anställda behöver vara rädda, säger han i en DA-intervju om jobbgarantier, tyska traditioner och Scanias framtid.

– Scania är ett fantastiskt bra och välskött företag, ingen vill ändra på det, säger han.

Gunnar Kilian är generalsekreterare för Volkswagens världsråd Global Works Council och medlem i metallarbetarfacket IG Metall. Han ansvarar för frågor som rör Audi, Porsche och koncernens bägge lastbilstillverkare MAN och Scania.

Facket har en stark ställning inom Volkswagen-gruppen. Dess starka position härrör från återuppbyggnaden av företaget efter det andra världskriget.

 

Både delstaten Niedersachsen och de fackliga organisationerna gavs stort inflytande. Hälften av bolagsstyrelsen är de anställdas representanter. Allt är reglerat i lag, das VW-Gesetz.

 

– Den lagen är väldigt viktig för oss, säger Gunnar Kilian.

– Vi har regler som hjälper till att säkra jobben vad gäller ekonomiska aspekter. I bolagsstyrelsen krävs två tredjedels majoritet för att starta nya produktionsenheter eller för att flytta tillverkning från den ena enheten till den andra.

– Med den här lagen i ryggen kan vi ha ingående överläggningar med ledningen om nya produktionsenheter behöver byggas och vilka följder det skulle få för andra enheter inom VW.

– Det är ett viktigt arbete eftersom vi har över 100 produktionsenheter över hela världen. Ett exempel: När vi bygger en ny mellanstor bil i USA måste vi analysera hur det påverkar tillverkningen och försäljningen av Passat i Europa. Vad händer med försäljningen i Europa? Hur mycket kan vi sälja på den nya marknaden? Detta är en av de viktigaste delarna av VW-lagen, att gemensamt kunna analysera konsekvensen av strategiska beslut.

 

Och ni från facket får tillgång till all relevant information?

– Javisst, vi får tillgång till all viktig information och innan beslutet tas för vi naturligtvis samtal med vår ledning för att reda ut alla frågetecken. Vad innebär beslutet för alla fabriker? Hur kan vi trygga jobben i koncernen? Det är viktiga frågor som vi måste ha svar på innan vi går till beslut.

– Jag vet att många frågar sig om vår Volkswagen-kultur är till för att skydda jobben i Tyskland. Men så är det inte. Vi har en lång tradition av fackligt samarbete över gränserna. Vi var den första industrikoncernen som hade ett European Works Council (europeiskt företagsråd, där fackliga representanter från olika länder får information av ledningen/red). Vi fick vårt företagsråd till och med före EU:s direktiv. Några år bildade vi därutöver en världsomspännande motsvarighet, ett Global Works Council.

 

Och där pratar ni om?

– På mötena har vi alltid diskussioner där vi går igenom utvecklingen och där varje varumärke och varje produktionsenhet får redogöra för sina problem. Vi kan exempelvis ha diskussioner om ett varumärke kan stödja ett annat, om vi kan hitta gemensamma lösningar som är bra för helheten och som säkrar sysselsättningen. Detta är i enlighet med den långa tradition vi har inom VW.

 

Konkret, vad har ni kunnat uppnå genom dessa företagsråd?

– Vi hade en stor diskussion 2005 då ledningen ville stänga vår fabrik i Belgien. Inom det europeiska företagsrådet förde vi många diskussioner hur vi kunde lösa det problemet.

– Samtidigt skulle Audi lansera en ny modell, A1.Problemet var att inom Audi fanns ingen ledig produktionskapacitet. Tillsammans med våra kamrater på Audi och Belgien diskuterade vi en lösning och även facket på Bratislava (i Tjeckien) deltog. Tillsammans föreslog vi att A1-modellen skulle tillverkas i Belgien för att rädda jobben och säkra framtiden för vår fabrik i Bryssel.

– Men det var bara det att det fanns ett tidslucka innan A1 kunde börja tillverkas i Bryssel. Då kunde vi ta Volkswagen-bilar från fabriken i Bratislava som just då gick för fullt och tillfälligt kunde avvara en del av sin produktion till Bryssel innan A1 var på plats.

– Idag har Audi tillverkning i Bryssel och de är mycket framgångsrika där, fabriken går mycket bra.

 

Diskussionerna förs i EWC men beslutet tas i bolagstyrelsen?
– Ja, och naturligtvis måste ledningen vara med på det.

 

Facket kan alltså vara med och påverka var investeringar hamnar?

– Javisst. Vi deltar i beslutsprocessen. Det här är en viktig del i vår kultur och i grunden tror jag inte att den skiljer sig nämnvärt från den svenska. Det handlar om att ledning och de anställdas företrädare tillsammans hittar bra, gemensamma lösningar. Detta är det normala sätet för oss att jobba på, från små frågor till frågor som berör hela koncernen. Parterna kommer till förhandlingsbordet och vi försöker hitta lösningar som tillgodoser allas intressen.

 

Ni har jobbgarantier som tryggar både fabrikerna och jobben (Standort- und beschäftigungssicherheit). Är det bolagsstyrelsen – där hälften kommer från facket – som beslutar om hur de här garantierna ser ut?

– Nej.  Dessa beslut tas i ledningen. De här avtalen, som är speciella för Tyskland har en lång historia hos oss. De är nödvändiga.

– Men om företaget skulle stå inför stora svårigheter måste man, trots dessa avtal, ändå sätta sig och förhandla för att hitta en lösning på problemen.

– Avtalen har fungerat. Men ibland måste man hitta andra utvägar ur en besvärlig situation. Som exempelvis 2006 då ett antal anställda lämnade företaget mot avgångsvederlag. Orsaken var att vi helt enkelt hade för många anställda.

– Att ha inflytande innebär också att ha ansvar. När vi sätter oss ner för att hitta en bra lösning har vi två saker för ögonen: trygga anställningar och konkurrenskraft. Ett företag måste vara konkurrenskraft. Man kan inte mjölka kon om man inte föder den.

 

Skulle ni kunna stoppa en nedläggning?

– Ibland får vi frågan varför inte har en regel inom VW som förhindrar nedläggning av en fabrik. Om man skulle hamna i en sådant allvarligt läge att nedläggning är ett alternativ, då hjälper det inte att vi som fackförening skulle kunna stoppa det. Då måste det till andra åtgärder. Då måste vi sätta oss ner och analysera läget och se vilka lösningar man kan komma fram till, som i exemplet med Bryssel-fabriken. Men en paragraf kan inte stoppa en nedläggning.

 

När det gäller jobbgarantierna - är de likalydande för hela den tyska delen koncernen eller ser de olika ut på olika ställen?

– De ser olika ut.

 

Förhandlas avtalen fram lokalt?

– Nej. Audi har sina avtal, VW har sina och så vidare. Och sedan ser det självfallet olika ut runt om i världen beroende på traditioner och fackliga kulturer. Många av våra kollegor har aldrig hört talas om jobbgarantier, det är ju en typiskt tysk företeelse.

 

Har MAN – vid sidan av Scania den andra lastbilstillverkaren inom VW -gruppen - samma typ av jobbgarantier vid alla sina fabriker?

– De har olika typer av avtal men som påminner om varandra. 

 

Och vad innebär det för Scania?

– Jag ser inga faror. Det vore i strid med vår tradition att flytta tillverkning eller forskning och utveckling från det ena landet till det andra. Vi skulle aldrig acceptera det. Det vore inget som skulle stärka koncernen. 

 

Ett exempel: om branschen står inför en lågkonjunktur, efterfrågan faller och vinsterna minskar samtidigt som VW ska göra en stor investering på lastbilssidan. Inom MAN är företaget låsta av avtal om jobbgarantier för flera år framöver, ett avtal som inte de svenska enheterna har. Var tror du den investeringen hamnar?

– I det fallet gäller att det är de starkaste argumenten. Inget annat. Genom sin plats i bolagsstyrelsen kan Scaniafacket utöva kontroll och se till att ingen tillverkning lämnar Sverige.

– Jag vågar påstå att det inte kommer att hända, tillverkning kommer inte att flytta av det skälet att det inte ligger i vår tradition. Vi fackliga representanter skulle inte acceptera det.

– När det gäller Scania var det viktigt för oss att förhandla fram ett avtal som våra fackliga kamrater på Scania kunde vara nöjda med. Det är ett avtal som innebär att Scaniafacket kan stoppa jobbflytt. Det här är mer än tomma ord. Avtalet kommer att träda ikraft när Volkswagens bud på Scania har slutförts.

 

I Sverige finns flera exempel på hur tyska jobbgarantier missgynnar investeringar i svenska fabriker. General Motors valde Rüsselsheim före Trollhättan trots att både kostnader var lägre och tillverkningen mer flexibel i Trollhättan - men Rüsselsheim hade avtal om jobbgarantier. Samma sak inom Outokumpu där de tyska enheterna har jobben garanterade till 2020 medan Långshyttan läggs ned. 

– VW är ett internationellt företag med  ett starkt medbestämmande – och där facket med sitt inflytande också har ett stort ansvar för verksamheten. Oavsett om vi talar om verksamheten i Sydafrika eller Brasilien.

– Vi har ju dessutom varit med i Scania i nästan 15 år. VW är ingen oprövad ägare i Scania. När man läser svenska tidningar verkar det som om VW vore något nytt och oprövat för Scania, men vi har på ett trovärdigt och framgångsrikt sätt samarbetat länge. Även på det fackliga planet.

 

Vad menar du egentligen?

– VW är redan idag den största aktieägaren inom Scania och vi hoppas att erfarenheterna har varit goda. Vi vet var vi har varandra. Scania har varit en del av familjen i många år. Vi vet att Scania är viktigt för Sverige, precis som VW är viktigt för Tyskland. Vi underskattar inte sådant.

 

Inget skäl till att vara orolig alltså?

– Jag förstår mycket väl vilka farhågor människor kan ha. Vad betyder det här för oss? Hur kommer det att bli? Från mitt perspektiv kan jag se att de Scaniaanställda har ett mycket starkt avtal och de kan känna sig trygga med det.

 

I vilken utsträckning kan ni i facket vara med och påverka det viktiga utvecklingsarbetet?

– Vi är med i processen från början. Men utvecklingen sker inom varje enskilt varumärke. Porsche förfogar över sitt utvecklingsarbete och besluten fattas där. I den mån bolagsstyrelsen fattar beslut som berör Porsche så måste naturligtvis Porsche-ledningen och facket höras. Annars riskerar man misstro och det vore bara dumt.

– Vi har möten där vi sitter med ledningen för de olika märkena och diskuterar investeringar. För oss är det också viktigt att ta upp investeringar som gör arbetsmiljön bättre för de anställda. Dessa diskussioner förs varje år. 

 

Och facken vid Scania får samma mått av inflytande, menar du?

– Ja, det är klart att de måste bli involverade i de beslut som tas inom lastbilsdivisionen. Det är både självklart och nödvändigt. För facken är det viktigt med inflytande därför att man får möjlighet att sätta sig in i beslutsunderlaget och ta ställning för sina medlemmars bästa. Men det är också viktigt för oss som inte har bakgrund från Scania att sitta vid samma bord som de som har erfarenhet av ett så framgångsrikt företag som Scania.

 

Många är oroliga. Vad vill du säga till dem?

– Scania är ett starkt varumärke. Ett framgångsrikt företag. Jag är inte orolig för Scanias framtid, det finns inga skäl till det.

– Vi möttes samma typ av oroliga frågor när Porsche skulle in i Volkswagen. Lilla exklusiva Porsche som skulle slukas av en stor koncern som då hade 400 000 anställda. Porsche har idag fler anställda - både i produktionen och inom forskning- och utveckling - än vad de hade tidigare. Det är överflödigt att påminna om vilka bra lastbilar Scania gör. Det är bara att titta på den senaste rapporten. 

– Scaniafacket har avtalet, ett starkt avtal. Skulle de vilja ha vår hjälp i en besvärlig situation, då kommer vi naturligtvis. 

 

Vad säger du till dem som är oroliga att produktion kommer att flyttas från Sverige till Tyskland?

– Som jag sagt, det vore inte i vår tradition att flytta tillverkning eller utvecklingsarbete från det ena landet till det andra på det ena varumärkets bekostnad. Vi vet att Scania är ytterst framgångsrikt och det ligger i allas intresse att det fortsätter att vara så. Ingen vill ändra på det. Så enkelt är det. 

 

Fotnot: 

Volkswagens bolagsstyrelse kallas Supervisory Board och har 20 ledamöter. Dess sammansättning regleras i delstaten Niedersachsens lag. Delstaten har själv två ledamöter i bolagsstyrlsen. Hälften av representanterna utses av de anställda. Resten tillsätts av aktieägarna på bolagsstämman. Bolagsstyrelsen har idag en svensk ledamot, SEB:s vd Annika Falkengren. Ordförande är Ferdinand Piëch, tidigare chef för Volkswagen och vars morfar var Ferdinand Porsche som startade bilföretaget med samma namn. 

 

Skribent: Harald Gatu - Dagens Arbete

 

texten är hämtad från http://www.da.se/home/da/content.nsf/aget?openagent&key=tyska_facket_scania_jobben_kommer_inte_att_flytta_1399535308804

 

Page 12 of 43 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 20 40 > >>

Site Map | Printable View | © 2008 - 2025 Scania Verkstadsklubb Södertälje | Kontakt